Moje spełnione marzenie -tu.ja cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje spełnione marzenie -tu.ja cz.4

Post »

Iza bardzo ładny twój nowy powojnik,taki rzadziej spotykany. :D
Skalniak prezentuje się wspaniale,na twoich zdjęciach wygląda na większy niż jest w rzeczywistości.
Z mieszanki nasion skalniakowych to faktycznie mi też wyrosły rośliny nie skalniakowe.
A prawdę mówiąc wyrosły mi tylko dwie:lak i len.Ten ostatni widziałam też u ciebie jak jeszcze nie kwitł i zastanawiałyśmy się,czy to len.Ja bardzo się cieszę,że wyrósł mi właśnie on,ponieważ ten,który miałam,akurat tej zimy mi nie przeżył.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Izo skalniak faktycznie zdaje się być większy niż jest w rzeczywistości. Mimo chłodnej wiosny roslinki sporo urosły i całość pięknie się zapowiada.
x_P-42

Post »

Izo , skalniak Ci się udał ! Wygląda na wielki. ;:7
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

wygląda rzeczywiście na wielki skalniak a na czubku rośnie chyba len niebieski też chyba byłoby mu lepiej rosnąc u podnurza skalniaka ...
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Ja też dzisiaj kupiłam sobie powojnik i posadziłam pod łukiem.
Zobaczymy czy zakwitnie jeszcze w tym roku.
A twój śliczny, urodziwy, będziesz miała z niego pociechę. ;:108
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Izuś skalniak pięknieje w oczach, wygląda wspaniale, roślinki rozrastają się w błyskawicznym tempie :D
A jak z różową delospermą, odbiła :?:
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Witam wszystkich niedzielnie i słonecznie!
Dziękuję wszystkim za pochwały mego skalniaka ;:196
Jolu - oczywiście, że znajdę inne miejsce dla roślinek od Ciebie :D W zasadzie już znalazłam. Też mam jakąś paczuszkę nasion roślin skalniakowych, ale doszłam do wniosku, że nie będę ich wysiewać.

Aga - Miło mi, że podoba Ci się mój skalniak. Teraz i mój M uważa, że to był dobry pomysł :wink: Z powojnikami bywa różnie. Moje poprzednie nie są takie skore do kwitnięcia. Zeszłoroczny prezent od dzieci na Dzień Matki jeszcze wcale nie kwitł. Może w tym roku pokaże swoją tożsamość ( bo w zasadzie może się okazać innym niż na etykiecie :( ) Za Wiślankę trzymam kciuki!

Ambo - dzięki! To nie wszystkie kamienie. Wciąż mam mały zapasik. Jakoś mi się udało...Przeważnie własnoręcznie je przytachać :roll: Wyobraź sobie, że niektóre są przywieziono nawet z Gdańska. Zbieranie kamieni to jakieś moje wariactwo ( wszędzie je dojrzę) albo wada genetyczna - już jako dziecko pomagałam Babci znosić kamienie znad Wisły do ogródka.

Obrazek

Aniu - może faktycznie na zdjęciach skalniak wyglada na większy...Choc i tak wcale nie jest mały. Poza tym ze względu na swoją budowę wcale nie jest łatwy w pielęgnacji. Do niektórych miejsc mam utrudniony dostęp. W fazie pomysłu nie wzięłam tego pod uwagę.
Witaj Krysiu! może wydaje się większy ze względu na ten skos...Poza tym przeważnie fotografuję go od dołu. Jak przyjedziesz w czerwcu to zobaczysz moją inkarwillę. Już dwie zimy u mnie przeżyła.
Pola - dziękuję! Rośliny od Ciebie bardzo go wzbogaciły. Szkoda, że nie wszystkie przeżyły...Wybacz!
Janko - len już nie rośnie na szczycie skalniaka. Dostał inne miejsce na rabacie. U Ciebie za mokro na pielenie, a mnie miejscami za sucho :( Robi się taka skorupa, że pielenie jest fizycznie niemożliwe. Skalniaka na pewno się doczekasz. Większość roślinek rośnie szybko i na efekty nie trzeba czekać długo.
Grażynko - cieszę się, że robisz ogródkowe zakupy. To znaczy, że tegoroczna zwariowana pogoda nie zniechęciła Cię. I tak trzymać!
Agness - niestety delosperma nie odbiła :( Mam jednak kawałek w domu. Trzy lata temu zrobiłam sadzonkę do domu właśnie na taką okoliczność, że w ogrodzie nie przeżyje. Przesadzę na skalniak. Jeszcze raz spróbuję. Masz rację, że niektóre rośliny są ekspansywne. Ale przeważnie cały ich urok jest w masie :wink:

