Storczyki -nowa miłość Ani :)
Re: Storczyki -nowa miłość Ani :)
Aniu co to tych zagadek ze szkodnikami to nie umiem Ci pomóc, ja jak na razie w kilku przypadkach walcze z wełnowcami nie chce stosowac chemii bo one kwitna i tak sie bawię recznie nie wiem czy dobrze no ale zobaczymy.
Chcę Cie pocieszyc, że nie jesteś sama jeśli chodzi o storczyka co ma pęd ze wstożka wzrostu ja też mam taki przypadek tylko on już u mnie wypuścił takiego pęda i jeszcze kwitnie także na razie czekam co dalej bo on jest również jednym z dorodniejszych jakie mam możesz go zobaczyc w moim wątku. Także czekamy razem oby sie zmobilizowały na jakiś keiki.
Pozdrawiam
Chcę Cie pocieszyc, że nie jesteś sama jeśli chodzi o storczyka co ma pęd ze wstożka wzrostu ja też mam taki przypadek tylko on już u mnie wypuścił takiego pęda i jeszcze kwitnie także na razie czekam co dalej bo on jest również jednym z dorodniejszych jakie mam możesz go zobaczyc w moim wątku. Także czekamy razem oby sie zmobilizowały na jakiś keiki.
Pozdrawiam
Kiedy coś uparcie gaśnie zaufaj iskierce nadziei ~~~~ Pozdrawiam Aga
Moje storczyki
Moje kaktusiki:)
Moje storczyki

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 paź 2009, o 23:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aniu, właśnie zakończyłam czytanie Twego wątku. Na ostatnie problemy to nie mogę Ci nic poradzić.
Masz ładną i szybko rozrastającą się kolekcję, w której pojawiają się coraz to ciekawsze okazy.
Dendrobia są bardzo wdzięczne i u mnie rosną lepiej niż Phalaenopsis. To D- Nobile różowe To Star Class Lilac. Bardzo go lubię i kwitnie u mnie dwa razy w roku. Niech u Ciebie też obficie kwitnie.
Powodzenia w szukaniu Sabotków.
Masz ładną i szybko rozrastającą się kolekcję, w której pojawiają się coraz to ciekawsze okazy.

Dendrobia są bardzo wdzięczne i u mnie rosną lepiej niż Phalaenopsis. To D- Nobile różowe To Star Class Lilac. Bardzo go lubię i kwitnie u mnie dwa razy w roku. Niech u Ciebie też obficie kwitnie.

Powodzenia w szukaniu Sabotków.

- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nowy nabytek jest super i do tego są 2
).
Co do zgnitego, to czy go pryskasz? Jak tak, to jest to na 99% przyczyna gnicia. Storczyki nie gniją same z siebie i wystarczy trochę wody między liśćmi, by ugnił. twój nie gnije przy samym podłożu, więc masz jeszcze szansę go uratować. Na pewno straci stożek wzrostu, ale jeśli zostanie dół rośliny, powinno się pojawić keiki.

Co do zgnitego, to czy go pryskasz? Jak tak, to jest to na 99% przyczyna gnicia. Storczyki nie gniją same z siebie i wystarczy trochę wody między liśćmi, by ugnił. twój nie gnije przy samym podłożu, więc masz jeszcze szansę go uratować. Na pewno straci stożek wzrostu, ale jeśli zostanie dół rośliny, powinno się pojawić keiki.
- trzynastka
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Aniu nowość rewelacyjna
co do gnicia, wiem że dziewczyny wycinały całe gnijąc miejsce, i jakaś chemią robiły. Ja jak coś wycinam zabezpieczam albo cynamonem albo węglem drzewnym , miałam też storczyka co tracił liście od środka tak właśnie żółkł, ale stozka wzrostu nie zgubił. Trzon może być miękki bo jak oderwie się liście traci on sztywność .
tak wyglądał mój po 8 miesiącach od starty liści, widać wielka przerwę pomiędzy dolnym i następnymi liścmi

tak wyglądał mój po 8 miesiącach od starty liści, widać wielka przerwę pomiędzy dolnym i następnymi liścmi

- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Cudny ten kanarkowy, widziałam takiego na żywo. Robi wrażenie 

- aneczka1979
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
Tak Justuś robi wrażenie... a jak pięknie pachnie!justus27 pisze:Cudny ten kanarkowy, widziałam takiego na żywo. Robi wrażenie

No i stało się

P.S. Te tuneliki, takie maleńkie dziurki... to nie wiem, czy to te

- trzynastka
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
Aniu ja bym ci radziła na wszelki wypadek zdrowym storczykom powsadzać w doniczki to http://floks.pl/opis/796968/paleczki-sp ... y-dom.html u mnie działa 

