Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4296
Od: 4 cze 2007, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Zachodniopomorskie

Post »

85. GOFRY

Obrazek

20 dag mąki,
3 jajka,
łyżka stopionego masła,
łyżeczka cukru, szczypta soli, lyżeczka proszku do pieczenia,
mleko,
3 łyżki majonezu
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, dolewając tyle mleka, aby ciasto było nieco gęstsze niż na naleśniki. Powinno lać się z łyżki ale gęsto strużką.
Należy dodać majonez ponieważ wtedy gofry są chrupiące,a w smaku nie czuć że był dodawany majonez.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4296
Od: 4 cze 2007, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Zachodniopomorskie

drożdżowe świnki

Post »

86. Drożdżowe świnki

Obrazek
1/2 kg mąki
35g drożdży
2/3 szklanki mleka
70g cukru
2 jaja
70g masła lub margaryny
1/2 łyżeczki soli
kilka kropli aromatu np. cytrynowego, waniliowego
1-2 jaja (żółtka i białka osobno)
powidła, marmolada, nutella lub inne nadzienie

Całą mąkę przesiać. Z 4 łyżek mąki, łyżeczki cukru, drożdży i mleka przygotować zaczyn.
Powinien mieć gęstość kwaśnej śmietany. Zostawić go pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok. 20-30minut. Po upływie tego czasu dodać do niego resztę mąki, ubite z cukrem i solą jaja.Wymieszać.
Na końcu wlać roztopione i ostudzone do temp. pokojowej masło.
Zagnieść ciasto i znów zostawić pod przykryciem na ok. 30-60 minut (do podwojenia objętości).
Gdy ciasto już podwoi objętość znów go zagnieść. Wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i cienko rozwałkować.
Szklanką wykrajać koła na buzie (8-10cm) a kieliszkiem kółeczka na ryjek (4-5cm).
Uszka zrobić z małych prostokątów (4x2cm) na końcu wyciętych w trójkąt.
Jedno kółko smarować roztrzepanym białkiem, nałożyć łyżeczkę marmolady (lub innego nadzienia)
Przylepić drugie kółko, posmarowany białkiem ryjek i uszka.
Obrazek

W ryjku zrobić dwie dziurki. Świnki smarować rozmąconym z łyżką mleka żółtkiem.
Piec w 190-200stopniach ok. 15 minut.
Po upieczeniu ostudzić i zrobić oczy z lukru, białej i ciemnej czekolady lub pisakami do tortów.
_________________
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6999
Od: 16 cze 2007, o 10:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Post »

87. Buziaczki z jabłkami

35 dag mąki
1 dag drożdży
pół łyżki cukru
szczypta soli
10 dag śmietany
20 dag masła
1 jajo
1żółtko
jabłka obrane i pokrojone w zależności od wielkości-w ósemki lub ,,szesnastki''(ze 4-5)

Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier roztarty z drożdżami, znowu posiekać nożem, następnie resztę składników i szybko zagnieść. Uformować kulę i włożyć na noc do lodówki (ja rano zrobiłam ciasto, a po południu robiłam buźki, i też dobrze:). Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm, wykrawać krążki, wkładać jabłuszko i skleić brzegi -(tak jak lepimy pierożki )ale tylko po bokach, środek zostawiamy nie sklejony(ja lekko dociskałam widelcem, ale nie za mocno, bo jak za cienko ściśniemy to później te brzegi będą sie przypalać ). Układać na blasze na papierze (ja nie smarowałam papieru tłuszczem, i bez tego dobrze schodziły, ale to zależy od papieru) i piec na złoto w temp.180 st ok 20 min. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem i się zajadać

Mogą być jabłka z kompotu,śliwki albo brzoskwinie z puszki ... Nie polecam dżemu, jeśli już to niewiele, bo wypływa.
Przepis mam z innego forum, radzę robić od razu 2 porcje, z tej wychodzi ok.25 buziaczków. Gorąco polecam!
Obrazek Obrazek
Moje linki
KATARZYNA
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4296
Od: 4 cze 2007, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Zachodniopomorskie

Post »

88. Torcik jogurtowy dla leniwych

Obrazek

Na spód torcika możemy wykorzystać ciasto kruche, biszkopt, herbatniki lub biszkopty co kto lubi

