Baryczkowe Storczyki

Zablokowany
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Baryczkowe Storczyki

Post »

Piękny parapecik, ale...tam jest jeszcze dużo miejsca :D Najbardziej zazdroszczę kolejnej katlejki ;:108
Pędziki wiosenne cieszą oczy ;)
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale pędziki :) I jak zielono na parapetach, sporo masz storczyków.
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07

Post »

Kurczę,takie macie ładne te zielenink,takie wypielęgnowane,soczyste! ;:92

I nie piszę tego złośliwie!
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Justynko, może jakaś miniaturka jeszcze by się tam zmieściła, ale na razie nie mogę sobie pozwolić na nowości. Znów czeka nas remont, tym razem ostatnia część, ale najgorsza chyba :roll: Wiem, że rośliny znów ucierpią :(

Dusiu, no właśnie, zielono :( Wolałabym mieć parapet co najmniej taki jaki u mojej Mamy, tylko dwa z siedmiu jej nie kwitną. Właśnie zaczęły pękać im pąki :) Marzy mi się kwitnący gąszcz!

Henryku, nawet nie pomyślałam, że to jakaś złośliwość :) Każdy z nas ma coś co inny chciałby mieć u siebie, prawda? No, i zależy nam, by wszystkie nasze forumowe storczyki były piękne, zdrowe i wspaniale kwitły :)
A czy moje są aż tak wypielęgnowane, to bym nie przyznała, po prostu jakoś na fotkach lepiej wyglądają niż w rzeczywistości :) Przyjrzyj się bliżej, zobaczysz nalot na korzonkach i pomarszczone psb!
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Zulka
100p
100p
Od: 29 cze 2009, o 10:13
Kontakt:

Post »

Fajne masz te roślinki, mam pytanie czy jak będę trzymać storczyki na południowym oknie gdzie słońce właściwie nie świeci prosto w okno, ale jest jasno ???? Czy będą tam obficie kwitły ??? Jesteś specjalistka to może doradzisz mi coś. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zulko, okno południowe jest dobre dla storczyków pod warunkiem, że ostre słońce nie poparzy listków. Warto je cieniować latem firanką, czy nawet kartką papieru.
To, czy słońce jest za mocne poznasz po tym, że liście storczyków zrobią się ciepłe w słońcu.

Moja Mama ma swoje Phal. na południowym oknie, jeszcze ich nie cieniuje, bo pogoda licha i słonka jak na lekarstwo, ale już w tym tyg. muszę wyczarować coś, choćby przylepne osłonki samochodowe :)
A kwitnienia u Mamy szykują się piękne :wink:
Pozdrawiam! Kamila
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Kamilko pięknie u Twojej Mamy!!!A zapowiada się jeszcze ciekawiej :D Poza tym to okno jest naprawdę duże!Juz sobie wyobrazam takie okno u mojej Mamy - pewnie by sie nie zgodziła bez firanki
Awatar użytkownika
Zulka
100p
100p
Kontakt:

Post »

Baryczko przepraszam ale chodziło mi o Północne okno, nie wiem czemu napisałam źle. Mam na południowym i kwitną mi jak oszalałe, ale chciałam je dać na klatce schodowej bo tam mam taki śliczny parapet i pięknie tam by wyglądały moje nowe storczyki tylko zastanawiam się czy będzie im tam dobrze.
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Kamilko, piękny parapet, trzymam kciuki za katlejkę, już nie mogę się doczekać jej kwitnienia, kolorki zapowiadają się rewelacyjne, gdzie Ty takie cuda kupujesz, ja katlejki spotkałam tylko na wystawie, jakoś nie mam do nich szczęścia, kupiłam i okazało się że ma zgniłe korzenie, ale jestem pełna wiary że weźmie się w siłę.

Pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko, dziękuję! To okno jest moje i niestety firankę mam :( Odsłoniłam ja tylko do zdjęcia. Po remoncie i wymianie okien nie kupiłam sobie jeszcze rolet, stąd przymusowo muszę mieć firankę, czego po prostu nie znoszę i odsłaniam jak tylko mogę. Niech tylko roleta będzie zamontowana, to firanka zniknie, ew. zastąpię ją jakąś króciutką, ok. 60cm. Mam takie u Piotrka i dzięki nim okna nie wyglądają na "gołe".

Zulko, właśnie to okno, które pokazałam wyżej jest północne. Mam na nim kilka storczyków, ale przyznam, że moje rośliny często wędrują po domu :)
Ogólnie muszę przyznać, że nie widzę, by storczykom brakowało światła. Zimą młode listki rosły ładnie, choć były jaśniejsze, wiosną pokazały się pędziki, zobaczymy jak będzie z pąkami, ich ilość, wielkość kwiatów. Ale o tym pewnie z czasem napiszę :) Sama zobacz, ze o tej porze roku do pokoju wpada dość dużo światła, fotka jest robiona 21.maja o godz. 17-tej.
Myślę, że spokojnie teraz możesz swoje storczyki postawić na płn oknie, tam na pewno słońce ich nie spali!

Renatko trzymaj kciuki mocno, bo moja, tak jak Twoja też ma kiepski korzonki. Ale głowę dam, że w Twoich zielonych rękach szybko wyzdrowieje :) MImo to, będę też za Twoją kciuki trzymać!
Moja jest kupiona tutaj na forum od forumki z kaktusowego, za fajną cenę :)

A co do dostępności katlei to jest licho :) Przez Internet boję się kupować, nie lubię płącić za kota w worku. Kiedyś widziałam kilka na giełdzie wrocławskiej po 28zł/szt, ale w mdłych kolorach, po prostu mi się nie podobały. Tydzień temu były w Obi, w podobnej cenie i b. ładne, zdrowe (bo ze świeżej dostawy), z drobnymi kwiatami w kolorze fuksji. Bardzo żałowałam, że nie mogłam jednej sobie kupić :(
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Kamilko, to w całkiem przyzwoitej cenie widziałaś te katlejki, szkoda że nie mogłaś sobie sprezentować, ja za swoją na wystawie w Sosnowcu płaciłam 50 zł.

Pozdrawiam :P
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ojoj, to sporo! Nie mogłam, bo przy skromnym studenckim budżecie pod koniec tygodnia starcza mi tylko na bilet do domu, a nie miałam przy sobie kaski na "czarną godzinę". Ech, co się odwlecze to nie uciecze, prawda? :roll:
Pozdrawiam! Kamila
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Baryczko ;:7 Zawitam w Twoje progi, jeśli nie masz nic przeciwko ;:7 :oops:
Zaintrygowałaś mnie swoimi storczykami w szkle. Powklejasz kilka fotek z nimi ? Jestem ciekawa jak u Ciebie to wygląda :wink:
Awatar użytkownika
pani_storczyk
500p
500p
Od: 15 mar 2010, o 14:18

Post »

Kamilko nie martw się na pewno jeszcze nie raz trafisz na jakieś fajne kattleyki :uszy
Gdyby tak każdego dnia na drogę naszego bliźniego rzucali jeden kwiatek
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.:)

Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
Zulka
100p
100p
Kontakt:

Post »

Dziękuję baryczko za pomoc, nie wiem czemu ale ostatnio to jakoś wydaje mi się że wszystkie rośliny muszą być na parapecie, a miejsce w pokoju na parapecie się kończy a w klatce schodowej jest pełno miejsca. Światło rano pana ładnie, a potem już niezbyt.
Nie wiesz może jeszcze co może być storczykowi który ma po spodniej stronie liści takie kropki jakby rosy i w dotyku które są lepkie???? Nie wiem co jednemu z nich dolega, może ty się orientujesz ???
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”