Pomidory z nasion od Kozuli
- dominikams
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sty 2008, o 10:48
Re: Nasiona pomidorów od kozuli
Ja takiej Maskotki samokończącej nie regulowałam, ale było dobrze. Koralik rozrósł się na metr w każdą stronę, jak nie lepiej, część owoców była już za siatką, ale i tak nikt tam nie biegał, bo nie byliśmy w stanie tego objeść (za smaczny on nie jest, tzn. ma dość twardą skórkę).
Ogólnie to nad moimi pomidorami panuję, póki co (co 2 dni chodzę i oglądam, skubię te ciągle wyrastające wilki). Tylko mam obawy co do tych rozwidleń, ze względu na sporą dziurę, jaka powstanie - stąd moje pytanie.
Ogólnie to nad moimi pomidorami panuję, póki co (co 2 dni chodzę i oglądam, skubię te ciągle wyrastające wilki). Tylko mam obawy co do tych rozwidleń, ze względu na sporą dziurę, jaka powstanie - stąd moje pytanie.
- ewa38
- 100p
- Od: 6 lut 2010, o 10:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
to moje kozulowe pomidorki
maja 160 cm ,
wzrostem przegoniły mojego 11 letniego syna czy to normalne ?

moje odmiany to:
36, 37, 42, 121, 120,

moje odmiany to:
36, 37, 42, 121, 120,
Ewa
Czy normalne to nie wiem bo nie wiem jakie masz odmiany. Moje w tym roku też wybujały . Może taki rok
"Rok wzrostu do góry" Na marginesie to tak wysokiego bobu jak w tym roku to ja jeszcze nie miałam 

- Rybka
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Aniu, na zdjeciach nr 27, czy on ma wszystkie kwiaty stasmione?
Jest to pierwsze grono ( bardzo dlugo nie mogl ruszyc ze wzrostem po posadzeniu rozsady), ale grono jak widac dosc liczne. I co ja mam teraz z tym fantem zrobic, cale do usuniecia?

"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
Rybko też mam takie dziwne kwiaty tym roku na Orange S. Dokładnie tak jak Ty, całe grono ale ja je zostawiłam bo następne jest takie samo (na jednym krzaku z 3). Potraktowałam je jak normalne i tyle. Ta odmian jest dla mnie najlepszą z żółtych więc całych gron wolę się nie pozbywać.
- Rybka
No wlasnie, drugie grono zapowiada sie tak samo, Anka ratuj 

pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
- kozula
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Kontakt:
Wycinamy wszystko co rośnie wbrew naszym planom . Jeśli mają być dwa pędy , to tylko dwa i ani grama wiecej . Im wcześniej się usuwa zbędne pędy , tym szybciej pomidory kwitna i wiążą owoce .
Rybko , niektóre pomidory wyszły z takimi kwiatami . To nie są staśmione kwiaty , nie sa też typowe , a część owoców może być zniekształconych . Owoce już się wiążą i przynajmniej dwa widać tam normalne , jeden chyba będzie miał wrośniętą szypułkę . Jak owoce troszeczkę podrosną , zacznij je przebierać jak pojawią się jakieś rogate , zostaw tylko takie w miarę kształtne . Akurat ten pomidor kiepsko się skrzyżował , co nie znaczy że wszystkie z tej krzyżowki są takie same .
Ewo , dopuścilaś do zbytniego zagęszczenia i pomidory pędzą jak szalone za słońcem . Widać tam rozwidlające się pędy , które powinny być dawno usunięte . Zrób jak najszybciej porządek w tunelu , bo doczekasz się tylko chorób a nie owoców .
Dominiko , nie obawiaj się dużej rany na pomidorze . Przy słonecznej pogodzie wszystko goi się błyskawicznie .
Pozdrawiam , kozula .
Rybko , niektóre pomidory wyszły z takimi kwiatami . To nie są staśmione kwiaty , nie sa też typowe , a część owoców może być zniekształconych . Owoce już się wiążą i przynajmniej dwa widać tam normalne , jeden chyba będzie miał wrośniętą szypułkę . Jak owoce troszeczkę podrosną , zacznij je przebierać jak pojawią się jakieś rogate , zostaw tylko takie w miarę kształtne . Akurat ten pomidor kiepsko się skrzyżował , co nie znaczy że wszystkie z tej krzyżowki są takie same .
Ewo , dopuścilaś do zbytniego zagęszczenia i pomidory pędzą jak szalone za słońcem . Widać tam rozwidlające się pędy , które powinny być dawno usunięte . Zrób jak najszybciej porządek w tunelu , bo doczekasz się tylko chorób a nie owoców .
Dominiko , nie obawiaj się dużej rany na pomidorze . Przy słonecznej pogodzie wszystko goi się błyskawicznie .
Pozdrawiam , kozula .
- Rybka
Ok, Dzięki
będę obserwowac, ale wyjasnij mi prosze co oznacza wyrosnieta szypulka, i z czym to sie wiaze, bo takie wyrostki po oskubaniu okwiatu zauwazylam nie tylko na tej odmianie.

pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
- kozula
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Kontakt:
Wrośnięta szypułka w owoc , to coś jak za małe stringi , też się wcinają ...
Pozdrowienia , kozula .

Pozdrowienia , kozula .
- Rybka
Kumam, Dzięki
, ale tak sobie mysle, ze te szypulki to z mojej nadgorliwosci przed szara plesnia....moze za szybko skubane? bo skubie co sie da, jak tylko widze zawiazek.

pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
- dominikams
- Od: 21 sty 2008, o 10:48
kozula pisze:Wrośnięta szypułka w owoc , to coś jak za małe stringi , też się wcinają ...

Dobra, jutro idę przyciąć co niepotrzebne

-
- 200p
- Od: 12 kwie 2009, o 18:31
- Kontakt:
Dziękuję. Ostrzę nożyk i do bojukozula pisze:Wystarczy mały nożyk z kuchni . Część odmian amatorskich tak rośnie i w tym przypadku wilki należy wycinać.

- Anna29
- 500p
- Od: 4 maja 2008, o 11:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moja kozulowe wyglądają tak:

Wiele przeszły z powodu podwójnego podtopienia szklarni, ale trzymają się dzielnie.
Ps.: jest to malinowy olbrzym.

Wiele przeszły z powodu podwójnego podtopienia szklarni, ale trzymają się dzielnie.
Ps.: jest to malinowy olbrzym.
- ewa38
- 100p
- Od: 6 lut 2010, o 10:20
Dziś byłam w tunelu i zrobiłam porządek z pomidorami , zostawiłam tylko po dwa pędy , Dziękuje bardzo za pomoc i pozdrawiam Ewakozula pisze:Wycinamy wszystko co rośnie wbrew naszym planom . Jeśli mają być dwa pędy , to tylko dwa i ani grama wiecej . Im wcześniej się usuwa zbędne pędy , tym szybciej pomidory kwitna i wiążą owoce .
Pozdrawiam , kozula .
Ewa