Sezon 2009- czyli co i jak u nas kwitnie

Powojniki
ODPOWIEDZ
miska
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 lip 2009, o 19:28

Post »

Ty to masz szczeście Jurek jedak do tych kwiatów..........dobrze Ci idą łowy...gratuluję... :D
miśka
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Julio, ale cudowności pokazujesz!

Powiem Ci, że ja też bardzo polubiłam Arabellę, to jest mała roslinka z ogromnym potencjałem, tak łatwo można sobie nią "dokwiecić" inny krzew, małego iglaczka, albo różę. Podobnie sympatyczne cechy ma "Inspiration".
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2006, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

I jeszcze młode kwiaty vyvyann pennell:

Obrazek
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeden z ostatnich nabytków, nie mam już miejsca, więc sadzę w rozstawie 0,5 m :wink:

Obrazek
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Skrzat pisze:Jurku
Patrycji szukałeś a ona sama "cichaczem" zagościła w Twojej kolekcji :lol: Daj jeszcze inne zdjęcia, to porównamy.
Ta moja to pierwszoroczniak, zaszczyciła mnie tylko kilkoma kwiatami.

Moja ( życzeniowa ) Patricia Ann Fretwell zakwitła większą ilością kwiatów.
Skrzacie- co Ty na to?Mogę miec nadzieję? :wink:

Obrazek
Awatar użytkownika
Skrzat
100p
100p
Od: 27 mar 2007, o 13:35

Post »

Jurku
ja więcej zdjęć mojej Patrycji nie mam, bo jej kwitnienie przypadło na mój urlop. W dodatku zaszalała aż 4 kwiatami :wink:

Te Twoje rozwinięte wyglądają mi na Patrycję, ale mogę się mylić. Przyszły rok pokaże, bo jest szansa że na tegorocznych przyrostach przy oszczędnym cięciu (2) będą kwiaty podwójne.

pozdrawiam
Mariola
Awatar użytkownika
myszek
500p
500p
Od: 28 kwie 2007, o 00:37

Post »

Mam piękną Pati, ale też nie mogę potwierdzić ani zaprzeczyć ;), bo u mnie kwitła tylko raz i tylko pełnymi :(.
Mysza

'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
lidka1102
200p
200p
Od: 22 mar 2009, o 16:08

Post »

Zachwycające!Wszystkie!!! Nieśmiało mogę przedstawić HF Young Obrazek To pierwszy kwiat, później pojawiło się jeszcze kilka. I stąd moje pytanie, jak to robicie, ze wasze powojniki tworzą takie fantastyczne zwarte piękności?!Ja swojego umieściłam na kracie, chyba to był błąd, wygląda jakoś tak marnie Obrazek (przepraszam za jakość zdjęcia :oops: ) Teraz jest już większy, puszcza co prawda nowe pędy u nasady, długie pędy już "zawracają", ale nadal to nie jest to. Co mogę zrobić, jak go poprowadzić, by układał się tak jak wasze? No i co z cięciem, bo już się tym martwię :) Myślę, by w przyszłości przeniosę go na działkę, może tam będzie łatwiej go okiełznać:)
Aha, na moim balkonie zakwitł również powojnik - tangucki jak sądzę (??)
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
myszek
500p
500p
Od: 28 kwie 2007, o 00:37

Post »

Zwarty i piękny będzie jak będzie stary i zdrowy.... :)
Krótko mówiąc, jeśli wczesną wiosną będziesz go regularnie przycinać i nie załapie choróbsk, to wkrótce się zagęści.
Można go też 'trzymać krótko', tzn pobawić się w zapalatanie i zawracanie pędów.
Albo jeśli będzie miał małą podporę (lub wcale jej nie będzie miał), sam zacznie najpierw zwisać a potem się zaplatać wokół własnych pędów.
Ale myślę, że tą dużą kratę wspaniale Ci zapełni juz w przyszłym roku, i na pewno będzie bardziej obficie kwitnąć.
A tak na marginesie, szkoda takiej super kraty dla jednego powojniczka. Może by mu tak dosadzić towarzystwo? Wtedy na pewno zazieleni się ( i zakolorowi ;)) dużo szybciej.
Mysza

'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
lidka1102
200p
200p
Od: 22 mar 2009, o 16:08

Post »

Dziękuję za odpowiedź. ciesze się, że mam szansę na taki efekt, jaki widziałam na zamieszczonych wcześniej zdjęciach:) Towarzystwo ma właśnie w postaci wspomnianego przeze mnie powojnika tanguckiego. Już teraz splatają swoje pędy. Niestety nie mam aktualnego zdjęcia, nadrobię już wkrótce:)
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Skrzat pisze:Te Twoje rozwinięte wyglądają mi na Patrycję, ale mogę się mylić. Przyszły rok pokaże, bo jest szansa że na tegorocznych przyrostach przy oszczędnym cięciu (2) będą kwiaty podwójne.
Wygląda na to, że miałaś rację. Pan Marczyński określił tę odmianę jako Patricia Ann Fretwell :)
Takiego zbiegu okoliczności bym się nie spodziewał, wszędzie w okolicy jej wypatrywałem, a tymczasem ona sama mnie znalazła :wink:

A na fotce tegoroczne wiosenne nasadzenia, czyli Kacper i kardynał Wyszyński :

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
redchilly
50p
50p
Od: 22 cze 2009, o 23:16

Post »

I ja się jeszcze pochwalę moimi tegorocznymi cudeńkami:

Księżna Albanii - niestety najwidoczniej jest wielkim przysmakiem ślimaków:
ObrazekObrazek

Nowiuteńki Doctor Ruppel:
ObrazekObrazek

Kacper w donicy:
Obrazek

Nie mogłam się oprzeć (oczywiście, zobaczywszy zdjęcia Omoshiro Jurka) i zakupiłam taką sadzonkę:
ObrazekObrazek

Po całym sezonie pięcia się w górę wreszcie kwiatek na Nelly Moser i Asao:
ObrazekObrazek

Oraz NN kupionyj jako President, ale typuję raczej tylko na Ministra:).... Może ktoś podpowie?
Obrazek
Awatar użytkownika
redchilly
50p
50p

Post »

:oops:

brakujące Asao:

ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
redchilly
50p
50p

Post »

Kolejne :oops: - a to się muszę dzisiaj najeść wstydu!
Wkleiło mi się razem z Nelly. Oczywiście Asao jest po prawej stronie...
Awatar użytkownika
Jorgosova
50p
50p
Od: 27 wrz 2009, o 23:33

Post »

Z tego co widzę, to najpiękniejsze okazy jednak rosną wprost w ziemi, nie w donicach... zakupiłam wiosną tego roku kilka sadzonek powojników, najróżniejsze :) Oby tylko obsadzić kratki na balkonie. Jednak słabiej kwitną niż te w ogrodach. Nie mam jednak ogrodu, mieszkam w bloku i jedyne co mi pozostaje, to zacząć wariactwo z powojnikami przed wejściem do bloku-ku uciesze leniwych sąsiadów. Jednak ta choroba: powojnikus-rozalus ;) jest silniejsza niż moje przejmowanie się sąsiadami. Pokaże Wam moje letnie powojniki z balkonu
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek

Martwię się miejscem dla Rubensa :? Posadziłam go, na razie nie kwitnie, bo mam go pierwszy rok, ale w następnym roku... olaboga! będzie znoszenie donicy i kopanie przed-blokowe :lol:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Powojniki”