Masa :
4 jogurty po 150g (mogą być naturalne, ja używam brzoskwiniowych)
20 dag kremówki (wskazane 36%, ale z 30 tez wychodzi)
2 szk soku pomarańczowego
2 czubate łyżki cukru
8 łyżeczek żelatyny ( z malym czubkiem)
sok z pół cytryny
Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnego soku, gdy napęcznieje podgrzać (nie zagotować!!!)
Do jogurtu dodac resztę soku pomarańczowego, cytrynowego, cukier i dokladnie zmiksować.
Do żelatyny małymi porcjami dodawać masę jogurtową i mieszać (tak ok 3 - 4 lyżki, żeby żelatyna była zimna) następnie żelatynę z jogurtem dodac ciągle mieszając do masy jogurtowej i dokładnie zmiksować. Wstawić do lodówki. W między czasie ubic śmietankę, i gdy masa jogurtowa jest już lekko stężała połączyć ze śmietaną.
Szybciutko wylać na przygotowany wcześniej spod (w tortownicy oczywiście ) chyba, że masa jest zbyt rzadka, wtedy do lodóweczki, żeby się ścieła i przed wlaniem na spód ponownie zmiksować
Wierzch można udekorować dowolnie np plastrami pomarańczy zalanymi galaretką.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4296
Od: 4 cze 2007, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Zachodniopomorskie

Post »

89. Torcik lodowy

Obrazek

1/2 L śmietany kremówki 30%
1 śmietan fix
2 cukry waniliowe
150g bezów
1 opakowanie płatków migdałowych (60g)

do dekoracji:
truskawki -lub inne owoce
tarta gorzka czekolada
Spód tortownicy o wymiarach 24-26 wyłożyć folią aluminiową (dwa złożone na krzyż paski folii).
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodać cukier waniliowy i śmietan fix.
Wsypać pokruszone bezy i płatki migdałowe.
Wyrównać powierzchnię i wstawić do zamrażalnika na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Wyjąć ok.15-20 minut przed spożyciem, udekorować truskawkami i tartą czekoladą.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4296
Od: 4 cze 2007, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Zachodniopomorskie

Post »

90. Cappucino z brzoskwiniami

Obrazek

Biszkopt z 4 jaj

Warstwa cappuccino:
1 szklanka cappuccino
1 szklanka mleka
2 opakowania śnieżki
1 łyżka żelatyny
Warstwa śmietanowa :
600 ml śmietanki 30%
2-3 śmietan fixy
3 łyżki cukru pudru
Wierzch:
puszka brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe
Dodatkowo:
delicje lub biszkopty maczane w cappuccino

Upiec spód biszkoptowy. Blaszka 25x40 cm. Cappuccino: zagotować mleko i rozpuścić w nim cappuccino.Gdy ostygnie wstawić do lodówki (powinno być bardzo zimne). Następnie dodać śnieżki i ubić na sztywno. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. Ostudzić i dodać do masy.
Masę wyłożyć na biszkopt i wstawić do lodówki do stężenia. Na masie ułożyć delicje (lub biszkopty).
Ciastka przykryć ubitą śmietanką (z cukrem pudrem i śmietan fixami)
Wierzch: ułożyć pokrojone brzoskwinie i zaleć galaretkami rozpuszczonymi w 3 szklankach wody.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4296
Od: 4 cze 2007, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Zachodniopomorskie

Post »

91. Torcik z masą jagodową

Obrazek

Biszkopt:
3 jaja
6 łyżek cukru
6 łyżek oleju
6 łyżek mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa jagodowa:

250 g śmietany 30%
1 szklanka jogurtu naturalnego
3 łyżki cukru pudru
250g jagód (mogą byc inne owoce leśne)
galaretka wiśniowa

Biszkopt: Białaka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier. Nadal ubijając dodawać po 1 żółtku. Do ubitych jajek dodać olej oraz mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Piec w 170 stopniach przez ok. 30 minut. Tortownic 26 cm.

Masa jagodowa: śmietanę kremówkę ubić. Dodać cukier puder. Następnie delikatnie dodać jogurt naturalny i na końcu jagody. Galaretkę rozpuścić w szklance wody. Tężejącą wlać do masy.

