Moja domowa piekarnia - AnaKa

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kaisog1
500p
500p
Posty: 633
Od: 16 cze 2008, o 17:33
Lokalizacja: Warszawa

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Ja normalnie czuje zapach tego Twojego chleba...... Przepiękny!
Niestety, wczoraj miałam dokarmiać mój zakwas w lodówce i okazało się, że coś z nim nie tak... Rozdwoił się (ale tym się akurat nie przejęłam) i bardzoooo brzydko pachniał.... dziś już nastawiłam nowy :wink:
Ojjj z przepisu na pancakes skorzystam z pewnością ;:138

A to przepis na chlebek:

* 500gr mąki chlebowej białej (ja użyłam mąki luksusowej pszennej 550 Melvitu)
* saszetka drożdży instant 7 g
* łyżeczka soli
* łyżeczka oliwy
* 300 ml ciepłej wody.

Składniki wymieszać, wyrobić ciasto, zostawić w misce oprószonej mąką do wyrośnięcia.
Jak podwoi objętość, wyrobić raz jeszcze, uformować bochenek i pozostawić znowu do
wyrośnięcia na ok. 30 minut. Gdy ciasto jest już wyrośnięte, ponacinać ostrym nożem,
oprószyć mąką i piec ok.25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C. Chleb
jest gotowy, gdy popukany w dól wydaje głuchy odgłos, pozostawić go na kratce do
wystygnięcia.

I teraz moje uwagi:
- wody dodałam więcej chyba z 50ml więcej bo ciasto wydało mi się za zbite.
- mnie ciasto po wyrośnięciu "strzelało" więc wyrabiałam tak długo aż przestało (strzelało jak folia bombelkowa :;230 )
- zgodnie z sugestią Anaki nacięłam przed ostatnim wyrastaniem, dość głęboko
- upiekłam go w okrągłym, żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą z oliwek(pięknie odszedł i kształt idealnie okrąglutki :wink: ), musiałam go również przykryć folią po jakichś 15 minutach bo skórka by się spaliła
Awatar użytkownika
jardin
1000p
1000p
Posty: 1265
Od: 7 sie 2007, o 14:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pomorskie

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Anaka pisze:Gosiu, Jak chcesz zrobić racuszki-placuszki to proponuję też pancakes, czyli amerykańskie naleśniki.Są w moim wątku :D
o tak polecam i uwaga uzależniają ;) Moi uwielbiają .

Aniu przepysznie chlebuś się prezentuje , a ten keks na początku strony............... za każdym razem mam ślinotok :)
Rano też zaglądałam do Ciebie ale musiałam szybko zrobić sobie omlet ;) i już nie zdążyłam nic napisać ;)
Pozdrawiam
Aśka
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3892
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Gosiu, dzięki.Przyda się sprawdzony przepis ;:196
W wolnej chwili odwiedzę Twoje wątki ;:7

Asiu, a to smacznego ;:138

Dobranoc Dziewczyny, bo jutro wstaję skoro świt ;:19
Zapraszam
Moje wątki
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3892
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Dzisiaj słoneczne rzeczy w mojej kuchni ;:3

Ajerkoniak

8 żółtek
8 łyżek cukru pudru
cukier lub ekstrakt waniliowy
1/2 l wódki
puszka skondensowanego mleka niesłodzonego /słodzone tez dobre!/

Do wysokiego naczynia wlać żółtka i zmiksować z cukrem na puszysta masę.Dodawać porcjami mleko, ciągle miksując.Potem stopniowo wlewać wódkę i jeszcze chwile miksować.Przelać do butelek.Odstawić na kilka dni do lodówki ;:136

Obrazek


Kozi ser w oliwie

Rolada z koziego sera
oliwa z oliwek
czosnek wg. uznania
pieprz w ziarenkach, świeże zioła: rozmaryn, szałwia, tymianek
paseczki skórki z cytryny

Roladę pokroiłam w krążki, włożyłam do słoika wyparzonego. Dodałam pozostałe składniki i zalałam oliwą. Wstawiłam do lodówki na jakiś czas,żeby smaki i aromaty się wymieszały.
POdaję do ciemnego pieczywa lub do grzanek. :D

Obrazek


Hiszpańska zupa z soczewicy

2 łyżki oliwy
4 ząbki czosnku, drobno pokrojonego
1 duża cebula, drobno pokrojona
150 g szynki, pokrojonej w kostkę
2 łodygi selera naciowego, pokrojone w talarki
1 średnia marchewka, drobno pokrojona
1 średni ziemniak drobno pokrojony
2 1/2 soczewicy
2 l wody
2 liście laurowe
4 duże pomidory /880 gr/, pokrojone
1/4 szklanki octu z czerwonego wina
1 1/ łyżeczki słodkiej papryki w proszku, pieprz i sól

