Dzisiaj słoneczne rzeczy w mojej kuchni
Ajerkoniak
8 żółtek
8 łyżek cukru pudru
cukier lub ekstrakt waniliowy
1/2 l wódki
puszka skondensowanego mleka niesłodzonego /słodzone tez dobre!/
Do wysokiego naczynia wlać żółtka i zmiksować z cukrem na puszysta masę.Dodawać porcjami mleko, ciągle miksując.Potem stopniowo wlewać wódkę i jeszcze chwile miksować.Przelać do butelek.Odstawić na kilka dni do lodówki
Kozi ser w oliwie
Rolada z koziego sera
oliwa z oliwek
czosnek wg. uznania
pieprz w ziarenkach, świeże zioła: rozmaryn, szałwia, tymianek
paseczki skórki z cytryny
Roladę pokroiłam w krążki, włożyłam do słoika wyparzonego. Dodałam pozostałe składniki i zalałam oliwą. Wstawiłam do lodówki na jakiś czas,żeby smaki i aromaty się wymieszały.
POdaję do ciemnego pieczywa lub do grzanek.
Hiszpańska zupa z soczewicy
2 łyżki oliwy
4 ząbki czosnku, drobno pokrojonego
1 duża cebula, drobno pokrojona
150 g szynki, pokrojonej w kostkę
2 łodygi selera naciowego, pokrojone w talarki
1 średnia marchewka, drobno pokrojona
1 średni ziemniak drobno pokrojony
2 1/2 soczewicy
2 l wody
2 liście laurowe
4 duże pomidory /880 gr/, pokrojone
1/4 szklanki octu z czerwonego wina
1 1/ łyżeczki słodkiej papryki w proszku, pieprz i sól
Rozgrzej oliwę w dużym rondlu,dodaj czosnek,szynkę,cebulę ziemniak,marchew,łodygi selera.Smaż mieszając, aż warzywa będą miękkie.Wyjmij z garnka i odłóż.
Do tego samego garnka wlej wodę, wsyp soczewice i liście laurowe. Gotuj bez przykrycia aż soczewica będzie prawie miękka. Dodaj odłożone warzywa z szynką, dodaj pomidory, pieprz i sól. Podgrzewaj nie gotując, aż zupa zgęstnieje. Dodaj ocet i paprykę w proszku.Wymieszaj i podawaj
