"Pajęczynki" na drzewkach owocowych

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Luthien
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 18 maja 2015, o 10:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

"Pajęczynki" na drzewkach owocowych

Post »

Witam,

zauważyłam na paru młodych drzewkach w sadzie oraz na młodziutkiej magnolii podejrzane "pajęczynki". Dziwnym trafem są na drzewkach które są najsłabsze (a może właśnie dlatego?). Na gruszy azjatyckiej liście przestały się rozwijać, są pozwijane i smętnie zwisają.

Obrazek

Na wiśni liście nie zdążyły się dobrze rozwinąć (w porównaniu z innymi rosnącymi obok).

Obrazek

Zastanawiam się czy to nie przędziorki, chociaż oglądałam rośliny i nie widzę tam żadnych żyjątek... Rośliny na zdjęciach są najbardziej "zaatakowane", na innych pajęczynki trafiają się na tylko na niektórych gałązkach. Bardzo proszę o pomoc w postawieniu diagnozy i radę jakie kroki podjąć (wyczytałam, że skuteczny jest preparat Magus 200 SC).

Pozdrawiam!
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Re: "Pajęczynki" na drzewkach owocowych

Post »

Topole kwitną? :wink: U mnie działka miejscami biała.
PS.
Na moich wiśniach też prawie nie ma liści,same kwiaty.
Luthien
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 18 maja 2015, o 10:43

Re: "Pajęczynki" na drzewkach owocowych

Post »

Działka jest między polami, do najbliższych drzew jest parę kilometrów (no ale faktycznie mogło coś dolecieć...). Dziwi mnie to, że drzewka z pajęczynkami są obok drzew które są prawie zupełnie czyste (a są bardziej rozgałęzione więc teoretycznie na nich powinno więcej osiąść). Jakby to były pyłki nie rozłożyłoby to się bardziej równomiernie? Na tej "zapajęczynkowanej" wiśni nie ma ani jednego kwiatka :(
Martwię się gruszą bo ten czubek nie wygląda dobrze...
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”