Storczyki Patrycji

hurr
50p
50p
Od: 26 maja 2009, o 23:22

Storczyki Patrycji

Post »

Witam wszystkich serdecznie, chociaż nie jestem tutaj nowa. Przez kilka miesięcy zmagałam się z moimi storczykami, reanimowałam, przesadzałam, nawoziłam, doglądałam, aż wreszcie nagrodziły mnie pięknymi kwiatami.
Moja storczykowa przygoda zaczęła się od jednej roślinki, do dziś niezidentyfikowanej, którą dostałam na przeprosiny dwa lata temu. Następne przyszły phalaenopsisy, które na początku wyglądały tak:
Obrazek

Teraz:
Obrazek
By hurr

Obrazek
By hurr

Obrazek
By hurr

Obrazek
By hurr

buraczek, przyniesiony w okropnym stanie z centrum handlowego

Obrazek

Obrazek
By hurr

Pozdrawiam ;:138
Awatar użytkownika
Goska1307
200p
200p
Od: 5 sty 2010, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Storczyki Patrycji

Post »

Witaj :wit
Pięknie phalaenopsisy a szczególnie biały i żółty z rumieńcem ;:3
Zapraszam... :) i pozdrawiam..
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=31919" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
myrtille1986
1000p
1000p
Od: 23 mar 2010, o 08:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit
Bardzo ładne kwiatuszki.Jeśli oko mnie nie myli w doniczkach 9 te pierwsze rosną?? ;:138
Pozdrawiam Jagoda :-)
--> Spis moich wątków
hurr
50p
50p

Post »

Dziękuję:) Tak, wszystkie są w małych doniczkach, bo zależy mi, żeby rozrastały się korzenie na grubość i w dużej ilości, a gdy mają więcej miejsca, to stają się tylko dłuższe.
Zamierzam zrobić porządek z moimi storczykami - swoich mam pięć, dwa dostała moja mama, dwa są reanimowane, więc pewnie oddam dwa znajomym, kiedy już podrosną i rozwiną śliczne kwiaty. Może wtedy skuszę się na jakiś okaz z orchidsklepiku?
Migrenqa
500p
500p
Od: 2 lut 2010, o 19:15

Post »

:wit Piękne masz kwiatki; w ramach lijalności ostrzegam, że podczas pobytu na forum kolekcja mocno Ci się rozrośnie, a portfel skurczy ;:108
Pozdrawiam Agnieszka
efcia111
200p
200p
Od: 3 cze 2010, o 15:28

Post »

dokladnie tak jak mowi Migrenqa, ale ja dodam, ze warto :D

witaj na forum i strzez sie storczykomanii :D
Pozdrawiam, Ewa :)

Moje storczyki :D
hurr
50p
50p

Post »

Na razie staram się powstrzymywać, dlatego kilka z nich przeniosę do innych części domu, by mieć więcej miejsca;) Powtarzam sobie, że nie chcę przekroczyć 10-15aAle pewnie wyjdzie tak, jak mówicie, bo ostatnio zobaczyłam oferty orchidgarden i orchidsklepiku i po prostu mnie tam wessało :;230
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Ładny początek kolekcji :). Co do ograniczenia ilości, raczej ci się nie uda, z tych 15 szybko się zrobi 20, potem 25 i tak dalej.
Awatar użytkownika
goskle
500p
500p
Od: 18 sie 2010, o 23:50

Post »

Ładna kolekcja. Ja zaczynałam od jednego na razie mam pięć i ciągnie mnie do dalszych.... :heja
Pozdrawiam
Gosia
moje storczysie
Awatar użytkownika
patrysia
500p
500p
Od: 26 mar 2009, o 15:31

Post »

witaj imenniczko :heja
Patrysia
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Śliczna miniaurka i tak pięknie wyeksponowana ;)
Gratuluję początka kolekcji, zaczyna się super...
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
hurr
50p
50p

Post »

Witam ponownie :wit
Mieliście rację wszyscy, byłam w LM i przywiozłam nowego jeszcze storczyka!
Obrazek
Obrazek
Chociaż można powiedzieć, że coś za coś - żegnam się z kolorową miniaturką, która trafia pod opiekę mojego chłopaka (to taka nowa strategia, po cichu mam nadzieję, że zarażę go storczykową pasją!)
Planuję też dwa zakupy - poluję na Mini Marka, na wystawie albo w sklepie i to już jest pewne, nie wiem tylko kiedy wreszcie uda mi się go znaleźć. A drugi mój wymarzony kwiat to dialaelia, która zauroczyła mnie po prostu w ofercie orchidsklepiku! Ale czekam na inne odmiany i muszę się przekonać czy będę umiała dbać o tego storczyka.

