Ogród - mój azyl - JolantaG cz.3
- mariasen
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 paź 2006, o 21:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogród - mój azyl - JolantaGraj cz.3
Jola, masz szczęście że jeszcze nie było u Ciebie mrozu, u mnie część liści już zmarzła, wiszą takie obrzydlistwa, część opadła. :x
- kubanki
- Od: 28 sie 2008, o 16:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jolu, przepiękne masz dalie, a ta rabata z ostatnich zdjęć też bardzo ładna. Ciekawe jak będzie się prezentowała wiosną, jak wszystko się porozrasta?
Sadziec wygląda pięknie
zapomniałem wczoraj spytać od jak dawna masz skimię u siebie, to spory krzak i tak obsypany kwiatami. Jednego roku dostałem mały krzaczek na imieniny, a ponieważ to w styczniu, to w oczekiwaniu na wiosnę na moim parapecie tak zmarniała, że niestety nie było co wysadzić. Poza tym mówi się o niej podobnie jak o aucubie, że nie utrzymuje się łatwo w ogrodzie przy naszym klimacie, ale u mnie zimuje i ma się dobrze, więc skimię też chętnie bym sobie sprawił 

- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
- mariasen
- Od: 10 paź 2006, o 21:58
Twój sadziec kwitnie, a mój nie zdążył rozwinąć pąków. Niektórym roślinom bardzo pasowała zimna i mokra wiosna, a niektóre nie zdążyły zakwitnąć.
-
- Od: 1 paź 2008, o 20:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Właśnie chciałam napisać to samo, u mnie też nie zakwitł.Na kawałek tej pięknej hortensji też się piszę, choć nie wiem jak sobie u mnie da radę. 

- JolantaG
- Od: 3 lis 2008, o 14:52
MAJECZKO cieszę się ,że nie ma u mnie jeszcze przymrozku ,bo pracy mam jeszcze mnóstwo ,a jak tylko przymrozi będę musiała wykopywać canny i dalie .Jak widziałaś mam ich strasznie dużo .Myślałam,że mój sadziec już nie zakwitnie ,długo nie wypuszczał pąków .
ANIU ,moje rabatki to jeszcze takie mizeroty ,bo w większości to tegoroczne nasadzenia .
SYLWKU ,skimię mam od paru miesięcy .
MARIOLU ,buziaczki będziesz rozdawać ,jak uda mi się ukorzenić tą hortensje ,na razie nie ma za co .
GENIU ,ta hortensja dopiero jesienią tak pięknie się przebarwia ,ale ja ją kupiłam dopiero teraz,jak byłam nad morzem .
IGUŚ ,będę o Tobie pamiętać w sprawie hortensji .Będziesz ją musiała okrywać przez pierwsze lata .
Pomimo deszczu skończyłam moją nową rabatkę pod lasem .
Pozostało tylko czymś wysypać i M posadzi ,na samej górze rabaty ,przed tą stertą piasku ,leszczynę zieloną i bordową ,na przemian .No i oczywiście trzeba wywieźć ten piach .

Muszę zrobić inne ujęcie ,bo to nie za ciekawe się prezentuje
A to moja wczorajsza praca .Wykopałam selery ,buraczki ,fasolkę i wszystko przekopałam .

Buraczki z kapustą -już się gryzą.

ANIU ,moje rabatki to jeszcze takie mizeroty ,bo w większości to tegoroczne nasadzenia .
SYLWKU ,skimię mam od paru miesięcy .
MARIOLU ,buziaczki będziesz rozdawać ,jak uda mi się ukorzenić tą hortensje ,na razie nie ma za co .

GENIU ,ta hortensja dopiero jesienią tak pięknie się przebarwia ,ale ja ją kupiłam dopiero teraz,jak byłam nad morzem .
IGUŚ ,będę o Tobie pamiętać w sprawie hortensji .Będziesz ją musiała okrywać przez pierwsze lata .
Pomimo deszczu skończyłam moją nową rabatkę pod lasem .
Pozostało tylko czymś wysypać i M posadzi ,na samej górze rabaty ,przed tą stertą piasku ,leszczynę zieloną i bordową ,na przemian .No i oczywiście trzeba wywieźć ten piach .

Muszę zrobić inne ujęcie ,bo to nie za ciekawe się prezentuje

A to moja wczorajsza praca .Wykopałam selery ,buraczki ,fasolkę i wszystko przekopałam .

Buraczki z kapustą -już się gryzą.

-
- Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Witaj, Jolu
Ciekawie zapowiada się rabatka pod lasem 
Czy buraczki z kapustą robisz na zimę? Nie znałam tego przepisu w ogóle...

Czy buraczki z kapustą robisz na zimę? Nie znałam tego przepisu w ogóle...
- pyzia
- 200p
- Od: 18 maja 2009, o 11:00
- Kontakt:
Witaj Jolu
skąd Ty masz tyle siły i ...pogodę na te prace? Podziwiam i gratuluję zapału 

-
- Od: 17 sty 2009, o 17:26
Jeśli piszesz, że zebrałaś warzywa i przekopałaś tę część to określ może, ile tam jest m kwadratowych, bo chyba wpadnę w kompleksy, że jestem tak mało wydajna
Wydaje mi się, że za tą rabatką dużo tych leszczyn się nie zmieści, góra dwie. mam jedną czerwoną i wiem, ile zajmuje miejsca.
Ja też jestem ciekawa sałatki kapuściano-buraczkowej, to dla mnie nowość

Wydaje mi się, że za tą rabatką dużo tych leszczyn się nie zmieści, góra dwie. mam jedną czerwoną i wiem, ile zajmuje miejsca.
Ja też jestem ciekawa sałatki kapuściano-buraczkowej, to dla mnie nowość

Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Ogród Elżbiety
-
- Od: 25 wrz 2008, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Witaj Jolando
............buraki z kapuchą się gryzą ale kolorowe dalie wcale
i te pomponiaste i te igiełkowe i te wielgaśne.....CUDO!
a co radzisz dosadzać do igiełkowych łososiowych? białe ? i.......?
leszczyną się nie przejmuj bo wolno rośnie ale Elsi ma rację.zachować trzeba perspektywicznie duzą odległość[ minimum 2m] bo przesadzania bardzo nie lubi 8)
cmokasy

a co radzisz dosadzać do igiełkowych łososiowych? białe ? i.......?
leszczyną się nie przejmuj bo wolno rośnie ale Elsi ma rację.zachować trzeba perspektywicznie duzą odległość[ minimum 2m] bo przesadzania bardzo nie lubi 8)
cmokasy
nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści
- JolantaG
- Od: 3 lis 2008, o 14:52
MONIKOburaczki robię na zimę .Bardzo lubimy według tego przepisu .Ja zrobiłam z 7 porcji .Na 1 porcję daje się 3kg.buraczków i 3,20 kg. kapusty .
IGUŚ ,tak to szmaragdy .Jest ich 11 ,3 jodełki ,5 innych iglaczków nie rosnących wysoko ,kilka traw ,laurowiśnia ,rokitnik ,abelia ,barbula variegata,lawenda,perovskia,6 żurawek i barszczyk .Resztę podosadzam wiosną ,na razie chyba fundusze są na wyczerpaniu .

IGUŚ ,tak to szmaragdy .Jest ich 11 ,3 jodełki ,5 innych iglaczków nie rosnących wysoko ,kilka traw ,laurowiśnia ,rokitnik ,abelia ,barbula variegata,lawenda,perovskia,6 żurawek i barszczyk .Resztę podosadzam wiosną ,na razie chyba fundusze są na wyczerpaniu .