Ulubione storczyki Art :) cz.2

Zablokowany
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ulubione storczyki Art :) cz.2

Post »

Piękne Phalaenopsis! też mam takiego jak na zdjęciu z belliną i tez ostatnio bardzo osłabł, jest wiotki i żółty od nadmiernej ilości słońca, zdjęłam go na razie z okna.
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

U moich udało się doprowadzić do tego, że korzenie i liście są już jędrne i zdrowe.
Jednak bogactwo kwiatów jest odwrotnością wyglądu i ilości liści.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Może i listka się zabiorą... Moj też niedawno kwitł, dosc obficie jak na moje storczyki, ale go to zmęczyło i zrobił się wiotki. Korzonki ma, ale listki są pomarszczone. Inne storczyki mają piękne, sztywne liście, ale ten się zrobił taki niefajny. A takiego jak ten z drugiego zdjęcia też mam, ale ten to korzeniami rozsadza doniczkę, a pęd wydłuzał w nieskończonośc i ma już z metr długości...
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
*Kasia
500p
500p
Od: 27 sie 2009, o 09:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pierwszy P-R-Z-E-P-I-Ę-K-N-Y! Drugiego nie chwalę, bo mam :wink: i też go musiałam reanimować. Ta hybrydka ma skłonności do przedłużania pędu przez co dłuuugo kwitnie. W słońcu pachnie.
olcia1
200p
200p
Od: 29 cze 2010, o 16:19

Post »

piękny ten piegusek, właśnie na takiego poluję
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52

Post »

Asiu nadrabiam zaległości, bo jakoś dostępu do komputera nie było :wink: .
W temacie belliny - oczywiście, że posiadam, nawet 2 egzemplarze, ale kwiatuchów jeszcze nie widziałam :? Podziwiam więc na razie te twoje przecudne ;:108 . Jedna z moich podopiecznych chodowana była z sadzonki, której listeczki miały może 2 cm, a widać było przez nie chyba Warszawę :lol:. W tym roku pokazał się na niej zaczątek pędu kwiatowego, ale to byłoby na tyle - stoi w miejscu. Druda całkowicie dorosła, z ogromnymi liściami, postanowiła produkować tylko korzenie.
Nie martwię się jak na razie brakiem kwiatów, bo mogę podziwiać je u innych Forumowiczów, a to też jest bardzo przyjemne ;:108 .
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko, gdybyś miała czas i ochotę, to zrób zdjęcie i pokaż te Twoje 'Belliny'.
Przecież niekoniecznie zawsze trzeba pokazywać kwity. Inne tematy są również ciekawe.

Przypuszczam, że maleństwo nie ma jeszcze siły na kwitnienie mimo dobrych chęci :wink:
Natomiast dorosła, postawiła aktualnie na system korzeniowy (stwarza sobie 'ciasnotę' w doniczce - podobnie jak moja Phal. lueddemanniana).
Potem pewnie doczekamy się kwiatów :)
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Asiu, dziękuję i ja za te kilka słów na temat masdevalii- może jednak się odważę kupić i wstawię ją do pokoju z tymi (jeszcze?) zdrowymi, akurat jest północny...

Szczerze mówiąc, duużo zapału do storczyków straciłam, a może raczej wiary w powodzenie hodowli na dłuższą metę, i już nie będę odbudowywać (całej) kolekcji. Pozostanę przy mniejszej liczbie roślin, ale mimo strat, wciąż stawiam głównie na hybrydki phalaenopsis, jakoś najbardziej je lubię i będę uparcie z nimi próbować ;)

Piękny jest ten Twój odratowany w kropeczki- gratuluję sukcesu, wiem jaka to radość! ;:63
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52

Post »

Asiu jeżeli pozwolisz, jedno pytanie odnośnie Masdevalli :oops: . Bardzo kusi mnie wsadzenie mojego egzemplarza do malutkiej, ceramicznej doniczki. W jakich doniczkach rosną twoje ? Często widzę zdjęcia storczyków w takich właśnie doniczkach. Z drugiej strony mam obawy dotyczące późniejszego przesadzania. Korzonki mogą wrosnąć w ściany doniczki i to już będzie problem. Co ty o tym sądzisz ?
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Asiu jak miło po urlopie pooglądać takie cuda, szkoda że były też straty po Twoim urlopie, ale i u mnie nie obyło się bez nich. W poniedziałek zacznę nadrabiać zaległości forumowe ;:196

