Storczyki Patrycji

hurr
50p
50p
Od: 26 maja 2009, o 23:22

Re: Storczyki Patrycji

Post »

Dziękuję za poradę i cierpliwość :wink:
Zabrałam się już za czytanie tych materiałów - co do plamek, to w czasie własnych poszukiwań znalazłam też informację, że zamgławianie (jeśli woda nie wyschnie przed nocą) może spowodować właśnie takie przebarwienia. Bardziej prawdopodobna wydaje mi się wersja ze słońcem, tym bardziej, że najstarsza pseudobulwa straciła w wyniku poparzenia liście. Ona sama też pokryta jest plamkami:/
Mam tylko wątpliwości co do tej jednej pseudobulwy - w artykule znalazłam informację "Ponieważ stanowią jednak magazyn wody i pożywienia dla nowych przyrostów, więc w miarę możliwości (uwzględniając rozsądną pojemność doniczki i estetykę) nie należy ich odcinać".
Nie chcę wymieniać jeszcze doniczki, korzenie spokojnie mieszczą się w obecnej, w dodatku roślina ma tylko 4 pseudobulwy i ogólnie nie jest zbyt duża. Jednak ta pierwsza, najstarsza psb rośnie pod dziwnym kątem i reszta "wychodzi" z doniczki, wyżej, bo przestaje się mieścić. Czy w takim razie powinnam się jej pozbyć? Dodam, że wszystkie nowe przyrosty tworzą się z drugiej strony.
Awatar użytkownika
Uni57
ZBANOWANY
Od: 12 maja 2010, o 14:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Normalnie nie wiem, ale wciąż mi się wydaje, że Cambrie to coś mają z tymi cętkami na liściach, czy to wady wrodzone, czy one są takie podatne na zarazę lub niekorzystne warunki... :(
hurr
50p
50p

Post »

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Zakup wczorajszy, niespodzianka - do tej pory miałam w zasadzie same phalaenopsisy i nazwa miltoniopsis niewiele mi mówiła. Obejrzałam kwiatki w sieci i nie powiem, by jakoś szczególnie mi się spodobały :cry: Ale czekam. Może przekonam się do niego z czasem? Ma piękne liście. W tym sklepie nieźle go urządzili, nie został mu ani jeden korzonek, wszystko w doniczce to była taka zbita masa, która rozpadła się, gdy tylko dotknęłam. Wsadziłam go do wilgotnego mchu, zaczął rozwijać pąki, myślę, że będzie z nim dobrze ;:138

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Podobają mi się górne płatki, mają taki drapieżny kształt. Nie jak bratki. Znalazłam w sieci porównanie Miltonii do bratków i aż dostałam gęsiej skórki, bo ja nie znoszę bratków! :roll:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Miltonia piękna :). te storczyki są cudne, ale niestety do łatwych nie należą, ale może tobie się uda.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Cudny miltonopsis...kremowy ;) Chyba, jak dłużej po rozkwicie zjaśnieją mu płatki...
Ja marzę o białej miltonopsis ;)
Mam też bordową, w kropki, kreski itd. Wcale mi bratków nie przypomina :)
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
kinga_232
200p
200p
Od: 11 paź 2010, o 16:12

Post »

Witam :)
Piękny początek kolekcji. Uwierz, że na 10 storczykach na pewno się nie skończy. ;:3
Pozdrawiam Kinga.
Moje storczyki
hurr
50p
50p

Post »

Dziękuję za miłe słowa! ;:196
Miltoniopsis, a w zasadzie miltonia (tak stwierdziłam po bliższej obserwacji) rozwija kolejne pąki i wypuszcza dwa pędy kwiatowe. Martwi mnie nadal brak korzeni - Wyrosły ledwie dwa malutkie, wyjęłam też kwiat z mchu i przesadziłam do grubej kory, w poprzednim podłożu było chyba zbyt wilgotno. Mimo to na zewnątrz zupełnie nie widać, by coś się działo, liście pomarszczone są bardzo lekko i tylko w kilku miejscach.
Obrazek

Dostałam też keiki dendrobium, wiem, że będzie białe:
Obrazek
Obrazek
Niestety nie mam lepszych zdjęć...

Przyszła też hybryda vandy i ascocendy
Obrazek
Ma trzy-cztery zdrowe korzonki, trzymam w ceramicznym pojemniku z mchem ale nie otula on szczelnie rośliny. Teraz jest u mnie tak gorąco, że po podlewaniu mech jest suchy w 4-6 godzin...
Ciekawi mnie ile czasu minie, nim storczyk zakwitnie? Jak myślicie?
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miltonia cudna :D Chciałabym mieć taką w kolekcji. Może uda Ci się ją uratować...

Gratuluję nowego maluszka i sadzonki Vandy. Niech zdrowo się chowają ;:108
parapetowce
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Śliczna ta miltonia. To niebieskie tło sprawia, że zdjęcie jest takie lekki :)
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
hurr
50p
50p

Post »

justus27 pisze:Miltonia cudna :D Chciałabym mieć taką w kolekcji. Może uda Ci się ją uratować...

Gratuluję nowego maluszka i sadzonki Vandy. Niech zdrowo się chowają ;:108
Dzięki:) Zastanawia mnie tylko czemu wcale nie widać po tym storczyku, że jest w tak okropnym stanie. Mam go od września i nie opadł mu nawet jeden pąk! Nie wiem, czy nastąpi nagłe pogorszenie, czy może to bardzo silna roślina. Mam nadzieję, że to drugie;)
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

a może po kwitnieniu przyjdzie czas na korzonki...Nie znam na tyle miltonii, żeby powiedzieć, że tak będzie ;) Ale życzę sukcesu w ratowaniu ;:108
parapetowce
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Patrycjo faktycznie trudno uwierzyć, że nie ma korzeni, bo kwitnie przepięknie i tak obficie ;:63 A czy Wiesz jak będzie kwitła w przyszłości Twoja krzyżówka vandowata?
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Ładna Vandzia. Tez mam takie sadzonki, kupiłam je 1,5 roku temu, ale rosną bardzo powoli. Myślę, że takie Vandy moga zakwitnąc nie wczesniej niz za 5 lat, prawdopodobnie za 6-7 lat będą zdolne do kwitnienia, jeśli dalej bedą rosły tak powoli. Twoja pewnie jest podobnej wielkości, więc powinien byc podobny czas do kwitnienia. W hodowli pewnie szybciej zakwitają, ale w domowych warunkach rosną normalnie i kwitną w normalnym swoim czasie, a z tego, co wiem, Vanda od wykiełkowania do kwitnienia potrzebuje 8-16 lat w zależności od odmiany.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
hurr
50p
50p

Post »

Kasiu, pewna nie jestem ale myślę, że będzie żółta albo pomarańczowa, może nakrapiana? Siedem lat to strasznie dużo! Chyba kupię jakąś dorosłą, by móc spokojnie czekać:)
Awatar użytkownika
JoasiaM
200p
200p
Od: 13 wrz 2010, o 21:46

Post »

Patrycjo :wit
Bardzo ładne masz kwiatuszki, spodobał mi się miniaturek biały z różem(miałam kiedyś takiego),trzymam kciuki za Vandę, żeby jak najszybciej zakwitła :D
Pozdrawiam serdecznie. Asia
Moje storczyki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”