Baryczkowe Storczyki

Zablokowany
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Baryczkowe Storczyki

Post »

Justynko, pomarzyć można, a kto wie, może się tak stanie, że obie będziemy miały piękne orchidaria :) Czego Tobie i sobie życzę :)

Szukałam dziś Actellic, ale nie mieli ani w Obi, ani w Casto, ani w LM. Jutro muszę do zaprzyjaźnionego ogrodniczego skoczyć. Planuję też kupić Talstar i stosować te środki zamiennie, Actellic, Talstar i Mospilan. Przy okazji zwalczę przędziorki na kambriach- choruszkach i bluszczu :)
Kolega podobno wie, co to są te srebrzyste brzydale i jak wynajdzie w książce to da znać. Wolę wiedzieć przeciwko komu walczę :)
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kamilko, z tego co wiem, przędziorek to takie małe czerwone pajączki, może i pomarańczowy bywa? ;), a srebrne, szybkie i podłużne to skoczogonki.
A takie jakieś dziwne maleńkie półprzezroczyste pajęczaki też mam- siedzą u mnie na ramie okiennej, czasem łażą po ścianie, czasem wejdą do podłoża. Ogólnie chodzą wolno, jak się zbliży palec w celu wiadomym, zaczynają uciekać :D Raczej nieszkodliwe, mam je już co najmniej 2 lata, nic się nie dzieje. Gdzieś wyczytałam, że to chyba jakieś roztocza...

U mnie w cambrii też znajduję mini ślimaczki raz na jakiś czas- a na ziemniaka nic się nie łapie...
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
pani_storczyk
500p
500p
Od: 15 mar 2010, o 14:18

Post »

Baryczko ja nie wiem co to za stworzonka za mało się znam i nie mialam do czynienia ze storczykowymi potworami :evil: dam Ci jedynie taką radę ;:44
Gdyby tak każdego dnia na drogę naszego bliźniego rzucali jeden kwiatek
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.:)

Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko, przędziorki znam od dawna- już nie raz wyganiałam je z bluszcza, zwykle za pomocą płynu do szyb. Tym razem płynu nie miałam, więc w ruch poszła flaszeczka z %, później płyn do naczyń. Walczę czym się da :)
Skoczogonki wyglądają inaczej, właśnie pozbyłam się kilku z innego bluszcza spryskując podłoże piriflorem.
Wciornastki też są inne. Mam nadzieję, że uda mi się je usunąć, bo jest ich dość dużo.

Ech, czuję, że bez chemii nic dam rady się ich pozbyć :(

Aniu, wszystko ok, tylko żeby storczyk nie ucierpiał :roll:
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Hmm, no to pozostaje mi tylko życzyć Ci powodzenia w walce ;:108
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
pani_storczyk
500p
500p

Post »

Dasz radę ,na pewno nic mu nie będzie masz rękę do kwiatów i znasz sie na rzeczy :uszy

Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję :) Zrobię co mogę, bo nie pozwolę by coś podgryzało moje storczyki :)

Z tą ręką, to różnie jest :) I u mnie też czasem kwiaty marnieją, niestety.
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kamilko powodzenia w walce z potworkami ;:14
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Baryczko- a jakiś bliższy plan na orchidarium jest? Hmm...mam nadzieję, że nam się uda spełnić marzenie związane z "domkiem dla orchidei :)
Właśnie dwa tygodnie temu<jak przywiozłam z Castoramy storczyki> spryskałam wszystkie zapobiegawczo Talstarem :) Mam też Karate i Decis...ale ich nie stosowałam w domku jeszcze :) Tylko ogród.
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Goska1307
200p
200p
Od: 5 sty 2010, o 20:31

Post »

[
quote="Tylko te srebrno- grafitowe stworzenia mnie martwią. Co to jest? Może i u Was coś takiego było?
Przeszperałam sieć i nic nie znalazłam. Jaki środek mam użyć?
.
Może to są rybiki
Zapraszam... :) i pozdrawiam..
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=31919" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Celinko, Justynko- dziękuję :)
Orchidarium to na razie marzenie, oglądam fotki w necie i terraria w zoologicznych, ale czasowo jest to bardzo odległe. Po pierwsze- nie mam miejsca, po drugie- za wiele wędruję i opieka spadałaby na innych, po trzecie- kasa idzie na ważniejsze cele. W sumie budować orch. trzeba mieć dla kogo, a na razie nic specjalnego nie mam i nie planuje mieć- właśnie z powyższych trzech powodów :)

