Moja domowa piekarnia - AnaKa

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3892
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Gosiu, niestety często tak bywa,że właśnie przy nacinaniu wychodzi ,płaszczka'... :?
Ja orientuję się po konsystencji ciasta- jeżeli jest dość luźne to nie nacinam wcale lub nacinam przed drugim wyrastaniem.Jak jest w miarę zwarte, to nacinam bez obawy :wink:
Wszystko zależy od jakości mąki ,a potem ilości płynów,jakie dodajemy.Dlatego kiedy ktoś mnie prosi o sprawdzony przepis na chleb - trudno jest mi ręczyć,czy jemu wyjdzie.Bo z chlebami tak już jest :lol:

A z uchem to nie masz lekko.Trzymam kciuki za szybki powrót do zdrowia :wit
Zapraszam
Moje wątki
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3892
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Niedzielne śniadanie - leniwe i długie.To lubię ;:138
Dzisiaj jajka z tapenadą z zielonych oliwek i pastą z piklinga, sałatka jarzynowa włoska z majonezem light


Obrazek


Tapenada z zielonych oliwek

Słoik zielonych oliwek bez pestek /najlepiej odmiany Kalamata/
puszka anchois w oleju
pół szklanki oliwy z oliwek
sok z połowy cytryny
kapary - wg.uznania
pieprz, gałka muszkatołowa,goździk
pół kieliszka brandy lub scherry /niekoniecznie/

Składniki umieszczam w misce blendera,miksuje na jednolitą masę .Wstawiam na moc do lodówki,żeby składniki się ,przegryzły'.
Używam jako dodatek do kanapek,spaghetti,jajek,wędliny


Pasta z piklinga

Wędzony pikling dobrze obrany z ości i skóry
sól,pieprz, sok z cytryny,oliwa

Wszystko miksuję, wstawiam do lodówki do stężenia.Dekoruję jajka i kanapki za pomocą szprycy.


Sałatka jarzynowa

Gotowane: marchew, seler,pietruszka - pokrojone w kostkę
ogórki kwaszone,cebula sałatkowa, jabłko - pokrojone w kostkę /ogórki odcedzone z soku/
puszka odcedzonego zielonego groszku
sól, pieprz,majonez light


Obrazek

Smacznego niedzielnego poranka :wit
Zapraszam
Moje wątki
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3892
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Bardzo rozmarynowo wczoraj było w mojej kuchni ;:137

Obrazek


Najpierw powstał chlebek Kalamata z blogu Gospodarne Szczęście

Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek


Potem obiad - pieczony w rękawie udziec indyka z rozmarynowymi ziemniaczkami


Obrazek
Zapraszam
Moje wątki
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3892
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Chleb z pieczonymi ziemniakami.Bardzo zachęcam do wykonania- pyszny, lekko wilgotne wnętrze.Ja dodałam rozmaryn i czosnek ;:137
Przepis z Weekendowej Piekarni PO Godzinach

Obrazek

I w śniadaniowej wersji

Obrazek
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
mika78
200p
200p
Posty: 215
Od: 17 lip 2009, o 08:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Świętokrzyskie

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Aniu jak zwykle smacznie i w dodatku pięknie pokazane ,pozdrawiam. :wit
Pozdrawiam Dominika
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=32176" onclick="window.open(this.href);return false;
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3892
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Hej Mika ;:7
Miłego dnia i smacznego śniadania :D
Zapraszam
Moje wątki
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3892
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Spaghetti z sosem z anchois z ,Kuchnią ' w tle ;:137

Bardzo lubię polski magazyn kulinarny ,Kuchnia'.Kupuję go od lat i jest moją inspiracją w niektórych kuchennych przygodach. Dzisiejsze spaghetti wzięłam z najnowszego numeru 3-2010.

Obrazek

dla 4-6 osób /ja gotowałam dla siebie, więc podzieliłam podane proporcje na cztery/


4 łyżki przecieru pomidorowego
1 kieliszek białego wina /dałam pół kieliszka/
4 cebule
2 łyżki oliwy
10 filetów anchois
1 czubata łyżka mieszanych posiekanych ziół - natka pietruszki,liście selera naciowego i szałwii, igiełki rozmarynu
pieprz.40 dkg spaghetti /u mnie razowe/

Przecier i wino zagotowujemy w rondelku i odstawiamy. Podsmażamy cebule na złoty kolor na oliwie - drobno posiekane, dodajemy anchois, zioła i przecier z winem.Podgrzewamy nie doprowadzając do wrzenia.
W międzyczasie gotujemy spaghetti w dużej ilości osolonej wody / al dente!.Odcedzamy, mieszamy z sosem i podajemy od razu ze świeżo mielonym pieprzem.