Czy ktoś z Was go miał? ;:88

Mam też jedno pytanie - widziałam, że kilka osób na Forum (a na pewno Jovanka, to już jestem na 100% pewna) mają w domu colmanarę. Napisałam już o moim problemie jakiś czas temu ale nie wiedziałam wtedy CO w zasadzie rośnie w mojej doniczce i wstawiłam zdjęcia do złego działu, może dlatego nikt nie miał dla mnie odpowiedzi?
Roślina wygląda tak:
Obrazek
Ale jak dobrze się przyjrzeć można na niej znaleźć...
Obrazek
Takie plamy. Kwiatek był trzymany w zachodnim oknie ale przesłonięty firanką, podlewany różnie (to mój pierwszy storczyk i nie wiedziałam kiedyś, jak się nim zajmować :oops: ). Wodą odstaną z kranu, później destylowaną. Kwitł regularnie co rok i wypuszczał nawet do 15 kwiatów, a pędy miał z rozgałęzieniami. Mam go już ponad dwa lata, nie wiem dokładnie kiedy pojawiły się te kropki - na pewno rok temu one tam były. Są na liściach i na pseudobulwach. Właśnie wypuścił coś nowego z boku, będę miała szansę zobaczyć, czy one się rozprzestrzeniają.
Czy ktoś z Was miał podobny problem? ;:88
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Nowy nabytek jest bardzo piękny :)
hurr
50p
50p

Post »

Dziękuję, właśnie rozwija nowe kwiaty;)
Ale wciąż jeszcze czekam, czy ktoś zna odpowiedzi na moje pytania?
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

Patrycjo,

a... jakieś sugestie własne ? bo trudno z perspektywy tak odległej, odgadywać... co się stało ?
Bo co jest to widać :P .

Ja na Twoim miejscu na nic bym nie czekała, tylko samemu przeszukała posty u nas.
O cambrii jest wiele materiału /104 strony wątków o.../ .To warto przyswoić.
Do tego istnieją strony storczykowe z dobrze opracowanym blokiem informacji ramowych.
np. --->dział dla początkujących pierwsza zakładka CAMRIA
i dział Uprawa na http://www.storczyki.pl .Do tego istnieje wiele literatury fachowej.

To są zagadnienie podstawowe : jak wygląda wzrost tych roślin.
Piszesz, ze masz już cytuję:<mam go już ponad dwa lata,>. czyli wystarczająco, aby poznać się ze storczykiem. A nawet pomagać nowicjuszom.
Myślę, ze właśnie z własnych obserwacji PLUS trochę wiedzy wyszperanej, można wnioskować, co jest grane :roll: .
Podpowiem trochę na zachętę, aby ;:37
1/W skrócie coś się rodzi i umiera.Ten cykl jest również w kwiatach.Czyli starość może dopaść.
2/Cambrie ---> z racji rodowodu mają tendencje do występowania plam :lol:
3/A być może szkodniki żerowały.
- czyli do wyboru przyczyna :P

Bo nigdy nie ma jednej przyczyny zmian i nic nie jest oczywiste..

Łatwiej sie rozmawia i tylko to ma sens , gdy hipoteza przyczyny jest opisana i dyskutowana wzajemnie, a nie zgadywana.

To wskazanie o pogłębiania wiedzy jest aktualne przy chęci i zamiarze rozwoju pasji .
Mniej dla :? walki o chwilowe przetrwania storczyka .

Jest zasada, ze nie dublujemy informacji. Baza informacji w sekcji jest już duża.

życzę powodzenia JOVANKA

dopisuję:
Fakt ,o problemie napisałaś w innym temacie http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 3#p1740493
ale niestety, pewnie niewielu dotarło do tej informacji .Ja też dopiero teraz znalazłam, po napisaniu tej wiadomości.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”