Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2038
Od: 24 maja 2009, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Szczecin

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Post »

CIASTO SHREK

Biszkopt:
- 5 jajek
- 5 łyżek mąki
-3/4 szklanki cukru
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Ubić pianę z białek, dodać cukier i żółtka, makę po łyżce zmieszaną z proszkiem. Upiec
Masa I
- 3 budynie śmietankowe
- Pysio zielony duża butelka
Budynie rozpuścić w szklance soku, resztę soku zagotować i dodać rozpuszczone budynie.
UWAGA: w czasie gotowania bąbluje i strzela :)
MASA II
- śmietanka 36% 0,5 l
- 2 galaretki zielone
Galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody, ostudzić. Ubić śmietankę i dodać rozpuszczone galaretki.

DODATKI:
- dwa lub trzy opakowania delicji pomarańczowych( ilość zależy od wielkości blaszki)
- dwie galaretki zielone rozpuszczone w 800 ml wody.
WYKONANIE:

Biszkopt trzeba upiec w wysokiej blaszce( moja ma 7 cm wysokości).
Po ostudzeniu lekko nasączyć np. woda z cukrem i cytryną, można dodać odrobinę alkoholu-jeśli robimy dla dorosłych.
Na wystudzony biszkopt wyłożyć masę I.
Poukładać delicje-czekoladą do góry.
Wyłożyć masę II.
Zalać tężejącą galaretką.
Dobrze schłodzić i SMACZNEGO.
Awatar użytkownika
miluck
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2491
Od: 22 lut 2008, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Police

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Post »

Beatko
Ciekawy przepis na Sheka :D
Polu42 czekam na fotorelację ,ciekawa jestem efektu wzrokowego
bo smakowo jestem pewna ,że to pychotka :D

Robię podobne ciasto na soku "Kubuś".
Skrócony przepis:
Biszkopt według własnego przepisu.
Masa I
1 litr soku marchewka-banan-jabłko (''KUBUŚ'' lub "PYSIO")
4 łyżki cukru
3 budynie waniliowe
Gotujemy tak samo jak w Shreku
Masa II
Ubijam 600ml śmietany kremówki+cukier waniliowy+ 3 zagęszczacze do bitej śmietany Dr.Oetker.

Pieczemy biszkopt .
Na biszkopt wykładamy gorący krem z Kubusia.
Po wystudzeniu kremu ,ubijamy śmietanę i rozprowadzamy na masie kubusiowej.
Na koniec posypujemy startą ,gorzką czekoladą.
x_P-42
---
Posty: 3612
Od: 27 maja 2009, o 01:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Post »

To kilka fotek z dzisiejszych urodzinek mojego 4-latka ( już!!!) wnusia Jędrzeja :

...Jędruś ( z lewej, w koszuli khaki) z siostrzyczką i kuzynami , przed nimi tort -Tobik i wagonik Ania ( kto zna "Thomas and friends" , ten wie o kogo chodzi )

...Obrazek

....piernik japoński, na który przepis podałam we wcześniejszych postach :

Obrazek

...bomba ananasowo - truskawkowa :

Obrazek

...Shrek :

Obrazek

Zdjęcia nie są zbyt piękne, bo już robione po imprezie ;:7
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10568
Od: 24 mar 2008, o 20:07
Lokalizacja: podkarpacie

Re: Co dziś gotujecie na obiad?

Post »

baba majonezowa

wychwalana pod niebiosa.. ja nie robiłam :(

1/2 szkl mąki pszennej
1/2 szkl ziemniaczanej
1 szkl cukru
4 jaja
1/3 szkl majonezu
2 lyżeczki proszku do pieczenia

wszystko wrzucamy do miksera i miksujemy 5 min, aby cukier się rozpuścił.
wlewamy do formy i pieczemy 50 min, w okolo 75-200 st C

*******************************************
zeby nie było..podaje sprawdzony przepis...

Ciasto z Coca colą

200g mąki
250 g cukru
pół lyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczkii soli
2 lyżki kakao (magnez Hanuś... tak sobie tłumaczę)
1 jajko
30 gram jogurtu wymieszanego ze 100 ml mleka
1 łyżeczka olejku waniliowego
175 ml coca - coli


Mąkę, cukier sol i sodę wymieszać... dodac jajko i mleko z jogurtem i olejek wniliowy.
Masło rozpuścić w rondelku, dodać kakao i cole... wymieszac na gładko, wlać do formy, piec 40- 50 min

Można polać polewą :) POLECAM!
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2038
Od: 24 maja 2009, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Szczecin

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Post »

Polu moje troszeszkę się różni wyglądem, fotka z netu Obrazek
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2038
Od: 24 maja 2009, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Szczecin

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Post »

