Kolejna Storczykomaniaczka:)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kolejna Storczykomaniaczka:)

Post »

Blue Monkey pisze: Mambo Dzięki za wszystkie rady :D 6 miniaturek ho hoo ;:63 Kupiłam już większe doniczki, ale na razie zaczekam z przesadzaniem ;:108
Jak często zraszasz sphagnum i jak często do tego zanurzasz doniczkę?
Nie mam jakiejś szczególnej systematyczności w zraszaniu i zanurzaniu doniczek :oops: :roll: W zasadzie zraszam co kilka dni, jak mi się przypomni :twisted: Zanurzam mniej więcej raz w tygodniu, a czasem rzadziej, wtedy gdy widzę, że shagnum bardzo przeschło. Czas moczenia zależy od ilości korzeni i sphagnum. Te z dużą ilością korzonków wymagają oczywiście dłuższego moczenia, bo sphagnum jest tam też mniej. Tak jak wcześniej pisałam, moje mini czują się dobrze i rosną, a nawet kwitną chociaż nie tak często jak bym tego chciała. Czytałam gdzieś, że Phal. mini trudniej doprowadzić do kwitnienia, niż te "pełnowymiarowe" ;:224
Blue Monkey
500p
500p
Od: 31 gru 2008, o 20:04

Post »

Cześć :wit :wit

Dawno mnie nie było, całe 3 dni :roll:

Wczoraj znów grzebałam Pierworodnemu w doniczce :twisted: On ma jakis taki głupi zwyczaj, że po prostu leży "na plecach" w związku z tym pięknie widać co się dzieje po jednej stronie trzonu, natomiast do drugiej ciężko się dostać. No i wygląda jakby miał w każdej chwili wypaść. Próbowałam go postawić do pionu :P ze względu na coś co wczoraj odkryłam mu "na plecach"
TADAM ;:138 ;:138 ;:138
Obrazek

Obrazek

Jedno z maleństw:
Obrazek
czyzby zanosiło się na korzonek...?

A tutaj cos do cieszenia oczek:
Obrazek

Obrazek

Alternatywne zastosowanie patyczka do lizaka :;230
Obrazek

A na zakończenie malutka niespodzianka....
Obrazek
Czyżby otwierał się pączek na ułamanym pędziku? ;:138 ;:138
Pozdrawiam, Basia:)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękny miniaturek :). A ten złamany pędzik powinien jeszcze jakiś czas pokwitnąć, tylko szkoda, że nie na roślinie, ale czasami się zdarzy, że niechcąco złamie nam się pęd u jakiegoś storczyka. A keiki ładnie rosnie, u jakiego to Phal.?
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07

Post »

Pięknie korzonki Ci idą.

Miniaturka piękna,były takie u nas w LM a ja...byłem bez okularów ;:96
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Pierworodny chyba poczuł wiosnę, a może lato...którego za oknem, ani widu, ani słychu...
Dzidziulek zapewne "planuje" pierwszego korzonka...ach te emocje....
A Miniaturek nadal cudny...maleńki,a ten kolorek tak jaskrawy. Myślę, że złamana łodyżka w wodzie ma szansę otworzyć jeszcze conajmniej parę pączuszków ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
pani_storczyk
500p
500p
Od: 15 mar 2010, o 14:18

Post »

Basiu miniaturka śliczna ;:63 Nowiuśkie korzonki na pierworodnym i na dzidziusiu ;:138
Gdyby tak każdego dnia na drogę naszego bliźniego rzucali jeden kwiatek
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.:)

Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

O rety, ależ cudna miniaturka, jaki kolor :shock: :shock: :shock: tak zamiast bzu :;230
Korzonki cytrynka super, zupełnie jak mojego łososiowego ;:108 aż się oczy radują na ten widok.
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ale korzonki pięknie maszerują ;:138 Bardzo miły taki widok. :tan A miniaturka śliczniusia i ten patyczek do lizaka fajnie wykorzystany obrazuje wielkość roślinki. ;:224 ;:196
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Blue Monkey
500p
500p

Post »

Dziękuję Wam wszystkim za odwiedziny i miłe słowa ;:1

Dusiu Dzięki w iminiu Miniaturka :D keiki (pierwsze z trójki które zdecyduje sie na korzonek) idzie hybrydzie o bardzo ciemnofioletowych, aksamitnych płatkach. Niestety nie mam jej zdjęć :(

Henryku dzięki :D

Justus miałam nadzieję, że Pierworodnemu dobrze zrobiły moje zabiegi, zwłaszcza obłożenie torfem, ale równie dobrze mógł poczuć wiosnę :) Mam nadzieję, że nie skończy się na jednym korzonku ;:108 Nie mogę sie już doczekać korzonków u moich maluszków ;:65
Masz rację co do złamanego pędzika, otwiera się juę następny pączek ;:138 ;:138 Pozostałe już chyba są za malutkie, a nie zauważyłam, żeby rosły.

