Ogród Leszka

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2008, o 10:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród Leszka

Post »

[Iza] pisze:Zachwyciłam się zdjęciami kopciuszków i bocianów, bo uwielbiam ptaki. Robisz wspaniałe portrety roślinom. Każde twoje zdjęcie zachwyca. A masz może zdjęcia bardziej ogólnych planów całego ogrodu, jego zakątków czy choćby rabat?
Ostatnio cała rodzina polubiła kopciuszki i wszyscy im kibicowali przy pierwszych lotach :). Teraz gniazdo opustoszało, a pan Kopciuszek (chyba ten sam) usilnie szuka nowej partnerki i spiewa nieprzerwanie od rana do wieczora na dachu sąsiadów. Jak na razie widzieliśmy dwie panie oglądajace gniazdo... ale chba nie przypadło im do gustu, bo tylko zrobily awanturę i poleciały dalej :;230

A co do rabatek - to ja jestem bardzo początkujacym ogrodnikiem... więc na raze to tak bardziej sobie testuję poszczególne rośliny, aby wybrać takia jakie bedą mi pasować. Więc tak koncepcyjnie to jeszcze te wszystkie zakątki i rabaty torszkę jeszcze kuleją :(. Dodatkowo cały środek ogrodu jest użytkowy - jeżdżą tam samochody i ciężarówki - więc zostaja mi do obsadzania tylko obrzeża.

Ale postaram się dzisiaj poszukać jakis zdjęć bardziej ogólnych, może coś jeszcze wieczorem dopstykam - ale ostrzegam, że raczej bez żadnych rewelacji będzie ;).
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
Awatar użytkownika
renim
500p
500p
Od: 30 sty 2010, o 16:27

Post »

Piękne miejsce do grilowania. :D Czy tam obok dla powojnika są sznurki czy linki stalowe?

pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Leszku, u mnie w tym roku wychowały się pisklęta szpaków i mazurków. Już kilka razy w naszej budce były pisklęta. Lubiliśmy obserwować, jak ptaki znoszą gałązki do gniazda, a potem karmią młode. Nigdy jednak, nie udało nam się zobaczyć tego momentu, jak pisklęta pierwszy raz opuszczają gniazdo.

Co do zdjęć, to nie oczekujemy rewelacji. Sądząc jednak po ilości zdjęć cudownych kwiatów, jakie zamieściłeś na forum, to masz się czym pochwalić. :D Lubimy też oglądać niezagospodarowane tereny z komentarzem o planach dotyczących danego miejsca. Potem fajnie jest śledzić prace i jej efekty :D
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

renim pisze:Piękne miejsce do grilowania. :D Czy tam obok dla powojnika są sznurki czy linki stalowe?
Te linki do odcinki zwykłej plastikowej żyłki modelarskiej (tak jak do latawca) - z jednej strony przyczepione do czubka starego słupa z ogrodzenia, a z drugiej poprzywiązywane co kawałek do metalowego pręta zakpoanego w ziemi. Właśnie minał rok jak sa tak przyczepione i jak na razie nic im sie nie stało, chociaż powowjnik jakoś tak mało chętnie o nie sam się zaczepia - trzeba mu pomagać.

Obiecane zdjecia rabatek wczoraj porobiłem, ale już nie zdążyłem wgrac bna serwer z powodu niezapowiedzienej wizyty gości.. może dzisiaj wieczorem się uda ;)
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

Pomysł z linkami wart skopiowania ;:333
Tunbergia... hmmm... moje sadzonki po wsadzeniu zaatakował jakiś grzyb... i klops :(
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dobrze, zdjecia wgrane, mogę zaprosić na wirtualną przechadzkę;)

Od furtki wita nas taki widok

Po lewej alejka z clematisami w donicach (od przodu: Omoshiro, który właśnie kończy kwitnienie, a dalej Princess Diana i Mazury które dopiero zaczną kwitnac), nia końcu cestrum, które coś w ogóle nie chce rosnąc. Dojdzie jeszcze donica z gloriozą - ale na razie nieco ją popedzam w szklarni, żeby łądnie uruosła) Wszsytko to na świerzo ułożnej kostce, z którą to walczyliśmy pół jesieni zeszłego roku.
Obrazek

