Magiczny Ogród EWY

ODPOWIEDZ
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Magiczny Ogród EWY

Post »

Agnieszko ;:138

tak prozaicznie Motylek zadziała jak piszesz , a zaszkodzi.
Strącenie pyłku przez cokolwiek:
-przez nasze łąpki
-przez nieumiejętne przękręcanie z otrzepaniem kwiatów
-przez insekty wszelkie fruwające,łażące,ssące
-przez owoce dojrzewające
-przez nieumiejętne zamgławianie kwiatów
-przez nawiew zbyt mocny
-...itp....

To jest powód dlaczego w fazie rozwiniętego pąka trzeba chronić kwiaty.
Po strąceniu pyłku, roślina otrzymuje sygnał, ze dokonało się zapylenie i pora zakończyć kwitnienie.
Szybko już póżniej leci, to raptem parę godzin jak wszystkie kwiaty się się zamkną ,omdleją .

Nie jeden raz.... miałam okazję widzieć na własnych oczach i z :lol: lubością, obserwować to zjawisko.
Jest piękne, ale dla kwiatów drastyczne w skutkach.
-w szklarence obserwowałam przemarsz tabunów mrówek gdy kwitła Sophrolaeliocattleya
-mszyce śliwkowe/z tego drzewa/ po storczykach tylko przeszły ,nic nie chciały possać
-komary i wszelkie muchy,osy,pszczoły.motylki ,ważki...itp.. -/pewnie wiele z ciekawości/

Oczywiście,,,w warunkach szklarenki w ogrodzie jak u mnie jest dostępność większa ,ale w mieszkaniach też nie jesteśmy wolni od tego.
I nawet gdy nic nie widzimy w powietrzu jest wiele pomniejszych dryfujących :evil: .
O przyłapanie tego intruza ... już trudniej.

Tak więc motylek niech sobie siedzi w storczykach niekwitnących. Tam nie poszkudzi.
Ten jest u mnie stałym bywalcem , jesiennym smakoszem rozchodników okazałych!!?
Jako jesienny czyli u progu zimy, znalazł moment i wpadł do mieszkania... na przetrwanie.
I niech sobie pożyje, jeżeli pożyje :roll:

Ta moja "lubość" to przewaga ciekawości nad stratą kwiatów.
Pomimo ,ze wiedziałam naraziłam storczyki na utratę pięknego widoku.Tak zupełnie świadomie.

Dziękuję za zgadywankę,myślę,że coś wniosła do naszej skarbnicy wiedzy.
Motylek raczej nie jest w stanie zapylić storczyka /to- bez gwarancji 100%,bo może są takie/.

Ewo ! dobrze się dzieje ,ze przy okazji prezentacji wyskakują tematy okołostorczykowe.

W naszym świecie już na dobre wszystko przemieszało się i..." chciał nie chciał " nic nie jest obok nas.
Jesteśmy w nim. A przy tym .... ciekawość się rodzi ;:63

pozdrawiam JOVANKA
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jovanko, czytałam, że latające owady/szkodniki mogą przyspieszyć przekwitanie, ale o strącaniu pyłku słowa tam nie było!
Znów wiem coś nowego :)

Ewo, w takim razie motylka lepiej przenieść na choinkę :)
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

Kamilo,
Nie pamiętam czy gdzieś to jest tak dobitnie opisane.
Pewnie tak, bo na to zwracają uwagę producenci dbający o transport i aby kwiaty dojechały w kwiatach do klienta/
Stwierdzenie , ze owady i insekty mogą przyspieszyć przekwitanie jest stwierdzeniem ,które określam :P
" może na tyle faktów i trzeba przyjąć jako oczywiste".Potwierdzone i jest zasada.

Książkowo raczej unika się dokładnego rozwijania detalii .Jest to jakby oczywistość.Ciekawskim :P pozostaje cała otoczka świata botaniki i własna praktyka,podglądanie.Lub odrzucenie zasady.

Ja od lat korzystam z wiedzy osób które uprawiają storczyki na większą skalę .Oprócz tego są twórcami światowych krzyżówek. Ich rozmowy o storczykach są najwspanialszym żródłem wiedzy.
Z latami ...zaczyna się gromadzić wiele wiedzy i informacji. Potrzebnych i niepotrzebnych.
Większość wprawionych storczykarzy ma dużą wiedzę, żałuję ,ze jednak ..o podzielenie się jest coraz trudniej.
Ale cóż....
Kamilo ;:138 , wszystko jest osiągalne przez każdego.
więcej i przekornie dopowiem ----> w pasji storczykowej to nawet 100 lat mało, aby czuć się znawcą.

