Pomidory z nasion od Kozuli

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
MLODA1
500p
500p
Od: 2 kwie 2010, o 23:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nasiona pomidorów od kozuli

Post »

Dzięki Kozulo za pomoc. Zaraza chyba stanęła bo nie widać żeby liście miały więcej plam. Te chore liście pozrywałam i na razie spokój.
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Rybka pisze:
ida74 pisze: Cheroki -zanikają mu liście ObrazekW zeszłym roku też to miałam -co robić ,bo zapomniałam
....no wlasnie u mnie to samo :( Kozula pomocy :!:

Idus pikne te Twoje pomidorasy :D
no właśnie u mnie niektóre pojedyncze krzaki mają tak samo... nie jestem teraz w stanie stwierdzić jaka to odmian... podtrzymuję pytanie - Anuś - co robić?
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Kontra , na razie bardzo ładnie .
Bogumiło , za dużo podlewasz , dlatego pomidory są takie wodniste , mają długie międzywęźla i duże liście . Ogranicz na razie podlewanie i poderwij tym liściastym krzakom najstarsze liście . Odmiany z dużymi spłaszczonymi owocami zwykle rosną na dwa wierzchołki . Jeśli planowałaś prowadzić pomidory na jeden pęd , jeden wierzchołek uszknij i koniecznie usuń ten środkowy stojący pąk , uważając przy tym aby nie rozłamać gronka na dwie części .
Ido , nr 120 tak ma , w dodatku sporo z tych kwiatów potrafi zawiązać i urosnąć . Odczekaj aż zawiąże w miarę szybko nawet 10 szt owoców , pozostałą część grona jak najszybciej uszczknij , bo nadmiar kwiatów później opada pomiędzy owoce i pleśnieje , powodując gnicie owoców . Na tak skręcony wierzchołek lekiem jest zwiększenie podlewania i zero karmienia do czasu aż zacznie normalnie rosnąć . To coś co ma być Kalmanem , to jakiś inny pomidor , chyba taka jego uroda . Kalman ma zwisające , długie , drobno ,,siekane'' liście i dlugie międzywężla .

Pozdrawiam , kozula .
madalena
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 15 wrz 2008, o 10:14

Post »

Moje black krimy mają staśmione kwiatki czy wszystkie je oberwac? I na ile pędów prowadzic black krim i blak cherry :?:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Madaleno, w ub. roku miałam Black Krima, z początku poszedł na 3 pędy, potem zrobiło się ich nagle 5 !!!!. Kwiatki staśmione wyobrywaj a przy Black Cherry, z początku trochę wilków wyobrywałam, potem już zupełnie straciłam nad nim kontrolę. Przywiązany do czubka 2-metrowego palika, przerósł go i zwisał. W ub. roku też mieliśmy długotrwałe deszcze i powódź na działkach i wszystkie kwiatki na pomidorach mi spadły, ale potem odbiły i było OK.
Pozdrawiam! Gienia.
Dorcinda
500p
500p
Od: 4 maja 2009, o 14:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Właśnie, Gieniu i Kozulo co robić z tymi pomidorami, które rozdzielają się na 2 a nawet 3 łodygi (nie są to wilki), pomiędzy łodyżkami jest grono. Co więcej za chwilę znów się dzielą. Po drugim rozgałęzieniu usunęłam zbędne łodygi, mam nadzieję, że nie zrobiłam im krzywdy:)
Dorota
Dorota
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niektórzy usuwają jedną z dwóch łodyg, ja z kolei usuwam wszystkie wilki a zostawiam te dwie rozdwojone łodygi. Potem one się znów rozdwajają, no to wtedy dopiero jedną z tych dwóch usuwam, bo mi się robi okropny gąszcz. Czyli zrobiłaś dokładnie tak jak ja. A jak przegapię, no to sobie rosną! Nie sposób upilnowac prawie 60 sztuk, zastanawiam się jak sobie radzi Ida z taką ilością krzaczków!
A przecież nie tylko pomidory są na działce, mnóstwo roboty, marchewkę, pietruszkę i buraczki dopiero wczoraj przerwałam. A komary tną niemiłosiernie. Po tej przerywce i schylaniu się cały tyłek mam w bąblach. Cała się preparatem spryskałam, ale o tej części ciała nie pomyślałam :evil:
Pozdrawiam! Gienia.
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

