Moja domowa świątynia- zapraszam do kuchni Haim :)

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Awatar użytkownika
Ewadz34
200p
200p
Od: 10 lut 2009, o 09:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moja domowa świątynia- zapraszam do kuchni Haim :)

Post »

cześć Asiu!
Zrobiłam wczoraj ciasto na pierniczki z Twojego przepisu. Dodam, że po raz pierwszy w życiu zabrałam się za pieczenie pierniczków :) Zrobiłam je wieczorem, okręciłam w lnianą ściereczkę i zostawiłam na noc w logówce. A dzisiaj rano, kamień nie ciasto. Twarde okropnie. Wyciągnęłam z lodówki i zostawiłam na stole. A po pracy, mam nadzieję, że zabiorę się za robienie pierników, o ile da się to ciasto w ogóle ruszyć. Moje pytanie: czy to tak ma być? Pachnie bardzo ładnie, ale jest takie twarde!!! Zapomniałam o karmelu i nie dodałam go do ciasta, poza tym, robiłam wszystko chyba dobrze :oops:
W żar epoki użyczą wam chłodu
Tylko drzewa, tylko liście...
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2008, o 16:34

Post »

Ja również dotarłam do Ciebie Asiu :)

Wszystko wygląda przepysznie i mimo, że nie przepadam za kuchnią, to na pewno wypróbuje niektóre przepisy :) Jednym z nich na pewno będzie przepis na karkówkę, bo Łukasz akurat mi się przewiną za plecami jak go czytałam i teraz mi marudzi, żeby mu zrobić taki obiadek ...
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Awatar użytkownika
Zgredo
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 1 maja 2008, o 15:42

Post »

Asiu, fantastyczny wątek, najbardziej chyba ucieszyły mnie pierniki i przepis na wykorzystanie mojego ukochanego marcepanu :D No i ten ostatni chleb, ostatnio bardzo za mną chodzi wypiekanie pieczywa w domu...
"Wysoko mnie ceni - mówisz? Wiem, zażądałby więcej niż 30 srebrników"
Moje... wszystko
Czy wolność oznacza anarchię?
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 cze 2009, o 01:16

Post »

Ewo witaj :wit
Powiem Ci, że ja też robiłam pierwszy raz pierniczki z tego przepisu i też byłam ciężko zszokowana, bo ciasto było twarde jak kamień.
Ale w miarę rozrabiania i nabierania pokojowej temperatury, ciasto stawało się już "normalne" .
Więc nie masz się czym przejmować ;)

Co do karmelu, to myślę, że on ma raczej na celu zabarwienie pierników, ew. osłodzenie, w takim razie Twoje pierniczki będą mniej słodkie i odrobinkę bledsze, ale to nie przeszkadza ;)

Moja rada, ale zależy jaki masz piekarnik, ja w moim elektrycznym piekłam nieco krócej niż w przepisie, bo wtedy się przypalały i były twarde. Piekłam na oko, jak widziałam, ze są brązowsze pierniczki, wyjmowałam je z piekarnika i były mięciutkie ;:108

Każdy uczy się metodą prób i błędów, ja nie raz spartoliłam jakieś danie w kuchni albo z mojego roztrzepania zapomniałam po prostu dodać jakiegoś składnika :roll:

Moniś witaj i tutaj :wit
Strasznie się cieszę, że zainteresowała Cię ta karkówka ;:138
Uwierz mi, nie będziesz żałowała a Łukasz tym bardziej ;)

Dominiko
, jakże miło mi Cię gościć ;:196
Dawno Cię nie było, ale cieszę się, że zajrzałaś chociaż na momencik ;:138
Przepis na pierniczki polecam serdecznie a chlebek tez bardzo prosty, nie ma z nim żadnej zabawy, tylko troszkę trzeba czekać na wyrośnięcie ;)
Na początek taki chlebek jest idealny ;:108