A znacie Pijaka lub inna nazwa Cycki murzynki?
Bardzoooooooo dobre !!!
x_P-42
---
Posty: 3612
Od: 27 maja 2009, o 01:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Post »

Beatrice pisze:Polu moje troszeszkę się różni wyglądem, fotka z netu Obrazek
To zależy w którym miejscu dasz delicje. Robiłam tak,jak na fotce, ale nie "naciągała" dobrze i odstawała twardością od podkładu biszkoptowego. Teraz dają na bitą śmietanę i zalewam galaretką - tak moim bardziej smakuje.
Szkoda,że ta fotka taka malutka.
Beatrice pisze:A znacie Pijaka lub inna nazwa Cycki murzynki?
Bardzoooooooo dobre !!!
Nie mam szczęścia do tego ciasta , zawsze jakoś mi się " rozjeżdża", chociaż w smaku jest rzeczywiście świetne!
x_P-42
---
Posty: 3612
Od: 27 maja 2009, o 01:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Post »

Chciałam się Wam jeszcze pochwalić tortem, jaki zrobiłyśmy z córą na 1- sze urodziny mojej wnusi Jagódki (niedługo, bo w styczniu Jagódka będzie obchodzić już drugi roczek).

Obrazek

Tort był w kształcie słonecznika o smaku pomarańczowym . Ten drugi - obok, to truflowy torcik mamusi, która również obchodziła tego dnia urodziny.

Fotka ma znak wodny z pewnego forum , gdzie córka zamieściła przepis na to ciasto. Zapewniam,że zdjęcie i przepis są jej autorstwa.
Awatar użytkownika
Anpio7
500p
500p
Posty: 715
Od: 7 lut 2009, o 23:34
Lokalizacja: 3city / Pomorze
Kontakt:

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Post »

Piękny ten torcik ;:138


Ja zalazłam gdzieś na jakimś blogu (niestety nie wiem teraz gdzie) super łatwy przepis na :

Napoleonki bez pieczenia.


Składniki
? 5 paczek herbatników
? 1 l mleka
? 4 żółtka
? niecała kostka margaryny
? 1 szklanka cukru
? cukier waniliowy
? 1 szklanka mąki krupczatki
Prawdziwy smak tradycyjnej napoleonki

Etapy przygotowania
1) 1 szklankę mleka wymieszać z 4 żółtkami i 1 szklanką mąki krupczatki.
2) Zagotować 3 szklanki mleka, niecałą kostkę margaryny,1 szklankę cukru i cukier waniliowy.
Mieszankę nr.1) wlać do masy nr.2) i wymieszać,aby się nie zrobiły grudki.
Herbatniki rozłożyć na blasze, wylać masę i przykryć znów herbatnikami.Schłodzić.
Najlepjej smakuje następnego dnia,gdy herbatnik staną się miękkie.
______________________________________________________________________________________


A sama uwielbiam, pewnie część z Was go zna ;:138 :

DOMEK BABY JAGI

Składniki:
- 1/2 kg tłustego sera
- 1 kostka margaryny
- 1 szkl. cukru pudru (może być zwykły)
- 1 łyżka kakao
- 36 sztuk herbatników
- aromat waniliowy

Margarynę utrzeć z cukrem i po trochu dodawać zmielony ser. Masę podzielić na dwie części: do jednej dodać kakao , a do drugiej aromat waniliowy. Herbatniki rozłożyć na folii aluminiowej w 3 rzędy po 6 ciastek. Posmarować kremem kakaowym (zostawiając ok. 2-3 łyżki), na to położyć drugą warstwę herbatników , a następnie krem waniliowy. Na środek położyć pasek z masy kakaowej , całość złożyć w "trójkąt" i wstawić do lodówki.

Polewa:
- 1/4 kostki margaryny
- 1/2 szkl. cukru
- 3 łyżki mleka w proszku
- 1 czubata łyżka kakao
- 2-3 łyżki wody

Margarynę , cukier , kakao i wodę zagotować. Odstawić z ognia i dodać mleko w proszku , dobrze wymieszać. Przestudzoną polewą oblać schłodzone ciasto.

stąd wziełam i wiele razy już robiłam ;:114
http://zpierwszegotloczenia.pl/przepisy ... baby-jagi/
_________________________________________________________________________________________________________
Rodzinka za sobie chwali i delektuje się: ;:4

Rafaello z krakersów

(przepis jest na blachę o wymiarach 30x20cm)

Składniki:
? 1 litr mleka
? 4 łyżki mąki pszennej i 4 łyżki mąki ziemniaczanej (kopiaste)
? 1 kostka masła lub margaryny (ja zazwyczaj mieszam)
? 1 szklanka cukru
? 1 lub 2 cukry waniliowe
? 20 dag wiórków kokosowych
? krakersy lajkonika (na pojedynczą porcji wychodzi ok. 1 ? paczki)

