20arów drzew i krzewów owocowych w spadku - jak to ogarnąć?

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
sas_anka74
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 lip 2015, o 12:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

20arów drzew i krzewów owocowych w spadku - jak to ogarnąć?

Post »

Witam :-) jestem nowa na tym forum i generalnie "zielona" z ogrodnictwa... Nie wiem w którym miejscu można umieścić ten wątek, ale mój ogród ma same owoce, więc uznałam że tutaj będzie dla niego odpowiednie miejsce.
Trzy lata temu, zmarł nagle mój Tata. Był miłośnikiem przyrody i kochał swój sad. Nie mieszkałam z Tatą, tylko ponad 150km od niego i nie myślałam, że jego ogromna wiedza ogrodnicza będzie mi tak szybko przydatna... Ogród stoi, a ja nic innego oprócz zerwania owoców i skoszenia trawy nie potrafię zrobić :( Bardzo zależy mi na odnowieniu jego piękna, tym bardziej, ze los tak mi ułożył życie, ze teraz, prowadząc działalność gospodarczą w postaci pracowni tortów i ciast na bieżąco korzystam z dobrodziejstw natury.
W ogrodzie są stare "poniemieckie" drzewa: śliwy, jabłoń, grusza oraz nasadzane przez Tatę i dziadka - nowsze: czereśnie, wiśnie, śliwki, jabłonie, orzech włoski, laskowy. Mam krzewy: czarna, czerwona, biała porzeczka, agrest, porzeczkoagrest. Aronia, borówka amerykańska. Maliny, jeżyno-maliny...
Od czego zacząć, żeby dać sobie radę stopniowo doprowadzić ogród do porządku? Czy jest może wśród Was ktoś z okolicy Polanicy Zdrój? Myślałam też o jakiejś firmie lub osobie, która potrafiłaby się tym zająć i profesjonalnie poprzycinałaby rośliny, ale nikogo takiego "na własną rękę" nie znalazłam :-(
Może polecicie mi jakąś dobrą, sprawdzoną książkę dla początkujących ogrodników? Bo patrząc na ilość publikacji w sklepach idzie oczopląsu dostać od pięknych okładek, ale czy treści są w nich właściwe? Jakiś kalendarz ogrodniczy... Ktoś, coś? :cry:
x-a-e
Konto usunięte na prośbę.
Od: 21 sie 2012, o 21:29

Re: 20arów drzew i krzewów owocowych w spadku - jak to ogarnąć?

Post »

Myślę, że wielu użytkowników tego forum jest w stanie Ci pomóc. Problem w tym, że jak na razie nikt tak na prawdę nie wie w czym Ci trzeba pomóc. Proponuję, abyś zrobiła serię zdjęć Twojego ogrodu i wrzuciła na forum. Na pewno będzie łatwiej :wink: .
Są tu spece od każdego gatunku krzaczka i drzewka ;:108 .
sas_anka74
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Mam zdjęcia z wiosny, jeszcze nie skoszona trawa i ogólny bałagan po zimie, a drzewa nie mają jeszcze liści. Chyba takie zdjęcia nie będą za dobre? Aktualne zdjęcia jakie posiadam to tylko zbliżenia na owoce. Będę za dwa tygodnie w Polanicy to zrobię więcej zdjęć. Proszę o informację, czy np jedno zdjęcie jednego drzewa, krzaka? O co powinnam zadbać w sierpniu?
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58

Post »

Weź to pod uwagę
ERNRUD pisze: Ziarnkowe tniemy od lutego do marca oraz w sierpniu, a pestkowe od czerwca do lipca (po zbiorze, ale nie później niż do końca lipca)
Termin dostosowujemy w zależności od celu cięcia.
sas_anka74
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

ojej, to czereśni już nie zdążę przyciąć... i wiśni też... :-( a na pewno czereśniom fryzjer by się przydał, bo to "stare" drzewa są...
Darkat
200p
200p
Od: 21 lip 2012, o 12:20

Post »

No cóż tylko pozazdrościć takiego spadku. Trochę martwi, ta duża odległość miejsca zamieszkania od ogrodu. No ale jeśli są to już duże drzewa i pewnie nie są na jakiś podkładkach skarlających to raczej opieka sprowadza się do : odpowiedniego cięcia prześwietlającego czy korygującego ilość owoców w odpowiednim terminie, zgrabiania liści na jesień szczególnie tam gdzie jest widoczna na liściach choroba np. w przypadku jabłoni czy gruszy parch, drobna plamistość w przypadku wiśni , usuwania spadów porażonych chorobą, bielenia na przełomie grudzień/styczeń.
Oprysków chyba na takich dużych drzewach sobie nie wyobrażam, więc jeśli drzewa zdrowe i wydają też w jakiejś części zdrowy owoc to nie ma sensu pryskać. Bo i tak tych owoców będzie więcej, niż się spożytkuje. Sam to wiem po naszych jabłoniach, gdzie w tym roku już z 20 taczek spadów wywiozłem, a to tylko głównie z dwóch drzew.
Jeśli idzie o czereśnie to ostrożnie z tym cięciem. To raczej tylko tam gdzie już faktycznie trzeba podczas ciepłej i suchej pogody. Najlepiej w lipcu. Podobnie inne pestkowe.
Awatar użytkownika
Lukas99
100p
100p
Od: 22 paź 2013, o 16:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Z koszeniem trawska to troszkę będziesz miała pracy. Tak jak pisał Darkat, nie obejdzie się bez cięć prześwietlających i ucinania nawet całych gałęzi z parchem który podejrzewam na pewno tam jest. Raz na kilka lat może jakieś nawożenie zasilające (ale to nie jest konieczne tak bardzo, lecz z czasem owoce mogą maleć). Orzech raczej nie będzie trzeba nic przycinać. jeśli twój tata był ogrodnikiem to na pewno go dobrze prowadził :wink:. Leszczyna jak leszczyna zawsze będą baty z ziemi wyrastały, lecz dobrze ją czasami przerzedzić (co kilka lat). Krzaczory jak porzeczki, agresty itp. Co kilka lat się odmładza, Ja osobiście polecałbym Ci dosadzić jakieś winogrona :)