Obrazek

Smacznego ;:224
Zapraszam
Moje wątki
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3892
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

W zamrażarce leżała żurawina jeszcze z jesieni.Postanowiłam przygotować ją z gruszką.

Obrazek

1/2 kg żurawiny / przemrożonej lub suszonej/
25 dkg gruszek
25 dkg cukru
szklanka wody
łyżka miodu,kieliszek alkoholu / dałam whisky/

Do garnka wlałam wodę i wsypałam cukier. Gotowałam 10 minut. W tym czasie obrałam gruszki i pokroiłam na grubą kostkę, wrzuciłam do syropu.Gotowałam aż się zeszklą - na małym ogniu.Potem dorzuciłam opłukaną na sicie żurawinę i gotowałam razem aż wszystko zgęstnieje.Mieszałam często.Wyłączyłam gaz, dodałam miód i whisky.Wymieszałam i zamknęłam w słoiku.
Podaję do mięs, wędlin, serów i pasztetów ;:137


Dzisiaj na śniadanie jadłam z omletem :tan


Obrazek
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
kaisog1
500p
500p
Posty: 633
Od: 16 cze 2008, o 17:33
Lokalizacja: Warszawa

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

matko cudowności....leniwego śniadania nie pokażę mojemu M bo zaraz mnie do kuchni wygna.... W ogóle nic mu już nie będę pokazywać z tego co robisz bo nic innego tylko w kuchni bym była :;230
Przez tą moją chorobę nic nie robiłam specjalnego ale wiedziałam co robię, że przez ten najgorszy okres nie właziłam do Ciebie w odwiedziny :wink: Bo tylko bym wzdychała do ekranu - mógłby mnie ktuś czasem tak porozpieszczać jak Ty swoją rodzinkę :wink:
Dzisiaj wygrzebałam w moich notatkach komputerowych przepis na pszenny chlebek na drożdżach. Całkiem fajny wyszedł (moi panowie spałaszowali już połowę) Pochwalę się Anaczko u ciebie :wink: aaaaa i zrobiłam zgodnie z Twoją wskazówką, czyli nacięłam przed ostatnim wyrastaniem i wyszedł super ;:138

ObrazekObrazek
Gdyby ktoś reflektował na przepis to chętnie podam :D
A za mną chodzą racuszki drożdżowe na słodko.... to przez te Twoje bliny dla M :;230 Najgorsze, że mój M nie lubi nic na słodko wrrrrr

Anako mam nadzieje, że mnie nie "stłuczesz" za to wstawianie zdjęć w Twoim wątku ;:124
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3892
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Gosiu, piękny chlebek.I wpisz mi tu przepis :uszy
Cieszę się,że nacięcia Ci wyszły ;:63

Jak chcesz zrobić racuszki-placuszki to proponuję też pancakes, czyli amerykańskie naleśniki.Są w moim wątku :D

Dzisiaj upiekłam pyszny chleb na dwóch zaczynach - pszennym i żytnim.Dwa dni poświęciłam na ten chleb i wspaniały po prostu jest! Już połowę z M. zjedliśmy z masłem, popijając czerwonym winem :heja
Bardzo go Ci polecam.Przepis Alicji na blogu Gospodarne Szczęście


Obrazek Obrazek
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
kaisog1
500p
500p
Posty: 633
Od: 16 cze 2008, o 17:33
Lokalizacja: Warszawa

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Ja normalnie czuje zapach tego Twojego chleba...... Przepiękny!
Niestety, wczoraj miałam dokarmiać mój zakwas w lodówce i okazało się, że coś z nim nie tak... Rozdwoił się (ale tym się akurat nie przejęłam) i bardzoooo brzydko pachniał.... dziś już nastawiłam nowy :wink:
Ojjj z przepisu na pancakes skorzystam z pewnością ;:138

A to przepis na chlebek:

* 500gr mąki chlebowej białej (ja użyłam mąki luksusowej pszennej 550 Melvitu)
* saszetka drożdży instant 7 g
* łyżeczka soli
* łyżeczka oliwy
* 300 ml ciepłej wody.

Składniki wymieszać, wyrobić ciasto, zostawić w misce oprószonej mąką do wyrośnięcia.
Jak podwoi objętość, wyrobić raz jeszcze, uformować bochenek i pozostawić znowu do
wyrośnięcia na ok. 30 minut. Gdy ciasto jest już wyrośnięte, ponacinać ostrym nożem,
oprószyć mąką i piec ok.25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C. Chleb
jest gotowy, gdy popukany w dól wydaje głuchy odgłos, pozostawić go na kratce do
wystygnięcia.

