Czosnek zimowy cz.1
Re: Czosnek zimowy
A ja z moimi ok 130 ząbkami mam zawsze problem by zużyć
a ile porozdaje...

-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zicus, do wędlin najlepszy jest czosnek wiosenny.
Można dowiedzieć się jak walczysz z chwastami? Chodzi mi czym można popryskać na chwasty?
Można dowiedzieć się jak walczysz z chwastami? Chodzi mi czym można popryskać na chwasty?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie wiem czemu ,suzano, uważasz ,że lepiej czosnek wiosenny dodawać podczas sporządzania farszu na kiełbasę lub przy peklowaniu mięsa na wędzonki ( choć jeśli chodzi o peklowanie to ja akurat z reguły przypraw nie daję) ?
Natomiast jeśli chodzi o zwalczanie chwastów to czosnek należy do roślin jednoliściennych więc można zwalczać środkami działającymi na dwuliścienne (np Targa Super 05 SC lub Goal 240 EC); czy wszystkimi nie wiem bo sama walczę z nimi ręcznie .
PS Dziś obsadziłam 3 grządki czosnkiem z 4 źródeł; w sumie ok 300ząbków.
Natomiast jeśli chodzi o zwalczanie chwastów to czosnek należy do roślin jednoliściennych więc można zwalczać środkami działającymi na dwuliścienne (np Targa Super 05 SC lub Goal 240 EC); czy wszystkimi nie wiem bo sama walczę z nimi ręcznie .
PS Dziś obsadziłam 3 grządki czosnkiem z 4 źródeł; w sumie ok 300ząbków.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czosnek wiosenny ma intensywniejszy aromat.
Drugi powód to, że po nim kiełbasy dłużej nie psują się chociaż jest to zasłyszane od babci, wynikające z obserwacji.Czy tak jest naprawdę, nie wiem.
Ja do peklowania daję przyprawy.Jest piękny zapach przy wędzeniu i ten smak.
300 główek to sporo, ja sadzę około 30.
Drugi powód to, że po nim kiełbasy dłużej nie psują się chociaż jest to zasłyszane od babci, wynikające z obserwacji.Czy tak jest naprawdę, nie wiem.
Ja do peklowania daję przyprawy.Jest piękny zapach przy wędzeniu i ten smak.

300 główek to sporo, ja sadzę około 30.
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
Ja w tym roku posadziłam rekordową ilość bo zwykle moje główki są dosyć małe i szybko mi się własny czosnek kończy a dodaję go prawie do wszystkiego . Nie zaobserwowałam różnicy w aromacie czosnku jarego i ozimego a kiełbasy robię w niewielkiej ilości więc trudno mi ocenić ich trwałość bo zbyt szybko znikają
Jeśli chodzi o dodawanie przypraw do solanki to trzeba wtedy zdecydowanie bardziej pilnować by solanka nam się nie zepsuła
Czasem zagotowuję przyprawy i przecedzam i tę wodę używam do zrobienia solanki a czosnek dodaję do wody w ,której parzę wędzonki po wędzeniu - Przepraszam za off topic

Jeśli chodzi o dodawanie przypraw do solanki to trzeba wtedy zdecydowanie bardziej pilnować by solanka nam się nie zepsuła

Piękna pogoda słonecznie choć rano mrozik... czas iść przygotować grządkę i posadzić czosnek 

U Właścielki Działki czosnek już od tygodnia w ziemi. Moja rola ograniczyła się tylko do przekopania zagonu i późniejszego podlania. Ilość wsadzonych ząbków- około 120 sztuk. W porównaniu z rokiem ubiegłym zauważam wzrost o 20%
.
Ponieważ ostatnio nabyłem nawóz/obornik oferowany jak co roku w październiku przez prywatną inicjatywę w ilościu dziesięciu worów, zastanawiam się gdzie go rozmieścić?
I tu pojawia się pytanie, czy mogę posypać obornika na czosnek? Coś tam, gdzieś tam obiło mi się o uszy, że lepiej nie i jeśli już, tolepiej wstrzymać się do wiosny. Gdzie rozsypać mam, więc zagon czosnkowy spokojnie może poczekać do wiosny. Ale z drugiej strony, jeśli ma pomóc, to jakoś wygospodaruję jeden worek
.
BTW- u nas worek obornika oferują po 6PLN, a jak u Was? Obornik krowi ze słomą przepuszczony przez młynek- jak zapewniała prywatna inicjatywa. Po wysypaniu jednego worka przy sprzedawcy, potwierdzam, przeszło to to przez młynek
, a i zapach sugeruje, że nawet z krową związek jest wyczuwalny
.
Pozdrawiam.

