Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Jeszcze jeden wypróbowany przepis na tym razem BARDZO ZDROWE ciasto bez pieczenia - bo tylko te wychodzą mi najlepiej - sernik na zimno:
93. SERNIK NA ZIMNO
ok kilograma sera - może być 1,30 kg
ser albo zmielić 2 razy, albo kupić już zmielony gotowy
2 galaretki (smak do wyboru) rozpuścić w 0,5 litra gorącej wody i ostudzić - jeśli galaretka jest bez cukru to rozpuścić w niej cukier.
Wymieszać dokładnie ser z chłodną galaretką
Na blaszce kwadratowej ułożyć herbatniki, na to wylać masę serową, wsadzić do lodówki aż stężeje - najlepiej na noc.
Następnego dnia ułożyć owoce na zastygniętym serniku,
rozpuścić kolejne 2 galaretki w 0.5 litra wody, ostudzić i zalać sernik.
Włożyć do lodówki do ostygnięcia.
Do masy serowej można dodać kilka kropel olejku np. waniliowego, rumowego albo śmietankowego. Sernik świetnie wygląda z jagodami, borówkami, truskawkami, owocami południowymi, a nawet z winogronem.
SMACZNEGO
93. SERNIK NA ZIMNO
ok kilograma sera - może być 1,30 kg
ser albo zmielić 2 razy, albo kupić już zmielony gotowy
2 galaretki (smak do wyboru) rozpuścić w 0,5 litra gorącej wody i ostudzić - jeśli galaretka jest bez cukru to rozpuścić w niej cukier.
Wymieszać dokładnie ser z chłodną galaretką
Na blaszce kwadratowej ułożyć herbatniki, na to wylać masę serową, wsadzić do lodówki aż stężeje - najlepiej na noc.
Następnego dnia ułożyć owoce na zastygniętym serniku,
rozpuścić kolejne 2 galaretki w 0.5 litra wody, ostudzić i zalać sernik.
Włożyć do lodówki do ostygnięcia.
Do masy serowej można dodać kilka kropel olejku np. waniliowego, rumowego albo śmietankowego. Sernik świetnie wygląda z jagodami, borówkami, truskawkami, owocami południowymi, a nawet z winogronem.
SMACZNEGO
I jeszcze jedno moje popisowe ciasto - ostatnie - bez pieczenia oczywiście:)
94. RAFAELLO
3 szklanki mleka
1 szklanka mąki (pszenna)
1/2 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 opakowanie wiórek kokosowych (10 dkg)
1 opakowanie białych migdałów w płatkach (10 dkg)
1 opakowanie masła roślinnego
2 opakowania krakersów (słone krakersy firmy Lajkonik - ja nawet kiedyś nie miałam klasycznych i dodałam Lajkonik z sezamem i też było pyszne)
Mleko, cukier, mąkę i cukier waniliowy wrzucamy do garnka i mieszamy (najlepiej mikserem). Stawiamy na mały ogień i cały czas mieszamy (BARDZO WAŻNE) do uzyskania konsystencji budyniu. Odstawiamy do ostygnięcia budyniową masę. Następnie dodajemy masło i wiórki kokosowe i ucieramy mikserem na jednolitą masę. W kwadratowej blaszce układamy 1 warstwę krakersów, na to utartą masę znów warstwa krakersów i znów masa. Całość obficie posypujemy migdałami. Chowamy do lodówki na 2 godziny.
Naprawdę polecam bo jest pyszne o można przygotować bez talentu kulinarnego
94. RAFAELLO
3 szklanki mleka
1 szklanka mąki (pszenna)
1/2 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 opakowanie wiórek kokosowych (10 dkg)
1 opakowanie białych migdałów w płatkach (10 dkg)
1 opakowanie masła roślinnego
2 opakowania krakersów (słone krakersy firmy Lajkonik - ja nawet kiedyś nie miałam klasycznych i dodałam Lajkonik z sezamem i też było pyszne)
Mleko, cukier, mąkę i cukier waniliowy wrzucamy do garnka i mieszamy (najlepiej mikserem). Stawiamy na mały ogień i cały czas mieszamy (BARDZO WAŻNE) do uzyskania konsystencji budyniu. Odstawiamy do ostygnięcia budyniową masę. Następnie dodajemy masło i wiórki kokosowe i ucieramy mikserem na jednolitą masę. W kwadratowej blaszce układamy 1 warstwę krakersów, na to utartą masę znów warstwa krakersów i znów masa. Całość obficie posypujemy migdałami. Chowamy do lodówki na 2 godziny.
