Agita- mój pierwszy sezon :)

Zablokowany
Awatar użytkownika
-ewelina-
500p
500p
Od: 14 sie 2007, o 23:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Agita- mój pierwszy sezon :)

Post »

Agita pisze:Ewelinko, ta roślinka mojej cioci wypuściła już 4 keiki jedno za drugim, i to cały czas kwitnąc burzą kwiatów- tak jak na zdjęciu. Jednego z maluchów nawet widać na zdjęciu po prawej. To jakiś gigant! Moja ciotka jak idzie z wizytą, obcina z tego storczyka kwitnący pęd i zanosi w ramach kwiatów dla gospodarza, a po kilku tygodniach ma kolejny! :)
Agnieszko, czy Twoja ciocia stosuje tajemnicze eliksiry, o których my, dyletanci nie mamy pojęcia :?: :D
"cosik" na początku wydawał się obiecująco pękaty i "stulony", jak pęd, ale jak podrósł, rozeszły mu się liście na boki i okazał się jednak spłaszczony w przekroju. No cóż, może za rok ;) Ale życzę Ci, aby Twój przyrościk okazał się przeciwnie- pędem! :)
Liście co prawda jeszcze się nie rozchodzą, ale pędu już w tej chwili nie przypomina :(
No, chyba że jakiś inszy będzie ;)
Jeśli nie widzisz ziemiórek, to na pewno ich nie masz, są na tyle upierdliwe, że nie sposób ich nie zauważyć, i bardzo szybko się mnożą.
Kamień z serca :D
Przez chwilę wydawało mi się, że coś przegapiłam ;)

Pozdrawiam,
Ewelina
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Dawidzie, dzięki, cieszę się, że Ci się podobają :)

Ewelina, moja ciotka specjalnie się z nimi nie bawi, podlewa wodą z nawozem od góry i to chyba wszystko, jeśli chodzi o pielęgnację. Może sekret tkwi w tym, że to już kilkuletnie rośliny, a może ciocia ma do nich rękę, w końcu jest po technikum ogrodniczym ;)

Zdjęcia dla Gosi-Gogi:

Obrazek

Obrazek

Vandziorki wiszą na karniszu na smyczkach- w ten sposób łatwo je odpiąć i zdjąć do moczenia, a smyczki są niewidoczne, bo zasłonięte krótką firanką :) Wiszą na tle drzwi balkonowych, pod spodem nie ma kaloryfera.

Pokażę Wam jeszcze storczyka, którego dostałam od Justus z dziwnymi plamkami "do odratowania"- wciąż nie wiem co to za plamki, działam "na czuja", ale na razie nie widzę nowych plamek, a storczyk rośnie, podrósł mu poprzedni listek, wyrósł ładny korzonek powietrzny i właśnie pojawił się nowy listek. Ciekawa jestem czy ten nowy będzie już bez plamek:

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ooo..wreszcie Pokazałaś mojego "maluszka". Bardzo dobre warunki Mu Zapewniasz, na pewno się odwdzięczy kwiatuszkami. I ten nowy korzonek i listeczek, gratki :D
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Justynko, ale to czy mu tak dobrze, dopiero zobaczymy za jakiś czas (mam nadzieję, ze tak jest, staram się!) ;) Listeczek jest już "mój", ale korzonek u mnie jedynie urósł, bo odstałam go od Ciebie już z zaczątkiem tego korzonka :)
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
-ewelina-
500p
500p

Post »

Agnieszko, rozwijam myśl ... ( wcześniej gdzieś mi umknęła ) :)
W akwarium znalazłoby się jeszcze miejsce na 1-2 maluszki, jakby więc ktoś chciał się pozbyć jakiegoś keiki, to ja chętnie...
... a u mnie pewien wyrośnięty nieborak wisi na mamie i nie ma ochoty na samodzielne życie ...
Jeśli chcesz, mogę mu w tym pomóc :) Biały jest :)

Pozdrawiam,
Ewelina
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 cze 2009, o 01:16

Post »

Aguś, cudownie tu u Ciebie, w sumie ja też mam małe akwarium po rybkach, keramzytu mnóstwo, to wykorzystam je może dla Phal. bellina, Masdevalli i rosiczki póki co ;)
Niestety nie mam tak stabilnego parapetu, żeby je postawić ale może na komodzie, która stoi przy oknie ?
Czy nie będzie im za ciemno ?
Pięnie kwitnie Twój cytrynek i ma mnóstwo kwiatów 8-)
A jak Blosoom Booster? Widzisz już jakieś efekty?
Mi chyba jeszcze ciężko powiedzieć w tak krótkim czasie, nawożę dolistnie co 5 dni, wg wskazówek z netu.
Chociaż przedwxczoraj zauważyłam na moich niekwitnących od roku Cambrii i Oncidium jakieś małe "cosiki", jeszcze nie wiem co to jest, ale byłabym bardzo szczęśliwa, gdyby wreszcie mi zakwitły 8-)
Czy robisz coś konkretnego, że storczyki wypuszczają Ci keiki?
Ja zastanawiam się nad zastosowaniem pasty, która umożliwiłaby wyrośnięcie maluszka, lubię eksperymentować i strasznie mnie korci, żeby spróbować ;)

Ale się rozpisałam, przepraszam, że zanudzam :oops:
Pozdrawiam cieplutko ;:196
Moje Kochane Storczyki ;:167

Pozdrawiam serdecznie, Asia :)
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewelinko, bardzo bardzo bardzo..! :P Czyżby to ten sam biały, co już wcześniej miał takiego maluszka z 2-oma pędami, którego zrzucił? ;)
Aha, i zapomniałam wcześniej dodać, że ta moja ciocia "ogrodniczka" ma większość phalaenopsis w ciemnych nieprzejrzystych doniczkach, podlewa więc na oko.

