Mój domowy kawałek natury : )

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witajcie kochani, dziękuję za odwiedzinki i miłe słowa :)
Adamie, moja peperomia ma już kilka lat, ok 5-ciu na pewno. Pamiętam, że te 5 lat temu też szybko rosła, stała daleko od okna i strasznie się wyciągała do światła. Ona akurat ma jeszcze zwykłą ziemię marketową, od pół roku nie mogę się zmobilizować żeby ją przesadzić :?
Kwitnie mi co roku latem/wczesną jesienią- w tym roku nie widać jeszcze tych charakterystycznych "pałeczek", może po przycięciu odbudowuje siły i nie zakwitnie?
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Mama Aguni
1000p
1000p
Od: 31 mar 2009, o 11:48

Post »

Pięknie prezentują się pelargonie :D , a peperomia to na prawdę jakaś "szybka odmiana",bardzo mi się podoba :shock:
Pozdrawiam Teresa
Agunia i ja
Galeria
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pelargonie zrobiły na mnie ogrone wrażenie :shock: A peperomia śliczna, chyba będę polować na tę odmianę. :D
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
Awatar użytkownika
karolaipiotr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2009, o 20:29

Post »

Piękne pelargonie, kwiaty mają naprawdę ogromne :shock: Peperomka też się ślicznie prezentuje :D
Karolina
Moi zieloni przyjaciele-część 1
Krystyna.F
ZBANOWANY
Od: 30 kwie 2009, o 20:40

Post »

Agita pisze:
A tu pnącze, które próbuję sobie ukorzenić, żeby i puścić po barierce na balkonie- roślina całoroczna, tylko podobno trudno się ukorzenia- zobaczymy (1wsze zdjęcie). Tak rośnie w plenerze (pozostałe trzy). Może ktoś mi poda jego nazwę? :) :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Nazwa tego pnącza to Wiciokrzew :D :D Wpisz w Googlach ''wiciokrzew'' i pokażą się linki do tej roślinki.Tam znajdziesz wszystkie potrzebne informacje.
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Agnieszko, przeszłam po Twoim wątku i jestem zachwycona. Piękny jest Twój zamioculcas, ja miałam kiedyś,ale Mama go zalała, teraz kupiła innego i ładnie jej rośnie.

Peperomia to coś na co poluję,ale chwilowo pozwolić sobie nie mogę. Twoja jest wręcz zachwycająca, zwykle jak gdzieś widzę te rośliny to są o wiele mniejsze.

Pelargonie rosną u Ciebie jak na drożdżach, cudnie kwitną. Nasze, po przelaniu w czerwcu nie mogą dojść do siebie, do tego Mama je za często podlewa. Piszę to tylko dlatego, żeby przeczytała, gdy tu zajrzy :)

Wiciokrzew to roślina dość wytrzymała, mam taki kupiony przed trzema/czterema laty w biedronce. Nie mam fotki, by pokazać jak wyrósł, ale jest moją dumą, szczególnie, że zbytnio o niego nie dbam. Podlewam tylko, gdy mocno praży słońce i jest susza. Mój rośnie przy tarasie na drabince, bo bardzo lubi się piąć w górę i wtedy lepiej rośnie, jest od strony zachodniej. Czasem zimą podmarzają mu gałązki, ale szybko uzupełnia straty. Lubię go, bo kwitnie cały sezon, tworząc z czasem małe kiście okrągłych owoców, czerwonych i jakby transparentnych.
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miło mi, że do mnie zaglądacie, dziękuję za wizytę i komentarze :)

Wiciokrzew wkopany już do ziemi, w wodzie mu korzonki raczej nie rosły, może 2-3 pojedyńcze na ok 10 galązek, reszta zaczęła już nadgniwać a liście żółknąć. Słyszałam, że się ciężko ukorzenia, ale mam nadzieję, że odbije. Chciałabym, żeby zasłonił mi częściowo barierki na balkonie (tylko do połowy wysokości, więc za wysoko to on się nie wespnie ;), ale może nie będzie miał mi tego bardzo za złe :D

Dziś kolejny odcinek prezentacji moich roślinek:

Kaktusy- haworsję już pokazywałam, pozostałe 2 dostałam od teścia. Po śmierci żony nie umiał zadbać o rośliny i te, których nie oddał, zmarnował. Do mnie trafiły tylko te kaktusy. [Miał jeszcze wielkiego starego grubosza- spore drzewko, ale załapałam się tylko na szczepki z niego, roślinę dostał ktoś inny :( ] Przy przesadzaniu do nowych doniczek odłamały się malutkie odrosty, stąd trzecia doniczka.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zamioculcas wziął się do roboty i wypuszcza 2 nowe listki. Uwielbiam ten widok młodych jasnozielonych liści na tle starych ciemnych- na pewno będę się chwalić w miarę wzrostu ;)

Obrazek

Obrazek

Tutaj rzeczone grubosze, rosną mi już 2 lata od pojedyńczych listków, mają teraz 20-25cm wysokości. Tego z tyłu wystawiłam w lipcu na balkon, ładnie się wybarwił na bordowo, tego z przodu dopiero w połowie lata i wyjechałam na urlop, były upały a on nieprzyzwyczajony i go dość mocno poparzyło :? Ale żyje :)
Będę je chciała uformować na drzewka, z tego co wiem na razie jest jeszcze za wcześnie. Wszelkie rady mile widziane :)

