Ogródek KaRo cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 16:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

KaRo pisze:
Obrazek
Krysiu, a mnie zaintrygowało to maleństwo. Czy to dąbrówka? Jeśli tak, to napisz proszę jaka, bardzo mi się spodobała.

I jeszcze raz dziękuję za uwagi o wrzosach. A ile lat żyły Twoje u Ciebie i czy jak się ich pozbywałaś, to wykazywały już jakieś oznaki 'zużycia'?
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
minismok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2008, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Krysiu ........Twoje "traby" faktycznie zachwycaja subtelnoscia :shock: ........ale trzymam sie dzielnie :lol: NIE ......[ wiesz donica to mój wróg]

pewnie ołownik też wymaga przechowywania w ogrodzie zimowym?

Hortensje bajka! a najbardziej w nich podoba mi sie to ze długo ,nieprzerwanie kwitną

serdecznosci z gór
nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krysiu ja też postanowiłam dosadzić h. bukietowe, a ponieważ w odróżnieniu od Ciebie i wielu innych osób,
nie mam problemu z miejscem, to mogę posadzić wszystkie przez Ciebie wymienione odmiany i jeszcze inne :lol:
Pamiętam zapach anielskich trąbek, bo dopiero ubiegłej jesieni udało się moje przemrozić :oops:
Wsadziłam wiosną suche badyle do ziemi, przykryły je liście irysa syberyjskiego
i dopiero niedawno zauważyłam, że są tam trzy nowe pędy.
Mają jednak siłę przetrwania, bez zasilania i podlewania, liście ładnie zieloniutkie :lol:
Nie zakwitną jednak w tym roku, ale postaram się je w porę wynieść na "zimowisko".
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Aniu to maleństwo to faktycznie dąbrówka,strasznie wolno rosnie...
miałam ja juz u siebie i gdzieś sie zagubiła,znikła po jednej z zim.
Ta jest u mnie 3 sezony i widzisz jakie maleństwo,to Ajuga reptans 'Multicolor' .

Odnośnie mojego wrzosowiska (ciągle żałuję,że je zlikwidowałam :oops:) miałam je z 6 może 7 lat.
Nie zauważyłam oznak starzenia się wrzosowiska jako całości ale po każdej zimie wypadł mi jakiś pojedynczy krzew
Wtedy,przed likwidacją pamiętam,że planowałam,że właśnie tej zimy,która nadejdzie z pewnością po raz pierwszy je nakryję gałęziami świerkowymi,tak planowałam ale jesienią już nie było co nakrywać,bo w końcówce czerwca właśnie je usunęłam. :evil:
Cięłam je regularnie wiosną,( w kwietniu)ale niezbyt mocno bo chciałam mieś szybki efekt zazębiania się kolorów.
Może właśnie te wypadające po zimie były jakimiś starymi sadzonkami,tego nie wiem bo strzyżenie im służyło odrastały ładnie a może to po prosty przypadek.

Zakwitł mi 15 cm patyczek :roll:
Obrazek

5 centymetrowy ma pączka a 20 centymetrowy rośnie w siłę :;230
Gosiu czy to widzisz???? :roll: :D
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Krysiu wielką nadzieję powoduje widok Twoich kwitnących patyczków, ponieważ ja właśnie powsadzałam kilkanaście i z drżeniem serca czekam co z tego będzie :roll: :lol: Widzę, że Ty bezpośrednio do gruntu :?: ja w donice i zastanawiam się co z nimi zrobić zimą :roll: czy do piwnicy, czy zadołować w ogródku :?:
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

Hmm, samosiejka powiadasz :shock:
Może nie powinnam tyle plewić? :lol:

Prześliczny jest, mogę tylko gratulować takiego przychówku!
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 16:34

Post »

Dziękuję bardzo za wyczerpujące odpowiedzi :) Jak zwykle można na Ciebie liczyć :)
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 mar 2007, o 21:26

Post »

Witaj Krysiu! :D
Własnie wczoraj i ja kupiłam sobie taką dąbrówkę.Miałam juz kilka w róznych kolorach ,ale gdzieś je poniosło :roll: Jeszcze była ciemno zielona o bardzo wąskich listkach.
U mnie w sobotę są Targi ogrodnicze i ja juz nie mogę spać :wink:
Będe w towarzystwie em-Emila ,bo jest nad morzem :D

Pięknie Ci kwitną róze.Ja juz znowu mam kilka na liscie do kupienia ,ale chyba zamówię z niemieckiego sklepu.Jednak rabata z rózami wygląda pieknie.

U mnie hibiskusy same się sieją.Nie scinam łodyg jesienią tylko wiosną i rozsypuję nasionka.Na drugi rok mam kilkanascie sadzonek.
Pozdrawiam, Ania
Moje dalie i lilie
Mój ogród:2007/08/09/10/11/12
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Oliwko to sadzonki z ukorzenianych patyczków.
Rosiowa jest taką specjalistką a ja tylko przejęłam kilka od Niej i powiem szczerze,
że nie bardzo wierzyłam,że coś z nich będzie :oops: :D
Agnieszko- nie wiem jak to robiła Gosia- czy do doniczek czy bezpośrednio do gruntu.
Moje patyczki z pewnością zostaną na zimę w gruncie.
Ja mam dziwaczny swój krzew hibiskusa :D aczkolwiek już leciwy.
Kupiłam jako biały z czerwoną gardzielą i tak zakwitł w 2 roku uprawy.
W trzecim roku przyjął barwę różowo-fioletową i tak właściwie zostało.
Piszę "właściwie" bo raptem chyba to było po raz pierwszy w ubiegłym roku :D
jedna z gałęzi "obsypała się" kwiatami czysto białymi.
I tak jest również w tym roku - jedna gałąź kwitnie na biało a cały krzew fioletowo- różowo.
Dlatego chętnie przyjęłam od Gosi ukorzeniony patyczek,który ma mieć kwiaty inne niż mój.
I ma,jak widać :D :D :D