Naprawdę polecam bo jest pyszne o można przygotować bez talentu kulinarnego
95. CHARLOTTE RUSSE
Składniki:
- 20 dag mieszanki owoców jagodowych (mogą być mrożone)
- 1 pomarańcza
- 1 opakowanie (2 dag) lub 4 listki żelatyny
- 18-20 podłużnych biszkoptów szampańskich
Masa:
- 425 ml mleka
- 1 laska wanilii
- 6 żółtek
- 10 dag cukru
- 600 ml śmietanki 36-proc.
- 3 łyżki likieru cointreau (ale nie musi być)
Sposób przyrządzania:
Owoce rozmroź i przetrzyj przez gęste sito. Otrzymasz 100 ml soku (jeśli jest mniej, dopełnij wodą). Obierz skórkę z połowy pomarańczy, posiekaj. Owoc przekrój na pół, z obu połówek wyciśnij sok.
Do miseczki wlej 1 łyżkę soku z pomarańczy, dodaj 1 łyżeczkę żelatyny, wstaw miseczkę do rondla z gorącą wodą i mieszaj, aż żelatyna się rozpuści. Dodaj rozpuszczoną żelatynę do soku z owoców, wymieszaj i wlej galaretkę do formy do sufletów. Odstaw do lodówki na godzinę.
Żółtka ubij z cukrem. Do mleka dodaj wanilię i skórkę pomarańczową, gotuj 2 minuty. Gorące mleko dodawaj stopniowo do żółtek, cały czas ubijając. Gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do zgęstnienia.
Resztę soku z pomarańczy wlej do miski, dodaj pozostałą żelatynę i rozpuść. Ostudź, dodaj likier i ubij z masą jajeczną. Odstaw na godzinę, aż zacznie tężeć.
Brzegi formy z zastygniętą galaretką wyłóż ściśle biszkoptami. Śmietankę ubij na sztywno, połowę wymieszaj z tężejącą masą, przełóż do formy. Wygładź powierzchnię i ułóż na wierzchu biszkopty. Przykryj folią i odstaw na 4 godziny do lodówki.
Wyjmij babę z formy, tak aby galaretka owocowa była na wierzchu. Udekoruj pozostałą bitą śmietaną.
96. SERNIK KAWOWY MROŻONY
Składniki:
- 25 dag sera śmietankowego dwukrotnie mielonego lub serka homogenizowanego
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 1 szklanka bitej śmietany
- 1 tabliczka czekolady deserowej (10 dag)
- 2 łyżki mleka
- 1 1/2 szklanki pokruszonych herbatników
- 1 kostka margaryny (25 dag)
- 1/4 szklanki cukru
Sposób przyrządzania:
Margarynę rozpuścić i wymieszać z herbatnikami oraz cukrem. Otrzymaną masą wyłożyć dno i boki tortownicy (średnicy 24 cm). Ser utrzeć na puszystą masę; sto-pniowo dodawać mleko skondensowane, kawę rozpuszczoną w 1 łyżce gorącej wody oraz czekoladę rozpuszczoną w gorącym mleku i przestudzoną. Masę serową dokładnie wymieszać, delikatnie połączyć z bitą śmietaną i przełożyć do tortownicy na przygotowany spód. Przykryć folią i włożyć do zamrażalnika na 12 godz.
Składniki:
- 20 dag mieszanki owoców jagodowych (mogą być mrożone)
- 1 pomarańcza
- 1 opakowanie (2 dag) lub 4 listki żelatyny
- 18-20 podłużnych biszkoptów szampańskich
Masa:
- 425 ml mleka
- 1 laska wanilii
- 6 żółtek
- 10 dag cukru
- 600 ml śmietanki 36-proc.
- 3 łyżki likieru cointreau (ale nie musi być)
Sposób przyrządzania:
Owoce rozmroź i przetrzyj przez gęste sito. Otrzymasz 100 ml soku (jeśli jest mniej, dopełnij wodą). Obierz skórkę z połowy pomarańczy, posiekaj. Owoc przekrój na pół, z obu połówek wyciśnij sok.
Do miseczki wlej 1 łyżkę soku z pomarańczy, dodaj 1 łyżeczkę żelatyny, wstaw miseczkę do rondla z gorącą wodą i mieszaj, aż żelatyna się rozpuści. Dodaj rozpuszczoną żelatynę do soku z owoców, wymieszaj i wlej galaretkę do formy do sufletów. Odstaw do lodówki na godzinę.
Żółtka ubij z cukrem. Do mleka dodaj wanilię i skórkę pomarańczową, gotuj 2 minuty. Gorące mleko dodawaj stopniowo do żółtek, cały czas ubijając. Gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do zgęstnienia.
