Magnolia - choroby

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Elzbieta_S
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 5 paź 2008, o 20:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Chora Magnolia

Post »

Przesadziłam moją opisaną wcześniej magnolię nawet bez kłopotu, ale o zgrozo w ziemi było pełno larw duże grube biało przezroczyste z brozowo pomarańczowymi pyszczkami i zwinięte w rogalik. Jak umiałam najdokładniej wyzbierałam z miejscza gdzie była posadzona. Czy te larwy mogły być przyczyną choroby liści i zasychania końcówek gałązek mojej magnolii. Czy w nowym miejscu uda mi się ją uratować. Proszę o poradę.
Elżbieta :cry:
Tekila
Awatar użytkownika
@.monka
200p
200p
Od: 1 gru 2006, o 19:31

Post »

pewnie że Ci się uda, teraz może byc tylko lepiej
i dobrze że przesadziłaś, przynajmniej się wyjaśniło co ją niszczy, chociaż robactwo to ostatnia rzecz jakiej ja bym się spodziewała :D
Pocieszę Cię, że mogłaś taką zarobaczoną magnolię kupić
Jeśli jednak podejrzewasz że w całym ogrodzie mogą być pędraki to tu na forum radzą nicienie, ale to ew na wiosnę. A miałaś na jakichkolwiek roślinach ślady żerowania chrabąszczy?
Awatar użytkownika
Elzbieta_S
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Chora Magnolia

Post »

Tak miałam chrabąszcze, to co mam zrobić ewentualnie na wiosnę. Bo może jest tych grubasów więcej w ziemi a ja przecież nie przekopie całej działki. Czy są na to środki i jak się nazywają.
Pozdrawiam
Ela
Tekila
Awatar użytkownika
@.monka
200p
200p
Od: 1 gru 2006, o 19:31

Post »

Podobno cięęęęęęęęęęężka sprawa
Erazm np wyzbierał przy pomocy sadzenia sałaty jako wabika, można próbować chemią podlać np 0,1% Apacz 50 WG ok. 0,25 l pod roślinę, lub Mospilan 20 SP wg instrukcji, albo zanurzać bryłę korzeniową w tej chemii przed sadzeniem jak tu robili leśnicy
http://www.ibles.pl/dzialalnosc/wydawni ... 3-2009.pdf
albo chemia po całości, ale to ostatni dzwonek na te zabiegi

a na forum tu poczytaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=24365 i
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?p=5037 może te nicienie są skuteczne, ale w ulotkach stoi że niszczy larwy wcześniejszego stadium, no i tanie to nie jest...

jeśli się zdecydujesz na te nicienie to pogoda taka że wg mnie można jeszcze teraz zastosować (może warto teraz bo larwy pojawiają się od lipca) http://www.koppert.pl/produkty/produkty ... /larvanem/ a dystrybutor może gdzieś koło ciebie http://www.koppert.pl/dystrybucja-produ ... rt/poland/

w wyszukiwarkę wrzuć "nicienie"
ponieważ ja nie miałam takiego problemu to moja odp to tylko teoria
Awatar użytkownika
Elzbieta_S
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Chora Magnolia

Post »

Bardzooooooo dziękuję za cenne informacje. Na pewno od poniedziałku zajmę się tym tematem skutecznie.
Pozdrawiam
Ela :P
Tekila
Awatar użytkownika
aledra7
1000p
1000p
Od: 21 paź 2008, o 14:17

Post »

Mam pytanie odnośnie mojej magnolii gwieździstej. Kilka dni temu wsadziłam ją do ogródka (ziemia gliniasta wymieszana z kwaśnym torfem i czarną ziemią około 1:4:2) podlałam i dzisiaj zobaczyłam że kilka liści zrobiło się takich
(zdjęcia z lampą)
przód liści
Obrazek
tył liści
Obrazek
przód liści
(zdjęcia bez lampy)
Obrazek
tył liści
Obrazek

Może po prostu to efekt posadzenia?
Awatar użytkownika
Elzbieta_S
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Chora Magnolia

Post »

Poczekaj do wiosny. Moim zdaniem to efekt przesadzenia, jesieni. Na wiosnę będzie widać czy coś jej jest.
Elżbieta
Tekila
Awatar użytkownika
aledra7
1000p
1000p
Od: 21 paź 2008, o 14:17

Post »

to w takim razie będę czekała. Dziękuję za pomoc
alix
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 20 wrz 2008, o 11:04

Klon palmowy usycha; Magnolia sieboldi - jaka choroba?

Post »

Witam,

Mam nie lada problem z zasadzonym w ubiegłym roku klonem palmowym atropurureum. Mianowicie wygląda jakby usechł... Najpierw na początku sierpnia więdły listki boczne, ale na szczycie rosły młode, a teraz na początku września cała roślina wygląda jak zwiędnięta :( Wydaje mi się, że nie jest to problem podlewania, bo cały lipiec i połowę sierpnia padało co najmniej 3 dni w tygodniu, a jak nie padało, to rośliny i trawnik było podlewany dwa razy w tygodniu. Czy to może być jakaś choroba, albo może klony palmowe czerwonolistne po prostu wcześnie wchodzą w stan zimowego spoczynku?

Obrazek

Drugi problem dotyczy magnoli sieboldi, posadziłam ją w w tym roku w maju i od samego początku zaczeły listki poczynając od dołu najpierw brązowieć, jak to widać na zdjęciach, a potem opadać ale na szczycie rosły cały czas nowe listki. Stan obecny widać na zdjęciach. Roślina była posadzona w ziemie kompostową zmieszaną z kwaśną.

Pozdrawiam,
Alix
Ogródek Alix
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2009, o 09:56
Kontakt:

Post »

odnośnie klona palmowego w tym miejscu opisałem problem. Najprawdopodobniej jest już po roślinie.
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
alix
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Zdjęcia chorej magnoli sieboldi

Post »

Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek
Ogródek Alix
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2009, o 09:56
Kontakt:

Post »

Może to być jeszcze za wcześnie, ale poproszę o zdjęcie makro najmłodszych pędów (tuż przy pąkach) klona. Możliwe, że jeszcze nie będzie nic widać, gdyż usychanie dopiero się zaczęło.
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
alix
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

nocny_drwal pisze:Może to być jeszcze za wcześnie, ale poproszę o zdjęcie makro najmłodszych pędów (tuż przy pąkach) klona. Możliwe, że jeszcze nie będzie nic widać, gdyż usychanie dopiero się zaczęło.
Postaram się jutro zrobić, bo jak dziś wrócę z pracy, to chyba będzie za ciemno...
Ogródek Alix
warsawyak
200p
200p
Od: 4 wrz 2006, o 11:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Magnolia wygląda bardzo źle, gdyż otrzymała ekstremalne stanowisko. Podejrzewam, że słońce piecze ją cały boży dzień (tzw. patelnia) i nie radzi sobie z konkurencją z trawą o wodę i substancje pokarmowe (magnolie mają płytki i słabo rozrośnięty system korzeniowy).

W tym miejscu nie przeżyje na pewno, a trudno mi wyrokować czy da się ją uratować, bo nigdy nie zabiedziłem tak żadnej swojej rośliny.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Nie piszesz nic o glebie, to czasem kluczowy problem, nie choroba.No i jakąś włókninę obok klona widać na zdjęciu co to nie wszystkim roślinom i każdej glebie służy :?
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”