Przed domem kaskada (od góry: million bells, sunvitalie i scewole) a pod luksferami pelargonie pełne. Dojdą na pewnie jeszcze jakeis wiszace donice (może z fuksjami).
Obrazek

Obrazek Obrazek

Po prawej otoczona betonową palisadą rabatka. Palisada była montowana razem z kostką, i niewiele roślin przetrwało tą operację. Na jesien dosadziliśmy sporo tulipanów, które można było ogladać na zdjeciach wczesniej, teraz niestety poprzekwitały i rabata na razie wygląda łyso :(. Na razie jest tam sporo floksów i kilka hebe i trzmielin.
Z tyłu widac trochę starych iglaków z które powoli starmy się uformowac. Jak na razie udało sie chyba z tym płożącym jałowcem (nam się podoba), gorzej jest z tym kolumnowym (ciężko znióśł zimę a do tego źle zaregował na przycięcie. W przyszłym roku planujemy obsadzić tego dookoła kolumnowego jałowca hostami i hortensjami. Obok tego rozłożystego został posazdony powojnik Constance który powoli go przerasta - w przyszłym roku powinien ladnie zakwitnąć wczesna wiosną.
Z przodu oczywiście prowadzona na kulkę wierzba Hakuro Nishiki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Z iglakami (za którymi osobiście nie przepadam) powoli przygotowywane jest miejsce z nieco innymi rośliami.
Zupełnie z przodu jest posadzona forsycja (tutaj niewidoczna) potem rośnie magnolia, z tyłu widać jeszcze kwitnacą azalię japońską

Obrazek

W kwietniku - który w przyszłym rok bedzie wymieniany na jakas bardziej ciekawą donice - pelargonie z kocankami.
Obrazek

Ciąg dalszy za chwilę...
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Za domem wiellki trawnik, kz którym na razie nic nie można zrobic bo jeździły i jeżdzą tu ciągle ciężarówki z kostka /weglem / drewnem / materiałami budowalanymi. Sta też te suche palcki, z któymi bezskutecznie walcze. Doelcowo trawnick chciałbym cały podsypać żwirem i wylożyć takimi kratkami pod trawę, tak aby dało sie po nim jeździć samochodami.

Zupełnie z tyłu altanka otoczona clematisami, bliżej przy domu zakatek do grillowania, przed nim rabata z canami, a jeszcze blizej rabata z liliami.

Obrazek

Rabata lilowa - wysadzone jest tutaj około 30 gatunków lili, kilka róż oraz dalie
Obrazek

Rabata z canami - w tym roku zakopałem tutaj juz ponad 20 kąłczy can na całej długości ściany. Przed nimi wysadzone są cebulki mieczyków. Jest też pigwowiec japoński, floksy wiechowate. Z tyłu obok derwnianej skrzynki tytań ozdobny oraz orliki.
W skrzynce w tym roku wylądowały same jednorczne pnacza - tunbergia, nasturcja pnąca i kanaryjska, wilec oraz niższe sunviatalie i uczepy.
Obrazek
Obrazek

Za grilem oczko wodne dla zółwia - obsadzne (oczywiście!) powojnikiem, liliowcami, irysami i dajacym cień swoimi wielkimi liściami lepięznikiem. Całość otoczona ogrodzeniem z roll-bordera i pleksy aby zółw nie zbiegł.
Obrazek

Obok grila metalowa altana ze szystkich stron otoczona powojnikami - miejsce na kawkę i odpoczynek:D
Obrazek Obrazek

Z tyłu płot zasłaniajacy stary mur - mozna na nim znaleźć 6 odmian powojnika, bluszcz trójklapowy, a na dole barwinki i epimedia
Obrazek

c.d.n.
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

Dobrze, że jest ciag dalszy, bo po pierwszej części stałam jak ta sierotka przy tej białej donicy :wink:
Kwestia o "zbiegającym" żółwiu pobudziła wyobraźnię i przypomniała stary dowcip o dyrektorze ZOO i nadzorcy żółwi :wink:
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Niesamowite jest to że jak oglądam te zdjęcia to DOKŁADNIE wiem jak u ciebie wygląda :P
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak jak pisałem - wszsytko co do tej pory pokazałem ma na razie charakter poznawczy roślin. Dopiero się ucza jak wyglądają i jak rosną. Na kompozycją całości jeszcze bedę się zastanawiał. Na pewno będe starał się jakoś bardziej zasłonić mur od domu sąsiadów jakimś ładnym trejażem (bedzie miejsce na nowe powojniki :;230 ). Chciałbym też zrobić osobną nowa rabate na lilie, a tam gdzie rosna teraz zakomponowac więcej róż.

