oczko wodne rozbudowa

Oczka wodne, stawy kąpielowe, strumienie, kaskady, skalniaki, rośliny wodne, itp
Tomalski
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 31 sie 2010, o 17:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

oczko wodne rozbudowa

Post »

Witam, serdecznie proszę Was, bardziej doświadczonych ode mnie o pomoc!!
Pokazywałem już swoją miniaturkę :

Obrazek

A kto nie wie przypominam, że mieści się ona na maleńkim ogródku w bloku. Wiem że moje oczko jest za małe i muszę je rozbudować, ale to już w przyszłym roku raczej na wiosnę, chyba że uda mi się jeszcze teraz, no właśnie jak to jest czy pora roku ma znaczenie?
Jednak ponieważ zbiornik znajduje się w takim miejscu że jedynie mógłbym kopać w dół nie na boki, postanowiłem że poprawię tylko folię to znaczy położę coś (jeszcze nie wiem co pod nią) bo po jednym sezonie widzę że już korzenie mi próbują się przebić, niestety mam ich na ogródku całe mnóstwo i trochę mnie to niepokoi.
Co do powiększenia oczka mam jeszcze sporo miejsca oto fotka miejsca graniczącego z oczkiem :

Obrazek

Tylko, ponieważ jest to dróżka którą wychodzi się z balkonu na ogródek i ewentualnie dalej w prawo z ogródka, chciałbym I TU KOLEJNA PROŚBA DO WAS O RADĘ jakoś tanim kosztem połączyć oba oczka podziemnie np. gruba rura?? żeby można było po tym chodzić, natomiast zamiast trawy wykopać już spore i głębokie oczko i tak na starym zbiorniku było by miejsce gdzie były by rośliny a tam ryby, wszystko jakoś połączone jak to Wy widzicie??? I czy taki amator poradzi sobie? :oops:

Z góry dzięki za profesjonalne rady.
Pozdrawiam Tomasz.
Tomalski
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Re: oczko wodne rozbudowa

Post »

Witam i serdeczne dzięki 60 odsłon i żadnej rady ok :)

Serdecznie pozdrawiam Tomalski.
Pozdrawiam Tomasz.
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

No, moja pierwsza odsłona... i powiem Ci, że Twój sarkazm całkowicie zbędny. Udzielanie rad jest dobrą wolą, nie obowiązkiem.

A w temacie- a po co łączyć niby rurą? Tego nigdy nie uszczelnisz.
Albo drugie niezależnie, a z tego co widzę też duże nie będzie, albo jedno a porządne, duże i kładka w miejscu ścieżki i tyle.

A niby skąd wiedzieć, czy sobie poradzisz?
Tomalski
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

MirekL - Dzięki za odpowiedź co do tej rury, bo właśnie nad tym najbardziej się zastanawiam i nie wiem czy dam radę, Paweł podawał jakieś sposoby na uszczelnianie folią, tak mi się wydaje.

W moim przypadku kładka całkowicie odpada, pozostaje więc rura.
Pozdrawiam Tomasz.
Tomalski
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Pąpa napowietrzająca

Post »

Witam, długo szukałem na forum, jednak nigdzie nie znalazłem odpowiedzi, czytałem wielokrotnie, że lepiej zainwestować w dobre napowietrzenie i w rośliny niż w filtry i lampy UV które mogą zniszczyć nie tylko glony , ale i wspomniane roślinki.

póki co mam maleńkie oczko ok 300l ale planuje je powiększyć w przyszłym roku, :idea: Tu do Was pierwsze powtarzające się pytanie, czy jest jakaś konkretna pora na takie prace :?:

No i główny gwóźdź programu, postanowiłem zakupić pompę: Hailea ACO-308
"MOC 30W
WYDAJNOŚĆ 45 l/min (2700 l/h)

CIŚNIENIE > 0.018 MPa

NATĘŻENIE DŹWIĘKU < 60 dB

WYMIARY 159×95×95 mm

ZASILANIE 220-240V AC, 50-60Hz;"

Pompa zamówiona nad wyrost nieco spora jak dla mnie i Drugie pytanie dotyczące samej pompy czy ktoś ją ma używa, czy nadaje się na zewnątrz???
:?: Ta pompa nie ma chyba!! płynnej regulacji mocy jak mogę ustawić w niej moc napowietrzania bo póki co to te bąble będą chyba za duże jak dla takiego oczka?? Musze zmniejszyć o tyle, że na zimę planuje przezimować ryby w akwarium (mam 2)

Z góry wszystkim dziękuje za informację i bardzo PROSZĘ o wszelkie odpowiedzi.
P.s. pompa jest 30 watowa jak to wychodzi z kosztami przy ciągłej eksploatacji?

Post przeniesiony z nowego wątku poświęconego temu samemu tematowi czyli Twemu oczku. Nie tworzymy kilku wątków na ten sam temat.
Paweł Woynowski
Moderator
Pozdrawiam Tomasz.
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ja bym tak widział rozwiązanie Twego problemu:
Obrazek

Drugie oczko połączyłbym z istniejącym małym strumykiem z położonymi na nim płaskimi kamieniami jako przejścia przez strumyk. Woda pompowana byłaby ze starego oczka na kaskadę z której przepływa przez nowe oczko i po przepłynięciu przez strumyk wraca do starego oczka.
Oba oczka uszczelniłbym folią EPDM. W nowym w czasie kopania wyprofilowałbym półki pod rośliny a w rogu ogrodu zbudował małą kaskadę - skalniak z którego woda spływa do oczka obsadzonego na półkach roślinami strefy płytkiej i bagiennej (10 - 20 cm i 30 - 50 cm), a w najgłębszej części (130 cm) posadziłbym grzybienie.