Ponieważ ostatnio nabyłem nawóz/obornik oferowany jak co roku w październiku przez prywatną inicjatywę w ilościu dziesięciu worów, zastanawiam się gdzie go rozmieścić?
I tu pojawia się pytanie, czy mogę posypać obornika na czosnek? Coś tam, gdzieś tam obiło mi się o uszy, że lepiej nie i jeśli już, tolepiej wstrzymać się do wiosny. Gdzie rozsypać mam, więc zagon czosnkowy spokojnie może poczekać do wiosny. Ale z drugiej strony, jeśli ma pomóc, to jakoś wygospodaruję jeden worek

BTW- u nas worek obornika oferują po 6PLN, a jak u Was? Obornik krowi ze słomą przepuszczony przez młynek- jak zapewniała prywatna inicjatywa. Po wysypaniu jednego worka przy sprzedawcy, potwierdzam, przeszło to to przez młynek

Pozdrawiam.
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Ja kupowałam obornik po 5zł za worek,ale ten po pieczarkach...
rzekomo rewelacja...mam juz zmieszany z ziemią i nie pomyślałam o czosnku.
Czy moge go teraz posadzić, bezpośrednio po zastosowaniu obornika ??? czy poczekac do wiosny?
rzekomo rewelacja...mam juz zmieszany z ziemią i nie pomyślałam o czosnku.
Czy moge go teraz posadzić, bezpośrednio po zastosowaniu obornika ??? czy poczekac do wiosny?
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Pelasiu, mozesz spokojnie sadzic teraz, czosnek lubi obornik a ten popieczarkowy jest "nieszkodliwy".
Pozdrawiam! Gienia.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
-
- 100p
- Od: 30 sty 2009, o 19:41
zicus pisze:Zostałem posiadaczem czosnku w "nasionach" ( ząbki wielkości grochu) proszę o informacje jak teraz postępować dalej , czy nasadzic w doniczki i do ziemi na wiosnę , czy bezpośrednio do ziemi .Proszę o informacje
Oczywiście, że do ziemi. "Kokosy" z tego ci nie wyrosną, ale cuś ci urośnie. Małe nasionko= mały plon. duże nasionko= duży plon.
To oczywiście tak na skruty bo to nie tylko zależne jest od nasionek, jednak w przypadku czosnku ma to olbrzymie znaczenie.

-
- Kontakt:
dziękuje za odpowiedź...jutro posadze ,kupiłam odmianę Harnasia, duże główki, fioletowa skórka, będzie za 100 ząbkówgienia1230 pisze:Pelasiu, mozesz spokojnie sadzic teraz, czosnek lubi obornik a ten popieczarkowy jest "nieszkodliwy".

-
- Kontakt:
czosnek ,gdy zakwitnie wytwarza nasionka , nie zawsze sie je zbiera, wtedy wysiewają się same.zicus pisze:Zostałem posiadaczem czosnku w "nasionach" ( ząbki wielkości grochu) proszę o informacje jak teraz postępować dalej , czy nasadzic w doniczki i do ziemi na wiosnę , czy bezpośrednio do ziemi .Proszę o informacje
Z nasionek wyrasta "normalny " czosnek. Ma tylko mniej ząbkow. Wiem to z autopsji.

-
- 100p
- Od: 30 sty 2009, o 19:41
Dokładnie jest tak jak piszesz: wyrośnie normalny czosnek powinnaś jednak dodać, że: główki będą znacznie mniejsze niż te, które wyrosną z dużych, dorodnych ząbków, a tak zicus pomyśli, że posadzi nasionka i wyrośnie mu piękny, dorodny, duży czosnek, a to przecież nieprawda.