Nie przerażaj się, najwięcej roboty jest tak naprawdę z koszeniem trawy i zwalczaniem szkodników. A nie z samym sadem. Sad się przycina co kilka lat, a niestety kosić trzeba kilka razy w roku by tam nie zginąć w gąszczach.
Jeśli masz pytania pytaj, i się nie wstydź nawet z wydającymi się banalnymi pytaniami. Ewentualnie śledź inne wątki, Ja się tu sporo nauczyłem. Ale co najważniejsze musisz mieć do tego serce, jeśli pokochasz to jak twój tata sad będzie piękniejszy niż przedtem :)

Pozdrawiam i myślę że z naszą pomocą będziesz godną następczynią swojego taty ogrodnika.
Śmierć ogrodnika w niczym nie zagraża drzewu. Ale jeśli drzewo będzie zagrożone, ogrodnik umiera dwukrotnie...
Głupiec i mędrzec nie widzą tego samego drzewa.
sas_anka74
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuję :-)
Jeśli chodzi o trawę, to mam kogoś kto się tym zajmuje. Jest cięta na bieżąco. Sporo jej, więc jest co ciąć...
Dzięki uprzejmości znajomego, mam już zdjęcia. Postaram się dzisiaj powstawiać.
Jeszcze raz Wam bardzo dziękuję. Czytam inne watki, ale natłok informacji jest tak duży , ze zaczęłam jeszcze bardziej ręce załamywać.
W tym roku chciałabym zrobić też porządek z malinami i jeżyno-maliną, które bardzo się rozrosły i tworzą nieprzyjemnie chaszcze. Zastanawiam się, czy nie byłoby najlepiej całkiem je wyrzucić i nasadzić nowe, ładnie je prowadząc. Tym bardziej, że w mojej działalności z malin korzystam bardzo, bardzo dużo. Ale z drugiej strony, te co mam pięknie owocują i są bardzo smaczne.
adrzej
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 2 sie 2014, o 02:06

Post »

sas_anka74 pisze:Dziękuję :-)
Jeśli chodzi o trawę, to mam kogoś kto się tym zajmuje. Jest cięta na bieżąco. Sporo jej, więc jest co ciąć...
Dzięki uprzejmości znajomego, mam już zdjęcia. Postaram się dzisiaj powstawiać.
Jeszcze raz Wam bardzo dziękuję. Czytam inne watki, ale natłok informacji jest tak duży , ze zaczęłam jeszcze bardziej ręce załamywać.
W tym roku chciałabym zrobić też porządek z malinami i jeżyno-maliną, które bardzo się rozrosły i tworzą nieprzyjemnie chaszcze. Zastanawiam się, czy nie byłoby najlepiej całkiem je wyrzucić i nasadzić nowe, ładnie je prowadząc. Tym bardziej, że w mojej działalności z malin korzystam bardzo, bardzo dużo. Ale z drugiej strony, te co mam pięknie owocują i są bardzo smaczne.
Witam panią drogą.

Tylko pani może odmłodzić maliny i jeżyno-maliny,jak pani chcze mieć ich więcej niech je rozmnoży
prze wykopanie kliku krzaków malin i jeżyno-malin.W nowe miescę wsadzić te saczonki chyba nie w tym miesiącu tylko póżniej.

Z góry dziękuję za odpoiwedz.
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lip 2010, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj na forum sas_anka74, dobrze trafiłaś. :) Służę poradą w kwestii cięcia i pielęgnacji drzew. Wszelakich. :wink: Jeśli drzewa nie były dłuższy czas cięte to polecam w to lato wycięcie tylko gałęzi suchych. Na przedwiośniu zapraszam do wątku z poniższego linku. Możesz wstawić tam zdjęcia swoich drzew, a ja i koledzy internetowo pomożemy dokonać zabiegów.

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=34&t=81614
Pozdrawiam. Ernest
? Ex historia arbor cognoscitur ?
Linki: Sztuka cięcia drzew Chirurgia drzew
sas_anka74
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Jej - fantastycznie! Ale super, ze do Was trafiłam :-) Zdjęcia jak pisałam wcześniej już mam. Weekendy to dla mnie ogrom pracy zawodowej i nie wiem czy znajdę czas na wstawienie wszystkich. Tutaj są zdjęcia ale bardziej owoców niż drzew, ale jako specjaliści może tez coś będziecie potrafili powiedzieć? https://www.facebook.com/media/set/?set ... 102&type=3 Wiem na pewno jedno - nie wszystko na raz. Po mału i sukcesywnie na pewno będę miała piękny ogród :-) ;:138
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lip 2010, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Po zdjęciach mogę orzec brak symptomów chorobowych na owocach. :)
Pozdrawiam. Ernest
? Ex historia arbor cognoscitur ?
Linki: Sztuka cięcia drzew Chirurgia drzew
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”