Pielęgnacja 4ha ogród

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
gnom1994
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 wrz 2015, o 20:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Pielęgnacja 4ha ogród

Post »

Witam wszystkich forumowiczów, to mój pierwszy post na tym forum, oczywiście wcześniej sięgałem po wasze porady ale incognito :D

Mam 21 lat, jestem po Technikum Architektury krajobrazu. Od 1.5 roku zmagałem się z niewolnicza pracą w ogrodnictwie u prywaciarzy, od niedawna dostałem dobrą propozycję pracy na dobrych warunkach, mianowicie pielęgnacja 4ha ogrodu u pewnego wysoko postawionego małżeństwa. Pełnie tam rolę ogrodnika i czasami również konserwatora, coś przykręcić i takie tam różne błahostki. Mówi na mnie zarządca terenu, myślę, że to moja szansa na zdobycie cennego doświadczenia ale wiadomo nie wiem wszystkiego i tutaj liczę na was moi drodzy :) Wspólnymi siłami damy radę:)

Krótko na temat ogrodu( od nowego tygodnia wstawie trochę zdjęć)
Ogród ma bardzo dużo trawnika, kilka drzewek owocowych, dużo różaneczników, azali, pięciorników, basen, kort tenisowy, skalniak z oczkiem wodnym, staw naturalny nie wyłożony folią, nawodnienie, dużą cześć terenu zajmuję las od strony domu liściasty czym dalej tym przewaga sosen i innych drzew iglastych.

Pracy jest bardzo dużo ponieważ poprzedni ogrodnik przez 8 miesięcy nic nie robił, co niestety widać gołym okiem po przejściu się po ogrodzie, oczywiście wiadomo, kończy się sezon więc za dużo już się nie zdziała ale chciałbym zrobić jak najwięcej, żeby na wiosnę mieć już o wiele mniej roboty. Mam kilka wątpliwości

Zaczynając od jabłoni i jabłonki rajskiej? <chyba tak to się nazywa fachowo>

Jabłoń jest ładnie wyprowadzona, na oko ma z 6-7 lat, jej owoce są mikroskopijne jak orzech. Czytałem trochę na ten temat i zastanawiam się ponieważ wszędzie piszą inaczej. Teraz nie wykonuję cięcia prawda? Dopiero na wiosnę?
Czy mogę rzucić obornik wokół drzewa na zimę tak aby wiosną po ruszeniu wegetacji drzewo miało już azot, potas i fosfor? Jakie są za i przeciw?

Na jabłoni jak i jabłoni rajskiej, wiszą jeszcze owoce które są raczej nie do zjedzenia, śmiało mogę je zerwać?

Azalie i różaneczniki, prawie wszystkie mają mączniaka (raczej już długo) i wyglądają tragicznie, nie musze chyba pisać, że przekwitłe kwiatostany również nie są zerwane z żadnego krzaka.

Planuję opryskać wszystkie Topsinem i miedzianem na zmianę w odstępie 6-7 dni, warto robić to teraz? Za i przeciw? Ma to jakiś sens jeszcze w tym roku?

Odnośnie nawodnienia, nie mam zielonego pojęcia jak wymienia się dyszę, wczoraj zrobiłem przegląd całego nawodnienia. Z przodu domu są 4 sekcje za domem jest ich 8. Sporo dysz jest do wymiany. Założone dyszę są bodajże firmy Hunter. Pytanie czy wystarczy że dyszę 360 stopni wymienia na taką samą 360 stopni? Czy są dysze których kąt ustawiam sam? Jakie polecacie i może macie jakieś porady?

Pytań mam mnóstwo ale nie chce was zamęczyć więc na bieżąco będę wstawiał zdjęcia (od poniedziałku) i piał kolejne posty.