Rozgrzej oliwę w dużym rondlu,dodaj czosnek,szynkę,cebulę ziemniak,marchew,łodygi selera.Smaż mieszając, aż warzywa będą miękkie.Wyjmij z garnka i odłóż.
Do tego samego garnka wlej wodę, wsyp soczewice i liście laurowe. Gotuj bez przykrycia aż soczewica będzie prawie miękka. Dodaj odłożone warzywa z szynką, dodaj pomidory, pieprz i sól. Podgrzewaj nie gotując, aż zupa zgęstnieje. Dodaj ocet i paprykę w proszku.Wymieszaj i podawaj ;:137

Obrazek
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6999
Od: 16 cze 2007, o 10:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Aniu ze względu na to że nie mogłyśmy dziś się spotkać na tankowaniu :arrow: przyniosłam kawkę do Ciebie http://www.youtube.com/watch?v=4jG1etx5i54 ;:196
Moje linki
KATARZYNA
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3892
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Kasiu,trudno się mówi ;:100
Ale takiej kawki tam nie podają :lol:
Zapraszam
Moje wątki
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3892
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

W mojej kuchni dzisiaj włosko-bałkańskie smaki :D

Panmarino - chlebek z rozmarynem

przepis Daniela Leder'a

biga:
65 g letniej wody
2g drożdży instant
100g maki pszennej /zwykłej/

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, przykryć szczelnie i zostawić w temp.pokojowej na 1 godzinę.Następnie wstawić do lodówki na 8 - 16 godzin/ u mnie stała 17 godzin/.

Ciasto właściwe:
biga
300g letniej wody
5g drożdży instant
500g zwykłej mąki pszennej
65g oliwy z oliwek
10g świeżego rozmarynu
15g soli

Wymieszać wszystkie składniki i wyrabiać ok. 15 minut gładkie i elastyczne ciasto. Przełożyć do miski, przykryć folią i odstawić na 1 1/2 -2 GODZ. aż podwoi objętość.Ciasto podzielić na 2 części, uformować dwa chlebki,przykryć i zostawić do podwojenia objętości na 45-60 minut.
Nagrzać piekarnik do 200 stopni i piec chlebki 30-40 minut

Obrazek Obrazek


Ja z jednej części upiekłam chlebek, a z drugiej grissini rosmarino

Czyli drugą część ciasta rozpłaszczyłam na kwadrat grubości 2-3 cm, pocięłam na cienkie paseczki, posmarowałam je wodą i posypałam grubą solą.Odstawiłam przykryte na blasze z papierem na 10 minut.Piekłam w temp. 170 stopni ok.20 minut


Obrazek

Polecam wypieki , bo są łatwe, bardzo smaczne i aromatyczne.No i dla tych, którzy boją się zakwasu ;:137
Zapraszam
Moje wątki
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3892
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Obiad to już z przewagą bałkańskich wpływów, bo

Spanakopia

6 płatów ciasta filo /kupuje w Kuchniach Świata/
1 cebula drobno pokrojona
4 łyżki posiekanej natki
2 jajka
500g świeżego szpinaku/może być mrożony/
200g sera feta
2 łyżki oliwy z oliwek
100g roztopionego masła
sól,pieprz

W głębokiej patelni podsmażyć na oliwie cebulę, dodać opłukany szpinak,podsmażyć.Odparować i odstawić do wystygnięcia.Roztrzepać jajka z solą i pieprzem, fetę pokroić w kostkę, natkę posiekać. Do szpinaku z cebula dodać wszystkie składniki, wymieszać. Formę do zapiekania wysmarować masłem i ułożyć na niej trzy-cztery płaty ciasta filo- każdy posmarować roztopionym masłem.Wyłożyć nadzienie z fety i szpinaku.Przykryć trzema płatami ciasta/ każdy płat znowu posmarowany masłem/.Zapiekać w piekarniku w temp. 200 stopni ok.40 minut.




Obrazek


Podałam do tego pstrągi smażone na maśle i białe wino :heja

Obrazek [url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek

Obrazek
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6999
Od: 16 cze 2007, o 10:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Aniu znowu robię się głodna ;:14
Moje linki
KATARZYNA
Awatar użytkownika
kaisog1
500p
500p
Posty: 633
Od: 16 cze 2008, o 17:33
Lokalizacja: Warszawa

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Anako siedzę sobie teraz i przeglądam co tam żeś znowu wymodziła dobrego, i niestety mój M podejrzał Twój obiadek..... i co się stało?! Stwierdził: "no to mamy obiad na jutro!" wrrrrrrrrrr normalnie przestanę do Ciebie zaglądać! :;230 Ja nie umiem tak jak TY!!!!! Fakt faktem, że strzeliłaś w jego gusta idealnie. Uwielbia ryby (wędkarz) i szpinak zajada jak szalony. Także stracona jestem przez Ciebie :;230
.... ale wiesz co... nie miałam nawet czasu aby zabrać się za pancakesy.... śnią mi się po nocach normalnie :wink: Cały czas choróbsko mnie trzyma i nie chce odejść wrrrr Chyba zrobię ajerkoniak według Twojego przepisu i je przegonie ;:224
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3892
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Gosiu droga, ten wczorajszy obiad naprawdę jest szybki i nieskomplikowany. A pyszny.Dlatego bardzo polecam ;:7
Pancakes musisz zrobić , bo inaczej nie poznasz rozkosznego amerykańskiego naleśniczka :;230


