A pachnący storczyk to hybrydka ale ma cudny zapach,kwiaty ma żółte w kropeczki

Podlewam go wtedy co inne, ale listki i tak ma wiotkie. Zaczęło mu się tak pogarszać odkąd kilka miesięcy temu go przesadziłam, ale i tak zawsze zrzucał pędziki. A że nie mam orchidarium, to nie będzie miał żadnych specjalnych warunków. Ma rosnąć tak jak inne.agata0806 pisze:Storczykowa to może za rzadko go podlewasz skoro ma wiotkie listki?
A pachnący storczyk to hybrydka ale ma cudny zapach,kwiaty ma żółte w kropeczki
No tak, tylko ja (chyba jako jedyna na forum) nie kąpię Phalaenopsisów a podlewam, ponieważ nie mam w zwyczaju wymieniać wody po każdym kąpaniu (a kąpię Vandy). Szkoda tego MM, ale żeby mógł normalnie rosnąć pewnie musiałby mieć orchidarium lub coś w tym stylu, ale nie mam gdzie postawić nawet najmniejszego orchidarium.moni;) pisze:Agatko nooo, piekny jest![]()
Dusia moj tez stoi na parapecie i wlasnie wyksztalcil paczki kwiatowe na jednym pedziku. Jedyne co moge polecic to glebokie zanurzanie doniczki przy namaczaniu to wiem z wlasnego doswiadczenia (wlasnie po przesadzeniu).
Moje Vandy na pewno nie są chore, większość z nich mam conajmniej rok. A Phalaenopsisy wypijają tą wodę, którą im dam, więc nie używam jej potem. A jak Vandy nie są chore to nie ma sensu wymieniać wody po każdym kąpaniu, zwłaszcza, że w moim wiaderku jest jej bardzo dużo.moni;) pisze:Ja rowniez nie wymieniam wody po kapaniuStorczykowa pisze:No tak, tylko ja (chyba jako jedyna na forum) nie kąpię Phalaenopsisów a podlewam, ponieważ nie mam w zwyczaju wymieniać wody po każdym kąpaniu (a kąpię Vandy). Szkoda tego MM, ale żeby mógł normalnie rosnąć pewnie musiałby mieć orchidarium lub coś w tym stylu, ale nie mam gdzie postawić nawet najmniejszego orchidarium.moni;) pisze:Agatko nooo, piekny jest![]()
Dusia moj tez stoi na parapecie i wlasnie wyksztalcil paczki kwiatowe na jednym pedziku. Jedyne co moge polecic to glebokie zanurzanie doniczki przy namaczaniu to wiem z wlasnego doswiadczenia (wlasnie po przesadzeniu).mysle, ze jezeli storczyki nie sa zainfekowane jakim dziadostwem to mozna tak smialo postepowac
![]()
Agatko a moja Hieroglyphica taka malenka jeszcze. Ciekawe jak dlugo będę musiala czekac na kwiaty - jak myslisz![]()