Obrazek

A tu kuchenne doniczkowce; syngonium, jeden z kaktusów i stary wielki zygokaktus, którego moja Mama chciała wywalić, więc przygarnęłam. W tym miejscu mało co mi chce rosnąć, bo to wysoko na szafkach pod sufitem, kuchnia od strony pn- jest tam po prostu ciemno. Padły mi tam już paprotka i aloes, może ktoś wie co będzie się dobrze czuło w takim miejscu?:

Obrazek
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
Andziax007
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2008, o 08:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Agnieszko ale superowe kaktusiki :lol: Zamioculcas pięknie rośnie a syngonium jakie ma duże listki :shock:
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No, duże... U mnie, kurcze, coś wszystko duże rośnie. Nawet liście storczyków 2 razy większe niż te kupne :D A mieszkanie małe... :? Przestać nawozić, czy jak?! :roll:
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
Kasia.N
1000p
1000p
Od: 10 cze 2009, o 14:23

Post »

Kaktusy urocze - to chyba echinopsis. Super się ułożyły w doniczkach :)

Gratuluję nowych rosnących liści u zamiokulkasa :)

Z kuchni z szafki zdecydowanie bym zabrała kaktusa, szkoda go tam. Ja też mam w takim miejscu zroślichę i rośnie mi b. dobrze. Polecałabym ci do cienia aglaonemę, ale ona znowu potrzebuje dużo miejsca. Może jakiś bluszczyk?
Pozdrawiam, Kasia
Moje domowe
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Echinopsis piękny i zadbany, przezimuj go w chłodnym pomieszczeniu (ok 15stC, bez podlewania) to powinien na wiosnę pięknie zakwitnąć.

Gruboszkom trudno jest zaszkodzić "na amen", to bardzo mocne roślinki i nawet mocno poparzone, ładnie odrastają. Twoje fajnie wyglądają w jednej doniczce, jak gąszcz jakiś :) Ja moje formuję na drzewko, bo takie mi się bardziej podobają. Gdy osiągną ok. 20-30cm zacznij odrywać od dołu boczne gałązki i po kilka listków, dzięki temu roślina zacznie kumulować wodę w pniu i będzie grubszy. Moje mają też ciasne doniczki.

A na kuchenną szafkę najlepszy byłby, jak radzi Kasia, bluszcz. Ja mam taki wielkolistny, zajrzyj do mnie może Ci się spodoba, choć on też z czasem zabiera dość dużo miejsca.

Co do braku miejsca mam jedną radę, kupować wyłącznie miniaturki :)
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2007, o 21:23

Post »

Albo zacząć wieszać w suficie. :lol:
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu, mam już ściany i okna obwieszone, kąty i szafki pozastawiane, światła coraz mniej, miejsca coraz mniej, to się robi coraz mniej estetyczne. Chociaż sufity oszczędzę ;)

Dziewczynki, dzięki- w kuchni chwilowo też nie mam miejsca, ale pewnie wkrótce pójdzie do kosza mój aloes w agonii, to pomyślę o czymś bardziej odpowiednim w to miejsce. Słyszałam też o tzw. żelaznych liściach, że dobrze rosną w "ciemnościach".

Kamilko, Twojego bluszczyku nie widziałam- w którym wątku go masz?
Ja te moje grubosze też będę formować na drzewka, tylko takie z kilkoma "pniami"- też bardzo fajnie wygląda :) Z tego co mówisz, czas już byłby zacząć go obrywać- skoro ma taką małą i płytką doniczkę, nie może być zbyt wybujały. Muszę mu też zrobić nowe zdjęcie, bardzo się zmienił po tych wakacjach na słoneczku, wyprzystojniał :)

Kasiu, ten kaktus stoi tam ponad rok i dobrze się ma, więc niech siedzi dalej. Sama się dziwię, tym bardziej, że tylko w kuchni wietrzę cały rok bez wyrzutów sumienia- ale to może mu akurat służy- Kamilko, nawet nie wiedziałam, że kaktusy się zimuje! :)
A kaktusy w doniczkach generalnie siedzą krzywo, ale jako że ich przesadzanie do przyjemnych nie należy (auć..!), tak już będzie musiało pozostać :lol:
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
Kasia.N
1000p
1000p
Od: 10 cze 2009, o 14:23

Post »

Nie chodziło mi że ten kaktus tam umrze ;) tylko, ze słabo albo wcale nie rośnie, jeśli faktycznie jest tam tak niewiele światła. Kaktusy na lato wystawiaj na balkon/parapet zewnętrzny, zobaczysz różnicę :)
A sansevierkę faktycznie możesz tam postawić.
Pozdrawiam, Kasia
Moje domowe
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki, spróbuję :) W tym roku to już pewnie za późno, bo noce już zimne..?

Oskubałam dziś troszkę grubosze z dolnych liści, zobaczę, co się dalej będzie działo... ;)
Pozdrawiam, Agnieszka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”