Asiu, nie zanudzasz! Właśnie cały ból w tym, że te keiki nie są "mojego chowu"- dostałam je. Marzy mi się własny maluszek, ale niestety moje faleczki rosną strasznie grzecznie i przepisowo, żadnych odchyleń od normy :? Takie jakieś "szkolne" egzemplarze :wink: A ten żółtek cytrynek jest mojej cioci, też strasznie mi się podoba (niestety nie pachnie jak sporo podobnych), kiedyś pokazywałam jego zbliżenie:

Obrazek

Co do Blossom B.- spryskałam dotąd tylko 2 razy, bo staram się robić to w słoneczne dni, no i jest przy tym sporo roboty, a trochę mam lenia do wyciagania wszystkich doniczek z miejsc ;) Tak więc żadnych efektów na razie, no ale nawóz mam od tygodnia, więc czego się spodziewać po takim czasie... Na razie trochę odpuszczam, ale od lutego, jak już będzie więcej słońca, wezmę się ostro za opryskiwanie liści :)
A co do Twojego akwarium- pewnie, wykorzystuj, większa wilgotność na pewno spodoba się każdemu storczykowi i całkiem fajnie to wygląda :) Nie wiem, jak masdevalia ze światłem, ale bellina lubi podobno zacienione miejsca- tak czytałam wczoraj na stronie OG, więc powinno być ok.
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 cze 2009, o 01:16

Post »

Agunia, no własnie bellina lubi zacienione miejsca, w sumie Masdevallia też:

12000-20000 luksów. Wymaga średnio jasnego stanowiska. Światło powinno być filtrowane i rozproszone, a rośliny nie powinny być bezpośrednio wystawione na działanie słońca. Cały czas należy zapewniać silny ruch powietrza.
Może faktycznie zrobię sobie małe"orchidarium" ;)

Pozdrawiam serdecznie :)
Moje Kochane Storczyki ;:167

Pozdrawiam serdecznie, Asia :)
Awatar użytkownika
-ewelina-
500p
500p

Post »

Agita pisze:Czyżby to ten sam biały, co już wcześniej miał takiego maluszka z 2-oma pędami, którego zrzucił? ;)
;:138 Jakżeby inaczej :D
Za chwilę północ, więc trochę późno na tłumaczenie maluchowi, że czas się usamodzielnić ...
Postaram się to zrobić do niedzieli, tak by paczka wyszła na początku tygodnia :)

Pozdrawiam,
Ewelina
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jejku, ale super, dzięki wielkie, yuppi!! ;:138 Moje dzieciaczki też się ucieszą z kolegi! ;)
Lecę do Ciebie pooglądać sobie znów tego storczyka :D Pamietam, że był piękny, śnieżnobiały i chyba wielkokwiatowy..? Mam kilka białych, ale nie udało mi się jeszcze upolować takiego idealnie klasycznego dostojnego białaska, każdy ma coś "nie tak" ;) A ten Twój to chyba taki właśnie ideał :)
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
gogi
200p
200p
Od: 27 lut 2009, o 12:50

Post »

Vandy bardzo ładnie się prezentują (dzięki za zdjęcie poglądowe).
A obok wisi falek?
Cytrynek uroczy!
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Ten żółty jest cudowny czysta cytrynka
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu, tak; po prawej falek, po lewej 4 falki, pod nimi na parapecie więcej falków, pod vandami na dole kolejne falki i inne "liściaste" storczyki... Ani palca już się nie wciśnie! ;)

Celinko, mi też się podoba i już czekam niecierpliwie aż moje keiki podrośnie i zakwitnie :D
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lis 2007, o 18:17

Post »

:wit
Agnieszko z przejęciem przeczytałam Twoje zmagania z "manią storczykową". Poza tym bardzo mi się u Ciebie podoba.
Zaczęłam czytać Twój wątek wczoraj późnym wieczorem, ale musiałam przerwać, bo córeczka obudziła się "na cyca".Wróciłam tu dzisiaj, by dokończyć czytanie. Napiszę Ci jeszcze, że nie za często zdarza mi się czytać cały wątek, a w tym przypadku tak było.
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wioletko, dziękuję Ci, bardzo się cieszę, to chyba najmilsze słowa jakie można przeczytać w swoim wątku :) Ucałuj ode mnie córeczkę, ona tylko wczoraj zadbała, żeby mamusia nie przemęczała oczu ;)
Pozdrawiam, Agnieszka
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”