Co do pompy napowietrzającej to tutaj piszę jak to można zrobić, tak aby to miało "ręce i nogi" i działało dobrze.
A przede wszystkim zalecam brak pośpiechu, oczko uczy cierpliwości ponieważ każda nie przemyślana decyzja będzie się później mściła błędami w wykonaniu, a naprawa oczka niekiedy kosztuje więcej niż budowa nowego od podstaw.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Tomalski
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Pawle, serdecznie dzięki za odpowiedź, jedyne nad czym się zastanawiam to mało miejsca na przejście czyli tam gdzie był chodnik :)
Pozdrawiam Tomasz.
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Kontakt:

Post »

Czy przejścia nie można przesunąć bliżej istniejącego oczka. Na rysunku narysowałem dwa płaskie kamienie położone przez strumyk łączący stare oczko z nowym. Może to być również jeden kamień, położony tak w korycie strumienia aby woda opływała go z obu stron. Tylko przy takim rozwiązaniu musisz położyć pod folię np. większą płytę chodnikową, która będzie służyła jako fundament dla tego kamienia. Natomiast między kamień a folię kładziesz warstwę geowłókniny która ochroni folię przed uszkodzeniem przez kamień. Dolna powierzchnia kamienia powinna być płaska, tak aby kamień nie chwiał się po położeniu go w strumieniu. Kamień powinien mieć tak dobrane wymiary, aby leżąc na dnie strumienia wystawał nad powierzchnię lustra wody w strumieniu na minimum 5 cm. Na przykład gdy głębokość koryta będzie wynosiła 10 cm, to kamień musi mieć wysokość 15 cm, lub tyle aby był wypoziomowany w stosunku do pozostałych kamieni leżących na obu brzegach strumienia.
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Awatar użytkownika
magos13
500p
500p
Od: 2 lut 2010, o 18:37

Post »

Świetne rozwiązanie problemu zaproponowane przez Pawła ;:138 .
Pozdrawiam. Gosia
Rolmarket

Post »

A wg mnie przejście jest w sam raz,tam nie potrzeba zbyt dużego i szerokiego chodnika,efekt powinien być bardzo dobry. Przejścia nie trzeba przesuwać bliżej oczka,ale to tylko moje zdanie i gust :)
Tomalski
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Paweł!! Twoje rozwiązanie jest rewelacyjne, do tego stopnia, że po zobaczeniu fotki skłonny byłem od razu złapać się za łopatę!!
No cóż nie jestem jedynym domownikiem domu :( i muszę godzić się na pewne rzeczy ;:223 co zrobić?! teraz dodatkowo doszedł piesek.
:!: :idea: Teraz zakładając że moje bajorko jest w takim a nie innym miejscu (mogę porobić lepsze foty z wymiarami) nie mogę go w zasadzie w ogóle przesunąć jak go pogłębić (TANIM KOSZTEM) to istotne teraz jest płytko i nie ma żadnych półek pomyślałem że zerwę folię i heja dziura i jak najgłębiej , ale czy to ma sens? czy to będzie miało ręce i nogi? chciałbym doprowadzić do tego, by:
- Mogły być jakieś rośliny (teraz jest tylko 1 mała doniczka)
- Mogły zimować ryby to priorytet!!
- Pragnę aby utworzyła się równowaga biologiczna (czy to możliwe?)
:?: Największy problem:
- Ogródek usypany na gruzie same śmieci, szkło itd itp.:
- przy samym oczku: balkon, ścieżka, no i WIŚNIA = mnóstwo korzeni, które jak mi się wydaje teraz już próbują przejść przez folię 05 mm

;:180 No i teraz, jakieś pomysły? Jak to bez przemieszczenia większego pogłębić, jak rozmieścić półki, (pod folię już nazbierałem rożne wykładziny) do jakiej głębokości i czy to ma sens?

Pozdrawiam i jak zwykle dziękuję Wam!!
Pozdrawiam Tomasz.
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Kontakt:

Post »

Skoro pierwszy pomysł nie trafia do wszystkich w domu (dlaczego?), to myślę o powiększeniu istniejącego oczka, lub o jego budowie w innym miejscu. Do tego, przydał by się zwymiarowany i zorientowany w stosunku do stron świata plan ogrodu, ze stałymi nasadzeniami, istniejącym oczkiem i stałymi elementami w ogrodzie (dom, murki, ogrodzenie itp.). Lepiej coś wykombinować widząc całość ogrodu, a nie jedynie jego fragmenty.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

Chyba bym się nie zdobyła na robienie głębokiego oczka pod blokiem z obawy,że jakiś dzieciak się utopi.
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Smolkus1993
200p
200p
Od: 14 lis 2007, o 14:21

Post »

Witam tak wygląda moje oczko , wiem że folia jest do wymiany na profesjonalną , chodzi mi o to co jest zrobione źle ?? I czy ta niedokończona kaskada może taka być jeśli chodzi o wysokość czy musi być szersza i wyższa ?? Obrazek To jest dopiero początek i 5 roślinek dopiero bd je rozbudowywał proszę o jakieś wskazówki
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

Źle.
Oczko ma być zrobione tak, żeby folii nie było widać.
Nigdzie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „OCZKA wodne, kaskady, skalniaki, rośliny wodne”