Na wystudzony biszkopt wyłożyć masę jagodową. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Iwkala
50p
50p
Posty: 55
Od: 28 gru 2006, o 11:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Wrocław

Post »

A ja znam świetny i prosty przepis na pyszne tiramisu:

92. Tiramisu


Składniki:
- 2 paczki podłużnych biszkoptów/języczków (np. firmy San)
- 500 g mascarpone
- 4 jajka
- 4 łyżki bardzo drobnego cukru kryształu
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 150 ml alkoholu (najlepiej likier migdałowy amaretto, mogą być też rum lub koniak)
- ciemne kakao

Sposób przyrządzania:

1. Wsyp do miseczki (średnica miseczki taka, aby można było w niej poziomo moczyć biszkopty) kawę rozpuszczalną, wlej niepełne 1,5 szklanki niezbyt gorącej wody, wymieszaj. Do tego dolej amaretto i odstaw do ostygnięcia.

2. Oddziel białka od żółtek. Do żółtek wsyp 3 łyżki cukru i ucieraj mikserem na kogel-mogel. Wrzuć do kogla-mogla serek mascarpone i najpierw lekko wymieszaj łyżką, a potem mikserem. Miksuj, aż składniki się połączą. Do białek dodaj szczyptę soli i zacznij ubijać pianę. Gdy zesztywnieje, wsyp pozostały cukier i kontynuuj ubijanie przez 1-2 minuty. Przełóż ubite białka do naczynia z kremem i delikatnie wymieszaj łyżką - nie mikserem!

3. Bierz po jednym biszkopcie i górną warstwą na moment zanurzaj w naparze. Mają być wilgotne tylko z wierzchu. Nasączone układaj rzędami aż przykryją dno naczynia. Nie przejmuj się 'nieszczelnością' spodu. Szparki wypełnia się kremem, a nie okruchami

4. Wyłóż na ciastka połowę kremu i oprósz przez sitko połową kakao. Ułóż drugą warstwę nasączonych ciastek, przykryj resztą kremu. Teraz deser przez co najmniej 5 godzin musi zastygać w lodówce. Dopiero przed podaniem posyp tiramisu resztą kakao.
Zapewniam - efekt znakomity!

Obrazek
Iwkala
50p
50p
Posty: 55
Od: 28 gru 2006, o 11:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Wrocław

Post »

Jeszcze jeden wypróbowany przepis na tym razem BARDZO ZDROWE :D ciasto bez pieczenia - bo tylko te wychodzą mi najlepiej - sernik na zimno:

93. SERNIK NA ZIMNO

ok kilograma sera - może być 1,30 kg
ser albo zmielić 2 razy, albo kupić już zmielony gotowy
2 galaretki (smak do wyboru) rozpuścić w 0,5 litra gorącej wody i ostudzić - jeśli galaretka jest bez cukru to rozpuścić w niej cukier.
Wymieszać dokładnie ser z chłodną galaretką
Na blaszce kwadratowej ułożyć herbatniki, na to wylać masę serową, wsadzić do lodówki aż stężeje - najlepiej na noc.
Następnego dnia ułożyć owoce na zastygniętym serniku,
rozpuścić kolejne 2 galaretki w 0.5 litra wody, ostudzić i zalać sernik.
Włożyć do lodówki do ostygnięcia.

Do masy serowej można dodać kilka kropel olejku np. waniliowego, rumowego albo śmietankowego. Sernik świetnie wygląda z jagodami, borówkami, truskawkami, owocami południowymi, a nawet z winogronem.

SMACZNEGO :D
Iwkala
50p
50p
Posty: 55
Od: 28 gru 2006, o 11:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Wrocław

Post »

I jeszcze jedno moje popisowe ciasto - ostatnie - bez pieczenia oczywiście:)

94. RAFAELLO

3 szklanki mleka
1 szklanka mąki (pszenna)
1/2 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 opakowanie wiórek kokosowych (10 dkg)
1 opakowanie białych migdałów w płatkach (10 dkg)
1 opakowanie masła roślinnego
2 opakowania krakersów (słone krakersy firmy Lajkonik - ja nawet kiedyś nie miałam klasycznych i dodałam Lajkonik z sezamem i też było pyszne)

Mleko, cukier, mąkę i cukier waniliowy wrzucamy do garnka i mieszamy (najlepiej mikserem). Stawiamy na mały ogień i cały czas mieszamy (BARDZO WAŻNE) do uzyskania konsystencji budyniu. Odstawiamy do ostygnięcia budyniową masę. Następnie dodajemy masło i wiórki kokosowe i ucieramy mikserem na jednolitą masę. W kwadratowej blaszce układamy 1 warstwę krakersów, na to utartą masę znów warstwa krakersów i znów masa. Całość obficie posypujemy migdałami. Chowamy do lodówki na 2 godziny.

