Pomidory z nasion od Kozuli
Re: Nasiona pomidorów od kozuli
Dzięki Kozulo za pomoc. Zaraza chyba stanęła bo nie widać żeby liście miały więcej plam. Te chore liście pozrywałam i na razie spokój.
Anka
Ogród Anki
Ogród Anki
- MagdaMisia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
no właśnie u mnie niektóre pojedyncze krzaki mają tak samo... nie jestem teraz w stanie stwierdzić jaka to odmian... podtrzymuję pytanie - Anuś - co robić?
- kozula
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Kontra , na razie bardzo ładnie .
Bogumiło , za dużo podlewasz , dlatego pomidory są takie wodniste , mają długie międzywęźla i duże liście . Ogranicz na razie podlewanie i poderwij tym liściastym krzakom najstarsze liście . Odmiany z dużymi spłaszczonymi owocami zwykle rosną na dwa wierzchołki . Jeśli planowałaś prowadzić pomidory na jeden pęd , jeden wierzchołek uszknij i koniecznie usuń ten środkowy stojący pąk , uważając przy tym aby nie rozłamać gronka na dwie części .
Ido , nr 120 tak ma , w dodatku sporo z tych kwiatów potrafi zawiązać i urosnąć . Odczekaj aż zawiąże w miarę szybko nawet 10 szt owoców , pozostałą część grona jak najszybciej uszczknij , bo nadmiar kwiatów później opada pomiędzy owoce i pleśnieje , powodując gnicie owoców . Na tak skręcony wierzchołek lekiem jest zwiększenie podlewania i zero karmienia do czasu aż zacznie normalnie rosnąć . To coś co ma być Kalmanem , to jakiś inny pomidor , chyba taka jego uroda . Kalman ma zwisające , długie , drobno ,,siekane'' liście i dlugie międzywężla .
Pozdrawiam , kozula .
Bogumiło , za dużo podlewasz , dlatego pomidory są takie wodniste , mają długie międzywęźla i duże liście . Ogranicz na razie podlewanie i poderwij tym liściastym krzakom najstarsze liście . Odmiany z dużymi spłaszczonymi owocami zwykle rosną na dwa wierzchołki . Jeśli planowałaś prowadzić pomidory na jeden pęd , jeden wierzchołek uszknij i koniecznie usuń ten środkowy stojący pąk , uważając przy tym aby nie rozłamać gronka na dwie części .
Ido , nr 120 tak ma , w dodatku sporo z tych kwiatów potrafi zawiązać i urosnąć . Odczekaj aż zawiąże w miarę szybko nawet 10 szt owoców , pozostałą część grona jak najszybciej uszczknij , bo nadmiar kwiatów później opada pomiędzy owoce i pleśnieje , powodując gnicie owoców . Na tak skręcony wierzchołek lekiem jest zwiększenie podlewania i zero karmienia do czasu aż zacznie normalnie rosnąć . To coś co ma być Kalmanem , to jakiś inny pomidor , chyba taka jego uroda . Kalman ma zwisające , długie , drobno ,,siekane'' liście i dlugie międzywężla .
Pozdrawiam , kozula .
Moje black krimy mają staśmione kwiatki czy wszystkie je oberwac? I na ile pędów prowadzic black krim i blak cherry 

-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Madaleno, w ub. roku miałam Black Krima, z początku poszedł na 3 pędy, potem zrobiło się ich nagle 5 !!!!. Kwiatki staśmione wyobrywaj a przy Black Cherry, z początku trochę wilków wyobrywałam, potem już zupełnie straciłam nad nim kontrolę. Przywiązany do czubka 2-metrowego palika, przerósł go i zwisał. W ub. roku też mieliśmy długotrwałe deszcze i powódź na działkach i wszystkie kwiatki na pomidorach mi spadły, ale potem odbiły i było OK.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Właśnie, Gieniu i Kozulo co robić z tymi pomidorami, które rozdzielają się na 2 a nawet 3 łodygi (nie są to wilki), pomiędzy łodyżkami jest grono. Co więcej za chwilę znów się dzielą. Po drugim rozgałęzieniu usunęłam zbędne łodygi, mam nadzieję, że nie zrobiłam im krzywdy:)
Dorota
Dorota
Dorota
-
Niektórzy usuwają jedną z dwóch łodyg, ja z kolei usuwam wszystkie wilki a zostawiam te dwie rozdwojone łodygi. Potem one się znów rozdwajają, no to wtedy dopiero jedną z tych dwóch usuwam, bo mi się robi okropny gąszcz. Czyli zrobiłaś dokładnie tak jak ja. A jak przegapię, no to sobie rosną! Nie sposób upilnowac prawie 60 sztuk, zastanawiam się jak sobie radzi Ida z taką ilością krzaczków!
A przecież nie tylko pomidory są na działce, mnóstwo roboty, marchewkę, pietruszkę i buraczki dopiero wczoraj przerwałam. A komary tną niemiłosiernie. Po tej przerywce i schylaniu się cały tyłek mam w bąblach. Cała się preparatem spryskałam, ale o tej części ciała nie pomyślałam
A przecież nie tylko pomidory są na działce, mnóstwo roboty, marchewkę, pietruszkę i buraczki dopiero wczoraj przerwałam. A komary tną niemiłosiernie. Po tej przerywce i schylaniu się cały tyłek mam w bąblach. Cała się preparatem spryskałam, ale o tej części ciała nie pomyślałam