Ten tydzień miałam zwariowany pod względem zakupów i sadzenia. Ogarnęło mnie istne szaleństwo :oops: Dostałam przesyłkę od ada.kj, dwa razy byłam na rynku i do tego zamówienie przez Doneczkę. A za 3 tygodnie kolejne targi w Starym Polu.:roll: :roll: :roll:
Oto kilka moich nowych nabytków:

Obrazek - tunbergia - pierwszy raz widziałam w takim kolorze, więc musiałam kupić
Obrazek - trójsklepka żółta - niestety moja poprzednia nie przeżyła zimy ( fioletowa)
Obrazek - skalnica Arendsa variegata - i tu ciekawostka: w ostatnim numerze MPO przeczytałam, że skalnice Arendsa nie znoszą słońca (?), lubią stanowiska cieniste i wilgotne. A
ja zawsze sądziłam, że to roślina typowo skalniakowa :oops:

A teraz kilka kwitnących z ostatnich dni:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Masz taki zapas kamieni jak i u mnie czy masz zamiar robić nowy skalniak .>>>
Skalnica ma dekoracyjne liście jak nie może rosnąć w słońcu to posadź go od północnej strony skalniaka tam mu będzie dobrze rosnąc , u mnie też kwitną iryski i piwonie ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Delospermie powiedziałam-stop.
Miałam 3-wszystkie zdechły.
Mój ogródek musi się bez nich obejść :lol: .
Ta kupa kamieni-no,no-robi wrażenie :D .
Widzę że szalejesz zakupowo-ja ciągle wypatruję"swoich' roślinek :lol: .
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

A ja znów wypatruję słoneczka.
Ledwo się pokazało już znów leje. :?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26

Post »

Qurcze ja też mam skalnicę Arendsa na skalniaku. :roll:
Faktycznie jak jest ostre słonce trochę przysycha na środku.
Chciałam ją rozmnożyć i posadziłam cząstki na skalniaku,niestety widzę padają,już wiem dlaczego. :oops:
Nie widziałam jeszcze żółtej trójsklepki,ja mam właśnie fioletową.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17

Post »

Kamienie to i moja wada genetyczna :) Rozumiem Cię doskonale :)

O skalnicy tez sądziłam , że jest skalniakową , słoneczną roslinką ... ale jak teraz myślę - to rzeczywiście, ta posadzona bardziej w cieniu rozrosła się ładniej ....
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

No to ja się też przyznam. Znoszę kamienie z całej okolicy. Teraz mam taczkę - to mogę więcej i większe kamloty przywozić ;:112

Może jakieś stowarzyszenie zbieraczy kamieni założymy????
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Jestem zdziwiona,ze Skalnica Arendsa nie toleruje słońca. Od kilku lat rośnie u mnie duża kępa białej na otwartej przestrzeni w pełnym słońcu i ma się dobrze. Jest bazą do podbierania sadzonek i domem dla rodziny jaszczurek. Nic jej nie szkodzi i zarasta mi płyty chodnikowe.
Nie zauważyłam żadnego przysuszanie - może dlatego ,że u mnie prawie zawsze jest wilgotno lub za mokro.
Izo śliczne wybarwienie tej nowej skalnicy.
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 16:34

Post »

Izo, po pierwsze powalił mnie Twój skalniak. Jakoś zapomniałam o tym Twoim bunkrze i dopiero wpis Agnieszki przypomniał mi Twoje dylematy z początków funkcjonowania działki. Skalniak wygląda już na całkiem dojrzały.
Po drugie, kupiłaś cudowny powojnik. Te zielone pręgi są wspaniałe. W ogóle lubię takie połączenie kolorów bardzo, biały seledynowy i różowy.
Szkoda tylko, że może przemarznąć.
Wiesz, dwa lata temu jak zaczynałyśmy przygodę ze swoimi ogrodami, nie przypuszczałam, że po dwóch latach ogród może już tak ładnie wyglądać. Rośliny są niesamowite. I nasze zacięcie na początku drogi ;)
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”