Naprawdę polecam bo jest pyszne o można przygotować bez talentu kulinarnego :D
aurynka
---
Posty: 2055
Od: 26 wrz 2006, o 14:28

Post »

95. CHARLOTTE RUSSE


Składniki:
- 20 dag mieszanki owoców jagodowych (mogą być mrożone)
- 1 pomarańcza
- 1 opakowanie (2 dag) lub 4 listki żelatyny
- 18-20 podłużnych biszkoptów szampańskich
Masa:
- 425 ml mleka
- 1 laska wanilii
- 6 żółtek
- 10 dag cukru
- 600 ml śmietanki 36-proc.
- 3 łyżki likieru cointreau (ale nie musi być)

Sposób przyrządzania:
Owoce rozmroź i przetrzyj przez gęste sito. Otrzymasz 100 ml soku (jeśli jest mniej, dopełnij wodą). Obierz skórkę z połowy pomarańczy, posiekaj. Owoc przekrój na pół, z obu połówek wyciśnij sok.
Do miseczki wlej 1 łyżkę soku z pomarańczy, dodaj 1 łyżeczkę żelatyny, wstaw miseczkę do rondla z gorącą wodą i mieszaj, aż żelatyna się rozpuści. Dodaj rozpuszczoną żelatynę do soku z owoców, wymieszaj i wlej galaretkę do formy do sufletów. Odstaw do lodówki na godzinę.
Żółtka ubij z cukrem. Do mleka dodaj wanilię i skórkę pomarańczową, gotuj 2 minuty. Gorące mleko dodawaj stopniowo do żółtek, cały czas ubijając. Gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do zgęstnienia.
Resztę soku z pomarańczy wlej do miski, dodaj pozostałą żelatynę i rozpuść. Ostudź, dodaj likier i ubij z masą jajeczną. Odstaw na godzinę, aż zacznie tężeć.
Brzegi formy z zastygniętą galaretką wyłóż ściśle biszkoptami. Śmietankę ubij na sztywno, połowę wymieszaj z tężejącą masą, przełóż do formy. Wygładź powierzchnię i ułóż na wierzchu biszkopty. Przykryj folią i odstaw na 4 godziny do lodówki.
Wyjmij babę z formy, tak aby galaretka owocowa była na wierzchu. Udekoruj pozostałą bitą śmietaną.
Obrazek



96. SERNIK KAWOWY MROŻONY


Składniki:
- 25 dag sera śmietankowego dwukrotnie mielonego lub serka homogenizowanego
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 1 szklanka bitej śmietany
- 1 tabliczka czekolady deserowej (10 dag)
- 2 łyżki mleka
- 1 1/2 szklanki pokruszonych herbatników
- 1 kostka margaryny (25 dag)
- 1/4 szklanki cukru

Sposób przyrządzania:
Margarynę rozpuścić i wymieszać z herbatnikami oraz cukrem. Otrzymaną masą wyłożyć dno i boki tortownicy (średnicy 24 cm). Ser utrzeć na puszystą masę; sto-pniowo dodawać mleko skondensowane, kawę rozpuszczoną w 1 łyżce gorącej wody oraz czekoladę rozpuszczoną w gorącym mleku i przestudzoną. Masę serową dokładnie wymieszać, delikatnie połączyć z bitą śmietaną i przełożyć do tortownicy na przygotowany spód. Przykryć folią i włożyć do zamrażalnika na 12 godz.
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6999
Od: 16 cze 2007, o 10:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

szarlotka, ale nie tylko

Post »

97. Szarlotka


4 całe jajka, 1 1/2 szklanki cukru ubijamy na parze do białości.

Do gorącej jeszcze masy dodajemy 1 1/2 paczki margaryny, 3/4 kg mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 łyżki śmietany.
Wykładamy masę na formę.

2 kg jabłek krojmy w plasterki i prużymy z cynamonem i 1/2 szklanki cukru.
Wykładamy gorące jabłka na ciast.

