Moje spełnione marzenie -tu.ja cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje spełnione marzenie -tu.ja cz.4

Post »

Witaj - tak , pierwiosnki są bardzo wdzięcznyni roślinkami.. bardzo je lubię :)
Może uda mi się kupic nasionka w tym roku - :)
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Tujko!
Bardzo się cieszę że udało się nam wczoraj spotkać i poznać się w realu :lol:
A jeszcze bardziej cieszę się z roślin którymi mnie obdarowałaś, ale zapomniałam się zapytać - te nasiona hibiskusa to oczywiście wysiać do pojemnika prawda?
Mam nadzieję że dzisiaj uda mi się posadzić liliowce i marcinki. Pozdrawiam serdecznie Maria
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Miiriam - z kupnem nasion nie powinno być problemów. Tylko wyhodować rośliny z nasion to jest pewien problem ( bynajmniej dla mnie).
Ambo - nawet nie wiesz jak ja się cieszę z tego krótkiego spotkania. Naprawdę miło Cię było poznać osobiście. Tak - nasiona można wysiać do doniczki ( na balkonie lub w domu). Liliowce i marcinki są w zasadzie nie do zdarcia i część już w tym roku powinna zakwitnąć.

Pogoda jest koszmarna. Jak byliśmy w rozjazdach to było ciepło i słonecznie, a jak w domu to mokro i zimno. A tak liczyłam, że wczoraj posadzę część roślin. Dzięki forumkom znów się wzbogaciła moja działka :D
Wczoraj poszłam tylko na chwilę zajrzeć co nowego zakwitło przez weekend. Jednak tak padało, że nawet nie zrobiłam żadnego zdjęcia. Może dzisiaj się uda... Muszę jeszcze znaleźć jakieś odpowiednie miejsce na mieczyki od Marysi-Amby. Mam nadzieję, ze nie będzie cały tydzień padało...A w ten weekend będą w końcu targi w Starym Polu. Już nawet wiem za czym się rozejrzę :wink:
Kilka fotek z zeszłego tygodnia:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jestem bardzo ciekawa jakich roślinek będziesz szukała na targach?
Czy belamkanda ci w końcu wykiełkowała?
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Izuś, częste koszenie "niby-trawników" pomaga :) byle nie za nisko :) wiem, bo sama mam taki niby-trawnik ;:224
Piękna jest wiosna u Ciebie, piękna... ;:138
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Izuś, mam ten sam dylemat co Ty, wybieram się na targi roślin w połowie maja ale co ja mogę jeszcze przytachać do ogródka
i posadzić bez wywalania tego co tu już jest? A nie bedę przecież wszystkiego trzymać w doniczkach na tarasie ;:14
Dałać sobie spokój z zakupami i pójść tylko pooglądać to szkoda, i zawsze coś się do łapek bezwiednie przyklei :;230
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 22:37

Post »

tu.ja pisze:Obrazek
Izo, znasz może przypadkiem nazwę tego tulipana? Z jednego sklepu na all dostałam taką mieszankę różnych cebul zamiast zamówionych, w którym właśnie on jest. Podoba mi się.
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30

Post »

A mi wpadł w oko tulipan przy pieńku.
Piękny jest.
Co ja czytam-masz problem z belamkandą?
KDanuta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 10:57

Post »

Epimedium jest też moim nowym nabytkiem, codziennie
sprawdzam czy wypuściło chociaż jednego nowego
listeczka, ale nic, dalej odpoczywa, myślę że się przyjęło :x
śliczności u Ciebie ;:138
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p
Od: 12 lip 2008, o 23:53

Post »