Resztę soku z pomarańczy wlej do miski, dodaj pozostałą żelatynę i rozpuść. Ostudź, dodaj likier i ubij z masą jajeczną. Odstaw na godzinę, aż zacznie tężeć.
Brzegi formy z zastygniętą galaretką wyłóż ściśle biszkoptami. Śmietankę ubij na sztywno, połowę wymieszaj z tężejącą masą, przełóż do formy. Wygładź powierzchnię i ułóż na wierzchu biszkopty. Przykryj folią i odstaw na 4 godziny do lodówki.
Wyjmij babę z formy, tak aby galaretka owocowa była na wierzchu. Udekoruj pozostałą bitą śmietaną.
96. SERNIK KAWOWY MROŻONY
Składniki:
- 25 dag sera śmietankowego dwukrotnie mielonego lub serka homogenizowanego
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 1 szklanka bitej śmietany
- 1 tabliczka czekolady deserowej (10 dag)
- 2 łyżki mleka
- 1 1/2 szklanki pokruszonych herbatników
- 1 kostka margaryny (25 dag)
- 1/4 szklanki cukru
Sposób przyrządzania:
Margarynę rozpuścić i wymieszać z herbatnikami oraz cukrem. Otrzymaną masą wyłożyć dno i boki tortownicy (średnicy 24 cm). Ser utrzeć na puszystą masę; sto-pniowo dodawać mleko skondensowane, kawę rozpuszczoną w 1 łyżce gorącej wody oraz czekoladę rozpuszczoną w gorącym mleku i przestudzoną. Masę serową dokładnie wymieszać, delikatnie połączyć z bitą śmietaną i przełożyć do tortownicy na przygotowany spód. Przykryć folią i włożyć do zamrażalnika na 12 godz.
- FIGA
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 6999
- Od: 16 cze 2007, o 10:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
szarlotka, ale nie tylko
97. Szarlotka
4 całe jajka, 1 1/2 szklanki cukru ubijamy na parze do białości.
Do gorącej jeszcze masy dodajemy 1 1/2 paczki margaryny, 3/4 kg mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 łyżki śmietany.
Wykładamy masę na formę.
2 kg jabłek krojmy w plasterki i prużymy z cynamonem i 1/2 szklanki cukru.
Wykładamy gorące jabłka na ciast.
Kruszonka
około 1/2 szklanki cukru, 1/3 margaryny, 1/2 szklanki mąki krupczatki.
Posypane kruszonką ciasto wstawiamy do nienagrzanego piekarnika i pieczemy około 1 godziny w temperaturze 170-180*
Szkoda że nie mam zdjęcia , ale obiecuję jak tylko upiekę wstawię , no chyba że ktoś mnie uprzedzi to porównamy.
Serdecznie polecam i życzę smacznego
a tak wygląda ciacho w wersji ze śliwkami
4 całe jajka, 1 1/2 szklanki cukru ubijamy na parze do białości.
Do gorącej jeszcze masy dodajemy 1 1/2 paczki margaryny, 3/4 kg mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 łyżki śmietany.
Wykładamy masę na formę.
2 kg jabłek krojmy w plasterki i prużymy z cynamonem i 1/2 szklanki cukru.
Wykładamy gorące jabłka na ciast.
Kruszonka
około 1/2 szklanki cukru, 1/3 margaryny, 1/2 szklanki mąki krupczatki.
Posypane kruszonką ciasto wstawiamy do nienagrzanego piekarnika i pieczemy około 1 godziny w temperaturze 170-180*
Szkoda że nie mam zdjęcia , ale obiecuję jak tylko upiekę wstawię , no chyba że ktoś mnie uprzedzi to porównamy.
Serdecznie polecam i życzę smacznego
a tak wygląda ciacho w wersji ze śliwkami
W sobotę zrobiłam tort rafaello - rewelacja, przepis sprawdzony, więc podaję:
98. TORT RAFAELLO
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa:
0,5 l. śmietany kremówki (36%)
2 śnieżki
2 czekolady białe rozpuścić na parze
200 g wiórek kokosowych
paczka płatków migdałowych
Sposób przygotowania:
Biszkopt:
Ubić pianę z białek, dodać cukier. Żółtka dodawać po jednym podczas ubijania do piany. Na koniec przesiać mąkę i z proszkiem do pieczenia dodać do masy. Delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do wysmarowanej i posypanej bułką tartą tortownicy. Piec w temp. 170 stopni C ok. 35 minut.
