Ile saletry wapniowej?

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
ODPOWIEDZ
rekamil97
50p
50p
Od: 1 sty 2014, o 17:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Ile saletry wapniowej?

Post »

Wyniki analizy mojej ziemi to około 500 mg/l Ca. Chciałbym dostarczyć jeszcze dodatkowe 600 mg/l Ca. Postanowiłem użyć saletry wapniowej - Ca(NO3)2.

Zawartość czystego Ca w tej saletrze to około 25%.

Licząc że teren ma wymiary 5x2 m i głębokość 20 cm jest to objętość dokładnie 2000 litrów.

Potrzeba więc 0,6g*2000l = 1200 g Ca = 1,2 kg

Zakładając że saletra posiada 25% wapnia = ilość nawozu to ok 5 kg / 10 m2.

Więc na 100m2 wychodzi że należało by zastosować 50 kg saletry wapniowej... i tu pojawia się problem.

W zaleceniach na nawozie jest to około 2 kg / m2. Więc czy dobrze myślę (liczę) czy niedobór jest tak duży że wyliczona ilość jest prawidłowa?
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ile saletry wapniowej?

Post »

Nie podałeś jaką roślinę uprawiasz i ile jest azotu, ale maksymalnie jednorazowo możesz posypać 50g nawozu. Lepiej by było posypać kredę nawozową, a saletrą wapniową dolistnie, ale wszystko rozgrywa się w zależności co uprawiasz.
rekamil97
50p
50p

Post »

Obecnie nie ma tam żadnej rośliny. Po prostu chciałbym przygotować ziemię "na przyszłość" i ją uśrednić - wiadomo że 500 mg Ca/l to zbyt mało - raczej w przyszłości pod kątem papryki. Azotu nie mam wiele - analiza wykazała ok 20 mg/l ale wyniki azotu zwykle nie są brane pod uwagę - ten składnik zmienia się z godziny na godzinę.
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

To proponowałbym dać raczej kredę nawozową 200g i 100g dolomitu o ile magnezu za dużo nie masz w glebie. Większe dawki popsują Ci przyswajalność innych składników. To dla gleby lżejszej, w cięższą można dać nieco więcej.
rekamil97
50p
50p

Post »

Magnezu mam w ziemi prawidłowo. A mam zakupione dość dużo saletry wapniowej - i chciałbym ją wykorzystać.

Na 100m2 wyliczyłem 50 kg. Czy takie coś można zastosować? Czy obliczenia sie zgadzają?
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Jeśli chcesz obliczać, to oblicz ile wprowadzisz azotu oraz jakie uzyskasz zasolenie, na pewno kilkakrotne przekroczenie. Jeśli robiłeś analizę' to zasolenie też trzeba brać pod uwagę i rodzaj gleby. Jeszcze raz powiem, daj kredę (CaCO3), a saletrę w czasie wegetacji.
rekamil97
50p
50p

Post »

No faktycznie, zasolenie może skasować wszystko. O tym nie pomyślałem - to wyjdzie 5 g/litr. 5 krotnie za dużo.
W takim razie jednak zastosuje dolomit oraz na jesień jeszcze zwapnuje tlenkiem wapnia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI, środki pro-ekologiczne”