Pomidory z nasion od Kozuli

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Re: Nasiona pomidorów od kozuli

Post »

Ja takiej Maskotki samokończącej nie regulowałam, ale było dobrze. Koralik rozrósł się na metr w każdą stronę, jak nie lepiej, część owoców była już za siatką, ale i tak nikt tam nie biegał, bo nie byliśmy w stanie tego objeść (za smaczny on nie jest, tzn. ma dość twardą skórkę).

Ogólnie to nad moimi pomidorami panuję, póki co (co 2 dni chodzę i oglądam, skubię te ciągle wyrastające wilki). Tylko mam obawy co do tych rozwidleń, ze względu na sporą dziurę, jaka powstanie - stąd moje pytanie.
Awatar użytkownika
ewa38
100p
100p
Od: 6 lut 2010, o 10:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

to moje kozulowe pomidorki :D maja 160 cm , ;:132 wzrostem przegoniły mojego 11 letniego syna czy to normalne ?
Obrazek
moje odmiany to:
36, 37, 42, 121, 120,
Ewa
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czy normalne to nie wiem bo nie wiem jakie masz odmiany. Moje w tym roku też wybujały . Może taki rok :wink: "Rok wzrostu do góry" Na marginesie to tak wysokiego bobu jak w tym roku to ja jeszcze nie miałam :;230
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 14:22

Post »

Aniu, na zdjeciach nr 27, czy on ma wszystkie kwiaty stasmione? :shock: Jest to pierwsze grono ( bardzo dlugo nie mogl ruszyc ze wzrostem po posadzeniu rozsady), ale grono jak widac dosc liczne. I co ja mam teraz z tym fantem zrobic, cale do usuniecia? :(

Obrazek Obrazek

Obrazek
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
mila1003
200p
200p
Od: 9 mar 2009, o 10:41

Post »

Rybko też mam takie dziwne kwiaty tym roku na Orange S. Dokładnie tak jak Ty, całe grono ale ja je zostawiłam bo następne jest takie samo (na jednym krzaku z 3). Potraktowałam je jak normalne i tyle. Ta odmian jest dla mnie najlepszą z żółtych więc całych gron wolę się nie pozbywać.
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No wlasnie, drugie grono zapowiada sie tak samo, Anka ratuj ;:180
pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Kontakt:

Post »

Wycinamy wszystko co rośnie wbrew naszym planom . Jeśli mają być dwa pędy , to tylko dwa i ani grama wiecej . Im wcześniej się usuwa zbędne pędy , tym szybciej pomidory kwitna i wiążą owoce .
Rybko , niektóre pomidory wyszły z takimi kwiatami . To nie są staśmione kwiaty , nie sa też typowe , a część owoców może być zniekształconych . Owoce już się wiążą i przynajmniej dwa widać tam normalne , jeden chyba będzie miał wrośniętą szypułkę . Jak owoce troszeczkę podrosną , zacznij je przebierać jak pojawią się jakieś rogate , zostaw tylko takie w miarę kształtne . Akurat ten pomidor kiepsko się skrzyżował , co nie znaczy że wszystkie z tej krzyżowki są takie same .
Ewo , dopuścilaś do zbytniego zagęszczenia i pomidory pędzą jak szalone za słońcem . Widać tam rozwidlające się pędy , które powinny być dawno usunięte . Zrób jak najszybciej porządek w tunelu , bo doczekasz się tylko chorób a nie owoców .
Dominiko , nie obawiaj się dużej rany na pomidorze . Przy słonecznej pogodzie wszystko goi się błyskawicznie .

Pozdrawiam , kozula .
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ok, Dzięki ;:196 będę obserwowac, ale wyjasnij mi prosze co oznacza wyrosnieta szypulka, i z czym to sie wiaze, bo takie wyrostki po oskubaniu okwiatu zauwazylam nie tylko na tej odmianie.
pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Kontakt:

Post »

Wrośnięta szypułka w owoc , to coś jak za małe stringi , też się wcinają ... :lol:

Pozdrowienia , kozula .
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kumam, Dzięki ;:196, ale tak sobie mysle, ze te szypulki to z mojej nadgorliwosci przed szara plesnia....moze za szybko skubane? bo skubie co sie da, jak tylko widze zawiazek.
pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

kozula pisze:Wrośnięta szypułka w owoc , to coś jak za małe stringi , też się wcinają ... :lol:
:;230 Ale od tego się nie umiera, nie? :wink: :;230

Dobra, jutro idę przyciąć co niepotrzebne ;:65
kontra
200p
200p
Od: 12 kwie 2009, o 18:31
Kontakt:

Post »

kozula pisze:Wystarczy mały nożyk z kuchni . Część odmian amatorskich tak rośnie i w tym przypadku wilki należy wycinać.
Dziękuję. Ostrzę nożyk i do boju :wink:
Awatar użytkownika
Anna29
500p
500p
Od: 4 maja 2008, o 11:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moja kozulowe wyglądają tak:

Obrazek

Wiele przeszły z powodu podwójnego podtopienia szklarni, ale trzymają się dzielnie.

Ps.: jest to malinowy olbrzym.
Awatar użytkownika
ewa38
100p
100p
Od: 6 lut 2010, o 10:20

Post »

kozula pisze:Wycinamy wszystko co rośnie wbrew naszym planom . Jeśli mają być dwa pędy , to tylko dwa i ani grama wiecej . Im wcześniej się usuwa zbędne pędy , tym szybciej pomidory kwitna i wiążą owoce .
Rybko , niektóre pomidory wyszły z takimi kwiatami . To nie są staśmione kwiaty , nie sa też typowe , a część owoców może być zniekształconych . Owoce już się wiążą i przynajmniej dwa widać tam normalne , jeden chyba będzie miał wrośniętą szypułkę . Jak owoce troszeczkę podrosną , zacznij je przebierać jak pojawią się jakieś rogate , zostaw tylko takie w miarę kształtne . Akurat ten pomidor kiepsko się skrzyżował , co nie znaczy że wszystkie z tej krzyżowki są takie same .
Ewo , dopuścilaś do zbytniego zagęszczenia i pomidory pędzą jak szalone za słońcem . Widać tam rozwidlające się pędy , które powinny być dawno usunięte . Zrób jak najszybciej porządek w tunelu , bo doczekasz się tylko chorób a nie owoców .
Dominiko , nie obawiaj się dużej rany na pomidorze . Przy słonecznej pogodzie wszystko goi się błyskawicznie .

Pozdrawiam , kozula .
Dziś byłam w tunelu i zrobiłam porządek z pomidorami , zostawiłam tylko po dwa pędy , Dziękuje bardzo za pomoc i pozdrawiam Ewa
Ewa
Awatar użytkownika
ruda147
50p
50p
Od: 19 lut 2010, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

a oto moje malinowe
Obrazek
Zablokowany