Gosiu- rybiki są większe i obłe, a te stworzonka wydają się należeć do błonkowatych, bo chyba mają coś na kształt skrzydełek (jak np. chrząszcze). Poza tym rybiki są dośc duże (ok1cm) i jeszcze nie spotkałam się z tym, by były w podłożu. "Moje" szkodniki są mniejsze (ok. 2-3mm), podłużne, jakby owalne.
Dziękuję za zainteresowanie :)
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Kamilko, ja też takie miałam (chodzi o te maleńkie srebrno-grafitowe robaczki).
Uwielbiały środowisko w moim akwarium - keramzyt + woda i oczywiście robiły sobie przemarsz
przez podłoże we wszystkich doniczkach nie szkodząc (może do czasu... :?: )
Dlatego pozbyłam się już keramzytu. Wszystko pomyłam, podłoże wymieniłam, bo na szczęście miałam
tylko 4 storczyki w środku.
Myślę jednak, że w drobnych ilościach te ruchliwe, maleńkie robaczki nie są szkodliwe. U moich żadnych skrzydełek nie widać.
Rybiki są przy nich wielkoludami :)
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu, u mnie już widywałam takie, ale po kilka sztuk, a teraz jest ich dość dużo. Też je uznałam za nieszkodliwe, ale póki są z zdrowym storczyku to ok. Tym razem przyłapałam je w podłożu kambrii, która ma mało korzeni, więc nie chcę by zabrały się za te najmłodsze. Może i nie mają skrzydełek, nie widzę dokładnie (ech, ten komputer!), a szkła powiększającego nie mam pod ręką.
Szukałam ich fotek w Internecie z marnym skutkiem, a chciałam Wam pokazać co to u mnie biega.

Najbardziej zdziwiło mnie, że pojawiły się w korze kilkukrotnie przelanej wrzątkiem! Miałam nadzieję, że ten zabieg zniszczy wszystkie niemiłe niespodzianki, które w tej korze mogły się kryć. Widocznie się przeliczyłam :(

Dziękuję :)
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
pani_storczyk
500p
500p

Post »

Baryczko jak nie szkodzą kwiatom to całe szczęście może czymś spryskaj :roll: albo może po prpostu trochę pomieszkają u Ciebie i same się wyniosą :lol:

Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, szkodniki same się nie wynoszą :(

Na początek walkę zaczęłam Mospilanem, na drugi ogień pójdzie Talstar, a na końcu Actellic (jeśli uda mi się go kupić). Podlałam w niedzielę wszystkie storczyki, które są u Piotrka, po kolei, dziś je spryskałam. Po zeszłotygodniowych zabiegach przędziorków nie widać. Następne będą moje storczyki we Wro- mam nadzieję pokonać ślimaki i te srebrzystoszare nienazwane. W domowych storczykach nie zauważyłam żadnych szkodników, więc te zostawię w spokoju.

Z lepszych wiadomości- Uszatek znów pokazuje, że warto go było uratować z przeceny, wypuszcza kolejny pędzik- z dwoma z zeszłej wiosnyi jesiennym to będzie czwarty, który rośnie u mnie. Na razie jest malutki, ale już widać, że to pęd :)
Reszta Phal. pewnie jak poprzednio pierwsze pędy pokaże w kwietniu/maju.
Moja pierwsza kambria (z przeceny- a jakże!) ma nowe przyrosty, w sumie dziś ją obejrzałam i ma 3 dorosłe, zdolne do kwitnienia psb- oj, żeby choć jedna zakwitła :)
Reanimowane kambrie po przędziorkach ledwo żyją, młode psb zasuszają liście, ale pojawiają się maleńkie kiełki, mam nadzieję, że tym razem będzie dobrze.
O pąkach nic nie napiszę- nie chcę zapeszyć ;:224

Dziękuję za zaglądanie do mnie ;:196
Pozdrawiam! Kamila
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”