Pozdrawiam kochani :)
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Re: Pielęgnacja 4ha ogród

Post »

Dyrektorze Kawa :lol:
1.Przycinamy wczesną wiosną cokolwiek, nawet iglaki w zamyśle zagęszczania. Rany smarujesz maścią np. Funabenem
2. Obornik ( o ile wielmożne państwo się będzie kręcić nosami :;230 ) po mrozach kiedy skuta jest ziemia, ponieważ roślina może pobierać składniki i nie zakończyć okresu wegetacji.
3. Z azalii pozbieraj opadłe liście i możesz miedzianem opryskać zarówno rośliny jak i ziemię wokół nich.
4. Różanecznik oprysk i podlewanie przede wszystkim / nawet zimą się to podlewa ( jak i iglaki ) jak niema śniegu, bo nie zabija ich mróz a susza fizjologiczna. Jest ciepło to możesz zastosować Topsin. I ochrona od wiosny oraz stroisz zimą . Liście też zbierasz i albo śmietnik albo palisz.

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=8&t=37530
owocowe

To tak mniej więcej.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
gnom1994
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Kawy jeszcze nie robię ale kto wie ;:oj

Azalie i Różaneczniki mam opanowane w głowie.

Co do pryskania mocznikiem pod drzewka to kłóci się to z wiedzą jaką mi przekazywali. Przecież to jest Azot. Azot w zimie przedłuża wegetację więc to chyba szkodzi. Tak na mój chłopski rozum.
Na obornik raczej się zgodzą, nie zawsze chyba byli aż tak dziani, wychowany na wsi więc może coś ugram :D

Czyli jabłonkie pryskam teraz miedzianem? Gruszę również mogę? I Brzoskwinie również na kędzierzawość ? Zgadza się?

Co do jabłoni rajskiej, zrywam jej owoce? A no i ma żółte naloty na korze od samego dołu aż do pewnej wysokości. Są to jakieś plamy zółte i chropowate na korze, dość obfite, co z tym faktem zrobić? Oprysk, zeskrobać? :tan

Coś działać z pięciornikami które obecnie kwitną? Z tą rośliną miałem najmniej do czynienia. Poza tym usunąłem przekwitłe kwiatostany z Żurawek.

Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p

Post »

Te żółte plamy to przypadkiem nie są porosty ? Są dwie szkoły jedni to szorują inni zostawiają.

http://niepodlewam.blogspot.com/2014/10 ... owych.html

ja niszczę jak tego się nalęgnie . Przeważnie na jabłoniach trochę tego jest.

Pięciornik między innymi jest dlatego sadzony, że kwitnie długo i do późna. Taki mocny akcent wśród szarości w ogrodzie. Można skomponować to z żurawkami ( jak kto lubi ja nie lubię :lol: albo z berberysem). Przycinamy po przekwitnieniu. Na wiosnę można zastosować nawóz. Ja stosuję florovit uniwersalny. W sumie na wszystko.

Co do tych jabłek tak pozbieraj je wszystkie, poobrywaj i co chcesz to z nimi zrób, bo jak zostaną to siedlisko parcha. Co do oprysku mocznikiem PISZE JAK WÓŁ PO CO. :roll:

Czytaj, czytaj i się ÓCZ !
gnom1994
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Czytam czytam ile tylko starcza mi czasu lecz nie zawsze wszystkie wypowiedzi są dla mnie jasne, tym bardziej, że zdania sa podzielone ;:131

Pryskanie mocznikiem powodu szybszy rozkład liści. I tu włącza się moja wyobraźnia. Liście leżą na trawniku i nie da się uniknąć oprysku na trawie. Azot stymuluje wzrost. Trawnik teraz przygotowuje się do zimy więc raczej potas i fosfor jest zalecany. Ewentualnie słyszałem o nawozie na mech z dużą zawartością żelaza( ;:124 )

I tak w teorii człowiek coś wie a w praktyce zupa blada ...

