Dala - mój piękny ogród cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj Dalu- piękny wrzesień u Ciebie :)
Dalu o Hippeastrach wyniesionych we wrześniu w chłodne miejsce, np do piwnicy ( w tym czasie nie podlewamy roślin ) najlepiej zapomnieć na 4 miesiące, ( w między czasie stracą liście i wtedy można a: zostawić je w doniczkach z ziemią, lub B wyjąć z doniczek i przechowywać w papierowych torebkach, lub kartonach - oba sposoby są dobre i wypróbowane, po tym okresie spoczynku bezwzględnego tj bez liści ( minimum 3 miesiące) czekamy albo na pąk, który się pojawi między łuskami, albo wsadzamy do doniczek z nową ziemią wystawiamy na okno, podlewamy, nawozimy i już.... :wink:
Miłego wieczoru :)
P.S Śliczne pieski
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03

Post »

Dalu. Jakiego typu Ty masz linie kroplujące. czy to jest wąż kroplujący czy też specjalna linia do której jest potrzebny prąd. Widziałam latem w Lidlu węże kroplujące i nie wiem czy ten sposób zdaje egzamin.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
x-d-a

Post »

Ado, takie właśnie linie kroplujące mam - one nie wymagają prądu, instaluje się je poprzez zwyczajny wąż ogrodowy i złączkę...

Ewuś, dzięki za informacje o hipkach :lol:
A szczeniaczki z każdym dniem robią się fajniejsze...

Mariolko, jesienią to stoliczek w słoneczku jest na wagę złota :P

Na dobranoc - wrześniowe hortensje (Mariolko!), irga i begonie...
Obrazek
Awatar użytkownika
mariasen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2006, o 21:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dalu, co to za kłosowate kwiaty na przedostatnim zdjęciu?
Pozdrawiam Majka
spis wątków
wizytówka
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 16:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Dalu,
widzę, że i u Ciebie wciąż zmiany. Hortensjowa alejka będzie wyglądała pięknie w okresie kwitnienia. Zresztą liście tych krzewów też są piękne.
Pieski urocze i słodziutkie. Fajnie, że będą małe. Niestety my nie możemy mieć pieska w domu, ze względu na alergie :(
Widok śniadaniowy wzbudził we mnie zazdrość - taka wyluzowana jesteś... Mnie takie śniadania pewnie najwcześniej za dwa lata czekają, jak Wito do przedszkola ruszy ;) Na razie wszystkie posiłki w pośpiechu, bo maluszek jeszcze nie je z nami, a chciałby popróbować tego i owego :)
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

Dalu, nie znam Twojego ogrodu, ale jakoś tak zimowe śniadania na rozsłonecznionym, skrzącym bielą tarasie pasują mi do niego :wink:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
x-d-a

Post »

Krzysiu, pewnie fajne byłoby śniadanie na skrzącym bielą tarasie, gdybym miała...taras.
Niestety, mieszkam w małym, przedwojennym domku, którego właściciel (był nim urzędnik pocztowy) nie myślał o takich zbytkach jak taras. Pierwotnie od strony ogrodu w ogóle nie było wyjścia...Powojenni właściciele je zrobili, ale miejsce na kącik wypoczynkowy wymyślili w głębi ogrodu, pod drzewami, w okolicach tzw. domku ogrodnika. Ja dodałam jeszcze jeden kącik - słoneczny, ze względu na to, że w naszym klimacie nie zawsze tęskni się za głębokim cieniem.

Aniu, wiem, jak to jest, bo sama wychowałam dwóch synów...Na szczęście, dzieci urodziłam stosunkowo młodo, bo jeszcze na studiach i teraz chłopcy są już dorośli, a ja - wolna i niezależna. Mogę więc poświęcić się swoim pasjom i zainteresowaniom, czyli m.in. ogrodowi i pieskom. A jeśli chodzi o pieski i alergie -to są rasy Aniu, które nadają się dla alergików. Jedną z nich jest właśnie maltańczyk, który nie ma sierści, tylko włos i w ogóle nie uczula. Ale chyba bym Ci nie poleciła tej rasy, choć to wspaniałe i śliczne pieski, bo wymagają one bardzo dużo uwagi i zabiegów pielęgnacyjnych, jeżeli chce się utrzymać ich piękną, białą szatę w dobrym stanie - a Ty masz dosyć zajęcia przy dzieciach...

Maju, te kwiatki, to koleus (pokrzywka), który kwitnie jak szalony, a ja nie nadążam za wycinaniem jego kwiatów, bo są wysoko i niewygodnie mi się tam wspinać...

Dzisiaj w nocy trochę popadało,ale zdecydowanie za mało, żeby wszystkie roślinki to poczuły (zwłaszcza te pod drzewami). Ale przynajmniej deszczy zmył kurz i odświeżył atmosferę...A na trawce coraz więcej spadających liści, no i niektóre krzewy i drzewa zaczynają stroić się w jesienne kolory...Ale żurawka, języczka, dziwaczki i J.P.II -wciąż na posterunku
Obrazek

Obrazek

Obrazek :!:
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37

Post »

Dalu ja moje dzieci też urodziłam wcześnie i to ma swój pozytywny skutek.Dzieci dorosłe a ja mam jeszcze chęć i siłę na swoje przyjemności.Wnuczki daleko więc nie jestem wykorzystywana jako babcia do wszystkiego.I nigdy się nie nudzę pomimo,że nie pracuję zawodowo.Jedynie zimę ciężko przetrwać ale tak jak wszystkim.
U nas tradycyjnie nie padało :P teraz jest pięknie.Taką jesień lubię...ciepłą ,cichą,i te kolory :shock:
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2009, o 17:51

Post »

Bardzo ciepło u Ciebie Dalu, dosłownie i w przenośni. Jakże to miło i pięknie dzielić posiłki w promieniach słońca, wśród zieleni i przy akompaniamencie ptaków. U nas słońce wstaje jakieś 2-2,5 godziny póżniej, wobec tego o 8mej – 9tej rano jest jeszcze dość chłodno. Najbardziej ciepło zaczyna być o 3-ciej po południu i wtedy miło jest pozostać w ogródku nawet do zachodu słońca, ale zawsze z tyłu domu, bo to jedyne ustronne miejsce. Z przyjemnością wyobrażam sobie ten spokojny czas śniadania, leniwie budzącego się dnia. Czuję te wszystkie smakowite zapachy i nawet słyszę dzwięki wypełniające Twój ogród. Co za niezwykle miły początek dnia!
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
hal1959
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 19:52

Post »

Daluś po wielu trudach trafiłam do Ciebie by podziwiać Twoje piękne zakątki,ślicznie wyglądasz podczas śniadanka :D ,kolorowo jeszcze w Twoim ogrodzie i miło było się u Ciebie zatrzymać :D
Pozdrawiam.Halina
Hal-Linki
Aktualne
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Daluś hortensja bajeczna i roślinki w skrzynkach pięknie kwitną i myślę, że jeśli taka cudowna pogoda się utrzyma to będzie jeszcze tak długo :D
x-d-a

Post »

Agnieszko, też bym chciała, żeby taka piękna i ciepła jesień trwała do grudnia...

Halinko, a dlaczego tak trudno było Ci do mnie trafić? Zapraszam częściej :!:

Felu, masz rację - uwielbiamy z M. te nasze śniadanka i jak tylko pogoda pozwala biegniemy rankiem z kawką do ogrodu. Na szczęście nie musimy się nigdzie spieszyć, bo pracujemy głównie w domu i w godz. popołudniowych...

Aszko, ja jeszcze nie mam wnuków, więc swoją miłość przelewam na roślinki i pieski. I też nigdy się nie nudzę - życie jest zbyt różnorodne i ciekawe, żeby tracić czas na nudę.

...I mały widoczek z mojego ogrodu

Obrazek
marivsz
1000p
1000p
Od: 9 sie 2008, o 19:20

Post »

Dalu u Ciebie to o każdej porze roku jest pięknie, także ja będę z niecierpliwością czekał na foty z zimy :D
ogródeczek
storczyki
"Czasem człowiek sądzi, że ujrzał już dno ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna. "
Awatar użytkownika
Agniesia
500p
500p
Od: 31 sie 2009, o 01:46

Post »

no i jak zwykle, piękny to widoczek... ;:215
Awatar użytkownika
Grzesik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2009, o 15:49

Post »

Witaj Dalu ;) Dawno nic u Ciebie nie napisałem, więc byś nie myślała, że nie zaglądam zostawiam kilka słów ;)
Na zdjęciach równie pięknie jak w realu, kto widział to wie i nie zaprzeczy :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”