I teraz moje uwagi:
- wody dodałam więcej chyba z 50ml więcej bo ciasto wydało mi się za zbite.
- mnie ciasto po wyrośnięciu "strzelało" więc wyrabiałam tak długo aż przestało (strzelało jak folia bombelkowa :;230 )
- zgodnie z sugestią Anaki nacięłam przed ostatnim wyrastaniem, dość głęboko
- upiekłam go w okrągłym, żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą z oliwek(pięknie odszedł i kształt idealnie okrąglutki :wink: ), musiałam go również przykryć folią po jakichś 15 minutach bo skórka by się spaliła
Awatar użytkownika
jardin
1000p
1000p
Posty: 1265
Od: 7 sie 2007, o 14:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pomorskie

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Anaka pisze:Gosiu, Jak chcesz zrobić racuszki-placuszki to proponuję też pancakes, czyli amerykańskie naleśniki.Są w moim wątku :D
o tak polecam i uwaga uzależniają ;) Moi uwielbiają .

Aniu przepysznie chlebuś się prezentuje , a ten keks na początku strony............... za każdym razem mam ślinotok :)
Rano też zaglądałam do Ciebie ale musiałam szybko zrobić sobie omlet ;) i już nie zdążyłam nic napisać ;)
Pozdrawiam
Aśka
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3892
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Gosiu, dzięki.Przyda się sprawdzony przepis ;:196
W wolnej chwili odwiedzę Twoje wątki ;:7

Asiu, a to smacznego ;:138

Dobranoc Dziewczyny, bo jutro wstaję skoro świt ;:19
Zapraszam
Moje wątki
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3892
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Dzisiaj słoneczne rzeczy w mojej kuchni ;:3

Ajerkoniak

8 żółtek
8 łyżek cukru pudru
cukier lub ekstrakt waniliowy
1/2 l wódki
puszka skondensowanego mleka niesłodzonego /słodzone tez dobre!/

Do wysokiego naczynia wlać żółtka i zmiksować z cukrem na puszysta masę.Dodawać porcjami mleko, ciągle miksując.Potem stopniowo wlewać wódkę i jeszcze chwile miksować.Przelać do butelek.Odstawić na kilka dni do lodówki ;:136

Obrazek


Kozi ser w oliwie

Rolada z koziego sera
oliwa z oliwek
czosnek wg. uznania
pieprz w ziarenkach, świeże zioła: rozmaryn, szałwia, tymianek
paseczki skórki z cytryny

Roladę pokroiłam w krążki, włożyłam do słoika wyparzonego. Dodałam pozostałe składniki i zalałam oliwą. Wstawiłam do lodówki na jakiś czas,żeby smaki i aromaty się wymieszały.
POdaję do ciemnego pieczywa lub do grzanek. :D

Obrazek


Hiszpańska zupa z soczewicy

2 łyżki oliwy
4 ząbki czosnku, drobno pokrojonego
1 duża cebula, drobno pokrojona
150 g szynki, pokrojonej w kostkę
2 łodygi selera naciowego, pokrojone w talarki
1 średnia marchewka, drobno pokrojona
1 średni ziemniak drobno pokrojony
2 1/2 soczewicy
2 l wody
2 liście laurowe
4 duże pomidory /880 gr/, pokrojone
1/4 szklanki octu z czerwonego wina
1 1/ łyżeczki słodkiej papryki w proszku, pieprz i sól

Rozgrzej oliwę w dużym rondlu,dodaj czosnek,szynkę,cebulę ziemniak,marchew,łodygi selera.Smaż mieszając, aż warzywa będą miękkie.Wyjmij z garnka i odłóż.
Do tego samego garnka wlej wodę, wsyp soczewice i liście laurowe. Gotuj bez przykrycia aż soczewica będzie prawie miękka. Dodaj odłożone warzywa z szynką, dodaj pomidory, pieprz i sól. Podgrzewaj nie gotując, aż zupa zgęstnieje. Dodaj ocet i paprykę w proszku.Wymieszaj i podawaj ;:137

Obrazek
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6999
Od: 16 cze 2007, o 10:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Aniu ze względu na to że nie mogłyśmy dziś się spotkać na tankowaniu :arrow: przyniosłam kawkę do Ciebie http://www.youtube.com/watch?v=4jG1etx5i54 ;:196
Moje linki
KATARZYNA
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”