Storczyki Mirki

Zablokowany
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Storczyki Mirki

Post »

Mirko, ja też zapytam o te problemy po drożdżówce- sama też nią podlewałam kilka razy, nie zauważyłam niekorzystnych objawów...

Napisz proszę więcej co się działo, jak to wyglądało- masz może jakieś zdjęcia?, no i dlaczego myślisz, że to po drożdżówce?
Napisz też w jakim stężeniu i jak często je nią podlewałaś? Możesz pomóc wielu osobom dzieląc się swoim przykrym doświadczeniem, nie daj się prosić... ;)

Kwitnienia, właściwie głównie pąki na razie ;) masz piękne- gratuluję, i roślinki takie już bardziej "szlachetne", no no... Super! :)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p
Od: 29 sie 2008, o 10:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bardzo mi przykro :( Mam jednak nadzieję,że te najcenniejsze dla Ciebie mają się dobrze :)
W takich chwilach najważniejsze by nie tracić zapału i zrezygnować z pasji.Od jesieni straciłam ponad połowę odmianowych listków fiołeczków a także kilka hoi :| Sporo forumek ma jakieś straty-to tak choć na maaalusie pocieszenie :oops: Będzie dobrze a jeśli wrzucisz fotki tych w kiepskim stanie to może dziewczyny jakoś wspólnymi siłami spróbują coś na to poradzić ;:108
MM sprawiłam sobie na rocznicę-właśnie minął rok od rozpoczęcia mojej przygody ze storczykami ;:224 Od wakacji też nic nie dokupiłam-do dziś :oops: 7 faleczków po 5 zł z Auchan,jutro jadę po podłoże i wielkie przesadzanie.Dobrze,że spokojnie będzie w domu bo synek na feriach u cioci :wink:
MirkaS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2009, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam Wszystkich!
Rozpętałam istną burzę . Jedynie taki powód uważałam za jedyny, gdyż od 2007 hoduję storczyki, nigdyaż takich strat nie miałam dlatego uważałam że to po tym podlewaniu.
Nie ma mowy o zbyt dużym stężeniu bo robiłam wg recepty która była podana, podlewałam raz w miesiącu w IV i VI
/chyba w takiej kolejności m-cznej/. Więc nie było za często.
Nawozy ciągle stosuje te same naprzemiennie Mineralit i Biopon, podlewam wodą destylowaną. Więc skoro wasze żyją to nie mam pojęcia co było przyczyną takich strat u mnie.
Zachowały mi się tylko dwa zdjęcia. Chorych z widocznymi zmianami już nie mam, chyba że się jeszcze ujawnia czego sobie nie życzę.

Obrazek
Taki był jeden z objawów. Nie były przelane bo podlewam po przesuszeniu, przelewając /nie mocząc/
Obrazek

A na drugim zdjęciu właśnie jakiś biały grzyb /tym się sugerowałam, przy ocenie że to po drożdżach/.
Ale po Waszych stwierdzeniach, sama już nie wiem co było przyczyną.
Na koniec zdjęcie Dendrobium delicatum na którego kwiatki czekałam od 3 lat. białe drobne grube jakby woskowe kwiatki o przecudnym zapachu w południe .
Obrazek Obrazek
:wit
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25

Post »

Mirko, też mnie zaciekawiłaś tą sprawą z drożdżówką :) Czy ten niby grzyb wyglądał tak jak u mnie? Zajrzyj tutaj.
Przykro mi z powodu Twoich strat, wiem jak to boli, niestety w ostatnim sezonie wszystkim zmarniała część roślin :(

Prześliczne jest to Dend. delicatum- piękny jakby porcelanowy kwiatek i ile jeszcze pąków czeka! Koniecznie pokaż je nam, gdy będzie w pełnym rozkwicie!
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

O rany...biedactwa....rzeczywiście z boku przy trzonie ten storczyk wygląda jakby byl "poparzony" drożdżami...I ten bialy "nalot", grzybki? w doniczce...Pierwszy raz coś takiego widzę... Zal mi tylu strat :(
Ale jak widzę, niektóre przetrwały i ze zdwojoną siłą zakwtły....Cudne to dendrobium :) Mówisz, woskowe kwiaty? A ja myślałam do tej pory, że tylko wśród phalaenopsisów są woskowce :)
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