Aniu Dzięki ;:108 ;:138 ;:138

Joasiu dawno Cie nie widziałam, zaraz zajrzę do Twojego łososiowego ;:108 Cieszę się, że i Tobie podoba się Miniaturek ;:138

Aniu L :D Bałam się, że znów ułamię pędzik ale się udało ;:108

Tak sobie myślę czy tego klującego się korzonka na maluszku nie obdwiązać czasem sphagnum... Jak myślicie?
Awatar użytkownika
pani_storczyk
500p
500p
Od: 15 mar 2010, o 14:18

Post »

Basiu w zasadzie to teraz powietrze jest dość wilgotne. Uważaj by niepodgnił ,może wystarczy co jakiś czas lekko spryskac :?: . Pisz co robisz i zdawaj relacje :D
Gdyby tak każdego dnia na drogę naszego bliźniego rzucali jeden kwiatek
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.:)

Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Blue_monkey- i co z tym pomysłem na obwiązanie dzidziulka... Zrealizowałaś go? Hmmm...jestem ciekawa efektu "po"...może jakieś fotki ;:224
parapetowce
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Basiu, wg mnie nie ma sensu go owijać, czy nawet spryskiwać; korzenie ciągną przecież do wilgoci, jak go owiniesz "na wilgotno", nie będzie miał motywacji do wzrostu ;)
U siebie widzę, że najładniej rosną i wyglądają te korzenie które rosną w powietrzu, bez żadnego kontaktu z wodą, żadne tam mgiełki, okładanie sphagnum czy inne zabiegi tego typu się u mnie nie sprawdziły.

Cudne korzenie cytrynka- serce rośnie, tak trzymać! ;:108
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
empe88
200p
200p
Od: 18 mar 2010, o 14:32

Post »

Basiu, jaki piękny ten korzonkowiec! :D Cudooo! O miniaturce nawet nie wspominam, bo wiesz jaką mam do nich słabość. Nawet ten ułamany pędzik sobie radzi super. I podoba mi się jego wazonik, bardzo. :) Tęskniłam za takimi widokami :)
Magda
Blue Monkey
500p
500p

Post »

Cześć :wit znowu mnie nie było długo :oops: Okazuje się, że człowiek pisząc pracę miał znacznie więcej czasu na forum niż po jej napisaniu :twisted:

Justus, posłuchałam rad Agity i Ani i zostawiłam rosnący korzonek w spokoju :) Niech rośnie sam, zobaczymy jak mu to pójdzie. Zaczął rosnąć po ostatniej ingerecji w doniczkę, kiedy to roślinie macierzystej wymieniałam większośc grubego podłoża na drobne a na wierzchu położyłam sphagnum-dbam tylko żeby było wilgotne i to chyba dobrze działa skoro nieruchomy dotąd maluch puszcza korzonka, prawda? ;:108
Teraz wygląda tak:
Obrazek

Empe, a wiesz że to solniczka? (ten wazonik) :;230

U mnie żadnych rewolucji, ale mam kilka nowych wieści dla was ;:138

Najnowsze Dendrobium przekwita ale dzielnie rosną nowe psb :tan
Obrazek
Zgodnie z radami spryskuję go co rano ale to coś, które miało być keikiem jakoś nie bardzo ma ochotę rosnąć:
Obrazek

Kilka razy prysnęłam przy okazji drugiego Dendrobka N i zauważyłam na nim cos takiego:
Obrazek

Obrazek
(mowa o tym czymś na czubku). Nie wiem czy to było tam wcześniej, wydaje mi się, że nie :roll:

Skoro już mowa o pryskaniu to zraszając co dziennie rano sphagnum u Pierworodnego i Keikowca, psikam też w korzenie Cytrynkowi Korzeniowcowi. A oto jego reakacja:
Obrazek
Oto 8 (słownie: ósmy) korzonek ;:138

I jeszcze coś dla Empe oraz innych wielbicieli miniaturek:
Obrazek
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miniaturka, przepiękna :D Jest taka błyszcząca...a te maleńkie kwiatuszki wyglądają, jak maleńkie motylki ;:138
Blue_Monkey- Dziewczyny pewnie Mają rację z tym obwiązywaniem korzonków. Zresztą to falek, a nie katlejka, która lubi wyższą wilgotność powietrza. Tak, czy siak gratuluję dzidziulka i będę podglądać jego rozwój z wielkim zainteresowaniem ;:108
parapetowce
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”