Masa:
Zmiksować kremówkę ze śnieżkami i dodać rozpuszczone na parze czekolady. Dodać do masy wiórki kokosowe i część płatków migdałowych.
Biszkopt podzielić na 2 części. Każdą część nasączyć (ja nasączyłam kawą zmieszaną z amaretto, ale co kto lubi:). Przekładać masą. Udekorować bok tortu płatkami migdałowymi, a górę według uznania. Ja udekorowałam rozpuszczoną czarną czekolada i listkami czekoladowymi do dekoracji tortów.
Smacznego!
98. TORT RAFAELLO
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa:
0,5 l. śmietany kremówki (36%)
2 śnieżki
2 czekolady białe rozpuścić na parze
200 g wiórek kokosowych
paczka płatków migdałowych
Sposób przygotowania:
Biszkopt:
Ubić pianę z białek, dodać cukier. Żółtka dodawać po jednym podczas ubijania do piany. Na koniec przesiać mąkę i z proszkiem do pieczenia dodać do masy. Delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do wysmarowanej i posypanej bułką tartą tortownicy. Piec w temp. 170 stopni C ok. 35 minut.
Masa:
Zmiksować kremówkę ze śnieżkami i dodać rozpuszczone na parze czekolady. Dodać do masy wiórki kokosowe i część płatków migdałowych.
Biszkopt podzielić na 2 części. Każdą część nasączyć (ja nasączyłam kawą zmieszaną z amaretto, ale co kto lubi:). Przekładać masą. Udekorować bok tortu płatkami migdałowymi, a górę według uznania. Ja udekorowałam rozpuszczoną czarną czekolada i listkami czekoladowymi do dekoracji tortów.
Smacznego!
- empuza
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4299
- Od: 4 cze 2007, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie
99. Ciasteczka owsiane
1 kostka margaryny
200ml cukru
600ml płatków owsianych albo muesli (takiego z dużym udziałem płatków owsianych)
300ml mąki pszennej
1 łyżeczka sody albo proszku do pieczenia
Wymieszaj masło i cukier,dodaj resztę składników. Wyrób ciasto, odrywając z niego nieduże porcje, z których formuj kulki. Kulki rozpłaszczaj w dłoni na okrągłe ciasteczka. Układaj na wysmarowanej tłuszczem blasze i piecz w temp. 180?C około 15-20 minut. Przepis mozna wzbogacić dodając np. rodzynki, pestki słonecznika, wiórki kokosowe, posiekane orzechy albo jakieś inne bakalie. Można też dosypać łyżkę kakao, albo część cukru zamienić na cukier waniliowy.
1 kostka margaryny
200ml cukru
600ml płatków owsianych albo muesli (takiego z dużym udziałem płatków owsianych)
300ml mąki pszennej
1 łyżeczka sody albo proszku do pieczenia
Wymieszaj masło i cukier,dodaj resztę składników. Wyrób ciasto, odrywając z niego nieduże porcje, z których formuj kulki. Kulki rozpłaszczaj w dłoni na okrągłe ciasteczka. Układaj na wysmarowanej tłuszczem blasze i piecz w temp. 180?C około 15-20 minut. Przepis mozna wzbogacić dodając np. rodzynki, pestki słonecznika, wiórki kokosowe, posiekane orzechy albo jakieś inne bakalie. Można też dosypać łyżkę kakao, albo część cukru zamienić na cukier waniliowy.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
- FIGA
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 6999
- Od: 16 cze 2007, o 10:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
> Semi - Freddo ( Lekko Mrożony) Brzoskwiniowe, lekka puc
Zainspirował mnie przepis w dodatku "Moje gotowanie" icon_razz.gif
Jednak z powodu braku truskawek postanowiłam zrobić z brzoskwiniami icon_razz.gif
100. Semi - Freddo ( Lekko Mrożony)
Biszkopty lub biszkopt ( według własnego sprawdzonego przepisu )
* 0.5 kg brzoskwiń ( lub truskawek, bananów... )
* 1/2 l śmietany kremówki
* 3 - 4 łyżki cukru pudru
* kieliszek likieru brzoskwiniowego
* 2 śmietan fiksy
Brzoskwinie obieramy ze skóry, miksujemy mikserem. Kilka zostawiamy do dekoracji.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan fiksem , dodajemy likier , mus brzoskwiniowy i mieszamy.
Biszkopt dzielimy na dwa blaty.
Wykładamy całość na pierwszy blat biszkoptu, przykrywamy drugim.
Posypujemy 1 łyżką cukru pudru, nadkrawamy dzieląc na porcje.