Kochani dzisiaj robię przedświąteczną próbę generalną pasztecików z kapustą i grzybami, więc jak mi wyjdą i będą zjadliwe, to wstawię przepis i zdjęcia ;)

Tymczasem wstawiam jeszcze parę innych przepisów, które miałam wcześniej wstawione w moim wątku doniczkowym ;)

Obrazek

Dorsz w occie

- pół szklanki octu
- 3 szklanki wody
- niecałe 2 łyżki cukru(ja zawsze smakuję zalewę, więc wg. gustu) > zalewa
- liść laurowy
- ziele angielskie
- 1 cebula
- trochę soli

Tak sporządzoną zalewę zagotowuję do momentu wrzenia i zalewam nią rybę.
Średnio wychodzi taka porcja zalewy na pół kilo ryby, więc można sobie na większą ilość ryby zwięszyć też proporcje zalewy

Ryba po grecku:

- dorsz, mintaj (jeśli ktoś chce taniej, a mintaj jest też bardzo smaczny )
- marchew
- seler
- pietruszka
- sól
- pieprz
- troszkę vegety lub warzywka do smaku
- trochę natki pietruszki
- koncentrat pomidorowy

Warzywka trzemy na tarce o grubych oczkach, zalewamy wodą ale nie za dużo i dusimy troszkę pod przykryciem.
Następnie dodajemy przyprawy, natkę, koncentrat, ew. doprawiamy jeszcze do smaku.
Tak przygotowane warzywka przekładamy na zmianę z rybą, przy czym na samym dnie dajemy warzywka i na wierzchu.
Najlepiej smakuje na drugi dzień po wyjęciu z lodówki, gdy już ryba i warzywa przejdą się nawzajem...
Warzywka oczywiście dajemy proporcjonalnie do ilości ryby, więc nie podawałam tutaj konkretnych ilości...

Gołąbki,
które niedawno robiłam, tak troszkę inaczej niż zwykle. ;:137
Farsz zrobiłam oczywiście z mięsa mielonego z łopatki, dałam ryż, zeszkloną pokrojoną cebulkę, a oprócz tego suszone, opłukane grzyby(podgrzybki) i natkę pietruszki.
Doprawiłam solą, pieprzem i odrobiną vegety.

Obrazek

Ja przeważnie robię gołąbki z kapusty pekińskiej, jest smaczna i o wiele krócej się ją dusi.
Zawsze wykorzystuję całą kapustę, z najmniejszych części wykładam dno naczynia, na to układam jeden przy drugim gołąbki.
Zeszkloną cebulę daje również do duszenia, sól, pieprz, odrobinę słodkiej papryki, majeranek, vegetę, czasem jeszcze odrobinkę magi, oczywiście liść laurowy i ziele angielskie. Duszę pod przykryciem.
Na koniec dodaję jeszcze łyżeczkę koncentratu pomidorowego, łyżeczkę masła i zagęszczam wodą z mąką.
Podczas gotowania ziemniaków, wstawiam jeszcze do piekarnika na ok 15-20 min w temp 180st.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nadmiar farszu doprawiłam jeszcze odrobinkę solą i pierzem, obtoczyłam w tartej bułce i zrobiłam kotleciki, M. i synek zajadali się bez pamięci a niestety dużo nie było .

Obrazek

To już gołąbki z ziemniaczkami, polecam i życzę smacznego.

Obrazek

Miłego dnia życzę ;:3
Moje Kochane Storczyki ;:167

Pozdrawiam serdecznie, Asia :)
Awatar użytkownika
AGA Z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2009, o 11:20

Post »

:wit
Wpadłam do Ciebie Asiu coś przekąsić. Latam po Forum i zgłodniałam. Poczęstowałam się gołąbkami, bo je uwielbiam. Wyszły Ci pyszne. ;:108
Pozdrawiam Agnieszka
Spis treści
Awatar użytkownika
Edyta 74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sty 2009, o 16:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Asiu,dzisiaj zrobiłam ślimaczki wg Twojego i Ani przepisu.Są naprawdę przepyszne.Nie dałam tylko tego marcepanu,bo nie mogłam go dostać.Jestem ciekawa,czy bardzo zmienia się smak ślimaczków jak są z marcepanem.
Zobaczcie dziewczyny jak wyglądały moje.Na pewno nie są takie udane jak Wasze,ale myślę że z czasem dojdę do wprawy.