Geniu u Idy wilki wyją :lol:
U mnie wilki szybciej rosną ,jak chwast :? Wyrywam ,wyrywam i końca nie ma ....To skandal normalnie :? :wink:
Czy to może od tego ,że ja do nich gadam codziennie :?: ...może za dużo gadam ... :?:
Staram się prowadzić na jeden pęd ,ale niestety czasami niedowidzę i znajduję trzy pędy ,których oczywiście szkoda mi oberwać .Jak mi urosną mniejsze pomidorki ,to w koncu jeszcze nie koniec świata ...i tak połowa skończy w maszynce do mielenia jako przecier .
Komary mi też ,zrąbały dupsko ,do tego dochodzą jeszcze ślepaki ...te to tną tak ,że komary przy nich to pikuś :?
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35

Post »

Ido wybacz głupie pytanie co to za "stwór" te ślepaki?
ida74
---

Post »

Ślepak to taka zmutowana mucha co jak siądzie i ugryzie to ,aż słabo się robi .Po ukąszeniu zostaje duży czerwony bąbel .
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35

Post »

Aha a to nie "końska mucha" to jeszcze inne paskudztwo Współczuję Ci bardzo obojętnie co to jest :(
Awatar użytkownika
smonika
500p
500p
Od: 29 gru 2008, o 18:51

Post »

Z tymi wilkami to u mnie też "plaga". Co się przejdę i powyrywam, to zaraz znowu... I jak szybko rosną ;:14
Moje kozulowe tunelowe dostały wczoraj kurzeńca. Jeszcze dzisiaj podśmierduje, ale co się nie robi... Oczywiście całe nogi pooblewałam i mój mąż się przeraził, że ten nawóz na mnie też podziała i jeszcze bardziej urosnę..(wszerz). :;230
W sobotę (czyli 7 dni po curzate) mam zamiar poobrywać znowu wilki i trochę dolnych liści i opryskać acrobatem. Potem jak warunki pozwolą zrobię przerwę w opryskach i tylko będę obserwować ;:184
Pozdrawiam, Monika
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniko, to samo i u mnie, już nie mam siły na te wilki, niby tak pilnuję a i tak gdzieś przegapię :wink:
Iduś, to chyba bąki! Oj , jak utnie to boli jak diabli! Dawniej to dopiero były bąki, jak się takiemu wsadziło źdźbło w zadek to fruwał jak odrzutowiec. U nas jest jeszcze mnóstwo meszek, to jest dopiero świństwo, nie widać, nie słychać a tnie! Muszę popytać w sklepach o TREBON, bo nie idzie na działce wytrzymać.
Pozdrawiam! Gienia.
ida74
---

Post »

Gieniu żaden bąk -na bąkach to ja się znam :lol: To taka wyrośnięta mucha ,jak mnie jutro udziabie to obfocę to dziadowstwo .
Meszkę też posiadam .Jak obsiada ,to człowiek nie wie czym się drapać i gdzie ....
...i zmieńmy temat ,albo załóżmy inny wątek ,bo Kozula nas :pogon za gadki nie na temat w temacie :!: :!:

Ps.Bąki mają zadki okrągłe ,a te gzy czyli muchi ,czyli ślepaki takie podłużne .
mila1003
200p
200p
Od: 9 mar 2009, o 10:41

Post »

A ja mam pytanie odnośnie numeru 14. Pierwsze grono ma niezliczoną ilość kwiatów. Można zostawić wszystkie czy cześć wyeliminować? Bo tak intuicyjnie to bym zostawiła (w końcu megagroniasty) ale wolę się upewnić. Rośnie w gruncie.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”