Prymula, pierwiosnek (Primula) cz.1
Re: Prymule
Pierwiosnek ząbkowany nie lubi pełnego słońca. Najlepiej rośnie na stanowiskach półcienistych, na glebie żyznej i gliniastej, o średniej wilgotności i odczynie lekko kwaśnym (5,5-6,5).
pozdrawiam
Aneta
Aneta
Pierwiosnki ząbkowane w odróżnieniu od zwykłych nie lubią zbyt ciężkiej gleby.Na mojej glinie zwykłe dobrze rosną( oprócz pełnokwiatowych, które też marnieją).Ząbkowane marnieją z roku na rok i łodyżki mają bardzo krótkie i dość cienkie:roll: U koleżanki oglądałam na przepuszczalnej, ale wilgotnej ( nawadniane) w półcieniu i są piękne, wysokie, obfite kule na grubych łodyżkach.Nie wiem może to też kwestia odmiany 
Moim zdaniem chyba żaden pierwiosnek nie pogardzi bardziej przepuszczalną glebą byle miał dostatecznie wilgoci i niezbyt dużo słońca.Lepiej się wtedy rozrastają.

Moim zdaniem chyba żaden pierwiosnek nie pogardzi bardziej przepuszczalną glebą byle miał dostatecznie wilgoci i niezbyt dużo słońca.Lepiej się wtedy rozrastają.
- abeille
- 1000p
- Od: 4 mar 2009, o 12:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
dziękuję Selli i Anetko za rady. To teraz wiem co mu nie pasuje. Słońca to na pewno nie ma za dużo bo rabata jest zacieniona,
to zdjęcie zdradliwe bo zrobione w wieczorym promyku słońca.
Ale za to gleba jest ciężka, sucha i wapienna. Czyli wszystko czego nie lubi. Po przekwitnieniu, dodam mu lekkiej pruchniczej ziemi
wymieszanej z kwaśną i będę częściej podlewać. Może mi się odwięczy przyszłej wiosny?
to zdjęcie zdradliwe bo zrobione w wieczorym promyku słońca.
Ale za to gleba jest ciężka, sucha i wapienna. Czyli wszystko czego nie lubi. Po przekwitnieniu, dodam mu lekkiej pruchniczej ziemi
wymieszanej z kwaśną i będę częściej podlewać. Może mi się odwięczy przyszłej wiosny?
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 sie 2008, o 20:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Efektownie wyglądają w dużych grupach. Są odmiany, które mocno się wysiewają tak samo jak np. azalie.
jarek
jarek
- jardin
- 1000p
- Od: 7 sie 2007, o 14:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
asiula te 3 duże (fiolet, biały, róż) kupiłam w tamtym roku jako sadzonki, pozostałe to są 2 i 1 roczne moje siewki.
Pozdrawiam
Aśka
Aśka
- Anna29
- 500p
- Od: 4 maja 2008, o 11:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A kiedy jest najlepszy termin siewu prymulek? W sieci spotkałam bardzo rozbieżne terminy od stycznie do maja. 

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 sie 2008, o 20:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Myśle, że do czerwca można wysiewać tak by trochę podrosły przed zimą.
jarek
jarek