śliczne to Dendrobium delicatum (zaraz idę szukać, bo póki co u mnie dendrobia idą)

Ja też zastosowałam dwa razy drożdżówkę po zachwytach na forum, żeby narobić jej więcej jakoś nie chciało mi się. Strat po tych dwóch razach nie zaobserwowałam. Ale na wszelki wypadek już jakiś czas temu zdecydowałam, że nie będę eksperymentować.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Witaj Mirko,przecież nie chodzi o burzę tylko o doświadczenia innych.Wiele z nas korzysta z dobrodziejstw drożdżówki.W ogrodzie u syna podlewałam pewnie ze 2-3 x magnolię,róże a resztką polewałam inne jednoroczne.Stosowałam do moich storczyków kilkakrotnie,w bardzo małym stężeniu,dosłownie 3 krople na baniak 5-litrowy wody.Do tej pory nic nie straciłam ( poza Twoją małą cattleyą :oops: ),ale ona nie była nią podlewana.Po prostu nikła w oczach i nie przeżyła lata.Natomiast Vanda (dorosła) dosłownie zarosła wazon.Korzenie ma przepiękne ale jeszcze nie kwitła.Pisząc o stratach,na pewno wiesz,o czy mówisz i w ogóle nie mam zamiaru tego negować.Może za Twoim przykładem pójda inni i opowiedzą o swoich doświadczeniach.
Pozdrawiam cieplutko. ;:196
MirkaS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam!
Chciałabym przedstawić moje nowe nabytki.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
A jutro pokaże co u mnie kwitnie lub zamierza.
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Mirko, cudne nabytki szczególnie pierwszy i trzeci.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lis 2007, o 18:17

Post »

Witaj Mirko :wit
Przykro mi z powodu strat :( Ale nowe nabytki superowe :tan
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Ale piękne nowości, takie jak ten drugi widziałam ostatnio w LM.
MirkaS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuje za miłe słowa dla moich nowości.
Tak jak obiecałam teraz kilka zdjęć tych ,które kwitną już od jakiegoś czasu
Obrazek Obrazek
Ciągle kwitnąca Philadepphia Obrazek oraz MM którego kupiłam w czerwcu ub. roku z 4 pędami kwiatowymi , powtórzył kwitnienie również na 4 pędach Obrazek
skromnie kwitnąca , bo tylko na 1 pędzie Cambria Obrazek
oraz cudeńko którego kwitnienia nie mogę się doczekać to Amboinensis White Obrazek
a także największa niespodzianka to Promenea od Moni, która ma już 4 pędy a mam wrażenie że jeszcze będą 2 Obrazek
;:106
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Ale pięknie u Ciebie!!Moja Philadelphia tez nadal kwitnie a Twój MM to mistrzostwo świata!!
pozdrawiam bardzo serdecznie ;:196
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Mirko, piękne masz kwitnienia, pewnie chociaż troszeczkę wynagradzają straty, MM wygląda cudnie obsypany kwiatuszkami, niedługo wiosna zaczniesz je werandować to będzie jeszcze lepiej.

Pozdrawiam ;:3
MirkaS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko
Powiedz proszę czy Twoja Phila. też w powtórnym kwitnieniu, kwitnie o wiele mniejszymi kwiatkami, moje są chyba 3 razy mniejsze, faktem że roślina jest ,,wyeksploatowana" bo w ub. roku kwitła ogromną ilością kwiatów, teraz ma również dwa pędy i sporo kwiatów. Nie mniej jednak zastanawiam się jak to jest u innych.
Renatko
miejmy nadzieję że ta wiosna wreszcie nadejdzie, ja to mam normalnie chandrę z powodu braku słońca.Niebawem wraz z przyjazdem Joli moja kolekcja trochę się powiększy.
Cymbidia oddałam, nie mając już do nich siły.
Sylwia
spełnisz z pewnością swoje chciejstwo, być może będzie to kwestia czasu.A jak juz spełnisz to gwarantuję że pojawi się następne :D
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”