Moje storczyki

ODPOWIEDZ
bogumila
1000p
1000p
Od: 17 cze 2008, o 19:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje storczyki

Post »

EWA K pisze:Ciekawa jestem jak to jest z dzieleniem sabotków. W jakiś sposob są przecież rozmnażane. A jednak na ostatniej wystawie w Łodzi spotkałam się z wypowiedzią pani, ktora ma ich sporo, że to nie taka prosta sprawa, bo dzielenie może spowodować zatrzymanie wzrostu, osłabienie, a nawet zamieranie rozet. Dzieli się podobno duże rozrosnięte silne rośliny.
Ewo przypuszczam , że problem z dzieleniem jest wtedy gdy młode przyrosty wyrastają pomiędzy liścmi starej rozety - u mnie tak było , ale wyrosły młode przyrosty również kilka centymetrów od środka i je właśnie oddzieliłam tylko przy oddzielaniu uszkodziłam korzenie :evil: i czekam czy wypuszczą młode korzonki czy się zmarnują .Po rozdzieleniu nie zauważyłam zatrzymania wzrostu wręcz przeciwnie młode rozety właśnie wypuściły pąki kwiatowe .
To właśnie oddzielone maluszki które muszą wypuścic korzonki.

Obrazek
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Awatar użytkownika
EWA K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2008, o 23:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

też tak mi się zdaje...pewnie na sukces składa się: to czy mamy odpowiednią roślinę do podziału i umiejętności przesadzającego :wink:
bogumila
1000p
1000p

Post »

EWA K pisze:też tak mi się zdaje...pewnie na sukces składa się: to czy mamy odpowiednią roślinę do podziału i umiejętności przesadzającego :wink:
No właśnie :wink: , moje maluszki mogły jeszcze rosnąc razem no ale mnie się spieszyło je rozdzielic ;:223 .

Zapomniałam pochwalic się :tan nowym storczykiem Dendrobium Berry Oda . Aniu dziękuję bardzo ;:180 ;:196 .

Obrazek
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bogusiu, dziękuję za wyjaśnienie, Dendrobium Berry Oda wygląda bardzo zdrowo, w twoich rączkach szybko zakwitnie.

Pozdrawiam :P
Orchideomaniak
500p
500p
Od: 19 sie 2008, o 21:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bogumiło dziękuję za praktyczne informacje dotyczące oswietlenia :) pomysł z mchem ciekawy, pieknie to wygląda. A nowy nabytek Dendrobium wygląda na silne i zdrowe :)
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Bogusiu dendrobium śliczniutkie :) i jaką ładną ma doniczkę
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Bogusiu, moje pytanie chyba przeoczyłaś ;:169 ?
bogumila
1000p
1000p

Post »

Art pisze:Mnie też się podoba to akwarium :) i również mam pytanie, czy masz tam jakis wentylatorek
i czy trzyamasz je przeważnie przykryte pokrywą,czy odkrywasz ?
Masz rację przeoczyłam przepraszam bardzo :oops: .
W akwarium są dwa wentylatorki komputerowe , włączam wtedy gdy zapalam światło tj. rano od 6:00 gaszę jak robi się widno a wieczorem świeci się od 16:00 do 19:00 nieraz dłużej .Akwarium stoi naprzeciwko okna a pokój jest nieduży więc roślinki mają widno . Pokrywa akwarium jest cały czas leciutko uchylona a w obudowie pokrywy są dwa spore otwory na kable oraz na rurki filtra gdy były rybki .
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45

Post »

Bogusiu urzekłaś mnie pojemniczkiem na dendrobium ;:77 wygląda bardzo pomysłowo. czy ono ma jakieś dziurki od spodu :?:
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
bogumila
1000p
1000p

Post »

Cieszy mnie , że się podoba :tan .
Aniu dendrobium sadzone jest w zwykłą doniczkę i wstawione do ozdobnej konewki . Koneweczka jest z metalu i nie ma dziurki na dnie . Dostałam ją od koleżanki ale można kupic pewnie w sklepie od 3 albo 4,- zł bo to "made in China" :wink: .
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Dziękuję Bogusiu za wyczerpującą odpowiedź :)
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

Bogusiu, to ja poproszę o odpowiedź z trochę innej "beczki": Czy w orchidarium obok siebie mogą być storczyki i owadożerne roślinki?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
bogumila
1000p
1000p

Post »

evluk pisze:Bogusiu, to ja poproszę o odpowiedź z trochę innej "beczki": Czy w orchidarium obok siebie mogą być storczyki i owadożerne roślinki?
Ewo oczywiście , że mogą . Ja kiedyś też w tym akwarium trzymałam razem ze storczykami Rosiczkę wąskolistną i Rosiczkę Alicji .Nawet możesz zerknąc u mnie na 1 zdjęciu z prawej strony na dalszym planie widac kwitnącą rosiczkę wąskolistną .

http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 1&start=28
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34

Post »

Bogusiu, ja tez mam pytanko odnośnie rosiczki od Ciebie, do jakiego podłoża ja przesadzić, czy też zostawić w tym od Ciebie. Na razie stoi w tej osłonce od Ciebie miedzy storczykami i jeszcze jak ją podlewać? Nadal walczę z ziemiórkami, niby jest ich mało ale na ta tablicy lepnej ciągle przybywa ziemiórkowych trupków.
bogumila
1000p
1000p

Post »

Beatrice pisze:Bogusiu, ja tez mam pytanko odnośnie rosiczki od Ciebie, do jakiego podłoża ja przesadzić, czy też zostawić w tym od Ciebie. Na razie stoi w tej osłonce od Ciebie miedzy storczykami i jeszcze jak ją podlewać? Nadal walczę z ziemiórkami, niby jest ich mało ale na ta tablicy lepnej ciągle przybywa ziemiórkowych trupków.
Beatko rosiczka rośnie w kwaśnym torfie. Na razie możesz zostawic w tym podłożu co Ci wysłałam . Musi miec cały czas mokro więc na podstawce musi byc cały czas woda , nie wolno jej przesuszyc , nie wolno zasilac żadnymi odżywkami .
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”