Roślinki pingu

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
pingu
1000p
1000p
Od: 23 maja 2009, o 22:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Roślinki pingu

Post »

:wit
christinkrysia pisze:Poczytałam o nim troszkę aby cos niecoś wiedzieć i okazało się..... że ja znam ten kwiat pod nazwą GWIAZDA RYCERZA i miałam go w intensywnej czerwieni.
Tym bardziej zajmę sie nimi aby w nastepnym roku już mi zakwitły - to 4 cebulki i ponoć każda w innym kolorze.
Jest piekna legenda o tym kwiatuszku - znasz ją?
Gwiazda rycerza - nazwa już mi się podoba :D. Nie znam legendy, chętnie przeczytam. :)

Nie wiem, czytałam, że Zwartnica to Hippeastrum, a Amarylis to coś zupełnie innego. I że Hippeastrum ma pusty pęd kwiatowy. Mój ma pusty chyba, więdzy wychodzi na Hippeastrum. O ile czegoś znowu jak zwykle nie pokręciłam... :roll: :lol:

W każdym bądź razie zamówiłam jeszcze 2 cebule: Red Peacock i Aphrodite, mam nadzieję, że zakwitną na święta. :D A moja niby Elvas, to jest Susan. :) I muszę jeszcze dzisiaj fotkę machnąć, bo już jest w pełnym rozkwicie. Została już zarekwirowana z mojego pokoju i stoi teraz w salonie. Może i lepiej, bo tam jest ciut chłodniej, to może kwiatki dłużej sie utrzymają. :lol:

edit
Moją dracenkę, przerobioną w sklepie na roślinę bagienno-wodną postanowiłam włożyć do granulatu.

Obrazek
Patrycja Moje doniczkowce
"I have spread my dreams under your feet; Tread softly because you tread on my dreams."
"Rzuciłem rozpostarte sny pod twoje stopy; Stąpaj ostrożnie - depczesz moje sny." W.B.Yeats
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

pingu nic nie pomyliłaś - hipeastrum faktycznie ma łodygę pustą w środku.
Popularna nazwa hipeastrum to amarylis, choć nazwa ta tak naprawdę powinna być zarezerwowana dla cebulastego kwiatu kwitnącego latem (natomiast hipeastrum jest kwiatem zimowym, który kwitnie od października do maja).
Nie mniej jednak nazwa ta nie całkiem chce wyjść z użycia. W pewnym sensie może dobrze się składa, jako że ? opowieść z mitologii greckiej mówiąca o amarylisie jest wyjątkowo czarująca.
Znalazłam ją w Internecie szukając ciekawostek o naszych kwitach.

Amarylis była wrażliwą dziewczyną, która gorąco pokochała pasterza Alteo. On jednak nie zwracał na nią uwagi, gdyż cała jego miłość skierowana była ku kwiatom.
Mówiono, że kiedyś powiedział: "Obdarzę swoją miłością jedynie tę dziewczynę, która przyniesie mi nieznany kwiat". Zrozpaczona Amarylis poszła poradzić się Wyroczni w Delfach. Otrzymała w świątyni strzałę i polecenie, by zraniła się nią wyznając swoją miłość. Miała to robić przez kilka nocy z rzędu, o północy. Gdy stawała co noc przed chatą Altea, głośno wzywając jego imię i wyznając mu swoją miłość, wydawało się, że uchodzi z niej życie. Przez trzydzieści dni jej krew spływała przed drzwi Altea, aż wreszcie wydarzył się cud. Z kropli jej krwi wyrósł wielki, czerwony kwiat o szeroko otwartym kielichu
"Alteo, Alteo, oto twój kwiat" - zawołała uradowana Amarylis. Kiedy Alteo ujrzał piękną dziewczynę trzymającą w dłoniach czerwony kwiat miłości, pocałował ją, a na niebie rozśpiewały się skowronki.
Z racji tej przepięknej legendy, w Holandii nazwano ten kwiat "Gwiazdą Rycerza", co jest dosłownym tłumaczeniem rodzimej łacińskiej nazwy "hipeastrum".
Awatar użytkownika
Kasia.N
1000p
1000p
Od: 10 cze 2009, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dracenki chyba najlepiej się przenosi z ziemi do hydro :) Często zraszaj a będzie ok :) Z ciekawością będę obserwować jak sobie u Ciebie radzi :)
Pozdrawiam, Kasia
Moje domowe
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 cze 2009, o 01:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Super, że przesadziłaś dracenkę do granulatu, na pewno będzie jej tam dobrze ;)
Ja mam też Hipka różowo-białego ale nie wiem co zrobić, żeby znowu zakwitł.
Na razie stoi sobie w chłodnym pokoju.
Już wcześniej miał liście wyrośnięte a łodygo kwiatowej brak :roll:
Ciekawe dlaczego ;:153
Moje Kochane Storczyki ;:167

Pozdrawiam serdecznie, Asia :)
Awatar użytkownika
AGA Z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2009, o 11:20

Post »

Asiu Tutaj Na Forum jest cały temat o Hipkach. Wszystko dokładnie wytłumaczone. Poszukaj, niestety nie wiem jak wstawić link tego tematu. Nie mam kiedy potrenować ;:108
Pozdrawiam Agnieszka
Spis treści
Awatar użytkownika
pingu
1000p
1000p

Post »

