Tajemniczy ogród Joli i Adama

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Tajemniczy ogród Joli i Adama

Post »

"Fabi 12" Witaj - bardzo miło nam Ciebie gościć :tan . Dziękujemy za ciepłe słowa - one są dla nas energią do dalszej pracy.

Pozdrawiam Jola.
Awatar użytkownika
FRAGOLA
1000p
1000p
Od: 4 cze 2010, o 09:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jolu iglaki formowane wyglądają świetnie ;:138 ,ja w tamtym roku zaczełam eksperymentowac ze strzyżeniem i formowaniem na razie jednego jałowca,ale jest kilka które przydało by się uformowac.Może na wiosnę spróbuję z kolejnymi bo teraz to już chyba za póżno.Mieszkańcy ogrodu śliczniutcy,szczególnie konik ;:108
FRAGO-linki
w 'powężowym'
Pozdrawiam-Grazia
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

jola1010 pisze: Obrazek
Pięknie wystrzyżony ;:154
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A ja dla odmiany pochwalę Twoje psiaki i tego dużego ... :lol:
Cudne zwierzaki, a jak z działką, psy karne i wiedzą czego deptać nie wolno :roll:
Moja córcia jeździ konno i kiedyś miała takie marzenie o koniu ;:224 dziadek nawet obiecał, że jak kupi działkę na wsi zahoduje sztuk kilka i na tym się skończyło.
Działka jest, dom stpoi a koników nie widać :;230
Na szczęście mała teraz trochę zapomniała, inne priorytety sie pojawiły :roll:
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

FRAGOLU Dziękuję. Ja też zaczęłam od cięcia jednego iglaka ale jak na drugi rok zobaczyłam efekt od razu zajęłam się innymi. Stwierdziłam ,że formy jakie przybierają zadziwiają nas samych, jest to coś "innego" ,i podoba się. Trzeba tylko duuużo cierpliwości. Ja swoje iglaczki tnę wtedy kiedy one tego wymagają tzn. na wiosnę ,w lecie i nawet wczesną jesienią.
To też już kilku letnie czuprynki:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A ten płożący iglaczek wyglądał strasznie więc 2 tygodnie temu zabrałam się za jego kształtowanie:

Obrazek

efekt to dopiero będzie za 2-3 lata ale będę cierpliwa.

Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

"dawidbanan"Witaj i dziękuję. Ten też już jest kilkuletni , a do tego przesadzony - mam nadzieję, że przetrwa.

Pozdrawiam Jola.
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

"pamelko"Dziękuję. Szkody są zwłaszcza kiedy na naszym terenie pojawiają się koty - wtedy psiaki pędzą jak oszalałe taranując wszystko po drodze ;:223 ...ale wracają już ścieżkami :;230
Ostatnią nowo zrobioną grządkę zagrodzliśmy tymczasowo pastuchem - ponieważ był to ulubiony teren Fukas i Freda. I to działa - nie wchodzą tam , sąsiadów oszczekują już tylko przy furtce :;230 :

Obrazek

A Twoja córcia musi skutecznie pomęczyć dziadziusia i marzenie się może spełnić. Nasz Hipek ma wydzielone swoje miejsce ze stajenką więc szkód w ogrodzie nie robi.

Pozdrawiam Jola.
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jolu, ogladaąłm program o pastuchu, to bardzo dobry pomysł :uszy
A jak się już psy nauczą, że tu nie wolno wchodzić, można przenieść w inne miejsce ;:108
Ja mam tylko jednego szkodnika, ale wystarczy ;:14
Awatar użytkownika
Fabi 12
1000p
1000p
Od: 18 sty 2010, o 21:20

Post »

Ja też się już oglądam za takimi pastuchami, niedawno do naszych kotków dołączyła suczka Owczarka niemieckiego "Tina" i boję się o moje kwiatki.

Ciekawie uformowany jest ten Jałowiec koło ogrodzenia - tak inaczej, niż wszystkie w sklepach.
Awatar użytkownika
FRAGOLA
1000p
1000p
Od: 4 cze 2010, o 09:34

Post »

Jolu a czy sosenkę na pierwszym zdięciu też strzyżesz czy tylko ustrzykujesz jej nowe pędy :?:
FRAGO-linki
w 'powężowym'
Pozdrawiam-Grazia
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

"pamelko" "Fabi "12 u nas zdał egzamin pastuch tylko jako straszak :;230 ale to dlatego ,że nasze pieski miały spotkanie z elektrycznym pastuchem u naszego Hipka na łące -więc wiedzą co to znaczy i nawet nie próbują podchodzić. Myślę ,że zdejmę białą taśmę i zostawię jeszcze mniej widoczne druty - i będę obserwowała co "chłopaki" robią . Jak będą omijały moją rabatkę z daleka zdejmę kolejne przeszkody.

A co do jałowca - spiralki to Adam twierdzi ,że to najładniejszy formowany z naszej kolekcji.

"FRAGOLA" Sosnę przesadzałam z miejsca zacienionego , w którym się wygięła do słoneczka , a igły były brunatne. Dlatego wycięłam jej wtedy wszystkie boczne pędy i usunęłam igiełki , końce gałązek głównych mocno podcięłam. Teraz podcinam nożycami tylko młode pędy tak, żeby były uformowane kulki.

Pozdrawiam Jola.
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Ale ładnie u Was ;:138
Jak się naoglądam takich zdjęć, to aż mi ochoty do pracy przybywa, no bo marzę o tym by jak najszybciej stworzyć swój raj na ziemi.
Zaciekawiło mnie formowanie iglaków. Ja w tym roku po raz pierwszy dopadłam sprzęt i z około 1,20 cm jałowca stricta, wycięłam 3 kulki. Najpierw podeszłam do tego z rezerwą, ale kiedy pojawiły się nowe przyrosty i schowały troszkę linie cięcia, to tak mi się spodobało, ze tylko kombinuję co by tu ostrzyc :?:
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

"kropelko"Witaj :wit - miło Cię gościć.Też tak mam ,że nabieram emergii do działania oglądając ogrody innych. A co do formowania to zupełnie miałam tak samo - najpierw jeden na próbę - a później wszystko co się dało.... :;230 :;230

Pozdrawiam Jola.
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23

Post »

Jolka

widzę,że lubimy ciąć iglaki :lol: :lol:
Hortensje kup...pięknie wyglądają, ja dziś nabyłam.....cieszę się jak dziecko
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2009, o 18:55

Post »

Jolu, jak dobrze, że Ty mnie odnalazłaś, bo mogę teraz podziwiać Wasz ....ogród. Juz sama nie wiem, jaki epitet wstawić w wykrpokowane miejsce, bo jest mnóstwo elementow, które uwielbiam w ogrodach: kamienie, iglaki ( a u was na dodatek umiejętnie formowane! ;:180 ), clematisy, drewno... Ścieżki żwirowo-kamienne i ogrodzenie idalnie sie uzupełnia. Gdy uzmysłowiałam sobie, na jak trudnym terenie tworzycie ogród, no to brakuje słów uznania. ;:63 ;:180 ;:63
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”