Storczyki Storczykowej cz. 2

Zablokowany
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Storczyki Storczykowej cz. 2

Post »

Z motylka pewnie nic nie wyjdzie, próbowałam go karmić wodą z cukrem, ale nie chce. Ale i tak dobrze się trzyma :). Gdyby to było lato, od razu po zrobieniu zdjęć bym go wypuściła, ale na takie zimno nie mogę. On pewnie gdzieś był schowany, ale poczuł słonko i wylazł, a potem leżał taki omarźnięty.
A storczyki jak zwykle wyglądają pięknie, ale bardzo bym chciała, by zakwitły też botaniczne.
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dusia, motylka nie musisz karmić, on chyba sobie poradzi wśród Twoich kwitnących storczyków. Jak zrobi się zimniej to znów się skryje w jakieś zakamarki. Pewnnie już nawet złożył jajeczka w postaci zółtego kokonu gdzieś w odpowiednim miejscu i będą nowe motylki.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie poradzi, bo storczyki nie mają nektaru. Zresztą on i tak nie lata po całym pokoju, tylko łazi po parapecie z Vandami. Szkoda mi tego motylka, ale nic nie mogę poradzić, jak go puszczę na to zimno to i tak nic z niego nie będzie.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Phalaenopsisy kwitną. Białemu zwiędło kilka pąków. Teraz bardzo rzadko jest słonko. Phal. lueddemaniana puszczają nowe listki. Sadzonki equestrisa ilocos alba też mają listki i ładnie rosną. Myślałam, że takie sadzonki to nie będą chciały rosnąć bez specjalnych warunków, a stoją na normalnym parapecie, nad gorącym kaloryferem i pięknie rosną. Listek puszcza też Phal. penang girl.
Awatar użytkownika
agnieszka__
500p
500p
Od: 22 paź 2009, o 23:29

Post »

Philadelphia jest cudna ale i inne falki też niczego sobie :D
Ale motylek zajął pierwsze miejsce ,prawdziwie wiosenie u Ciebie ,słoneczko świeci ,motylki latają kwiaty kwitną --------ja chce wiosny ;:65 ;:65 ;:65 ;:65 ;:65 ;:65 natychmiast ,natychmiast
zielone jest piekne
pozdrawiam Agnieszka
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 18&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W pokoju jest wiosennie i kwitnąco, ale na podwórku bardzo ponuro, śnieg i brak słonka :(((( . Nie lubię, jak nie ma słonka. Też z niecierpliwością czekam na wiosnę, ale jeszcze 2 miesiące się trzeba przemęczyć :///. Dobrze, że te smutne dni umilają storczyki.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niektóre Phalaenopsis zrzucają pąki :((( . Biały zrzucił wszystkie, których jeszcze nie zdążył rozwinąć. Gdyby nie zrzucił, to miałby 21 kwiatów.
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Szkoda, że zrzucają pąki. :(
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zimą niestety częstu mi zrzucają :( . Zrzuca pąki także różowy z białą warżką, na którego kwitnienie tak czekałam. Mam nadzieję, że choć 1 otworzy.
Alusia61
200p
200p
Od: 11 paź 2009, o 22:04

Post »

Dusia tak mi przykro że tyle pączków ci opadło. :cry:
Może przyciąć te pędy to wtedy na wiosnę będą na nowo puszczać :?:
Awatar użytkownika
*Kasia
500p
500p
Od: 27 sie 2009, o 09:28

Post »

Storczykowa, powinnaś zadbać o większą wilgotność powietrza. Ustawienie storczyków na tacy z keramzytem i zamgławianie powinno ograniczyć problem. Fakt, że jest teraz mało światła i to też powoduje zasychanie pączków, ale podniesienie wilgotności bardzo pomaga. Tej zimy po raz pierwszy stosuję tace z keramzytem i widzę ogromną poprawę jeśli chodzi o rozwój pączków u Phalaenopsis.
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Dusiu zgadzam się z tyn,co napisała Kasia.Może przyczyną zrzucania pąków jest włśnie niska wilgotność.Mam ten sam problem,bo w bloku.Mimo zakręcanych kaloryferów sytuacja niewiele się poprawia.Musimy,wśród strat zimowych,dotrwać do upragnionej wiosny.
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Mnie też dopadł w końcu problem opadających pączków- było dobrze, ale do czasu. Dobrze, że trochę storczyków zdążyło już otworzyć kwiaty.
Jak dotąd, uschło mi 5 pączków, w tym 4 na miniaturce i nie wiadomo co będzie dalej, bo pączki jeszcze małe. Przykro patrzeć :(

No ale mamy styczeń, słońca coraz więcej, dni coraz dłuższe- może już być tylko lepiej, i tego się trzymajmy! :)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wilgotność teraz jest ok. 70% (ale nie wiem, czy mój higrometr dobrze działa), zwykle jest 50-80%. W pokoju jest na razie ciepło, bo 21 stopni, ale czasami spada do 17,18. Pąki spadają głównie u storczyków na wschodnim oknie, tam jest najzimniej (okno jest trochę nieszczelne). Na tace z keramzytem nie ma miejsca, bo storczyki są poupychane prawie jeden na drugim i stoją w 2 rzędach.
Najbardziej mnie smuci opadanie pąków na rózowym z białą warżką. Bardzo czekałam na jego kwiaty, bo ostatnio kwitł jak go kupiłam jesienią 2008. Oprócz niego dużo pąków zrzucił biały w bordo ciapki (9) i biały (8).
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53

Post »

Opadanie pąków każdego bardzo smuci, szczególnie gdy czeka się długo na jakieś kwitnienie. No cóż zrobić, trzeba mieć nadzieję, że utrzymają się pozostałe pączki lub storczyk szybko wypuści nowy pędzik.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”