Kruszonka
około 1/2 szklanki cukru, 1/3 margaryny, 1/2 szklanki mąki krupczatki.

Posypane kruszonką ciasto wstawiamy do nienagrzanego piekarnika i pieczemy około 1 godziny w temperaturze 170-180*

Szkoda że nie mam zdjęcia , ale obiecuję jak tylko upiekę wstawię , no chyba że ktoś mnie uprzedzi to porównamy.
Serdecznie polecam i życzę smacznego

a tak wygląda ciacho w wersji ze śliwkami Obrazek
Moje linki
KATARZYNA
Iwkala
50p
50p
Posty: 55
Od: 28 gru 2006, o 11:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Wrocław

Post »

W sobotę zrobiłam tort rafaello - rewelacja, przepis sprawdzony, więc podaję:

98. TORT RAFAELLO

Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa:
0,5 l. śmietany kremówki (36%)
2 śnieżki
2 czekolady białe rozpuścić na parze
200 g wiórek kokosowych
paczka płatków migdałowych

Sposób przygotowania:
Biszkopt:
Ubić pianę z białek, dodać cukier. Żółtka dodawać po jednym podczas ubijania do piany. Na koniec przesiać mąkę i z proszkiem do pieczenia dodać do masy. Delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do wysmarowanej i posypanej bułką tartą tortownicy. Piec w temp. 170 stopni C ok. 35 minut.
Masa:
Zmiksować kremówkę ze śnieżkami i dodać rozpuszczone na parze czekolady. Dodać do masy wiórki kokosowe i część płatków migdałowych.

Biszkopt podzielić na 2 części. Każdą część nasączyć (ja nasączyłam kawą zmieszaną z amaretto, ale co kto lubi:). Przekładać masą. Udekorować bok tortu płatkami migdałowymi, a górę według uznania. Ja udekorowałam rozpuszczoną czarną czekolada i listkami czekoladowymi do dekoracji tortów.
Smacznego!
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4296
Od: 4 cze 2007, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Zachodniopomorskie

Post »

99. Ciasteczka owsiane

1 kostka margaryny
200ml cukru
600ml płatków owsianych albo muesli (takiego z dużym udziałem płatków owsianych)
300ml mąki pszennej
1 łyżeczka sody albo proszku do pieczenia
Wymieszaj masło i cukier,dodaj resztę składników. Wyrób ciasto, odrywając z niego nieduże porcje, z których formuj kulki. Kulki rozpłaszczaj w dłoni na okrągłe ciasteczka. Układaj na wysmarowanej tłuszczem blasze i piecz w temp. 180?C około 15-20 minut. Przepis mozna wzbogacić dodając np. rodzynki, pestki słonecznika, wiórki kokosowe, posiekane orzechy albo jakieś inne bakalie. Można też dosypać łyżkę kakao, albo część cukru zamienić na cukier waniliowy.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6999
Od: 16 cze 2007, o 10:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

> Semi - Freddo ( Lekko Mrożony) Brzoskwiniowe, lekka puc

Post »

Zainspirował mnie przepis w dodatku "Moje gotowanie" icon_razz.gif
Jednak z powodu braku truskawek postanowiłam zrobić z brzoskwiniami icon_razz.gif

100. Semi - Freddo ( Lekko Mrożony)


Biszkopty lub biszkopt ( według własnego sprawdzonego przepisu )

* 0.5 kg brzoskwiń ( lub truskawek, bananów... )
* 1/2 l śmietany kremówki
* 3 - 4 łyżki cukru pudru
* kieliszek likieru brzoskwiniowego
* 2 śmietan fiksy


Brzoskwinie obieramy ze skóry, miksujemy mikserem. Kilka zostawiamy do dekoracji.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan fiksem , dodajemy likier , mus brzoskwiniowy i mieszamy.

Biszkopt dzielimy na dwa blaty.

Wykładamy całość na pierwszy blat biszkoptu, przykrywamy drugim.
Posypujemy 1 łyżką cukru pudru, nadkrawamy dzieląc na porcje.
Wstawiamy do zamrażarki naokoło 6 godzin.
Wyjmujmy z zamrażarki na 10 min przed podaniem.
Dekorujemy pozostawionymi brzoskwiniami.

Smacznego :P
Moje linki
KATARZYNA
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”