Winogrona i morele w tunelu foliowym

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
aśka2006
500p
500p
Od: 18 gru 2007, o 13:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Winogrona i morele w tunelu foliowym

Post »

Dołączyłam to pytanie do tunelu foliowego ale chyba warto potraktować to jako odrębny temat. Czy macie jakieś doświadczenia z uprawą winorośli i moreli pod folią - w namiocie???
Czy ma to sens??
Aśka
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

Uważam, ze uprawa w tunelu moreli i winorośli nie ma za bardzo sensu. Tunel foliowy nie chroni tych roślin w okresie zimowym.
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
aśka2006
500p
500p

Post »

Erazm a jak wpływa na dojrzewanie i wiosenną ochronę zawiązków? Rany byłam pewna, że spotkałam się kiedyś z artykułem na ten temat w Dział....
Ponieważ mam w planach budowę dość dużego namiotu pomyślałam czy nie posadzić w nim po krzaczku oczywiście odpowiednio ciętym.
Aśka
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

Na pewno przyśpieszy dojrzewanie owoców i zapewni ochronę przed przymrozkami. Musisz jednak pamiętać, że morela potrzebuje zapylacza http://poradnikogrodniczy.pl/morele.php
Przy uprawie winorośli o późnej porze dojrzewania nie ma ryzyka uszkodzenia owoców przez wczesne jesienne przymrozki.
A co radzą inni?
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
aśka2006
500p
500p

Post »

Właściwie nie upieram sie przy sadzeniu ich w namiocie po prostu pomyślałam, że może fajnie było by spróbować czegś innego :D :D :D

Czyli jeśli potrzebny jest zapylacz to muszą być dwa drzewka a to już tłum! A jeśli jedno będzie na zewnątrz to będą kwitły w innym terminie - ok. średni pomysł miałam.
Dziękuję za rady :!: :!: :!:
Aśka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”