Ile saletry wapniowej?
Ile saletry wapniowej?
Wyniki analizy mojej ziemi to około 500 mg/l Ca. Chciałbym dostarczyć jeszcze dodatkowe 600 mg/l Ca. Postanowiłem użyć saletry wapniowej - Ca(NO3)2.
Zawartość czystego Ca w tej saletrze to około 25%.
Licząc że teren ma wymiary 5x2 m i głębokość 20 cm jest to objętość dokładnie 2000 litrów.
Potrzeba więc 0,6g*2000l = 1200 g Ca = 1,2 kg
Zakładając że saletra posiada 25% wapnia = ilość nawozu to ok 5 kg / 10 m2.
Więc na 100m2 wychodzi że należało by zastosować 50 kg saletry wapniowej... i tu pojawia się problem.
W zaleceniach na nawozie jest to około 2 kg / m2. Więc czy dobrze myślę (liczę) czy niedobór jest tak duży że wyliczona ilość jest prawidłowa?
Zawartość czystego Ca w tej saletrze to około 25%.
Licząc że teren ma wymiary 5x2 m i głębokość 20 cm jest to objętość dokładnie 2000 litrów.
Potrzeba więc 0,6g*2000l = 1200 g Ca = 1,2 kg
Zakładając że saletra posiada 25% wapnia = ilość nawozu to ok 5 kg / 10 m2.
Więc na 100m2 wychodzi że należało by zastosować 50 kg saletry wapniowej... i tu pojawia się problem.
W zaleceniach na nawozie jest to około 2 kg / m2. Więc czy dobrze myślę (liczę) czy niedobór jest tak duży że wyliczona ilość jest prawidłowa?
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ile saletry wapniowej?
Nie podałeś jaką roślinę uprawiasz i ile jest azotu, ale maksymalnie jednorazowo możesz posypać 50g nawozu. Lepiej by było posypać kredę nawozową, a saletrą wapniową dolistnie, ale wszystko rozgrywa się w zależności co uprawiasz.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Obecnie nie ma tam żadnej rośliny. Po prostu chciałbym przygotować ziemię "na przyszłość" i ją uśrednić - wiadomo że 500 mg Ca/l to zbyt mało - raczej w przyszłości pod kątem papryki. Azotu nie mam wiele - analiza wykazała ok 20 mg/l ale wyniki azotu zwykle nie są brane pod uwagę - ten składnik zmienia się z godziny na godzinę.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
To proponowałbym dać raczej kredę nawozową 200g i 100g dolomitu o ile magnezu za dużo nie masz w glebie. Większe dawki popsują Ci przyswajalność innych składników. To dla gleby lżejszej, w cięższą można dać nieco więcej.
pozdrawiam Ludwik
Magnezu mam w ziemi prawidłowo. A mam zakupione dość dużo saletry wapniowej - i chciałbym ją wykorzystać.
Na 100m2 wyliczyłem 50 kg. Czy takie coś można zastosować? Czy obliczenia sie zgadzają?
Na 100m2 wyliczyłem 50 kg. Czy takie coś można zastosować? Czy obliczenia sie zgadzają?
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Jeśli chcesz obliczać, to oblicz ile wprowadzisz azotu oraz jakie uzyskasz zasolenie, na pewno kilkakrotne przekroczenie. Jeśli robiłeś analizę' to zasolenie też trzeba brać pod uwagę i rodzaj gleby. Jeszcze raz powiem, daj kredę (CaCO3), a saletrę w czasie wegetacji.
pozdrawiam Ludwik
No faktycznie, zasolenie może skasować wszystko. O tym nie pomyślałem - to wyjdzie 5 g/litr. 5 krotnie za dużo.
W takim razie jednak zastosuje dolomit oraz na jesień jeszcze zwapnuje tlenkiem wapnia.
W takim razie jednak zastosuje dolomit oraz na jesień jeszcze zwapnuje tlenkiem wapnia.