Wstawiamy do zamrażarki naokoło 6 godzin.
Wyjmujmy z zamrażarki na 10 min przed podaniem.
Dekorujemy pozostawionymi brzoskwiniami.
Smacznego :P
Jednak z powodu braku truskawek postanowiłam zrobić z brzoskwiniami icon_razz.gif
100. Semi - Freddo ( Lekko Mrożony)
Biszkopty lub biszkopt ( według własnego sprawdzonego przepisu )
* 0.5 kg brzoskwiń ( lub truskawek, bananów... )
* 1/2 l śmietany kremówki
* 3 - 4 łyżki cukru pudru
* kieliszek likieru brzoskwiniowego
* 2 śmietan fiksy
Brzoskwinie obieramy ze skóry, miksujemy mikserem. Kilka zostawiamy do dekoracji.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan fiksem , dodajemy likier , mus brzoskwiniowy i mieszamy.
Biszkopt dzielimy na dwa blaty.
Wykładamy całość na pierwszy blat biszkoptu, przykrywamy drugim.
Posypujemy 1 łyżką cukru pudru, nadkrawamy dzieląc na porcje.
Wstawiamy do zamrażarki naokoło 6 godzin.
Wyjmujmy z zamrażarki na 10 min przed podaniem.
Dekorujemy pozostawionymi brzoskwiniami.
Smacznego :P
- empuza
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4299
- Od: 4 cze 2007, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie
A pamiętacie jak w czasach kartkowych robiło się słodkości z czego bądź
101. Ciasteczka ze skwarek
3 szklanka mąki
1,5 szklanki skwarek
1 szklanka cukru pudru
2 jajka
3/4 szklanki śmietany 18%
1 cukier waniliowy
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka pomarańczowa
Do przesianej mąki dodać zmielone skwarki i skórkę pomarańczową. Dokładnie wymieszać. jaja ubić z cukrem pudrem, dodać śmietanę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki połączyć, zagnieść i odstawić na ok. 1 godzinę do lodówki. Ciasteczka wycinać za pomocą foremek z ciasta o gr.3cm. Piec w temp. 180* przez 20 min. na jasnozłoty kolor.
101. Ciasteczka ze skwarek
3 szklanka mąki
1,5 szklanki skwarek
1 szklanka cukru pudru
2 jajka
3/4 szklanki śmietany 18%
1 cukier waniliowy
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka pomarańczowa
Do przesianej mąki dodać zmielone skwarki i skórkę pomarańczową. Dokładnie wymieszać. jaja ubić z cukrem pudrem, dodać śmietanę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki połączyć, zagnieść i odstawić na ok. 1 godzinę do lodówki. Ciasteczka wycinać za pomocą foremek z ciasta o gr.3cm. Piec w temp. 180* przez 20 min. na jasnozłoty kolor.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 6530
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Działka na Warmii
No i pękłam No nie mogę, patrzę na ekran i rechoczę cały czas
Świetny pomysł, czy mogę go sobie odgapić? Czy ubranko jest z bitej śmietany czy z bezy? A może z czegoś jeszcze innego? Napisz dokładnie, jak je robisz, plssss. Bo w środku to chyba może być równie dobrze piernik z marmoladą, jak biszkopt, czy cokolwiek, czy tak? No i polewa, żeby kadłubek ( ) był opalony
Świetny pomysł, czy mogę go sobie odgapić? Czy ubranko jest z bitej śmietany czy z bezy? A może z czegoś jeszcze innego? Napisz dokładnie, jak je robisz, plssss. Bo w środku to chyba może być równie dobrze piernik z marmoladą, jak biszkopt, czy cokolwiek, czy tak? No i polewa, żeby kadłubek ( ) był opalony
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Buniu, to ciasto jest świetne. Pozwolisz, że "odmałpuję" od Ciebie
Akurat 27 mój mąż ma urodziny i tak właśnie myślałam, co by tutaj wymyślić, no i mam. Spadłaś mi z tym pomysłem z nieba. Sama bym w życiu czegoś tak superowego nie wymyśliła. Ale będzie ubaw jak podam na imprezie takie ciacho.
Dziękuję za podsunięcia pomysłu.
Akurat 27 mój mąż ma urodziny i tak właśnie myślałam, co by tutaj wymyślić, no i mam. Spadłaś mi z tym pomysłem z nieba. Sama bym w życiu czegoś tak superowego nie wymyśliła. Ale będzie ubaw jak podam na imprezie takie ciacho.
Dziękuję za podsunięcia pomysłu.
Pozdrawiam
Dorota
Dorota