Iza, tulipanki przecudnej urody :D Wrzosowisko wygląda również bardzo interesująco...No i magnolia zakwitła cudownie...Piękna wiosna u Ciebie :wink:
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Witam wszystkich miłych gości!
Aniu - na targach chciałabym kupić kilka krzewów, na które zachorowałam dzięki Forum m.in wawrzynka wilczełyko, laurowiśnię i azalie. Znając siebie pewnie kupię zupełnie co innego. Na skalniaczki i prymulki też będę miała oko.
Dzięki Ewuniu! Też mam taką nadzieję, że koszenie pomoże. Chociaż w piątek M skosił i dziś znów kwitną mlecze w najlepsze.
Wiesiu - wiesz ja raczej na brak miejsca narzekać nie mogę w przeciwieństwie do Ciebie :wink: Targi uwielbiam pasjami. Jeździłam tam nawet wtedy gdy jeszcze nie miałam działki :D A prawdą jest, że zawsze na coś się skusimy gdy mamy wybór.
Niestety zanno nie wiem co to za odmiana. Mam je pierwszy rok. Dostałam je od Ani-Raczek. Zapytam może Ona wie. Też mnie urzekły.
Aga - wyobraź sobie, że wcale mi nie wykiełkowała :( . Dałam Ani trochę nasion i u Niej wyrosła. Te tulipany przy pieńku to zeszłoroczny nabytek " Princessa Irene". Są śliczne. Zdjęcie nie oddaje całego ich uroku. Żałuję, że tylko 3 cebulki kupiłam.
Witaj Danusiu! Wygląda na to, że zapadamy na te same choroby. Epimedium wypuszcza najpierw pędy kwiatowe, a dopiero później listki. Początkowo wygląda nieciekawie. Drugie też zaczęło już kwitnąć. A Ty jakie kupiłaś?
Jolu! Cieszę się, że zajrzałaś. Tak...magnolia cała w kwiatach. Wygląda pięknie. Na wrzosowisku miałam trochę strat po zimie, na skalniaku również.

Wczoraj miałam istny nalot mszycy. Wszystkie rośliny na wrzosowisku i pod brzozą były oblepione tym paskudztwem. Byłam załamana. Dzisiaj do południa poszłam sprawdzić jak to wygląda i było znacznie lepiej. Nawet zauważyłam stadko wróbli posilające się w tamtej okolicy. I miałam dylemat - pryskać czy nie pryskać. Przecież nie po to wieszałam budki i zapraszałam ptaki by je teraz podtruwać. Będąc na zakupach kupiłam jednak środek owadobójczy ( 2 roślinki też :oops: ). Po obiedzie poszłam na działkę i z radością stwierdziłam, że problem sam się rozwiązał. Mszyc nie było! Nie wiem gdzie się podziały. Może były tylko przelotem i odleciały...Wróbelki ich raczej wszystkich nie zjadły...

Obrazek
Obrazek - epimedium czerwone
Obrazek - fiołek palczasty pięknie się spisał - w zeszłym roku podejrzewałam go, że wcale nie ma kwiatów
Obrazek - na starych liliowcach już dużo pąków
Obrazek
Obrazek
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Izuniu, tulipany masz piękne, a magnolia wyjątkowo atrakcyjnie się prezentuje :D Niebawem zacznie kwitnąć jedna z moich, pozostałe raczej mnie kwieciem nie zaszczycą :lol:
Wiosna generalnie do niczego, ciągle pada...
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Widzisz Tujeczko, tak jak mówiłaś, u mnie już tulipanków niewiele zostało i przychodzę do Ciebie się nimi delektować ;:138
A na 'Princess Irene' slinka poleciała ;:224 trzeba będzie upolować na jesieni ;:108
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33

Post »

Izo!
W Twoim ogrodzie widać już tyle roślin. Widać Twoja pasja, co do targów bardzo ubogaca Twoją działkę. Gdzie człowiek nie stąpi, tam coś ciekawego zerka kwitnącym oczkiem.
Najbardziej podoba mi się, jak o tym opowiadasz. Tak krok po kroku. Pewnie, że najłatwiej jest kupić wszystko naraz, ale o ileż ciekawiej jest jak dzień po dniu, coś nowiutkiego, czasem pojedyncze rośliny odnajdują się w ogrodzie.
Niezmiennie podziwiam że wszystko pamietasz - i nazwy i gatunki i gdzie to posadzone!
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Witaj Iza! Prezentacja tulipanów bardzo ciekawa. Czy deszcz ich nie niszczy? Pytam, bo moje w strzępach :cry:
Bardzo ciekawy ten fiołek palczasty. Jeszcze takiego nie widziałem :shock:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”