Jedynym miejscem tak na prawdę stworzonym przeze mnie od poczatku do końca z zamysłem pozostanai na dłuzej jest altana prowadząca do ogródka warzywnego.

Teraz wygląda tak
Obrazek

ale w zeszłym roku prezentowała się jak niżej
Obrazek

Wczesną wiosną zakwiataja tuaj puszkinie. Nieco później kwitnie wisteria obrastająca górne partie, na dole królują serduszka (białe i różowe). Jeszcze później pojawiaja się lilie, a wyżej, pomiędzy pędami wisterii kwitna wiciokrzewy. Potem dołaczja jeszcze róże i powojniki. Docelowo jeszcze mają się tam pojawić kwiaty milnu - ala jak na razie nie wykazał on najmniejszych chęci wydania choćby jedengo kwiatka :(
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aha... zdjęcia robione późnym wieczorem, dlatego wyszły takie nieco bez życia.

Do tego wszystko jeszcze wygląda marnie, bo jeszcze tydzień temu przez środek działki płynęła mi regularna rzeka odprowadzająca wodę z zalanych pól znajdujacych się za działką.

Jak roślny troche odżyja i porozkwitaja obiecuje zrobić update w pełnym słońcu :D
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

gorzata76 pisze:Kwestia o "zbiegającym" żółwiu pobudziła wyobraźnię i przypomniała stary dowcip o dyrektorze ZOO i nadzorcy żółwi :wink:
Tak wogołe to żółwie błotne sa naprawdę szybkie - wypuszczonego na trawę nie wolno stracić z oka ani na chwilę. Cały trawnik od jednego do drugiego końca przebiega w mniej niż minutę ;). Schować też się potrafią tak, że nawet w tym jego wybiegu skiedys go szukałem dobre 10 minut :)
coma95 pisze:Niesamowite jest to że jak oglądam te zdjęcia to DOKŁADNIE wiem jak u ciebie wygląda :P
Bo taki właśnie był zamysł tejże wirtualnej wycieczki - cieszę sie, że wyszło zgodnie z planem :)
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Leszku, wspaniale oprowadziłeś nas po swojej posesji. Miałam rację, że pewnie masz się czym pochwalić. Wszędzie ład i porzadek. Wspaniała kostka brukowa. Bardzo podobają mi się elementy architektury ogrodowej w twoim ogrodzie: romantyczna altana, trejaże i drewniane pergole. masz wspaniałe powojniki-ja nie mam żadnego :( , choć pewnie kiedyś nabędę, jak znajdę odpowiednie miejsce. Bardzo podoba mi się też ta wysoka, gliniana donica :D
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

[Iza] pisze:masz wspaniałe powojniki-ja nie mam żadnego :( , choć pewnie kiedyś nabędę, jak znajdę odpowiednie miejsce. Bardzo podoba mi się też ta wysoka, gliniana donica :D
Powojniki szczególnie bardzo polecam. Osobiście uważam, że pnącza to najładniejsze rośliny, a już powojniki i wiciokrzewy w szczególności.
Gliniana donica, to tylko plastik dobrze udający glinę ;) Polecam, bo można takie pojemniki całkiem tanio (jak na ten wymiar oczywiście) dostać.

---------------------------------------------------

Wiciokrzew rozpoczął właśnie tegoroczne kwitnienie - i to rozpoczął z impetem :D, zobaczcie :

Obrazek

Obrazek

Przyciągnął tez od razu zapachem całą chmarę chrząszczy majowych

Obrazek
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sprawdzałem dzisiaj "co w trawie piszczy" ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”