ELŻBIETO-dziękuję za odwiedziny, pogoda była w Święta ładna, byliśmy całą rodziną w Nokłach, ale tylko na spacer, na ognisko było trochę za zimno. Sasanki zaczęły kwitnienie i się .... zatrzymały, chłodniejsze powietrze zatrzymało ich rozwój, ale deszczyk to był na wagę złota.
AGNIESZKO- dziękuję za spacer po ogrodzie, żab to u nas zatrzęsienie, mają co jeść pływające w stawie sumy Tulipanów jest w ogrodzie dużo, na razie kwitną tylko tulipany botaniczne.
Hiacynty kwitną na całego, dzisiaj zakwitły kolejne kwiaty. Nasz ogród jest otoczony ze wszystkich stron drzewami, tworząc dla wiatru zacisze, odsłonięty jest tylko do południa, stąd ,myślę że to przyśpiesza wzrost roślin.
GENIU-dziękuję za spacer po ogrodzie, kolekcja liliowców stale się powiększa,w tym roku zakupiliśmy kilka kolorów dużych liliowców oprócz liliowców ze zdjęcia ja dokupiłem jeszcze biały kolor kwiatu liliowca oraz w Biedronce liliowce kłączowe.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=868
TAJKO-dziękuję za wizytę w ogrodzie, żaby ( podejrzewam że rodzaju męskiego) już powoli wynoszą się ze stawu i ogrodu, w stawie za to ogromne ilości sznurów złożonych jaj, i pilnujące je żaby-mamy.
Koszenie chyba rozpocznę w sobotę( jeżeli pogoda pozwoli) zaraz po koszeniu robię wertykulację, a po majowym pierwszym koszeniu oprysk środkiem chwastobójczym trawnika, oj trzeba się napracować by trawnik ładnie wyglądał.
EWO JANINO -dziękuję za odwiedziny, w Nokłach już robi się naprawdę ładnie, powoli zaczynają się zielenić drzewa i krzewy, trawa rośnie w najlepsze. Dzisiaj ( mając w szklarence dużo miejsca) przesadziłem moje pomidory do większych doniczek ( z wielodoniczek) , po tygodniu pobytu w szklarence w Nokłach wyraźnie pomidory "zmężniały". Jutro jak przestanie padać kolejne siewy na warzywniaku.
MAGDO-MISIU- dziękuję za odwiedziny, mimo że w stawie czyha na żaby śmiertelne niebezpieczeństwo( jest kilka dość dużych sumów w stawie), zew natury jest silniejszy, i żaby nie zwracają uwagi na ryby w stawie. Wczorajszy i dzisiejszy deszcz spowodował że ze wszystkich stron w ogrodzie pojawia się soczysta zieleń.
ZENKU- dziękuję za odwiedziny, nasze rododendrony rosną do południa w słońcu, latem po 15.00-16.00 słońce chowa się za las rosnący od południa,południowego zachodu. Na tej rabacie co rosną rododendrony ( dziesięć krzewów) rosną również wszystkie kwasolubne rośliny, na innych rabatach nie mam roślin kwasolubnych.
Wiosna kroczy nadal w szybkim tempie, roboty w ogrodzie jest dużo( nadrabiam zaległości powstałe po kilkudniowej budowie domu wnuka) , że nawet gdyby nie zdjęcia do wstawienia na Forum , to bym nie zauważył kwitnięcie kolejnej rośliny.
Pierwsze sukcesy zanotowałem w łapaniu turkuci: