Moje storczyki - galeria zuzulec

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
zuzulec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 kwie 2007, o 22:14

Post »

Witam,

Cymbidium kupiłam 12 września - niestety jedna łodyga już mi przekwitła (jakiś tydzień temu) - nie wiem czy nie za szybko, czy tak akurat - może miała za ciepło u mnie, bo z tego co pamiętam Cymbidia wolą chłodniejsze pomieszczenia. Łodygę po przekwitnięciu obcięłam - też nie wiem czy dobrze, jestem w fazie eksperymentowania. Podlewam nadal, gdyż zauważyłam, że pojawił się nowy pęd kwiatowy, na razie jest 10 cm wysokości, więc ... podlewam, nawożę jak do tej pory. Przelewam, nie zalewam.. i mam nadzieję, że mu u mnie dobrze..

Pozdrawiam słonecznie ;:3
Lucyna
Lucyna
Moje storczyki ...
Awatar użytkownika
ewab123
500p
500p
Od: 19 sie 2007, o 17:35

Post »

Właśnie wyszłam z Twojego mieszkania. Aż dech mi zaparło. Gratuluję kolekcji. Co za piękności. Moje koleżanki podziwiają mnie ,że pamiętam nazwy roślin. Ale jak Tobie udaje się zapamiętać tak trudne nazwy? Miałam kiedyś jednego storczyka takiego różowo- wrzosowego(widziałam u Ciebie, chyba stoi w sypialni) . Kwitł i rósł chyba z trzy lata, a później napadły go tarczniki i mimo zmywania, pryskania już nie udało mi się go uratować. Tak skończyła się moja przygoda ze storczykami. Jeszcze raz gratuluję i życzę sukcesów w hodowli.
Awatar użytkownika
zuzulec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Witaj Ewo,

dziękuję za odwiedziny. Cieszę się, że Ci się podobało.. ja również mam wielki sentyment do tych kwiatów - pierwsze storczyki miałam w bukiecie ślubnym, a teraz - chyba dla zrekompensowania sobie samotności nabywam coraz to kolejne okazy. A kwiaciarnie kuszą pięknościami ... obok których nie można przejść. Już się nauczyłam, że nie wolno kupować na raz. Teraz czekam na przekwitnięcie kolejnych i dopiero wówczas pozwolę sobie na nastepny okaz Falenopsisa bądź innego. A już wiem jakiego chcę, teraz tylko zadaniem będzie zrealizować plan.
Jeżeli chodzi o te z sypialni - to już oba przekwitły, niestety, ale te biedulki kupiłam w supermarkecie po 25 zł. Zostały ostatnie dwa, miały po jednym pędzie, jedynie po kilka całkowicie rozwiniętych kwiatów, spodobał mi się kolor, więc je wzięłam, a one odwdzięczyły mi się tym, że cieszyły mnie swoim widokiem długo nim przekwitły.
A Ty Ewo może jeszcze kiedys powrócisz do storczyków... nigdy nic nie wiadomo...
Lucyna
Lucyna
Moje storczyki ...
Awatar użytkownika
Laurelin
50p
50p
Od: 4 maja 2007, o 13:23

Post »

Twoja kolekcja storczyków Lucyno jest przepiękna!!! ;:80
Bardzo podoba mi się przecudowne Cymbidium.
Z niecierpliwością czekam na kolejne zdjęcia z wspaniałej kolekcji i cenne porady wykluwające się w domowym zaciszu amatorskiej uprawy! Zawsze bezcenne ;:77
Pozdrawiam! ;:100
Pozdrawiam ;:100
Awatar użytkownika
zuzulec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Witaj Laurelin,

dziękuję za odwiedziny i cieszę się, że wizyta ta była udana i kolekcja się podobała. W tej chwili pozostały tylko 2 kwitnące storczyki, ale już kolejne szykują się na podbój świata swym pięknem - więc wkrótce powinno być bardziej kolorowo.. ;)
Dawno nie urzędowałam w Orchidarium - ale już nadrobiłam zaległości, więc.. teraz będe na bieżąco. Gorzej z resztą forum - ale powolutku... systematycznie będę brnęła do przodu.
A jeżeli chodzi o storczyki, to mam kilka fotek - jeszcze tutaj nie wklejonych, więc w najbliższym czasie zamieszczę je, aby było co oglądać.

Lucyna
Lucyna
Moje storczyki ...
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2007, o 22:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Nowa forumowiczka

Post »

Witam wszystkich. Jestem na tym forum nowicjuszką, trafiłam przypadkowo i nie żałuję. Nieśmiało obserwuję Wasze wszystkie CUDEŃKA. Jestem zachwycona. Ja mam dopiero albo aż 5 okazów: 1 cambrię i 4 falenopsisy, w związku z tym mam pytanko do ekspertów czy po przekwitnięciu falka obciać pęd kwiatowy czy zostawić go aż sam uschnie? Podziwiam te wszystkie Wasze cudeńka aż mi dech zapiera, mam tyle różnych innych zajęć a nie mogę się oderwać od komputera i forum ogrodniczego u Was :) Niedługo wnuczuś się urodzi a moje robótki leżą w kącie (sweterek i czapusia dla maleństwa i inne...) a babcia buszuje po necie i cieszy oczka kwiatami :) oto mój pierwszy nabytek z lipca, miał 12 kwiatów, ale już aktualnie przed kilkoma dniami przekwitłObrazek
"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia" - Halina
Mój spis wątków
Moje robótki
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Udało mi się wstawić fotkę więc jeszcze się będę chwalić, oto inne ujęcie tego samego falkaObrazek
Mój spis wątków
Moje robótki
Awatar użytkownika
zuzulec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Witaj Orange...