Pozdrawiam :P
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko, dziękuję :)
Wcale się Tobie nie dziwię, że mimo wszystko myślisz o hybrydach Phalaenopsis. Wybór jest największy z wszystkich rodzajów, kwiaty efektowne,
no i co nieco już na tema ich uprawy wiesz.
W końcu "po burzy zawsze wychodzi słonce" :D A z Masdevalliami spróbuj. Będę pomagać na ile potrafię ;:108
Noszę się z zamiarem sfotografowania i pokazania wszyskich Masdevallii jakie mam i napisania paru słów na temat każdej z nich. Sporo jeszcze nie kwitło.

Lucynko, Masdevallie nie muszą mieć przeźroczystych doniczek i nie widzę żadnej przeszkody, żebyś nie mogła posadzić jej do ceramicznej doniczki.
W takiej doniczce jednak szybciej przesycha podłoże, więc trzeba być czujnym z utrzymaniem wilgotności podłoża.
Moje rosną wszystkie w plastikowych nieprzeźroczystych doniczkach, a te w większości (nie wszystkie) w luźnych osłonkach.
W nich zalewam podłoże wodą i po minucie, dwóch odlewam. Za długie moczenie skutkuje żółknięciem młodych przyrostów.

Renatko :D jak fajnie, że już jesteś :heja Czekam na wieści, jak sobie poradziły Twoje rośliny przez tak długą Twoją nieobecność ?
Awatar użytkownika
Kaja-gr
200p
200p
Od: 24 kwie 2010, o 01:00
Kontakt:

Post »

Asiu dziękuję :) Jest po prostu cudny,, jak takiego gdzieś spotkam, to pewnie będzie mój ;P:P
Pozdrawiam, Kaja

Moje storczyki :)
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

Art pisze:No to Kaju, skoro Ci się podoba - dla Ciebie zbliżenie (w duecie z 'Belliną'), oraz jeszcze drugi mój reanimowany z kropeczkami.
Niestety drugi dał radę wytworzyć zaledwie 2 pączki. Zakwitł pierwszy z nich. Tamten słabszy - 2 pędy. Zaskakujące ;:24

Obrazek Obrazek
Ten z dwoma pędami to ma w genach właśnie takie obfite gałązkowe kwitnienia, a drugi "pieguskowaty" kwitł u mnie mało obficie ale za to prawie rok , odpoczywał też tak długo, a teraz raptem 3 kwiatuszki wydał :roll:
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Co do pierwszego, Mario Tereso - zgadza się ;:108
Widziałam tego storczyka u pierwszej właścicielki, w miesiącach świetności, w pełni kwitnienia. Miał 2 pędy z masą rozgałęzień i mnóstwo kwiatów :shock:
Dlatego, gdy zobaczyłam ponownie w tak strasznie podupadłym stanie, wiedziałam o co będę walczyć :wink:
Mam nadz., że z każdym rokiem będzie lepiej. Na razie mam jeszcze karłowate liście.

Drugi kwitnie dopiero drugi raz od 2007 roku, od kiedy go reanimuję. No i te 2 kwiaty świadczą, że jeszcze biedak nie jest w formie...

Jutro może zrobię zdjęcie falenopsisa z avatara. Pięknie rozkwita :)
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wreszcie obiecane zdjęcie moich ulubionych kwiatów (w avatarka). Phalaenopsis kwitnie u mnie po raz trzeci (zawsze raz w roku):

Obrazek Obrazek
Jak zwykle, bardzo trudno uchwycić jego prawdziwy kolor. Wystarczy niewielka zmiana światła...

I jeszcze "Dwa zajączki" ;:53 ;:53 (tylko moje mają klapnięte uszka) :)
Pięknie pachną ! Ku mojej radości rośnie jeszcze trzeci pąk.

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”