Agita- mój pierwszy sezon :)

Zablokowany
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lis 2007, o 18:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Agita- mój pierwszy sezon :)

Post »

Agnieszko nie ma za co :oops: :arrow: ja po prostu napisałam to, co myślę. Córeczka już ucałowana ;:196
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Od kilku dni codziennie rano znajduję na jednym moim kwiatku- zawsze tym samym- taki oprzęd (na 1wszym zdjęciu trzeba się dobrze wpatrzyć lub powiększyć):

Obrazek

Obrazek

Czy to wygląda na robotę przędziorka?! Powiedzcie mi dobrzy ludzie, nigdy nie miałam przedziorka, nie wiem jak go tropić- liście tego storczyka są zdrowe i zieloniutkie, nie ma śladów żerowania, a kiedy spryskuję tą pajęczynkę, nie widać żadnych uciekających pajączków- tak podobno robią przedziorki. Czy przędziorki w ogóle atakują kwiaty??
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
-ewelina-
500p
500p
Od: 14 sie 2007, o 23:14

Post »

Agnieszko, według mnie to robota pajączka :)
Nie spotkałam co prawda przędziorków, ale taaakie pajęczynki owszem ...
Dość często je zauważam, trwa to kilka dni, później utkane są w zupełnie innych miejscach :D

Pozdrawiam,
Ewelina
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, ja też już miałam 2 takie przypadki i okazywało się, że to tylko zwykły pajączek. A pająków Ci u mnie dostatek ;) o tej porze roku... więc szanse spore, ze masz rację. Tym razem przestraszyłam się, bo wcześniejsze pajęczynki były mocne, aż skrzypiące przy zrywaniu, ta jest inna, delikatna. Ale mam nadzieję, że jest tak, jak mówisz- dzięki za odpowiedź :)
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

A u mnie podobnie, na jednym z falków. Listeczki ok, korzonki aż wychodzą z doniczki. Ale...profilaktycznie spryskałam wszystkie storczyki środkiem owadobójczym< bo na jednym białasku miałam wełnowce>. Pajęczynka "zniknęła" na parę dni i ...znów się pojawiła. Spryskam pewnie jeszcze raz, a potem czekam do wiosny i wymienię podłoże temu falkowi, może znajdę owego pajączka, oby :)
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A ja się wciąż jeszcze nie dorobiłam Provado, więc na razie poczekam, ale obserwuję! ;) U mnie raz pąjąk uciekł z doniczki falka do dłuższej kąpieli- nie zdzierżył! :D

A teraz będę się chwalić nowym mieszkańcem akwarium- dostałam dzisiaj takie większe, odchowane już trochę keiki od Eweliny :) :tan Nawet już kwitło na 2 pędach. Ewelinko, dzięki raz jeszcze, kochana jesteś kobitka!! ;:196

Obrazek

Są to właściwie dwie roślinki, pierwsza wypuściła pędzik ze stożka i odbiła z boku drugim keiki, mam więc takie dwa fajne bliźniaczki :) :Obrazek

I tak to teraz wygląda w moim akwa- widać jaki to "olbrzym" przy tych moich "wcześniaczkach", które odcinane były od pędu bez korzonków:
Obrazek

A tutaj wstawiam zdjęcie kwitnącego Miltonidium Rosy Sunset- miałam je obiecane u Mamy, która dostała jakiś rok temu 2 niekwitnące "niespodzianki"- jeśli okażą się takie same. Ten mój, mniejszy, był w stanie totalnego zalania, bez korzeni, ale Mamie udało się go odratować. W tym roku, po wakacjach na zewnątrz rozszalały się oba, to większe Mamy ma obecnie 5 pędów, to moje-3. Podoba mi się bardzo, na początku kwiaty mają kolor brązowo- pomarańczowy, potem bledną i przechodzą w bordowo-koralowy, czy też bordo i kremowy róż... Ma drobniutkie kwiatki i pachnie kakaowo-czekoladowo :) :