fajnie, że grono storczykomaniaków sie powiększa.. mamy możliwość oglądania coraz to nowych piękności.
Piszesz, że masz kilka storczyków - dlaczego więc nie założyć własnej galerii, aby każdy miał możliwośc zajrzeć właśnie do Ciebie - podziwiać Twoje piękności. Z doświadczenia wiem, że nie skonczy się u Ciebie na tych kilku, które masz w tej chwili, a kolekcja będzie się systematycznie powiększała... dlatego sugeruję założyć osobny wątek. Każdy kolejny okaz będzie mógł być tam właśnie przedstawiony i zachwalany przez rzesze maniaków. Ochom i achom nie będzie końca ;)

Jeżeli chodzi o przekwitnięte pędy kwiatowe - to na tym forum jest troszkę informacji na ten temat. Trzeba poszperać. Ja przed chwilką napisałam do Edytki w innym wątku właśnie o tym samym. Zajrzyj tutaj: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 855#166855

Lucyna
Lucyna
Moje storczyki ...
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Lucynko za odpowiedź, ale jeszcze nie bardzo wiem jak się poruszać na tym forum, muszę się bardziej zapoznać. Nie jestem pierwszej młodości i nie wszystko wychodzi mi tak jak młodszym ode mnie :) Pozdrawiam :)
Mój spis wątków
Moje robótki
Awatar użytkownika
zuzulec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Orange,
nie masz się co martwić, wkrótce wszystko będzie dla Ciebie jasne a wówczas zobaczysz ile czasu można poświęcic na czytanie postów ;) - naprawdę dużo.
Na początku poszperaj tutaj w orchidarium. Większość z nas zaczynała od falenopsisów, i prawie każdy na je w swojej kolekcji, więc informacji na temat tych storczyków znajdziesz tutaj wiele, jeśli jednak ich nie bedzie to spokojnie pytaj... znajdą się takie osoby, które pomogą. Po prostu poprzeglądaj temat po temacie, bądź skorzystaj z wyszukiwarki wpisując interesujące Ciebie hasło.
Powodzenia....
Lucyna
Moje storczyki ...
Awatar użytkownika
dkm60
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 3 maja 2007, o 21:58

Post »

Ludzie powaliło mnie na kolana.Mam jeden egz,storczyka.Niestety przekwitł.uschła ta lodyga wiec ja obcięłam .Mam tezaz same liscie nawet puściły dwa nowe i nic.Czekam.Za to wczoraj dostałam piękny okaz na jednej łodyżce 24 kwiaty ,niestety cięty bukiet.Ale i tak jestem szczęśliwa to moja najulubieńsze po różach i konwaliach kwiaty.Buuuuu kiedy ja takie będę miała tylko sie ze m,nie nie śmiejcie :oops:
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

orange30 pisze:Dzięki Lucynko za odpowiedź, ale jeszcze nie bardzo wiem jak się poruszać na tym forum, muszę się bardziej zapoznać. Nie jestem pierwszej młodości i nie wszystko wychodzi mi tak jak młodszym ode mnie :) Pozdrawiam :)
Halinko, nie wszyscy mają naście lat, wiem to po sobie.
Jak zaczęłam swoją przygodę z Forum, byłam zupełnie zagubiona i zielona/ dosłownie/
Wszyscy pomagali mi jak mogli.
Jak spróbujesz, wkrótce się przekonasz, że warto być z nami.
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gucia dzięki za słowa otuchy. Zachwycałam się twoimi roślinkami. Jest się czym pochwalić :)
Mój spis wątków
Moje robótki
Awatar użytkownika
zuzulec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

dkm60 pisze:Ludzie powaliło mnie na kolana.Mam jeden egz,storczyka.Niestety przekwitł.uschła ta lodyga wiec ja obcięłam .Mam tezaz same liscie nawet puściły dwa nowe i nic.Czekam.Za to wczoraj dostałam piękny okaz na jednej łodyżce 24 kwiaty ,niestety cięty bukiet.Ale i tak jestem szczęśliwa to moja najulubieńsze po różach i konwaliach kwiaty.Buuuuu kiedy ja takie będę miała tylko się ze m,nie nie śmiejcie :oops:
Nikt tutaj nie będzie się z Ciebie śmiał... po prostu .. wszystko w Twoich rękach. Jeżeli zdecydujesz się na zakup storczyka to tutaj zawsze znajdziesz pomocną dłoń - w razie problemów - których życzę jak najmniej, oraz znajdziesz możliwość pochwalenia sie "pupilkiem" - więc nie ma na co czekać - DO DZIEŁA....
Lucyna
Moje storczyki ...
Anielka_S
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 lip 2007, o 09:11

Post »

Lucynko jestem pełna podziwu dla Twojej kolekcji. Wiesz,.... moja przygoda ze strorczykami też zaczęła się (w ubiegłym roku) od bukietu ślubnego :D I mam teraz 3 falenopsisy i 1 storczyk, którego nazwy jeszcze nie znam. Jak założę swój wątek to wkleję fotki i opiszę wszystkie po kolei;) Póki co raczkuję w temacie na temat tych uroczych kwiatów :lol:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”