Tak to jest tego typu porost, jasno żółty na rajskiej jabłoni. Na głównym pniu od samego dołu aż do korony, więc zastosuje to szorowanki z szarym mydłem, zobaczymy jak to zadziała:)

Dziękuję za porady i wyrozumiałość... Temat zapewne będę kontynuowal. Jutro wstawię fotki :)

Zabieram się za czytanie :tan
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p

Post »

Trawnik to najdroższa inwestycja ze wszystkich :roll: a powstawanie mchu to ma kilka przyczyn, może być. np za mokro/ może powstawać tylko pod drzewami a na słońcu jak ta lala trawnik. przede wszystkim pracując w ogrodzie musisz wiedzieć czego od ciebie oczekują i jaki maja charakter, co lubią etc. Postawić na ogród naturalny / czasem lekko zaniedbany / czy jak z żurnala / co z ekologią nie ma nic wspólnego.
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

robertP2, sam dawno temu skończyłem technikum ak, a Ty mu tłumaczysz to co powinien umieć już przed przyjściem do tej szkoły :wink:
gnom1994
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

No no, tu mnie zainteresowałeś. Gdzie zdobywa się wiedzę (w jakim gimnazjum tego uczą) przed pójściem do Technikum architektury krajobrazu? ;:oj
Idąc tym tokiem myślenia, spawacz idąc na kurs spawacza powinien już umieć podstawy? :tan

Dziękuję robertP2 za udział w wątku, mimo iż zapewne Cię irytują moje pytania śmiało mogę powiedzieć, że nie wiem wszystkiego, niech rzuci ten co wie. Założyłęm temat w tym wątku ponieważ każdy ma inny pogląd na różne tematy a warto rozważyć wiele opcji niż tkwić w swoim przekonaniu na sztywno.

Jeśli chodzi o wymagania 'pracodawców". Pracuję tam od 4 dni, w tym dwa dni w ich ogrodzie więc nie mam dużego pola do popisuje. Jedno zauważyłem a nad resztą mogę gdybać. Co do wymagań, są bardzo wymagający, lubią porządek, z takich ludzi co myją kuchnie 10 razy w tygodniu ( ich sprzataczka rzecz jasna). Jasno dostałem do zrozumienia, że oni się nie znają, po to biorą ogrodnika żeby jak potrzebuję coś opryskać to sprawdzam cene, mówie mu ile i kupuję. Czyli totalna samodzielność. (tutaj trochę oszukuję bo korzystam też z waszej wiedzy ale czego oczy nie widzą tego sercu nie żal) ;:306

Gdybam, że stawiają na wygląd ogrodu, nie ważne czy rzucisz tam obronik czy największą chemie ze sklepu ogrodniczego, jeżeli to zadziała i będzie widać, że ma większe owoce, przyrosty niż w poprzednim roku to jest na plus i to im się podoba. Myślę, że to nie dyskwalifikuje ich z bycia całkiem miłymi osobami.

Jeśli chodzi o trawnik, to w stu procentach się z Tobą zgadzam. Niestety taki mamy klimat i większość ludzi idzie w trawnik bo żyją w przeświadczeniu, że to zmiejszy im nakład pracy, niestety nie. Miałem swoją przygodę w firmie która zajmuję się tylko serwisami trawników, nazwy nie będę podawał bo nie chce robić reklamy. Wertykulacja, aeracja, top dresing, wapnowanie, dosiew, nawożenie nie są mi obce. Niestety owa przygoda była typowo wiosenno-letnią więc nie mam doświadczenia w jesiennej. Wiadomo wygrabianie liści, ostatnie koszenie wyżej przed zimą ale nie za wysoko, mam sporo teorii i praktyki również ale wiadomo, człowiek woli się upewnić.

Co do mchu to również przyczyną może być kwaśne podłożę, prawda?
Sam zabawiłbym się w oprysk z żelazem, poczekał aż mech zacnie robić się czarny i zrobił porządną wertukulacje, dosiał nasiona ewentualnie przyjrzał się nawodnieniu i w miare potrzeby wyregulował.
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p

Post »

Co do trawnika to poczytaj co robi dolomit. A jeszcze lepszy na kwas jest obornik/ tyle, że marnie wygląda zimą i wielmożne państwo może nie chcieć za przeproszeniem po gównach łazić :;230

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... *#p3097375
gnom1994
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Znam działanie dolomitu i cechę odchwaszczajaca obornika. Zeszlismy na zły temat mchu. . . Nawet nie wiem jakim tropem.
gnom1994
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek