Pomidory z nasion od Kozuli

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Luki1006
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 28 sie 2009, o 16:49

Post »

To teraz ja cos powiem razem z dziadkiem hodujemy 2 odmiany malinowy i bawole serce. Mamy pewien sposób na nie poniewąz nie kupujemy swykłego nawozu i sypiemy jak rozkazuje producent lecz robimy sami nawóz.Mam nasina pomidorów ponieważ sami je zbieramy i z nic usskyjemy sadzonki owoce sa takie jakie my chcemy. Można nawet powiedziec ze słuchaj nas jeśli chodzi o wyglad smak itd....
Jeśłi byc chciał nasiona tych pomidorów napisz mi na pw adres to wysle ci ich troche ...
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Miałem Malinowe(chyba M. Warszawski) i Bawole Serce, ale smakowały jak... Malinowy. Nie jak pomidor. Dzięki za propozycję.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

maryann pisze:Miałem Malinowe(chyba M. Warszawski) i Bawole Serce, ale smakowały jak... Malinowy. Nie jak pomidor. Dzięki za propozycję.
Nic dziwnego , to jedna ,, melodia ''. Jednak wśród malinowych odmian jest tak samo dużo smaków jak u czerwonych , tylko że w Polsce do niedawna niewiele można było kupić . Malinowy nie musi być miękki np. Razzle Dazzle ma twardość kamienia i smak rzepy , Razleberry jest twardy i smakuje jak czerwony pomidor , Steak Sandwich jest dosyć miękki , ale starodawny zapach i smak nie do zepsucia złym nawożeniem , Kalman słodki do przesady , Anna Russian nie rozłazi się choć to bawole serce .
U mnie wyklaruje się chyba kilka malinowych odmian o różnych smakach . Swoje wynalazki testuję na klientach i wygląda na to , że najwięcej amatorów będzie miał malinowy płaskooowocowy , który smakował Gieni . Chce jednak mieć wadę , a mianowicie koniecznie dąży do ogromnych owoców . Największe osiągały wagę 1 kg .

Pozdrawiam , kozula . Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Witaj Kozulo.
Ja też lubię pomidory i każdego roku wysiewam swoje nasiona.
Mam jedną odmianę, którą siała jeszcze moja babcia.
Nie wiem jak się nazywa, może spotkałaś się z nią ?
Oto jak wygląda.

Obrazek Obrazek Obrazek

Jest w smaku lekko kwaskowaty, mięsisty, nie choruje wcale albo pod koniec sezonu.
Owocuje do mrozów i związuje mnóstwoo pomidorów.
Rośnie do 2,5 m wysokości.
Kiedyś miałam jeszcze takie niekształtne, czerwone też osiągające wagę koło pół kilograma, ale niestety był rok w którym pomidory złapały takie choróbsko, że nasiona też były genetycznie wrażliwe i chorowały już siewki.
Tych nie mam a z chęcią odnowiłabym ich wysiewanie, gdyby ktoś miał jeszcze tą odmianę.

Teraz wszystkie nowe odmiany F1 rosną dobrze ale w smaku faktycznie wiele straciły w porównaniu z tymi z dawnych lat.
Widać nie zawsze genetyczne zmiany wychodzą im na dobre.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Grażynko , starych odmian jest tak olbrzymia ilość , że chyba życia braknie żeby poznać choć ich część . Niestety nie znam tej odmiany którą pokazujesz na zdjęciach . U mnie rośnie mnóstwo starych odmian ale w tunelu , więc nie wiem jak sobie poradzą w gruncie . O niektórych z nich forumowicze pisali w temacie ,, Pomidory z nasion od kozuli '' . W tym roku też przygotowuję nasiona do rozesłania przez ochotniczkę , więc może znajdziesz tam coś dla siebie . Specjalnie krzyżuję stare odmiany , żeby mogły z nich powstać nowe , ale w starym stylu . Każdy kto wysieje nasiona z owoców krzyżówki ma szansę na wyhodowanie własnej odmiany .
Lstę odmian i krzyżówek zamieszczę na forum jak się uporam z omłotami i pakowaniem nasion .

Pozdrawiam , kozula .
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

To piękna idea Kozulo.
Podziwiam twoją zawziętość do krzyżowania. :wink: :lol:
Bardzo się cieszę, że jest ktoś, komu zależy na zachowaniu starych właściwości pomidorów.
Ja też jakoś nie za bardzo gustuję w nowych a po eksperymentach z nimi raczej jestem zdegustowana.
Bardzo wrażliwe na choroby w ogóle przestałam wysiewać.
Poszukuję teraz już tylko tych starych odmian.
I z wielką chęcią wysiałabym jakąś starą, dobrą odmianę od Ciebie.
Będę pilnować na wysyłkę - podaj mi tylko proszę linka gdzie mam czekać na akcję wysyłki.
Grażyna.
kogro-linki
Alice
200p
200p
Od: 28 mar 2009, o 10:20

Post »

Co trzeba zrobić żeby się na jakieś nasionka załapać ?? :oops:

A tak a propos prawdziwego pomidora to znajomy przywiózł ,a przynajmniej tak twierdzi, nasiona dzikiego pomidora z wycieczki do Ameryki Południowej. Ale pewnie go tam wkręcono choć nasiona dostał za darmo. Mówi ,że oryginalne pomidory nie są takie wysokie i mają koktajlowe owoce ale co mu z tego wyrośnie to nie wiem.
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jeszcze trochę czekania , część odmian nawet nie zaczyna dojrzewać , bo siane bardzo późno . Wymianę folii na tunelu przeżyły , więc nie jest źle .

Pozdrawiam , kozula .
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Coś nowego powoli dojrzewa . Na zdjęciach Grihtmires Pride , typ bawole serce , kolor purpura , połysk , nie pęka , łatwo zanikająca piętka , dobra twardość ,łatwo wiąże owoce , wczesny . Tymczasem same pozytywy , reszta okaże się po degustacji ... Obrazek Obrazek

Pozdrowienia , kozula .
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38

Post »

W tym wątku nie zabierałam jeszcze głosu , ale mam pomidorki z Twoich nasion od IDY , więc wypada doś napisać.
Ida przysłała mi siewki różnych odmian do rozpikowania.
Wyprodukowałam piękną rozsadę. Jak wsadzałam do gruntu to jeszcze miałam oznaczenia
ale 02.06 było u nas gradobicie . Strzaskało nie tylko pomidory , wszystkie kartki były nie do odczytania.

Pomidorki miały miały wielką wolę przeżycia , poodbijały.Owocowanie się opóżniło ale ciepło i susza pomaga im
w dojrzewaniu.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Mam jeszcze odmianę kutnerowatą ale uważam ją za ciekawostkę. Ma mało owoców , wysoko pierwsze grono
a krzak bardzo wielki. Może to tylko taka reakcja na tegoroczne warunki. :?: :!:
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Jest, jest !!!Pierwsza dojrzewająca z kwiatków zapylonych już po powodzi, malinówka od Ani, nie wytrzymałam i przytargałam ją do domu, by nikt się na nią nie skusił!!!! Obrazek
Są i następne owoce, ale jeszcze do dojrzewania im daleko.
Aniu, pisałaś, że to jeszcze śmieci, ale i tak nasionka wymłócę, o ile będą!!
Oby znowu mi się nie trafił taki beznasienny "impotent" :lol:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
jeiff
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 wrz 2009, o 10:23

Dobry gatunek pomidora

Post »

Witam, czy moglby mi ktos podpowiedziec jak nazywaja sie gatunki pomidorow, ktore charakteryzuja sie nastepujacymi cechami: raczej niewielkie, twarde, w smaku lekko kwasne, pachnace prawdziwym pomidorem i tak tez smakujace :) Ostatnio zapanowala w sklepach moda na duze slodkie i bez smaku. Osobiscie jest to dla mnie wielka tragedia. Od czasu do czasu udawalo mi sie kupic na bazarze pomidory ktore nadawaly sie do jedzenia, ale ostatnio i o to coraz trudniej. Nie pozostaje mi nic innego jak wychodowac sobie wlasne. będę szczerze wdzieczny za sugestie dotyczace gatunkow. Z gory dziekuje!
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

jeiff, nie powielaj tematów, które już istnieją i są aktywne, proszę.
Twój post przykleiłam do wątku, który mówi o tym samym, może w nim właśnie znajdziesz odpowiedź na swój problem :)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
jeiff
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 wrz 2009, o 10:23

Post »

Dziekuje uprzejmie. Przynajmniej mam wizje czego szukac. :D
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Olu , bawole serce to Kosovo , czerwone podłużne to różne krzyżówki Dyno , malinowy samokończący mojej selekcji . Malinowy samokończący da z nasion podobne rośliny , w następnym roku można wybrać najlepszego i mieć już prawie odmianę .

Gieniu , tym razem nasiona powinny być , bo owoce wiązały się już w lepszych warunkach . Z tych nasion wyrosną płaskoowcowe malinówki w różnych smakach i kształtach . Jeśli w następnym roku wybierzesz najlepszego , potem zacznie już powtarzać cechy , chociaz jeszcze przez kilka lat trzeba szukać tego naj... Ten typ malinówki mało zmienia smak przy złym nawożeniu i jest to jedna z głównych jego zalet .

Pozdrowienia , kozula .
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”