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguś, zapraszam , częstuj się czym chcesz ;)

Edytko, Twoje ślimaczki są rewelacyjne ;:138 ;:138 ;:138
Gratuluję udanego wypieku :tan

Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj obiad w stylu wegetariańskim ;)

Kotlety sojowe z sosem pieczarkowym, ziemniakami i gotowanymi warzywami
;)

Obrazek

Kotlety przez moment gotuję w wywarze z kostki rosołowej( ja w tym przypadku zagotowałam w rosole z indyka i kurczaka, bo gotowałam dla moich przeziębionych chłopaków), tak, żeby zmiękły.
Obtaczam w jajku i tartej bułce tak jak schabowe i smażę na rozgrzanym tłuszczu.
Ziemniaki, marchewkę i fasolkę szparagową gotuję.
Pieczarki kroję w kosteczkę, duszę, potem dodaję trochę wody, doprawiam solą i pieprzem.
Mąkę rozrabiam z kwaśną 12% śmietaną i zagęszczam sos.
Doprawiam vegetą i majerankiem.
Ziemniaki i kotlety polewam sosem, na warzywa tarta bułka.
Na ziemniaki daję jeszcze natkę pietruszki.
Smacznego :uszy

Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2009, o 14:28

Post »

Edyta,bułeczki bardzo ładnie czy wyszły ;:63
Marcepan nadaje im wyjątkowy smak.Ale skoro nie ma, to z samym cynamonem też są pyszne :D

A przepis pochodzi ze Szwecji.Jest tam bardzo popularny,ale zawsze dobrze jest podać źródło :lol:
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Droga Asieńko!
Właśnie jestem po kolacji, ale jak zobaczyłam ten piękny chlebek, rybę po grecku, gołąbki w kapuście pekińskiej (?):shock: to tak mi zaburczało brzuszysko, że chyba świat tego jeszcze nie słyszał.
Gratuluje tematu! Strzał w dziesiątkę!!! ;:196 ;:196 ;:196 :wit
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Stasieńko Kochana, dziękuję ;:196

Wiesz, wiele osób ma tu swoje wątki kulinarne ale cieszę się, ze i do mnie sporo osób zagląda :tan
Ja lubię, owszem nowości z przepisów, ale i tez te tradycyjne trochę po swojemu przerabiać, ważne, żeby były szybkie i łatwe, po przy moim 2,5 rocznym synku czas mam troszkę ograniczony ;)

Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 17:50

Post »

A do tych gołąbków to kapustę trzeba sparzyć i czy ją w całości do gara wsadzić, czy oderwać liście i po kolei sparzać :?: :?:
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Bogusiu, ja delikatnie sparzam osobno liście kapusty ;)

Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Krystyna.F
ZBANOWANY
Od: 30 kwie 2009, o 20:40

Post »

Ponieważ jestem tak zwany ''strachliwiec'' (jeśli chodzi o kuchnię),to jednak postanowiłam upiec szwedzkie bułeczki cynamonowe i chlebek domowy. Aż mnie śsie w brzuchu, gdy sobie spoglądam na takie pyszności!!! Coś ty ze mną Asieńko zrobiła??? :shock: :shock: :shock:
:D :wit :wit :wit
Awatar użytkownika
katarzyna3221
500p
500p
Od: 25 lis 2009, o 21:15

Post »

Witam Asiu i ja również w końcu Cie odnalazłam ;:180 super pomysł z tym wątkiem kulinarnym ;:138 ;:138 ;:138
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”