Anulko,więc i u Ciebie zadziało się to co u mnie...czyli znika ta dąbrówka :roll:
Pilnuje jej teraz,rośnie sama, z dala od innych roślin,obłożona kamykami by ja wyeksponować i na zimę rzucę trochę liści. Nie chciałabym jej znowu stracić.
Nigdy mi się nie wysiał hibiskus ale to może kwestia miejsca i ziemi i towarzystwa?
U mnie zarośnięte jest wokół podłoże - niemiłosiernie,bluszczem,mahonią ,bergenią,hostami no i pewnie chwastami.
Stąd nasionka nie mogą się pewnie przebić. :D
Anulko myślę,że w wielu miejscach rozpoczną się weekendowe jesienne targi i kiermasze.
Jednak u Was to pewnie olbrzymia impreza i będzie w czym wybierać.
Strasznie jestem ciekawa na co się skusisz?
Mam nadzieję,że pokażesz zdjęcia swoich zdobyczy.
Proszę przekaż pozdrowienia dla Emila,fajnie się złożyło,że jest w takim momencie w Twoim mieście.
Czy róże zamówisz jeszcze z dostawą jesienną?

A to clematis heracleifolia Casandra jednak

Obrazek
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

Nakupiłem znów dziś bylin, ale o takiej wielokolorowej dąbrówce nie wiedziałem :oops: . Szkoda, będzie musiała poczekać na kolejny rzut. Ale ląduje na honorowym miejscy na liście :wink:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Krysiu,
wyrazy podziwu za kwitnący patyczek!
Jaką hortensję polecasz w czwartej kolejności, pytam poważnie?
Jak wygląda Renhy?
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Smoczynko - faktycznie ołownik nie nadaje się do Twojej krainy.
Kocha słońce,gorąco i dużą wilgotność ale tylko latem a potem czeka go niestety transport do chłodnego ,jasnego pomieszczenia zimowego.
Kłopotliwe to byłoby dla Ciebie ... ale ,zawsze możesz próbować. Czemu nie???
:D :wink:

Elu - czy to ,że możesz posadzić dużo więcej hortensji niż np.ja ,oznacza,że zamierzasz wpaść w hortensjowy nałóg???? :;230
Jest masa przepięknych hortensji pod względem koloru i budowy kwiatów.
Niewyobrażalnie pięknych... zaczęły się już nawet pojawiać niektóre na naszym forum.
Oj potrzebują miejsca ale warte są sprowadzenia do ogrodu.... niektóre z nich to "bajka". :roll:
Na szczęście łatwo sie je rozmnaża,będziemy więc bogatymi kolekcjonerami hortensji :D

Grzesiu dzięki za zdjęcie,więc :( chyba jednak moja Grandiflora nie jest Grandiflorą :cry:
Czyli kupiłam, kota w worku,który okazał się być królikiem
Elu to przykład,że najlepiej jest kupować kwitnące okazy...
No nic to,zapewne ktoś rozpozna moją bukietówkę jutro zrobię jej zdjęcie
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krysiu, w grudniu zerwałam z jedynym swoim nałogiem i nie dam się więcej wrobić, nawet w hortensje :lol:
No wiesz, czymś ten obszar trzeba zapełnić, lepiej h. bukietową, zdrową, wytrzymałą, dużą i piękną,
niż - nie uwłaczając- ogrodową, która nie na mój klimat, niestety. Widziałam Krysiu nowe odmiany bukietowych,
listę przygotowałam dla "mojej ogrodniczki", która o np. Le Vasterival nie słyszała jeszcze (zawsze jest ten pierwszy raz :lol: ).
Jeśli już posiadło się umiejętności rozmnażania, a jakieś tam posiadamy, to o następne rośliny będzie łatwiej :lol:

Wiesz Krysiu, niby złoszczę się, gdy kupiony okaz jest czymś innym, ale czasem to ciekawe niespodzianki :wink:
I ile zabawy z ustaleniem ojcostwa i nadaniem nazwiska :lol:
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Masz rację :D ja zwykle nie złoszczę się z takiego powodu... zwykle ...bo lubię rośliny i ogród ale tym razem nie pasuje mi ta niewiadoma bo celowo oddałam dorosły wielki krzew tawuły Menzesa by posadzić w to reprezentacyjne miejsce właśnie "Grandiflorę".Potrzebuje tutaj ładnego,dużego i kwitnącego krzewu...a teraz nie wiem co mam i czy spełni moje oczekiwania ... ma być wysoki.
Ale zawsze lubiłam przesadzać co niniejszym czynię niestrudzenie aktualnie :;230

Izo - Hydrangea 'Renhy' to ta sama co Hydrangea ´Vanille-Fraise'( bukietowe truskawki waniliowe ) :D
W czwartej kolejności polecam np Hydrangea quercifolia (Hortensja dębolistna) ma kwiaty i liście ozdobne, szczególnie jesienią.Moja jest młoda z jesieni ubiegłego roku ale nadal rośnie i rozwija nowe kwiaty.

Obrazek
Awatar użytkownika
rogalm1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2008, o 09:31

Post »

Krysiu, nie było mnie dwa miesiące a u Ciebie w wątku tyle się działo, na razie obejrzałam pięne zdjęcia a jak będę bardziej "odrobiona" to dopiero się wczytam we wszystko dokładnie, pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”