Z litra mleka odlać ok. szklankę, resztę zagotować razem z cukrem i cukrem waniliowym. Obie mąki wymieszać w tej odlanej szklance mleka i kiedy się tamto zagotuje wymieszać. Powinien wyjść taki gęstawy budyń.
Kiedy budyń będzie letni dodajemy do niego masło i mieszamy aż sie rozpuści (ja zazwyczaj miksera używam, wtedy się nie rozdziela, a ręcznie zazwyczaj tak). Dodajemy do wymieszanego ? wiórków kokosowych i łączymy z sobą.
Na blachę wykładamy krakersy, na nie połowę masy budyniowej, po czym ponownie krakersy i drugą porcję masy. Na wierz posypać resztą kokosu (kokos lekko wklepać). Przykryć folią aluminiową i włożyć na kilka godzin do lodówki.
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3579
Od: 10 lut 2008, o 17:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Co dziś gotujecie na obiad?

Post »

liska pisze:Masło rozpuścić w rondelku, dodać kakao i cole... wymieszac na gładko, wlać do formy, piec 40- 50 min
A ILE TEGO MASŁA :?: :?: :?:
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 6531
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Działka na Warmii

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Post »

Pierniki świąteczne

5 jaj
0,5 kg cukru
1,5 kg mąki pszennej zwykłej
0,5 kg miodu (może być scukrzony, ale trzeba go podgrzać do postaci płynnej)
0,5 kg tłuszczu (margaryna, smalec)
0,5 łyżki sody
1 proszek do pieczenia
5 dkg kakao
5 dkg przyprawy do pierników
zmielony cynamon i goździki (po małej łyżeczce)
płaska blaszka plus papier do pieczenia

Połowę cukru rozpuścić z łyżką wody (na złoty kolor). Resztę cukru ubić z 5 jajkami.
Gdy cukier się rozpuści dodać tłuszcz i miód, chwilę grzać.
Do dużej miski wsypać przesianą mąkę, przyprawy, kakao, sodę, proszek, zamieszać. Dolać przestudzoną masę miodową i ubite jajka. Wszystko dobrze wyrobić.
Miskę przykryć ściereczką, albo włożyć w torbę foliową, odstawić na kilka dni w chłodne miejsce. Ja wystawiam na balkon, a jeśli jest mróz, to przed pieczeniem wstawiam ciasto do domu na kilka godzin przed kształtowaniem i pieczeniem, żeby powoli się ogrzało do temp. prawie pokojowej.
Ciasto podzielić na części i kolejno wyrobić jeszcze raz. Rozwałkować na grubość 5 mm podsypując mąką, wykrawać foremką dowolnego kształtu pierniczki.
Piec w temp. 160-170 stopni ok. 10 minut, czyli do leciutkiego zrumienienia pierniczków ułożonych na brzegach blaszki. Czas pieczenia zależy od grubości pierniczków, rodzaju piekarnika, gazowy czy elektryczny, czy z nawiewem, czy bez, czy piecze równo, czy ma jakieś dzikie zwyczaje...
Po upieczeniu można przechowywać pierniczki w chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętych puszkach czy słojach. U mnie stoją w kuchni, a więc niekoniecznie w najchłodniejszym miejscu w domu, ale jakoś nigdy im to nie zaszkodziło :) Zaraz po upieczeniu grubsze są miększe, cieńsze są twardsze. Te co były twarde, zmiękną i dojrzeją, miększe zjada się od razu, bo są pyszne!


Ja nie daję całej porcji korzeni, tylko jedną paczkę przyprawy do pierników f-my Cykoria, a kiedy zabrakło mi mąki pszennej, dodałam szklankę orkiszowej i szklankę pytlowej, i też było doskonale. Jeśli piecze się pierniczki do wieszania na choince, należy w wykrojonych ciasteczkach patyczkiem lub pałeczką zrobić dziurki PRZED pieczeniem.

Można je polukrować, ale sugeruję robić to niedługo przed podaniem, a nie tuż po upieczeniu (jeśli mają poleżeć tydzień czy dwa), żeby lukier nie popękał. Można je ozdobić też płynną czekoladą czy cukrowymi koralikami.

Smacznego!!!
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
miluck
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2491
Od: 22 lut 2008, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Police

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Post »

Polu bardzo dziękuję za wspaniałe zdjęcia.
Oba Torty piękne i smakowite ;:138 Jędrzeja i Jagódki (całuski dla maluchów ;:196 )
x_P-42
---
Posty: 3612
Od: 27 maja 2009, o 01:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Post »

miluck pisze:...Jędrzeja i Jagódki (całuski dla maluchów ;:196 )
Całusy przekazane a odwrotną pocztą odsyłam szerokie ,"bananowe" uśmiechy. :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”