A ja smaczne co-nieco przed obiadem sobie zaserwowałam.W ubiegłym tygodniu oglądałam w tv program Nigella ekspresowo i chodziło za mną to Jej Guacamole

składniki:
dojrzałe avocado
papryczka chilli
sok z połowy cytryny
ser pleśniowy typu rochefort /u mnie fourme d'ambert/ - 125 g
2 łyżki gęstej śmietany /dałam jogurt grecki light/
2 dymki




Ser pokruszyć do miski, dodać śmietanę. A avocado wydrążyć miąższ, pokropić sokiem z cytryny /jeszcze lepiej z limonki/,dodać do sera. Rozdrobnić wszystko widelcem. Z papryczki chilli usunąć pestki i pokroić ją drobniutko. Posiekać dymki. Dodać do sera i avocado,wymieszać.
Świetnie smakuje z chipsami z kukurydzy - niesolonymi.
Ja zajadam z grissini rosmarino i uważam to za idealne połączenie ;:224

Obrazek Obrazek
Zapraszam
Moje wątki
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3892
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Za oknem śnieg pada ;:223 , a u nas rozgrzewająca zupa inspirowana smakami Wschodu- rosół orientalny :uszy

Obrazek

ładny kawałek młodej wołowiny / u mnie antrykot/
włoszczyzna
kolendra
kawałek korzenia imbiru
dwa ząbki czosnku
płatki papryczki chilli
pieprz w ziarnkach, sól,liść laurowy

Mięso dokładnie myję.W sporym garnku doprowadzam wodę do wrzenia i wkładam mięso.Zagotowuję i zbieram szumowiny.Zmniejszam ogień.Dodaję włoszczyznę ,liść laurowy, pieprz i sól.Wolniutko gotuję aż mięso będzie prawie miękkie.Dodaję czosnek,płatki chilli, sporą łodyżkę kolendry,korzeń imbiru pokrojony w plasterki.Gotuję aż mięso będzie zupełnie miękkie.
Listki kolendry kroję niezbyt drobno. Wyjmuję mięso i kroję je w paski, marchewkę w ukośne plasterki. Na talerze wkładam mięso i marchewkę. Rosół przecedzam przez sito, wlewam na talerze.Posypuję kolendrą.
Smacznego :wit
Zapraszam
Moje wątki
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3892
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Niestety dalej zimowo i wiosna nas nie chce zaszczycić.Przebiśniegi w ogrodzie całkiem śnieg mi zasypał :cry:
W kuchni za to ciepłe klimaty ;:3

Gnocchi burro salvia
czyli włoskie kopytka.Klasyk.Na obiad

40 dkg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
80 g mąki plus do wysypania stolnicy
żółtko
gałka muszkatołowa,sól
100 g masła, świeża szałwia
parmezan

Ugotowane ziemniaki obrać ze skórki,przepuścić przez praskę.Powinny być suche, dlatego trzeba je dobrze odparować.
Dodać mąkę,żółtko, gałkę i sól.Zagnieść szybko elastyczne ciasto.
Stolnice wysypać mąką, formować wałki z ciasta

Obrazek

Gotować w osolonym wrzątku.Wyjąć jak wypłyną.
Na patelni rozpuścić masło /najlepiej klarowane/ i smażyć listki szałwii na chrupko. Parmezan utrzeć na tarce.
Wyłożyć gnocchi na talerz, polać masłem z szałwią, posypać parmezanem i świeżo mielonym pieprzem



Pokroić na małe kawałeczki i każdy przycisnąć widelcem

Obrazek Obrazek



I na lekką kolację hiszpańska Paella

dwa woreczki ryżu paraboiled lub na risotto
3 szklanki rosołu drobiowego
1 szklanka białego wina
puszka pomidorów w kawałkach bez skóry
czerwona papryka i kawałek papryczki chilli
cebula i ząbek czosnku
fasolka szparagowa 20 dkg
szklanka zielonego groszku
duże opakowanie mieszanki owoców morza
łyżeczka szafranu
sól,pieprz, natka pietruszki
oliwa

Winem zalewamy szafran i odstawiamy na pół godziny. Owoce morza przelewamy wrzątkiem na sicie.W głębokiej patelni na oliwie szklimy cebulę, wlewamy wino z szafranem i wsypujemy ryć. Mieszamy aż ryż wchłonie cały płyn.Dolewamy szklankę rosołu i znowu mieszamy do wchłonięcia płynu. Dodajemy groszek,fasolkę i paprykę,zalewamy resztą rosołu. Gotujemy na wolnym ogniu.
Dodajemy pomidory,solimy lekko. Kiedy ryż jest prawie miękki dodajemy owoce morza, mieszamy i podgrzewamy ok.5 minut razem.Trzeba dosmaczyć solą i pieprzem.Posypujemy natką i podajemy z białym winem.
Mniam :!:


Obrazek Obrazek
Zapraszam
Moje wątki
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”