iga23 pisze:Bożenko, bodziszek żałobny i sambor to zupełnie inne roślinki.
Iguś, ściśle mówiąc to 'Samobor' jest odmianą bodziszka żałobnego (Geranium phaeum 'Samobor'). Tak samo jak np. 'Springtime' (cudny!) - ładniejszy od 'Samobora'
Iga, czekałam, czekałam i poleciałam do piątej części Twojego wątku (oj się naszukałam) i na 14 stronie są !!! Żurawki z podpisami !!! Oj nacieszyłam oczy, czekam na cynk jak będziesz gdzieś tam krążyć W razie czego służę pomocą
Widzę, że dyskusja o bodziszkach. Ja właśnie parę dni temu trafiłam w którymś z wątków na stronę podkrakowskiej szkółki takiej i już mam listę zakupów (trochę będę ją musiała okroić, ale muszę tam jechać). Bodziszki też mają i inne fajne byliny i trawki Jakby co to pisz
Aniu, poradziłaś sobie, no u mnie na razie z czasem krucho.Mam nadzieję,że na wiosną się polepszy.I , że żurawki zobaczymy na żywo.
Ta stronka się nie otwiera, ale jeżeli to kwietnik, to zaczekaj z zakupami, coś Ci wyjaśnię.
Kimono uważam za jedną z najpiękniejszych żuraweczek. Te listki! Ach! Tijka, dzięki raz jeszcze Iguś, a jak tam u was z odwilżą? W Wawce coś zaczyna kapać...
przeczytałam że masz w ogrodzie około 100 host i 60 żurawek doszło jeszcze z50 szt begonii i pospacerowałam sobie po twoim ogrodzie , tyle to nawet w naszym ogrodniku nie mają .. piękny ogród a szczególnie skalniaki pięknie wkomponowane wszystkie roślinki jakby zawsze tam rosły .. piękne lilie ,liliowce i bodziszki , nawet oczko wodne wygląda tam jakby skalniak był wokół niego budowany ..
ale żurawki biją wszystkie kwiaty , niespotykane formy i kolory .. życzę aby przy zmianie pogody znowu nie dopadło cie przeziębienie , bo o to nie trudno w dzień ładnie świeci słonko a wieczorem mrozek aby do wiosny , i szybkiego wejścia na ogrody ...
pierwszy raz widzę tyle rodzaj żurawek , też mam kilka bo więcej u nas nie ma tylko zawsze takie same , chociaż i swoje już raz rozsadziłam i mam ich już sporo tylko chciałabym , gdzieś dokupić takie których u nas brakuje .. a może w tym roku sprowadzą więcej odmian .. miło popatrzeć na taki łan jaki ma twój zaprzyjaźniony ogrodnik ...
Huuuura ! Dostałam nasionka ! Bardzo Ci dziękuję Igo ! Heliotrop i tyle innych nasionek ! Cieszę się bardzo ! Taki mam miły dzień i jakże jest już wiosennie i słonecznie. Kupiłam też sobie iście polskie kwiatki ? białe floksy. Igo drakiew kaukaską znam, ale ta Twoja jest szczególnie piękna, bo ma wyjątkowo duże płatki. Gazanie tez znam i bardzo je lubię. Niebieskich kwiatkow zupełnie nie znam. Bardzo dziękuję. Co za miły dzień.