-
- 1000p
- Od: 17 maja 2010, o 09:55
Aniu Celinka ma rację - jeśli doszło do gnicia stożka to takie miejsce dosłownie wycina się zdezynfekowanymi narzędziami zachowując wszelką czystość wokół... wiesz takie szpitalne warunki. Po wycięciu pryska się 2-3 razy co 10 dni środkami grzybobójczymi, np. Topsinem. Lecz widzę, że już piszesz , że storczyk jest bez stożka. Zapewne wszystko odpadło.. Jeśli chcesz doczekać się keiki to ja bym dobrze oczyściła ranę przemywając spirytusem albo nawet wódeczką. A potem zrobiła oprysk chemią na grzyby. I czekała na dalszy rozwój.
Mówisz o "kanalikach". Chyba wiem o co chodzi. Takie kropeczki jedna przy drugiej? To struktura stożka. Jest mięsisty i ma takie właśnie "pory"...hmmm nie wiem jak to nawet nazwać. Sięgnę zaraz po lekturkę to może coś znajdę na ten temat by Ci pomóc. A robaki jak to robaki... gdzie wilgoć i takie warunki "grzybiczne" przy stożku to i wszelkie szkodniki się napatoczą..
Przede wszystkim odstaw storczyka gdzieś zupełnie na bok, aby te szkodniki nie przeszły dalej. I walcz o pojawienie się keiki, bo obie wiemy, że warto
Ja jeszcze poszperam w książkach i nie obiecuję, że coś znajdę , ale będę szukać dziś i do jutra dam znać 
Nie martw się na zapas - główka do góry
Poobserwuj bacznie sąsiadów chorowitka. Nie ma co na zapas stosować chemi nie mając pewności czy szkodniki przeszły. W tym wypadku obserwacja to podstawa. I powiem Ci , że dobrym sposobem jest obudzenie się nawet w nocy albo po prostu o ciemku wejść pod parapet i mieć w gotowości latarkę, zaświecić i szybko się rozglądać. O ciemku te brzydactwa wychodzą. Z zaskoczenia prędzej je zauważysz
Ale wierzę, że ich nie będzie i za to też trzymam kciuki
No i daj znać czy próbowałaś zmyć białe plamki na tym innym Phal. ?
Nowość obłędnie piękna!
Napisałaś, że "Moniś ma chyba identycznego" hmmm.... czy to o mnie chodzi czy jest inna Monika na forum?
Bo ja niestety takiego nie mam
A jest śliczny!!! 
Mówisz o "kanalikach". Chyba wiem o co chodzi. Takie kropeczki jedna przy drugiej? To struktura stożka. Jest mięsisty i ma takie właśnie "pory"...hmmm nie wiem jak to nawet nazwać. Sięgnę zaraz po lekturkę to może coś znajdę na ten temat by Ci pomóc. A robaki jak to robaki... gdzie wilgoć i takie warunki "grzybiczne" przy stożku to i wszelkie szkodniki się napatoczą..
Przede wszystkim odstaw storczyka gdzieś zupełnie na bok, aby te szkodniki nie przeszły dalej. I walcz o pojawienie się keiki, bo obie wiemy, że warto

Nie martw się na zapas - główka do góry

No i daj znać czy próbowałaś zmyć białe plamki na tym innym Phal. ?

Nowość obłędnie piękna!

- aneczka1979
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
Celinko pałeczki jutro zakupię. Wsadzę profilaktycznie tym co w tym samym pokoju były. Dziękuję.
Moniś moja gafa
Przepraszam. Masz podobnego... białego/kremowego w brązowe wzorki, które przemieniają się w różowe podczas przekwitania... utkwiło mi w głowie: "dziewczyny lubią brąz"
Lubię ten utwór
Jak i wiele innych tego wykonawcy ;)
Jutro dokładnie opatrzę rany, co trzeba będzie to jeszcze wytnę, wódeczką opatrzę. Pocieszyłaś mnie, że storczyk ma taką porowatą strukturę przy trzonie. Już oczami wyobraźni widziałam jak te krogulce zżerają mojego kwiatucha ;)I Moniu aż mi głupio, że tak Cię angażuję moimi kłopotami
Dobre masz serducho dziewczyno.
A białych plamek nie ruszałam, bo boję się ruszyć, by czasem niepotrzebnie nie rozgrzebać lub po prostu, że nieumiejętnie to zrobię
Moniś moja gafa

Jutro dokładnie opatrzę rany, co trzeba będzie to jeszcze wytnę, wódeczką opatrzę. Pocieszyłaś mnie, że storczyk ma taką porowatą strukturę przy trzonie. Już oczami wyobraźni widziałam jak te krogulce zżerają mojego kwiatucha ;)I Moniu aż mi głupio, że tak Cię angażuję moimi kłopotami

A białych plamek nie ruszałam, bo boję się ruszyć, by czasem niepotrzebnie nie rozgrzebać lub po prostu, że nieumiejętnie to zrobię