Pozdrawiam! Gienia.
-
- ---
- Od: 10 kwie 2008, o 17:03
Geniu u Idy wilki wyją
U mnie wilki szybciej rosną ,jak chwast
Wyrywam ,wyrywam i końca nie ma ....To skandal normalnie
Czy to może od tego ,że ja do nich gadam codziennie
...może za dużo gadam ...
Staram się prowadzić na jeden pęd ,ale niestety czasami niedowidzę i znajduję trzy pędy ,których oczywiście szkoda mi oberwać .Jak mi urosną mniejsze pomidorki ,to w koncu jeszcze nie koniec świata ...i tak połowa skończy w maszynce do mielenia jako przecier .
Komary mi też ,zrąbały dupsko ,do tego dochodzą jeszcze ślepaki ...te to tną tak ,że komary przy nich to pikuś

U mnie wilki szybciej rosną ,jak chwast

Czy to może od tego ,że ja do nich gadam codziennie

Staram się prowadzić na jeden pęd ,ale niestety czasami niedowidzę i znajduję trzy pędy ,których oczywiście szkoda mi oberwać .Jak mi urosną mniejsze pomidorki ,to w koncu jeszcze nie koniec świata ...i tak połowa skończy w maszynce do mielenia jako przecier .
Komary mi też ,zrąbały dupsko ,do tego dochodzą jeszcze ślepaki ...te to tną tak ,że komary przy nich to pikuś

Ido wybacz głupie pytanie co to za "stwór" te ślepaki?
-
- ---
Ślepak to taka zmutowana mucha co jak siądzie i ugryzie to ,aż słabo się robi .Po ukąszeniu zostaje duży czerwony bąbel .
Aha a to nie "końska mucha" to jeszcze inne paskudztwo Współczuję Ci bardzo obojętnie co to jest 

- smonika
- 500p
- Od: 29 gru 2008, o 18:51
Z tymi wilkami to u mnie też "plaga". Co się przejdę i powyrywam, to zaraz znowu... I jak szybko rosną 
Moje kozulowe tunelowe dostały wczoraj kurzeńca. Jeszcze dzisiaj podśmierduje, ale co się nie robi... Oczywiście całe nogi pooblewałam i mój mąż się przeraził, że ten nawóz na mnie też podziała i jeszcze bardziej urosnę..(wszerz).
W sobotę (czyli 7 dni po curzate) mam zamiar poobrywać znowu wilki i trochę dolnych liści i opryskać acrobatem. Potem jak warunki pozwolą zrobię przerwę w opryskach i tylko będę obserwować

Moje kozulowe tunelowe dostały wczoraj kurzeńca. Jeszcze dzisiaj podśmierduje, ale co się nie robi... Oczywiście całe nogi pooblewałam i mój mąż się przeraził, że ten nawóz na mnie też podziała i jeszcze bardziej urosnę..(wszerz).

W sobotę (czyli 7 dni po curzate) mam zamiar poobrywać znowu wilki i trochę dolnych liści i opryskać acrobatem. Potem jak warunki pozwolą zrobię przerwę w opryskach i tylko będę obserwować

Pozdrawiam, Monika
-
Moniko, to samo i u mnie, już nie mam siły na te wilki, niby tak pilnuję a i tak gdzieś przegapię
Iduś, to chyba bąki! Oj , jak utnie to boli jak diabli! Dawniej to dopiero były bąki, jak się takiemu wsadziło źdźbło w zadek to fruwał jak odrzutowiec. U nas jest jeszcze mnóstwo meszek, to jest dopiero świństwo, nie widać, nie słychać a tnie! Muszę popytać w sklepach o TREBON, bo nie idzie na działce wytrzymać.

Iduś, to chyba bąki! Oj , jak utnie to boli jak diabli! Dawniej to dopiero były bąki, jak się takiemu wsadziło źdźbło w zadek to fruwał jak odrzutowiec. U nas jest jeszcze mnóstwo meszek, to jest dopiero świństwo, nie widać, nie słychać a tnie! Muszę popytać w sklepach o TREBON, bo nie idzie na działce wytrzymać.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- ---
Gieniu żaden bąk -na bąkach to ja się znam
To taka wyrośnięta mucha ,jak mnie jutro udziabie to obfocę to dziadowstwo .
Meszkę też posiadam .Jak obsiada ,to człowiek nie wie czym się drapać i gdzie ....
...i zmieńmy temat ,albo załóżmy inny wątek ,bo Kozula nas
za gadki nie na temat w temacie

Ps.Bąki mają zadki okrągłe ,a te gzy czyli muchi ,czyli ślepaki takie podłużne .

Meszkę też posiadam .Jak obsiada ,to człowiek nie wie czym się drapać i gdzie ....
...i zmieńmy temat ,albo załóżmy inny wątek ,bo Kozula nas

Ps.Bąki mają zadki okrągłe ,a te gzy czyli muchi ,czyli ślepaki takie podłużne .
A ja mam pytanie odnośnie numeru 14. Pierwsze grono ma niezliczoną ilość kwiatów. Można zostawić wszystkie czy cześć wyeliminować? Bo tak intuicyjnie to bym zostawiła (w końcu megagroniasty) ale wolę się upewnić. Rośnie w gruncie.