Czosnek zimowy cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Czosnek zimowy

Post »

A ja z moimi ok 130 ząbkami mam zawsze problem by zużyć :;230 a ile porozdaje...
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

Zicus, do wędlin najlepszy jest czosnek wiosenny.
Można dowiedzieć się jak walczysz z chwastami? Chodzi mi czym można popryskać na chwasty?
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie wiem czemu ,suzano, uważasz ,że lepiej czosnek wiosenny dodawać podczas sporządzania farszu na kiełbasę lub przy peklowaniu mięsa na wędzonki ( choć jeśli chodzi o peklowanie to ja akurat z reguły przypraw nie daję) ?
Natomiast jeśli chodzi o zwalczanie chwastów to czosnek należy do roślin jednoliściennych więc można zwalczać środkami działającymi na dwuliścienne (np Targa Super 05 SC lub Goal 240 EC); czy wszystkimi nie wiem bo sama walczę z nimi ręcznie .
PS Dziś obsadziłam 3 grządki czosnkiem z 4 źródeł; w sumie ok 300ząbków.
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

Czosnek wiosenny ma intensywniejszy aromat.
Drugi powód to, że po nim kiełbasy dłużej nie psują się chociaż jest to zasłyszane od babci, wynikające z obserwacji.Czy tak jest naprawdę, nie wiem.
Ja do peklowania daję przyprawy.Jest piękny zapach przy wędzeniu i ten smak. :tan

300 główek to sporo, ja sadzę około 30.
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55

Post »

Ja w tym roku posadziłam rekordową ilość bo zwykle moje główki są dosyć małe i szybko mi się własny czosnek kończy a dodaję go prawie do wszystkiego . Nie zaobserwowałam różnicy w aromacie czosnku jarego i ozimego a kiełbasy robię w niewielkiej ilości więc trudno mi ocenić ich trwałość bo zbyt szybko znikają :lol:
Jeśli chodzi o dodawanie przypraw do solanki to trzeba wtedy zdecydowanie bardziej pilnować by solanka nam się nie zepsuła :lol: Czasem zagotowuję przyprawy i przecedzam i tę wodę używam do zrobienia solanki a czosnek dodaję do wody w ,której parzę wędzonki po wędzeniu - Przepraszam za off topic
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54

Post »

Piękna pogoda słonecznie choć rano mrozik... czas iść przygotować grządkę i posadzić czosnek ;:108
Awatar użytkownika
Asik78
200p
200p
Od: 8 mar 2010, o 19:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

I ja się skusiłam..........
Czosnek już w ziemi:) :wink:
Pozdrawiam,Asia
Awatar użytkownika
Slawgos
500p
500p
Od: 14 kwie 2010, o 19:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U Właścielki Działki czosnek już od tygodnia w ziemi. Moja rola ograniczyła się tylko do przekopania zagonu i późniejszego podlania. Ilość wsadzonych ząbków- około 120 sztuk. W porównaniu z rokiem ubiegłym zauważam wzrost o 20% :wink: .
Ponieważ ostatnio nabyłem nawóz/obornik oferowany jak co roku w październiku przez prywatną inicjatywę w ilościu dziesięciu worów, zastanawiam się gdzie go rozmieścić?
I tu pojawia się pytanie, czy mogę posypać obornika na czosnek? Coś tam, gdzieś tam obiło mi się o uszy, że lepiej nie i jeśli już, tolepiej wstrzymać się do wiosny. Gdzie rozsypać mam, więc zagon czosnkowy spokojnie może poczekać do wiosny. Ale z drugiej strony, jeśli ma pomóc, to jakoś wygospodaruję jeden worek :wink: .

BTW- u nas worek obornika oferują po 6PLN, a jak u Was? Obornik krowi ze słomą przepuszczony przez młynek- jak zapewniała prywatna inicjatywa. Po wysypaniu jednego worka przy sprzedawcy, potwierdzam, przeszło to to przez młynek :D, a i zapach sugeruje, że nawet z krową związek jest wyczuwalny :wink: .
Pozdrawiam.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

Ja kupowałam obornik po 5zł za worek,ale ten po pieczarkach...
rzekomo rewelacja...mam juz zmieszany z ziemią i nie pomyślałam o czosnku.
Czy moge go teraz posadzić, bezpośrednio po zastosowaniu obornika ??? czy poczekac do wiosny?
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Pelasiu, mozesz spokojnie sadzic teraz, czosnek lubi obornik a ten popieczarkowy jest "nieszkodliwy".
Pozdrawiam! Gienia.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Zicus, ja bym wsadzila bezposrednio do ziemi.
Pozdrawiam! Gienia.
Zbyszek444
100p
100p
Od: 30 sty 2009, o 19:41

Post »

zicus pisze:Zostałem posiadaczem czosnku w "nasionach" ( ząbki wielkości grochu) proszę o informacje jak teraz postępować dalej , czy nasadzic w doniczki i do ziemi na wiosnę , czy bezpośrednio do ziemi .Proszę o informacje

Oczywiście, że do ziemi. "Kokosy" z tego ci nie wyrosną, ale cuś ci urośnie. Małe nasionko= mały plon. duże nasionko= duży plon.
To oczywiście tak na skruty bo to nie tylko zależne jest od nasionek, jednak w przypadku czosnku ma to olbrzymie znaczenie. :tan
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

gienia1230 pisze:Pelasiu, mozesz spokojnie sadzic teraz, czosnek lubi obornik a ten popieczarkowy jest "nieszkodliwy".
dziękuje za odpowiedź...jutro posadze ,kupiłam odmianę Harnasia, duże główki, fioletowa skórka, będzie za 100 ząbków ;:138 ;:138 ;:138 ;:138
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

zicus pisze:Zostałem posiadaczem czosnku w "nasionach" ( ząbki wielkości grochu) proszę o informacje jak teraz postępować dalej , czy nasadzic w doniczki i do ziemi na wiosnę , czy bezpośrednio do ziemi .Proszę o informacje
czosnek ,gdy zakwitnie wytwarza nasionka , nie zawsze sie je zbiera, wtedy wysiewają się same.
Z nasionek wyrasta "normalny " czosnek. Ma tylko mniej ząbkow. Wiem to z autopsji. :wink:
Zbyszek444
100p
100p
Od: 30 sty 2009, o 19:41

Post »

Dokładnie jest tak jak piszesz: wyrośnie normalny czosnek powinnaś jednak dodać, że: główki będą znacznie mniejsze niż te, które wyrosną z dużych, dorodnych ząbków, a tak zicus pomyśli, że posadzi nasionka i wyrośnie mu piękny, dorodny, duży czosnek, a to przecież nieprawda. ;:14
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”