pozdrawiam JOVANKA
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

A to mi się zgadło, no proszę! :)
Ciekawe rzeczy piszesz, Jovanko, ja dotąd wiedziałam tylko tyle ile napisałam, więc dopiero te wszystkie szczegóły dają obraz sytuacji. Chciałabym zobaczyć to zjawisko, ale... nie na moich storczykach! :D No chyba, że za parę lat, jak już nie będę tak przeżywać każdego pojedyńczego kwiatuszka ;) I jak już moje stare, rozrośnięte storczyki będą kwitnąć całymi miesiącami na kilku pędach równocześnie, to wtedy może dla odmiany zaproszę do siebie jakiegoś owadzika... ;)

Ewo, dobrze, że motylek poszedł spać- szkoda byłoby Twoich pięknych, kolorowych kwiatków. Raz jeszcze musiałam je pochwalić, należy im się. I Tobie! :)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27

Post »

Ewuniu, śliczne zdjęcia ;:108 ale zawsze będę wolała widok Twoich pupilków w realu ;:180
Dzisiaj skończyłam już przelewanie ;:196, ale to sphagnum na podłożu super szybko mi przesycha i chyba nie dam rady z ciągłym jego zraszaniem :( Grzejniki przez te pioruńskie mrozy chodzą na maksa i jest koszmarnie gorąco :evil:
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
EWA K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2008, o 23:16
Kontakt:

Post »

Oj fakt, wczoraj mieliśmy chyba z 18 stopni na minusie. Zdecydowanie spada wilgotność i spagnum raczej nie pomoże. Już lepiej działa mokry keramzyt wokół doniczek.
Zimno na dworze daje w kość nie tylko nam- zwierzęta też to odczuwają niewątpliwie, np. Po co przyleciała do nas sowa? W biały dzień, siadła sobie na korzeniu i wyglądała jak rzeźba ogrodowa.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Niesamowity kontrast: egzotyczne storczyki w domu - tajemnicze puchate ptaszysko po drugiej stronie szyby
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Ale cudna sowa, ja jeszcze nigdy nie widziałam...
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27

Post »

Ewuniu, sówka bajkowo wygląda na tym korzeniu :shock:
Jeśli te mrozy się utrzymają, to może jeszcze nie raz wpadnie z wizytą :heja
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Awatar użytkownika
agrazka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 maja 2005, o 23:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

czy oby ona nie zamarzła :?: Taki magiczny gość, faktycznie masz magiczny ogród ;:138
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Ewo, sówka urocza (szczególnie o tej porze roku). Odważna modelka - dała się sfotografować :)
Ciekawe jak blisko podeszłaś ?
Jak tam Twoja Phal. schilleriana, rozkwitają już pączki, czy stoją w miejscu uśpione (jak u mojej Phal. philadelphia) :?:
Awatar użytkownika
EWA K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2008, o 23:16
Kontakt:

Post »

Asiu Sowa ,,upolowana" zza okna na piętrze i na parterze, bez lampy błyskowej. Szybka decyzja, zlokalizowanie aparatu , nastawienie programu zdjęciowego i kilka ujęć - wszystko w biegu :tan
Na murku - słupku narożnym przyczepiłam korzeń, na którym czsami wieszam tłuszczyk dla ptaków, (wtedy go tam nie było), jest też mały karmnik. Obserwuję ptaki z okna w kuchni i akurat spojrzałam w okno i udało mi się zauważyć tę puchatkę - uszatkę :heja .
Phal. schilleriana rośnie powolutku, ale jednak! Musiałam nawet dać ciut dłuższy kijaszek, żeby łodyga nie dotykała do szyby. Pączki pęcznieją. Czekam niecierpliwie. ;:65
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Ona bez powodu Cię nie odwiedziła!Pewno i inne ptaszki przylatują do stołówki.
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25

Post »

Ewo, sówka pewnie z głodu próbowała zapolować w dzień. Chyba planowała złapać któregoś z gości Twojej stołówki :) Może warto wywiesić dla niej słoninkę i tak przezornie mieć aparat przy oknie :) Wrzuć jej fotkę tutaj., by inni mogli ją też podziwiać:) Ostatnio widziałam też piękną białą sowę, po prostu leciała wzdłuż drogi, w biały dzień. Ale żałowałam, że nie mam pod ręką aparatu.

Niedaleko mojego domu mieszka sowa pójdźka, widziałam ją raz, za to słyszę bardzo często :)

U mnie też pączki pęcznieją, jeszcze trochę i będzie wiosna, chociażby na parapetach ;:3
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Piękna sowa.... :) W moich terenach mało tych ptaków jest. Chyba bardziej na wschód jest ich więcej...
Dziewczyny, mimo tych mrozów, więcej słońca jest :) I to napawa nadzieją na wiosnę :D Nasze storczyki chyba też to "zauważyły", bo pączki jakby szybciej rosną... w stronę słońca :D
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Prawdziwy magiczny ogród :D
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”