-
- 1000p
- Od: 17 maja 2010, o 09:55
Racja Aniu są one nieco podobne do siebie
Jednakże każdy jest inny i każdy ma swój urok
Mój dodatkowo jest woskowy i pachnie. Czy Twój też? 
życzę powodzenia w jutrzejszej "operacji"
I nie bój się wycinać, bo moim zdaniem lepiej wyciąć więcej niż za mało. Bo jak za mało to zawsze może się dziadostwo rozszerzyć.. a tego byśmy nie chciały
No i nie mów, że mam dobre serducho, bo się zawstydzam....
To nie prawda. Po prostu nie chcę byś została sama z problemem i ( nie daj Boże!) zniechęciła się do storczyków i do forum, bo wiele osób Cię tu bardzo lubi (ja też
) i szkoda byłoby jakby opuściła nas taka fajna miła osóbka
Forum jest nie tylko po to by pokazywać piękne okazy, ale i po to by zawsze móc sięgnąć po radę
I wcale mnie w nic nie angażujesz - ja sama chcę pomóc i postaram się najlepiej jak będę mogła 
A te białe plamki to obserwuj. Mimo, że uważam , że coś skapnęło na listka. Przecież trzymasz je czasem na balkonie prawda?
Więc mogło coś kapnąć 

życzę powodzenia w jutrzejszej "operacji"

No i nie mów, że mam dobre serducho, bo się zawstydzam....

A te białe plamki to obserwuj. Mimo, że uważam , że coś skapnęło na listka. Przecież trzymasz je czasem na balkonie prawda?

- Agita
- Od: 5 lis 2008, o 15:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Aniu, jestem z rewizytą, przejrzałam cały Twój wątek i jestem pod wrażeniem tempa nabywania i liczebności kolekcji
Masz wiele pięknych roślin, chyba masz dar do wyszukiwania oryginałów ;)
A ponadto wybierasz same obficie kwitnące okazy, z co najmniej 3-ema pędami- i dobrze, one chyba mają w późniejszym czasie skłonność do podobnie obfitego kwitnienia
Białe plamki zetrzyj, nawet wacikiem ze zwykłym spirytusem salicylowym, czy płynem do szyb na bazie alkoholu- nie sądzę, żeby to było cokolwiek chorobowego, wygląda jak zwykłe kapnięcie "czegoś" na liść
A stożek, jeśli już i tak się ułamał, możesz jeszcze przyciąć, wyrównać ostrym zdezynfekowanym nożem do czystej tkanki, jak najdalej od tej gnijącej, a potem zasypać zwykłym cynamonem- powinno być ok, w końcu to tylko miejscowe gnicie, z rośliną nic się nie dzieje
Trzymam kciuki!

A ponadto wybierasz same obficie kwitnące okazy, z co najmniej 3-ema pędami- i dobrze, one chyba mają w późniejszym czasie skłonność do podobnie obfitego kwitnienia

Białe plamki zetrzyj, nawet wacikiem ze zwykłym spirytusem salicylowym, czy płynem do szyb na bazie alkoholu- nie sądzę, żeby to było cokolwiek chorobowego, wygląda jak zwykłe kapnięcie "czegoś" na liść

A stożek, jeśli już i tak się ułamał, możesz jeszcze przyciąć, wyrównać ostrym zdezynfekowanym nożem do czystej tkanki, jak najdalej od tej gnijącej, a potem zasypać zwykłym cynamonem- powinno być ok, w końcu to tylko miejscowe gnicie, z rośliną nic się nie dzieje

Trzymam kciuki!

Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
- arlet3
- Od: 5 maja 2010, o 19:30
Aniu nowość cudowna
mam podobnego jak nie takiego samego
tylko ja mojego kupiłam jako już przekwitniętego ale trzy kwiatuszki się trzymały i też ładnie pachniały
Przykro mi z powodu Twojego chorowitka
trzymam kciuki aby Ci się udała walka 

Przykro mi z powodu Twojego chorowitka

Witaj Aniu.
Przykro mi z powodu Twojego chorego storczyka
, mam nadzieję że wypuści keiki.
Nowości wręcz powalające.

Przykro mi z powodu Twojego chorego storczyka

Nowości wręcz powalające.

Aniu nowy mieszkaniec rewelacyjny
nie dosć,że piekny kolor to jeszcze tak dorodny okaz i to w liczbie mnogiej i w dodatku pachnący to sie nazywa mieć szczęscie i dobre oko hehe 
Pozdrawiam i życzę udanej walki ze szkodnikami.

Pozdrawiam i życzę udanej walki ze szkodnikami.
Kiedy coś uparcie gaśnie zaufaj iskierce nadziei ~~~~ Pozdrawiam Aga
Moje storczyki
Moje storczyki

- Michaeli
- 500p
- Od: 19 sie 2010, o 10:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
O Widzę Aniu jakaś nowa ładna hybryda, wygląda cudnie, często widuje Phenelopsis ale ten jest rzeczywiście taki żywy.