Obrazek
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
-ewelina-
500p
500p
Od: 14 sie 2007, o 23:14

Post »

Agnieszko, dotarło maleństwo ? Tak się cieszę :D
Niech się chowa w zdrówku i szybciutko pokaże pędzik ;:215

A pysznego zapachu Miltonidium odrobinkę zazdroszczę ;)
Mniam ;:40

Pozdrawiam,
Ewelina
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Ciekawy keiki. Ja mam teraz na PP, ale całe szczęście pędy ma normalne.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Dzieciaczek niezły jest, oryginalny. Dabaj o niego i Chwal się każdym listeczkiem, ciekawa jestem, oba keiki puszczą nowe listeczki, czy któreś szybciej zacznie rosnąć...

A od mamy bardzo fajny prezencik obiecany... :wink:
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam nadzieję, że się szybko u mnie zadomowi i zacznie rosnąć :) Posadziłam do drobnej kory z niewielkim dodatkiem węgla i włókna kokosowego- podłoże na tyle drobne, że już nie dawałam sphagnum.

Justus, ten, co ma pędzik ze stożka już listeczka nie wypuści, ale za to na tym zachowanym pędziku ma oprócz listków jedno uśpione oczko- kto wie, może coś tamtędy wypuści, odbicie albo kolejne keiki? ;) Myślę, że będzie ciekawie!
A prezencik nie tylko obiecany, ale już u mnie, od kilku dni :) Fajna, kompaktowa roślinka z burzą kwiatków, na razie rozwinął sie tylko jeden z trzech pędów, ale pozostałe już gonią, będzie jeszcze ładniej :)
Rok temu w ogóle nie spojrzałabym na taką roślinkę, bo podobały mi się tylko falki, teraz już zaczynam doceniać i te z szablowatymi liśćmi, choć wciąż falki są na 1-wszym miejscu w moim sercu, nawet vandy ich nie przebiły.

Pochwalę się jeszcze, że jeden z moich falenopsisów wypuścił grubaśnego pęda z 5-oma odbiciami (z każdego możliwego oczka), a sam pęd rośnie w bok, bo wyrósł pod liściem i był taki sztywny, że nie do ruszenia- nawet sobie nie potrafię wyobrazić jak to będzie wyglądało jak się kwiaty rozwiną- drzewko rosnące w bok?! :lol:
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
patrysia
500p
500p
Od: 26 mar 2009, o 15:31

Post »

dawno mnie nie było, wracam a tu takie nowinki :shock:
Patrysia
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Agnieszko blizniaczek fajniusi ;:3 niech pięknie rośnie i szybko zakwitnie. A w akwarium faktycznie wygląda bardzo dorodnie. ;:138
Miltonidium Rosy Sunset pięknie Ci zakwitło. :tan
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
gogi
200p
200p
Od: 27 lut 2009, o 12:50

Post »

Agnieszko co do pajęczynki to wydaje mi się, że jeśli byłyby to przędzorki to pajeczyna sięgałaby na 100 % na pąki - bo najsmacznejsze :wink:
Miltonidium Rosy Sunset jest przepiękne i jakie chętne do kwitnienia. Jeśli będziesz chciała kiedyś dzielić to chętnie wymienię się z Tobą na jakąś Cambrię :D
Agnieszka W.
200p
200p
Od: 23 wrz 2009, o 09:29
Kontakt:

Post »

Witam Agniesiu,

To Twoje cudeńko pachnące zachwyca swoją urodą. A zieleń w listkach do pozazdroszczenia. ;:138 ;:63
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu, rzeczywiście masz rację, nie pomyślałam. Na przędziorkach się kompletnie nie znam, dlatego panikuję ;)
Miltonidium- wyczułaś chyba, będziemy dzielić na wiosnę, masz obiecane :)

Agnieszko, dziękuję, cieszę się, że nie tylko mi się podobają jego delikatne kwiatki :)
Pozdrawiam, Agnieszka
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”