Mam nadzieję, że hydro przysłuży się tej dracenie. :)

W sprawie kwitnienia hipka to ja nie wiem, to mój pierwszy hipek. 8-)

christinkrysia bardzo ładna legenda :)
"I have spread my dreams under your feet; Tread softly because you tread on my dreams."
"Rzuciłem rozpostarte sny pod twoje stopy; Stąpaj ostrożnie - depczesz moje sny." W.B.Yeats
Awatar użytkownika
pingu
1000p
1000p

Post »

Nasz storczyk chyba nie zakwitnie. :( Pędzik ładnie rósł i w pewnym momencie stanął. Później, czubek, tam gdzie chyba zawiązywały się pączki zrobił się całkiem sflaczały. Do tego jeszcze pojawiły się te okropne muszki, chociaż podlewam go jak całkiem przeschnie. Załamka. ;:223
Awatar użytkownika
AGA Z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2009, o 11:20

Post »

Jeśli latają muszki to pewnie ziemiórki. :( Straszne paskudztwo. Jak najszybciej pozbądź się ich. Siedzą larwy w ziemi i podgryzają korzenie. Te co latają nie są szkodliwe, ale też je wyłap, bo składają jaja. I koło się zamyka. Najskuteczniejszy jest Nomolt, do podlania. Kup też takie żółte karteczki z lepem i powstawiaj je na patyczkach w doniczki.
Może kupowałaś jakąś roślinę i przyniosłaś larwy z ziemią a teraz wyłażą.
Ja przyniosłam larwy z marketu z hiacyntem. ;:223 ;:223 Jak podniosłam cebulę (już nie miała korzeni) to robale wiły się w ziemi.
Jak wpiszesz w wyszukiwarkę "ziemiórki" to wyskoczy cała lista. Lektura na wieczór
Życzę powodzenia z tymi paskudami
Pozdrawiam Agnieszka
Spis treści
Awatar użytkownika
pingu
1000p
1000p

Post »

Ehh, przez tego sorczyka to już nic mi się nie chce. ;) :lol:
Nie wiem skąd te muszyska. Nie kupowałam nic ostatnio, a i storczyk nie stoi przy innych kwiatkach, żeby mogły sie do niego przenieść z innej doniczki. Jest w innym pomieszczeniu.
Awatar użytkownika
chabermona
500p
500p
Od: 30 sty 2009, o 11:58

Post »

Postaw w pobliżu płytkę owadobójczą to muszki padną nim zdążą złożyć nowe jaja. Tą na muchy np. z Brosa
Monika poszukująca Aspidistr, sansewierek, stefanotisa i anturiów
Doniczkowi domownicy Moniki
Awatar użytkownika
pingu
1000p
1000p

Post »

Spróbuję.
A oto obraz nędzy i rozpaczy czyli storczykowy antytalent :roll:

Obrazek
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 cze 2009, o 01:16

Post »

Pati, z tego co widzę, to liście są jeszcze jędrne.
To jest Cambria czy Oncidium ?
Jeśli któryś z tych, to niestety na tym pędzie juz nie zakwitnie.
Wyjmij proszę storczyka z podłoża i sprawdź, czy nie ma żadnego paskudztwa w podłożu, najlepiej też od razu przesadzić do świeżego podłoża.
Póki co możesz nawet wsadzić w sam keramzyt, tylko najpierw trzeba go wyparzyć (czyt. wygotować), żeby następnego robactwa nie było).
Zobaczymy co dalej się stanie, ja bym już ten pęd obcięła, po co ma osłabiać roślinę :)
Moje Kochane Storczyki ;:167

Pozdrawiam serdecznie, Asia :)
Awatar użytkownika
pingu
1000p
1000p

Post »

Dzięki. :) Właśnie nie wiem jaki to storczyk. Chyba cambria. Ale to tylko chyba. Liczyłam, że w końcu zakwitnie i się go określi. To go przesadzę. I nici z kwiatów. :|
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Pati!
To był świeżo rosnący pęd? Kurcze, dziwna sprawa, chyba nie widziałam jeszcze czegoś takiego, a może raz gdzieś..? Czy on Ci czasem nie przemarzł- może przewiało mu czubek pędu, albo przeciwnie- pęd gorącego powietrza go objął (taki np z suszarki, czy para z gotującego się czajnika)? Nie mam innych pomysłów :D

On nie ma żadnej naklejki z nazwą na doniczce? Pokaż zdjęcie całej roślinki- wydaje mi się że jednak coś oncidiowatego...
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
pingu
1000p
1000p

Post »

:wit
Witaj Agnieszko.
Tak, to był świeży pędzik.

Byłam zarobiona, nie miałam nawet chwili żeby wejść na forum.
Robali nie znalazłam.

Padła mi bateria aparatu, więc mam taka fotkę, robioną w tym samym czasie co wcześniejszą:

Obrazek

i jeszcze taką, straszą:

Obrazek
Tylko, że w tej chwili zielone są liście tylko tam gdzie rósł pędzik i jakieś resztki przy tych starych pomarszczonych.

Kurcze, już nie wiem. Może faktycznie ktoś go wywietrzył. :/
Nie ma naklejki. On już stoi u nas długo, nawet nie pamiętam jakie miał kwiaty.

Za to mój hipek postanowił mnie pocieszyć w tej storczykowej żałobie i pokazał nowy pędzik z kwiatkiem. :)
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”